nedeljko Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 Није истина. Може да се покаје само жив човек. Значи нема после овоземаљског живота више покајања? Јел ово било, Ваше, питање на почетку разговора ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 јел зна неко одговор - зашто је Господ сишао у Ад да проповеда Јеванђеље? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 сви су ближњи, нема селекције ... Јеврејин бити није грехота као што није ни бити Србин, а хомосексуалац је само још један у дубиози греха блуда - као што су други рукоблудници или слично ... Ово за Јевреје је као да си рекао да; "јерес није грехота". Ово друго неможе да се изједначава, кроз рукоблуд скоро сви потентни бар у одређеном раздобљу пролазе што није случај са хомосексуализмом који је сексуална аномалија.Господ је Јеврејин.размисли мало о последицама својег писања. а блуд је блуд, да ли је сексуалне или менталне природе. блуд тела се у разним облицима се испољава и сви воде у девијацију а блуд ума је врло вероватно најгоре врсте грех јер је у директном и опипљивом контакту са гордошћу. Ко треба да размисли о последицама свога писања ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 јел зна неко одговор - зашто је Господ сишао у Ад да проповеда Јеванђеље? Па ваљда да и они који су живели од Адама а умрли пре Његовог оваплоћења чују благу вест, и оне који Га прихвате изведе, шта би друго било? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 Немогућност покајања након смрти Црква учи кроз низ светих отаца. Саборно је учење о апокатастази одбацила на Петом Васељенском Сабољру (Јустинијанови анатематизми). То што се ми молимо за преминуле не значи да се они могу кајати након смрти. Молитва за преминуле има смисла за оне који су се упокојили у јединству са Црквом. Молитвама Цркве таквима Господ опрашта. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 Od tebe sam očekivao malo obrazloženiji odgovor, Aleksandre (jer ih uvek daješ), nego što ga daju copy/paste bogoslovi. Zašto tačno ne možemo da se kajemo između smrti i Suda? Ostaje li ličnost netaknuta? I apropo tvoje dve poslednje rečenice... znači li to da nema svrhe moliti se Bogu ni za decu koja su preminula nekrštena - tek rođena, ili od par godina, bolesna od rođenja recimo, a da ih roditelji nisu krstili? Zar Bog to zaista gleda tako crno/belo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 јел зна неко одговор - зашто је Господ сишао у Ад да проповеда Јеванђеље? Па ваљда да и они који су живели од Адама а умрли пре Његовог оваплоћења чују благу вест, и оне који Га прихвате изведе, шта би друго било? да ли то значи да Господ у Аду учи оне који су данас умрли а нису чули благу вест светог Јеванђеља? и све што даље то имплицира?дакле, не причам о покајању, већ о слободном избору јер покајање (као представник дела) није услов обожења већ Милост и Љубав Божја према човеку у заблуди. не знам нити једног који није био или јесте у заблуди, јер нити један није савршен или безгрешан. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 сви су ближњи, нема селекције ... Јеврејин бити није грехота као што није ни бити Србин, а хомосексуалац је само још један у дубиози греха блуда - као што су други рукоблудници или слично ... Ово за Јевреје је као да си рекао да; "јерес није грехота". Ово друго неможе да се изједначава, кроз рукоблуд скоро сви потентни бар у одређеном раздобљу пролазе што није случај са хомосексуализмом који је сексуална аномалија.Господ је Јеврејин.размисли мало о последицама својег писања. а блуд је блуд, да ли је сексуалне или менталне природе. блуд тела се у разним облицима се испољава и сви воде у девијацију а блуд ума је врло вероватно најгоре врсте грех јер је у директном и опипљивом контакту са гордошћу. Ко треба да размисли о последицама свога писања ?добро, а шта сам неправилно или нетачно написао? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 9, 2010 Свака врлина је неопходна човеку за спасење. Да би постигао спасење, човеку је неопходно да се подвизава и подвигом вере, и подвигом љубави, и подвигом молитве, и подвигом поста, и подвигом сваке свете врлине еванђелске. Без вере нема спасења, јер: „без вере није могуће угодити Богу". Το је апостолско — светоотачко учење и свето Предање Цркве Христове. Циљ врлинског живота јесте уподобљење Богу . А то значи да нема краја нашем усавршавању у Богу који је Вечни Живот. Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 Свака врлина је неопходна човеку за спасење. Да би постигао спасење, човеку је неопходно да се подвизава и подвигом вере, и подвигом љубави, и подвигом молитве, и подвигом поста, и подвигом сваке свете врлине еванђелске. Без вере нема спасења, јер: „без вере није могуће угодити Богу". Али исто тако нема спасења ни без љубави, ни без молитве, ни без поста, ни без милостивости, ни без осталих светих врлина. Бог је свесавршена врлина. Το је апостолско — светоотачко учење и свето Предање Цркве Христове. није тачно, не постоји правило спасења нити неке ''неопходности'', не постоји условљавање или наметање већ слободан избор. Бог јесте свесавршен и врлина сам, али ми можемо само да тежимо Њему али не и да испуњавамо. нема тог који може ЈЕДНУ врлину савршено да испуни, нити једно дело да му се не поквари.далеко од тога да не треба да испуњавамо све остављено или дела, али треба бити свестан колико је у људској снази без благодатне Божје помоћи. Апостоли и свети Оци никако нису учили противно Господовим примерима. најочигледнији и ПРВИ пример спасења је показао Господ разбојником на крсту. разбојник је показао само покајање за своја недела и исповедање Господа као Спаситеља и то је било довољно. коју је врлину, подвиг поста, милостивости успео разбојник да направи за тренутак у себи? па нису дела шлихтање Господу па да се ''уподобљавамо'' на тај начин ... дакле, савршенство се не постиже делима, јер испуњавање заповести и закона није залог спасења ... Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре. Галатима посланица, глава 2, стих 21 тај цитат се односи на овај, између осталих: Јер ја сам Господ Бог ваш; зато се освећујте и будите свети, јер сам ја свет ... Трећа књига мојсијева, глава 11, стих 44 сећате ли се испред чега иде позив - ''светиње светима''? светом Тајном светог причешћа се освећујемо, а Тертулијан нас позива благодатним речима: Тако живи да свакодневно можеш приступити. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 9, 2010 Свака врлина је неопходна човеку за спасење. Да би постигао спасење, човеку је неопходно да се подвизава и подвигом вере, и подвигом љубави, и подвигом молитве, и подвигом поста, и подвигом сваке свете врлине еванђелске. Без вере нема спасења, јер: „без вере није могуће угодити Богу". Али исто тако нема спасења ни без љубави, ни без молитве, ни без поста, ни без милостивости, ни без осталих светих врлина. Бог је свесавршена врлина. Το је апостолско — светоотачко учење и свето Предање Цркве Христове. није тачно, не постоји правило спасења нити неке ''неопходности'', не постоји условљавање или наметање већ слободан избор. Бог јесте свесавршен и врлина сам, али ми можемо само да тежимо Њему али не и да испуњавамо. нема тог који може ЈЕДНУ врлину савршено да испуни, нити једно дело да му се не поквари.далеко од тога да не треба да испуњавамо све остављено или дела, али треба бити свестан колико је у људској снази без благодатне Божје помоћи. Апостоли и свети Оци никако нису учили противно Господовим примерима. најочигледнији и ПРВИ пример спасења је показао Господ разбојником на крсту. разбојник је показао само покајање за своја недела и исповедање Господа као Спаситеља и то је било довољно. коју је врлину, подвиг поста, милостивости успео разбојник да направи за тренутак у себи? па нису дела шлихтање Господу па да се ''уподобљавамо'' на тај начин ... дакле, савршенство се не постиже делима, јер испуњавање заповести и закона није залог спасења ... Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре. Галатима посланица, глава 2, стих 21 тај цитат се односи на овај, између осталих: Јер ја сам Господ Бог ваш; зато се освећујте и будите свети, јер сам ја свет ... Трећа књига мојсијева, глава 11, стих 44 сећате ли се испред чега иде позив - ''светиње светима''? светом Тајном светог причешћа се освећујемо, а Тертулијан нас позива благодатним речима: Тако живи да свакодневно можеш приступити. Наиме, покајање и молитва су свете врлина ! Као што видимо ... Разборник се покајао и молио Господа да ... Да ли је Господ од разбојника тражио да се причести светим тајнама које је установио на тајној вечери ? Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 да сестро, али да те цитирам шта си написала ... Свака врлина је неопходна човеку за спасење. Да би постигао спасење, човеку је неопходно да се подвизава и подвигом вере, и подвигом љубави, и подвигом молитве, и подвигом поста, и подвигом сваке свете врлине еванђелске. зар не увиђаш погрешност ових речи и смисла? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 Да ли је Господ од разбојника тражио да се причести светим тајнама које је установио на тајној вечери ?ми се причешћујемо благодатним Божјим енергијама, а у СПОМЕН на Тајну вечеру ми употребљавамо вино, воду и хлеб при припремању светог приноса.иначе, СИГУРАН сам да га је Господ Духом Својим причестио оног трена кад му је отпустио грехе и обећао му усељење у Царство надолазеће, пошто нам се отпуштају греси светим причешћем, тако да немам дилеме јесте ли или није. све друго мислим да би било странпутично размишљање. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 9, 2010 да сестро, али да те цитирам шта си написала ... Свака врлина је неопходна човеку за спасење. Да би постигао спасење, човеку је неопходно да се подвизава и подвигом вере, и подвигом љубави, и подвигом молитве, и подвигом поста, и подвигом сваке свете врлине еванђелске. зар не увиђаш погрешност ових речи и смисла? Свака врлина је неопходна човеку за спасење. Да би постигао спасење, човеку је неопходно да се подвизава и подвигом вере, и подвигом љубави, и подвигом молитве, и подвигом поста, и подвигом сваке свете врлине еванђелске. Без вере нема спасења, јер: „без вере није могуће угодити Богу". Το је апостолско — светоотачко учење и свето Предање Цркве Христове. Тако који једе овај хљеб или пије чашу Господњу недостојно, биће крив тијелу и крви Господњој. Али човјек нека испитује себе, и тако од хљеба нека једе и од чаше нека пије. Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије,... Зато су међу вама многи слаби и болесни, и доста их умире. Јер да смо сами себе испитивали, не бисмо били осуђени Прва посланица светог апостола Павла Корићанима Гл. 11, 27-31. Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 недостојан је онај који не исповеда да је свето причешће оно што јесте или одбија Божју благодат спасења и отпуштења грехова или одриче Господа Исуса Христа, Сина Божјег као Спаситеља или хули на Духа Светога. сви остали су достојни. приговор 5. Неки приговарају говорећи да је Свето Причешће страшна ствар, и зато се од људи који се причешћују захтева свети живот, савршен и ангелски http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p5 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука