Jump to content

Да ли свештеници - за данашње прилике - непристојно много зарађују?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

70zfof0qsamomolitva

nisu ni svi svestenici isti.Mi smo imali jednog koji se,nazalost,upokojio +otac Dragan Jokic.Za razliku od vecine svestenika na ovim nasim prostorima,on nije imao "tarifu" ni za vjencanje,ni za krstenje,ni za sahranu...ako imas-das,ako nemas-nikakav problem...dijete treba da se krsti...mrtvi da se sahrane...ako je preliv groblja-moras bukvalno da ga juris po groblju da mu nesto platis,jer on svoje obavi i ode dalje...

Neka mu je laka crna zemljica i prosta mu dusa...

stadaradim

70zfof0qsamomolitva

0442_feel има их , поготово мећу младим свештеницима они већ то другачије схватају од старијих свештеника.

Чињеница је да мало има али има  8086.gif

Нек му Господ подари рајско насеље.  joooj

Подели на овим сајтовима

• Одговори 105
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

joooj

Naravno da zaradjuju nepristojno mnogo. Zato narod i ne sluscha njihove pouke jer im uglavnom

svaka rech i rechenica izgleda poprilichno demagoschki. Savetuje se narodu ovo i ono ali

kada narod ne vidi to na lichnom primeru svaka RECH izgleda prazna.

To ti je kao kad bih ja Tebe (brate ili sestro koji ovo prochitate) ubedjivao da netreba da

imasch pune dzzepove para jer ccesch ih u protivnom pocepati. (DEMAGOGIJA) 0442_feel

stadaradim

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

и ти наравно останеш слеп јер гледаш у човека у потрази за светлом Истине а не у Господааааааааааа  0102_laugh 4chsmu1 algabacaju

Подели на овим сајтовима

и ти наравно останеш слеп јер гледаш у човека у потрази за светлом Истине а не у Господааааааааааа  klapklap 0702_read joooj

0110_hahaha

До светла истине у Господу се ваљда и долази, кроз другог човека? И односа, према њему.

У сваком случају, поштеније је рећи у лице, шта и како, и о томе разговарати, него лаконски одмахнути руком и гурати проблем под тепих. Духовно, да. Али ни материјално није без значаја. Историја, до Есхатона, има своју сврху. Најлекше је правити се немушт. У том смислу, нпр. и Василије Качавенда треба да живи као епископ српски, будући да је место енглеске краљице, већ попуњено.

Подели на овим сајтовима

и ти наравно останеш слеп јер гледаш у човека у потрази за светлом Истине а не у Господааааааааааа  :( :( :(

lqj2e2sokakote

До светла истине у Господу се ваљда и долази, кроз другог човека? И односа, према њему.

У сваком случају, поштеније је рећи у лице, шта и како, и о томе разговарати, него лаконски одмахнути руком и гурати проблем под тепих. Духовно, да. Али ни материјално није без значаја. Историја, до Есхатона, има своју сврху. Најлекше је правити се немушт. У том смислу, нпр. и Василије Качавенда треба да живи као епископ српски, будући да је место енглеске краљице, већ попуњено.

било би то тако, ал само да гледаш у светлу страну човека, а не у тамну и да Истина стоји у човеку, а не у Господу који стоји посреди двоје или троје у Његово име.

гледам своје да исправим, јер туђе не могу, а не уподобљавамо се оку једни других већ Господовом.

треба бити свестан, али и свестан камена у руци.

Подели на овим сајтовима

и ти наравно останеш слеп јер гледаш у човека у потрази за светлом Истине а не у Господааааааааааа  :) catfight joooj

njamnjam

било би то тако, ал само да гледаш у светлу страну човека, а не у тамну и да Истина стоји у човеку, а не у Господу који стоји посреди двоје или троје у Његово име.

гледам своје да исправим, јер туђе не могу, а не уподобљавамо се оку једни других већ Господовом.

Па ништа онда. Да га не кваримо, ако је тако...

Нек остане...

Мада, још једном, и последњи пут, чисто за записник: мени се чини да олако и некритички прелазимо преко неких ствари. 

Но добро...боже мој. Како год.

Подели на овим сајтовима

Да ли свештеници - за данашње прилике - непристојно много зарађују?

Ствар је индивидуална...

Подели на овим сајтовима

и ти наравно останеш слеп јер гледаш у човека у потрази за светлом Истине а не у Господааааааааааа  0304_smile4 0442_feel 0442_feel

smiley-dance007

Па ништа онда. Да га не кваримо, ако је тако...

Нек остане...

Мада, још једном, и последњи пут, чисто за записник: мени се чини да олако и некритички прелазимо преко неких ствари. 

Но добро...боже мој. Како год.

па поента је да није моје да му бројим, има већ он ко ће да му броји и не мислим само на Бога  :cheesy3:

и не видим поенту неког бројања сем оног да се утврди да не краде или таји од Цркве ...

мало да се подсетимо адмираловог писања klapklap

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7831.msg211308.html#msg211308

Подели на овим сајтовима

Можда није питање у томе колико зарађују, него како троше.

ајде овако да ти поставим ситуацију:

како ти трошиш?

и како би ти реаговао на моје питање кад бих те питао озбиљно?

наравно, питање је реторичко и не занима ме како и на шта трошиш, али поента је да не треба ни нас да занима где други троше СВОЈЕ паре.

значи, не ЦРКВЕНЕ, већ СВОЈЕ паре, не знам да ли то разликују људи пошто ни не разликују свештеника/монаха од Цркве ...

Подели на овим сајтовима

Медо, немој лако да се жестиш, не мислим злонамерно, напротив. kafica

Заправо размишљам врло идеалистички. Посматрам оскудицу и материјалну и духовну у коју смо запали и мислим да се једино од свештенства и од људи који су у Цркви у будућности може очекивати да покрену неки напредак. Видимо да се они којима је посао да о томе брину, превише не узнемиравају и да нема сврхе тако нешто од њих ни очекивати. Нешто попут турских времена, када све институције пропадају, остаје Црква, која је једина суштински битна и спасоносна. Једино они данас сеју добро семе, које ће у своје време донети род.  

Макс Вебер је у чувеном делу "Протестантска етика и дух капитализма" описао снажну везу између религије и економије. Објаснио је како верска уверења и деловање утичу на друштвену организацију и развој економије и како су одиграли одлучујућу улогу у настанку индустријске револуције. Нама је сада потребна православна варијанта и православни пут решавања проблема.

Сањин Фрлан је у књизи "Финанцијски препород" добро описао како начин на који трошимо може бити важнији од тога колико зарађујемо. Не мислим да је књига идеална, али овај аспект је одлично описан.

Парадокс је да већину свега што нам је потребно, као земља поседујемо, питање је само у организацији. Не мислим да је трајно решење да сада неко ко има мало више, даје неком ко нема, ако је он већ способан за рад. Треба му омогућити услове да сам ствара.

Зато мислим да је добро што тренутно Црква и свештенство нису у некој већој оскудици. Времена се мењају и никад се не зна колико ће такви периоди трајати. Зато сада треба најбоље искористити пружену прилику.

Будимо конструктивни, а не претерано критични и малодушни, свако ће за себе одговорати. :)

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

извини, нисам укапирао да си женско, па ти се обратих у мушком роду ...

уопште се не жестим, не чујеш ме како мислим amin-nas

него је поента била да за љубав никад паре нису услов, нити колико и како их трошимо кад их имамо.

да сви имамо колико нам је потребно, или желимо, НИКАД се оваква питања не би постављала.

Подели на овим сајтовима

70zfof0qsamomolitva

nisu ni svi svestenici isti.Mi smo imali jednog koji se,nazalost,upokojio +otac Dragan Jokic.Za razliku od vecine svestenika na ovim nasim prostorima,on nije imao "tarifu" ni za vjencanje,ni za krstenje,ni za sahranu...ako imas-das,ako nemas-nikakav problem...dijete treba da se krsti...mrtvi da se sahrane...ako je preliv groblja-moras bukvalno da ga juris po groblju da mu nesto platis,jer on svoje obavi i ode dalje...

Neka mu je laka crna zemljica i prosta mu dusa...

smej.gif

70zfof0qsamomolitva

smej.gif има их , поготово мећу младим свештеницима они већ то другачије схватају од старијих свештеника.

Чињеница је да мало има али има   smej.gif

Нек му Господ подари рајско насеље.  :bla:

:bla: smej.gif

apel.png

Подели на овим сајтовима

извини, нисам укапирао да си женско, па ти се обратих у мушком роду ...

уопште се не жестим, не чујеш ме како мислим :bla:

него је поента била да за љубав никад паре нису услов, нити колико и како их трошимо кад их имамо.

да сви имамо колико нам је потребно, или желимо, НИКАД се оваква питања не би постављала.

mozda dobro bila tema bas dali su ljudi laksi bez financijski problema  ,jel to je najvaznije na zemlji medo jel bez toga si poklopljen  a svako mora imati nemoze bez toga zivjeti 
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...