Jump to content

Да ли свештеници - за данашње прилике - непристојно много зарађују?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 105
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

0110_hahaha

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

Слобода је за Цркву увек била једна врста искушења и испита верности њених пастира И ВЕРНИКА (то наглашавам) јеванђелским принципима. Некако се показало кроз историју да је Црква баш у периодима прогона и одсуства "слободе" давала највише духовних плодова у сваком погледу док су времена мира и благостања били периоди духовне раслабљености Хришћана пред различитим изазовима које пружају верска, социјална и политичка слобода. Наравно, не бих желео да неко ово протумачи као призивање мучеништва и страдања, ово горе је просто моје размишљање на дату тему и покушај да се сагледа суштина проблема.

Подели на овим сајтовима

bez muke nema nauke....... winter

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

Српска Црква треба да уведе плате (плус социјално и здравствено) за свештенике

и тако да ријеши проблем сиромаштва појединих свештеника, или, опет, преоблино прикупљање новца

неких који живе на јако богатим парохијама, тачније - сва примања преко плате иду у заједнички фонд

за плате и за човекољубиве делатности - помоћ најугроженијим и многобројним породицама, стипендирање сиромашних студената, помоћ старим и изнемоглим итд..

Слажем се.

Подели на овим сајтовима

и тако да ријеши проблем сиромаштва појединих свештеника, или, опет, преоблино прикупљање новца

неких који живе на јако богатим парохијама, тачније - сва примања преко плате иду у заједнички фонд

за плате и за човекољубиве делатности - помоћ најугроженијим и многобројним породицама, стипендирање сиромашних студената, помоћ старим и изнемоглим итд..

Слажем се.

Заиста. Чини се као најсувислије решење...

Подели на овим сајтовима

Слажем се.

Заиста. Чини се као најсувислије решење...

Хајде да заједно продискутујемо понуђено евентуално решење, кроз само једно од сијасет питања:

1.      Да ли би "плата" била свим свештеницима била једнака?

1а      Ако би била, да ли је то у реду у односу на различити степен образовања?

1аа    Ако не би била, у односу на степен образовања, да ле је то у реду, када постоји свештеник који је н.пр.већ 30 година на парохији, сазидао и цркву и Христовом Љубављу оживео Цркву,истрајао у годинама комунизма, и једино што није-није завршио факултет?

1ааа  Ако би била, да ли је то у реду у односу на различит број домаћинстава којима парохијски свештеник "Свети Водицу"

1аааа Ако не би била, у односу на број домаћинстава у парохији, зашто када се не зна ко колико даарива свештеника (опција: фискалне касе :cheesy2:-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />)

и тако би могли набрајати и набрајати, и опет доћи до тога да осим од Христа Дарованих савета, тешко да решења има...

bleh

;)

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

''и тако би могли набрајати и набрајати, и опет доћи до тога да осим од Христа Дарованих савета, тешко да решења има...'' mense0198626478946378946

Подели на овим сајтовима

• Гости

Оно што је битно јесте да ће плате бити итекако позитивно рјешење за сиромашне свештенике

и њихове породице који једва састављају крај с крајем, а што се тиче оних који буду "у њедра трпали"

и крили од Цркве своја стварна примања зна се - ко и са оним од Апостола што је био благајник

и продао Господара за тридесет сребреника.

Подели на овим сајтовима

pa nesto sam razmiljala...i juda da je samo hteo i zeleo da se pokaje...bilo bi mu oprosteno iako je pocinio tako veliki gres - izdaja i prodaja Hrista...ali juda nije hteo i niej pozeleo da se pokaje i zavrsio je kako je zavrsio... 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da mi samo mozemo da nagadjamo koliko ko zaradjuje,a za takve proracune blago nama ako imamo vremena...Zavisi od parohije,na prvom mestu,ima svestenika koji zaista bedno zive u nekim malim selima,pa i u Budimpesti,recimo,kad sam bila,ono beda bese(materijalna,naravno).Neki ne kriju da imaju poprilicno,malo malo,nova kola,stan,banje,letovanja,zimovanja,proslava godisnjice mature svake godine,pa se onda nekad zapitam koliko ima smisla da onaj koji ima malo,daje onom koji ima punooooo vise.Ali,neka.Ko ima vise,vise ce mu se traziti kad dodje vreme...Inace,kod nas postoji tarifa za svaku uslugu,cena je ta,a vi koliko mozete,a ne samo koliko vi mozete...

Inace,a zasto da ne uplacuju sami socijalno i penziono osiguranje?Pa,to svima nama od plate ide svakog meseca.A i ne znam da li svestenici drzavi placaju 18% poreza na svoje usluge.

Подели на овим сајтовима

Оно што је битно јесте да ће плате бити итекако позитивно рјешење

Ко ће то и одакле,из којих сталних и неопходно великих новчаних извора да финасира?

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Решење које је до 60-их година прошлог века постојало, јесте парохијал   (а и о томе смо писали....)

Парохијал је тада износио, колико ко може, не знам тачно да ли једном годишње, или чешће....

У данашње време,НВО, ово и оно.....Брате мој, када би само по један динар, сваки човек Србије, дао...само по један, може свако!!! Дају ли?  Када би свако здрав само по једном годишње крв дао, само по једном може свако!!! Дају ли?

Оно што једино видим, то је да се из СПЦ-е, што се даје као буџет парохијама за трошкове, балансира у односу на неки критеријум, (број домаћинстава, посећеност цркви, продавница и сл.) што се статистички за 60 дана може учинити. И кад би томе додали и Љубав, па САМО два аутобуса пуна ових дивних људи са форума, по једном месечно код сваког свештеника који је са све својом парохијом у искушењу о коме говоримо......Е  тад је и сасвим

aman

МЕЂУ НАМА!

ЈЕСТЕ И БИЋЕ!

0442_feel

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

То сам чекао...ако је то решење,зашто се не предложи спровођење истог свуда на територије СПЦ-е? Зар Црква не види предност тога (олакшање верницима и финансијска једнакост свештенства) или је нешто друго у питању? Зар се не могу наћи,ако постоји добра воља и искрена жеља,и други начини решења тог проблема? Могу...али се некоме не да.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...