Jump to content

Да ли свештеници - за данашње прилике - непристојно много зарађују?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Са овим се као верник, у разговору са обичним људима, прилично често сусрећем. Спочитавају, да многа свештена лица, ако су и - у духовном смислу - неоспорни ауторитети, не деле баш сасвим финансијску судбину народа са којим живе. "Лепо зарађују, лепа кола возе, у лепим кућама живе, на лепим местима на летовање иду, све у свему, све лепо од лепшег. Тек, проповед им није баш у складу, са начином живота. Оно, калуђери нису, и не треба да буду, без игде ичега, али не треба да буду ни шеици, спрам већине људи". Баш сам данас са јако добрим пријатељем (његов је горе цитат) имао једну малу расправицу (благодарим, деминутиву) око овог. Перцепције су нам, дакако, различите, јер је атеиста, па нам стога ни закључци не могу бити идентични. Међутим, остао ми је, морам признати, ипак, један мали осећај незадовољства, који није проузрокован недостатком аргумената, већ тиме што су аргументи, за такво шта, уопште и потребни.  

Како год, интересује ме ваше мишљење...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 105
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Treba i svestenici da zaradjuju dobro al treba napraviti drzavu u kojoj ce i svestenicima i pastvi da bude dobro jer neko mora da kosi ,neko da vodu nosi a neko i BOGU da se moli a svaki rad ima svoju cenu ! Ovaj problem je u tome sto se vecina svestenika ne dize glas za boljitak svojih parohijina u ovim teskim vremenima !

Sultan Bajazit " A zar Kosovo nije republika"

Подели на овим сајтовима

Са овим се као верник, у разговору са обичним људима, прилично често сусрећем. Спочитавају, да многа свештена лица, ако су и - у духовном смислу - неоспорни ауторитети, не деле баш сасвим финансијску судбину народа са којим живе. "Лепо зарађују, лепа кола возе, у лепим кућама живе, на лепим местима на летовање иду, све у свему, све лепо од лепшег. Тек, проповед им није баш у складу, са начином живота. Оно, калуђери нису, и не треба да буду, без игде ичега, али не треба да буду ни шеици, спрам већине људи". Баш сам данас са јако добрим пријатељем (његов је горе цитат) имао једну малу расправицу (благодарим, деминутиву) око овог. Перцепције су нам, дакако, различите, јер је атеиста, па нам стога ни закључци не могу бити идентични. Међутим, остао ми је, морам признати, ипак, један мали осећај незадовољства, који није проузрокован недостатком аргумената, већ тиме што су аргументи, за такво шта, уопште и потребни.  

Како год, интересује ме ваше мишљење...

Основни аргумент је да су прилози на добровољној бази и да огромна већина свештеника нема фиксне тарифе. Тако, људи углавном дају колико сматрају да треба и шта сматрају да треба. У неким парохијама, то је на самој ивици преживљавања - у другим, омогућава луксузан живот.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

У неким парохијама, то је на самој ивици преживљавања - у другим, омогућава луксузан живот.

Velika većina sveštenika ne samo da zaradjuje nepristojno već to prelazi u bezobrazluk od koga nisu ni episkopi imuni.Na primer sveštenik u Jagodini važi za uglednog i svi ga poštuju u smislu; Ah .. otac X.Ali on je svoje vernike uhvatio na kvarno i ide lako ćemo , koliko daš itd.A s druge strane na kvarno prijavio 527 domova a u stvari ima 3154 domova ja sam mu lično izbrojao .Oduzeli su mu 700 domova inače imao je preko 3 800 domova.Dok neki sveštenici jedva preživljavaju na 200 domova.To pokazuje da je crkva trula iznutra.Mi imamo dosta sveštenika domaćih  GASTARBAJTERA koji zarađuju i po 3000 i 4000 evra mesečno kao što je to u Bepgradu.Ja takve gastarbajtere nebi primao u kuću.Nije u pitanju novac  koji vernici daju to je sitna para  oko 15 do 20 evra godišnje.Već je problem utaja novca što sveštenici pojedini nemaju granicu.Izvini pope inženjer arhitekta ima oko 40 hiljada  a ti sa bogoslovijom si gastarbajter.Pa da imaš i teološki fakultet pa šta ti radiš koliko ti je radno vreme otpevaš pola sata jutrenje i večernje toliko dok se neko iskida za deset puta manje novca. Ali ti si pope sveti otac.Mislim da si pope pre prevarant i da si primio licemere svoju platu.Takvi popovi nermaju ničeg zajedničkog sa Hristom.To su trgovci verom u mantijama koji preziru namučeni srpski narod.I većina episkopa zatvara oči pred tom činjenicom umesto da reše status pojedinih siromašnih sveštenika novi sistemom organizacije Crkve i sami episkopi se valjaju u raskoši.Kakvi su samo to podvižnici i monasi koji se podvizavaju u mermernim palatama i djakuzijima.Mislim da ih je prozreo narod i da će ih otkačiti, tražeći  ono malo pravih episkopa i sveštenika.

Подели на овим сајтовима

• Гости

To pokazuje da je crkva trula iznutra.

Не.

То само потврђује да ти уопште ниси православан чим можеш такве хуле да изговориш.

Да ниси адвентиста/јеховиста у духу онда би имао познање и расуђивање

да се свештенство бира из народа, дакле какав народ-такви и свештеници.

Пустили смо медијима да трује друштво и нашу децу па се питамо

како то да је код сваке нове генерације појам части, честитости и образа све мутнији и даљи.

За свештенике се школују дјеца из нашег друштва, таквог какво јесте,

па ми није јасно лицемјерство народа који грца у падовима да очекује да сви након рукополагања

преко ноћи постану целомудрени прозорљиви светитељи и малтене Свети Оци.

Кад спрски народ буде вријеме проводио тежећи да стекне јеванђелске врлине

и када богословско образовање престане бити само учење голих информација о вјери,

а у свој корпус уведе духовно образовање за своје семинаристе:

свакодневну исповест, преиспитивање мисли, упознавање властитих слабости, покајање, исусову молитву, читање светих отаца (не академско већ практично)

тада ћемо моћи да се мирне душе пресамићујемо ко банатске тетке преко плота у стилу:

"Ју Боже, види ти попу нашег, нимало смиренија нема. Ја ти потписујем да он дневно ни двесто великих метанија не уради, само гледа световне ствари и нимало не созерцава."

Дотад свака прича ове врсте долази из пера адвенстистичког агитпропа,

односно од оних који своју "религиозност" почивају не на властитом преображењу у Христу

него на пресамићивању и критиковању других (који ваљда нису свети ко они сами).

Подели на овим сајтовима

Slažem se s tobom Evgeniče, samo ovo "svakodnevna ispovest" mi je malo preterano - ne može to na dugme  0110_hahaha

A i dodao bih da je smešno što narod kritikuje sveštenstvo kako je "bezbožno" i štatijaznam, a ni sam taj narod i ti pojedinci koji ih kritikuju nisu ništa bolji.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Slažem se s tobom Evgeniče, samo ovo "svakodnevna ispovest" mi je malo preterano - ne može to na dugme  0110_hahaha

Не говорим напамет:

једно вријеме је јеромонах Фотије (садашњи Епископ Далматински) био васпитач у С.Карловцима

и пар генерација које је водио су носили са собом свешчице у којима су записивали помисли.

Управо у том периоду се човјек формира, а пубертет доноси огромна искушења и питања,

односно огроман простор ђаволу да дјелује, и ако Црква не пружи духовно руковођење полазицима

онда уопште није за чуђење када понекад чујемо за богослова који се дрогирао и сл.

Ова генерација коју је водио в.Фотије је просто за дивљење колико су сви редом паметни, нормални, здрави и честити људи.

Подели на овим сајтовима

To pokazuje da je crkva trula iznutra.

Не.

То само потврђује да ти уопште ниси православан чим можеш такве хуле да изговориш.

Да ниси адвентиста/јеховиста у духу онда би имао познање и расуђивање

да се свештенство бира из народа, дакле какав народ-такви и свештеници.

Пустили смо медијима да трује друштво и нашу децу па се питамо

како то да је код сваке нове генерације појам части, честитости и образа све мутнији и даљи.

За свештенике се школују дјеца из нашег друштва, таквог какво јесте,

па ми није јасно лицемјерство народа који грца у падовима да очекује да сви након рукополагања

преко ноћи постану целомудрени прозорљиви светитељи и малтене Свети Оци.

Кад спрски народ буде вријеме проводио тежећи да стекне јеванђелске врлине

и када богословско образовање престане бити само учење голих информација о вјери,

а у свој корпус уведе духовно образовање за своје семинаристе:

свакодневну исповест, преиспитивање мисли, упознавање властитих слабости, покајање, исусову молитву, читање светих отаца (не академско већ практично)

тада ћемо моћи да се мирне душе пресамићујемо ко банатске тетке преко плота у стилу:

"Ју Боже, види ти попу нашег, нимало смиренија нема. Ја ти потписујем да он дневно ни двесто великих метанија не уради, само гледа световне ствари и нимало не созерцава."

Дотад свака прича ове врсте долази из пера адвенстистичког агитпропа,

односно од оних који своју "религиозност" почивају не на властитом преображењу у Христу

него на пресамићивању и критиковању других (који ваљда нису свети ко они сами).

To nisu hule to su činjenice.‚A to što srpskom narodu nedostaje pravog preobražaja dolazi od nepravoslavnog svedočenja njenih predstavika.Pravoslavlje se prenosi ne informacijom već živim kontaktom sa duhovnim ocem apostolske loze nasledja.Ne mrtvim obredima već živom rečiju.Danas me pita jedna gospodja za neki problem i pokušava da ga reši tako što će da stavi neku ikonu u svoju sobu i to eto po savetiu nekog popa.Kada sam je upitao da mi objasni ko jeHristos ona nema pojama,nema ni najelementarnije znanje o veri koju ispoveda.Tu je problem pop prenosi  problem na magijski ritual sa ikoinom, ne evangelizira već zatupljhuje vernike..Kada sam joj izlaga o učenje pravoslavne Crkve stajala je kao na iglama.Srbija je puna takvih nedokrštenih vernika.Ko je zato odgovoran?To su bato činjenice.
Подели на овим сајтовима

Slažem se s tobom Evgeniče, samo ovo "svakodnevna ispovest" mi je malo preterano - ne može to na dugme  greengrin

Не говорим напамет:

једно вријеме је јеромонах Фотије (садашњи Епископ Далматински) био васпитач у С.Карловцима

и пар генерација које је водио су носили са собом свешчице у којима су записивали помисли.

Управо у том периоду се човјек формира, а пубертет доноси огромна искушења и питања,

односно огроман простор ђаволу да дјелује, и ако Црква не пружи духовно руковођење полазицима

онда уопште није за чуђење када понекад чујемо за богослова који се дрогирао и сл.

Ова генерација коју је водио в.Фотије је просто за дивљење колико су сви редом паметни, нормални, здрави и честити људи.

Ma slažem se ja da se tu mora nešto činiti (a nisam ni rekao da govoriš napamet), ali mi taj metod deluje malo formalistički katolički, ja bih se pre trudio da u njima probudim ljubav prema Hristu (tj. da je rasplamsam) i da im pokažem važnost pokajanja  (naspram pukog zapisivanja pomisli i ispovesti), da se to ne bi pretvorilo u čistu formu.

Подели на овим сајтовима

Slažem se s tobom Evgeniče, samo ovo "svakodnevna ispovest" mi je malo preterano - ne može to na dugme  greengrin

A i dodao bih da je smešno što narod kritikuje sveštenstvo kako je "bezbožno" i štatijaznam, a ni sam taj narod i ti pojedinci koji ih kritikuju nisu ništa bolji.

Svakodnevna ispovest ne podrazumeva ispovedanje samo pred sveštenikom već lično pred Bogom.Čovek moše da dobije oproštaj i direktno od Boga bez posredovanja sveštenika. Neprestano pokajanje je zabluda..Bog ne poziva čoveka na neprestano pokajanje već na jedno pokajanje i ono je pravo.
Подели на овим сајтовима

Извини, некако чим поменем в.Фотија, то ми се подразумјева.

Врхунски монах, теолог и људина.

Znam, znam, ali čisto da se to podvuče zbog raznih koji čitaju, a ne znaju.

@Admiral:

Ti definitivno nešto brkaš, ne znam tačno šta, ali brkaš.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...