Jump to content

Каква је ово вера? Одсећи жени нос?!

Оцени ову тему

Zawisza

Препоручена порука

Па ти си навео Сауди Арабију као пример "толеранције"... Нема проблема за брљање, набавићемо ти арапску тастатуру. lqj2e2sokakote

Него, `ајде нешто конкретно. Како ти тумачиш следеће ајете из Курана:

"Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je." (9:5)

"Borite se protiv onih kojima je data Knjiga (jevreji i hrišćani), a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru (Islam) - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno." (9:29)

napisah vec....sto se tice ajeta-MNOGOBOZCI!pagani.odnosi se na njih i na slucaj rata.drugi ajet isto tako,jedino se izuzimaju oni koji plate porez,oni koji se sklone,ili obrate za zastitu.u tom slucaju postaju zimma,i nema se prava na njihov zivot,a oni zauzvrat dobijaju prava koja sam vec negde naveo(cak im se ostavlja pravo na veru).poslacu ti nekako i tefsir(pojasnjenje)
pod primedbom"isto tako" mislio sam na rat.
Подели на овим сајтовима

• Одговори 347
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Па ти си навео Сауди Арабију као пример "толеранције"... Нема проблема за брљање, набавићемо ти арапску тастатуру. greengrin

Него, `ајде нешто конкретно. Како ти тумачиш следеће ајете из Курана:

"Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je." (9:5)

"Borite se protiv onih kojima je data Knjiga (jevreji i hrišćani), a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru (Islam) - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno." (9:29)

mada si mogao da navedes i predhodni,pa i sledeci ajet(ili si nesto prevideo.hehehe)ajde,navedi ajet broj 4 iz sure 9.pa zatim ajet 5,pa 6....onda ce ti biti jasnije.
Подели на овим сајтовима

''pa dokle?''.    greengrin.......dokle god zivimo ovozemaljskim zivotom...to je podvig neprekidni...nevidljiva borba...koja ne prestaje...vazno je ustati i krenuti dalje...opet i opet...sve iz pocetka...pa sve dok se jednom ne popravimo na bolje..

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

''pa dokle?''.    greengrin.......dokle god zivimo ovozemaljskim zivotom...to je podvig neprekidni...nevidljiva borba...koja ne prestaje...vazno je ustati i krenuti dalje...opet i opet...sve iz pocetka...pa sve dok se jednom ne popravimo na bolje..

samo napred.hrabro i cilo...
Подели на овим сајтовима

''ajde,navedi ajet broj 4 iz sure 9.pa zatim ajet 5,pa 6....onda ce ti biti jasnije''.

da li ce neko napisati ove ajete  hvala

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

Нема проблема брате, само ти наведи и објасни све што мислиш да треба, а ја ћу онда прелистати Бухарију, Ибн Кесира и још пар књижица да проверим. Ево целе суре да не занемаримо контекст:

http://gusic.tripod.com/kuran_bos/sura09.htm

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

''ajde,navedi ajet broj 4 iz sure 9.pa zatim ajet 5,pa 6....onda ce ti biti jasnije''.

da li ce neko napisati ove ajete  hvala

ja cekam da zvonko to odradi.vidim da zna.ili vise voli da cupa iz konteksta....ajd,ja cu sura at-TEWBE:sura 4 mnogobozcima s kojima imate zakljucene ugovore koje oni ni pocemu nisu povredili,niti su ikoga protiv vas pomagali,ispunite ugovore do ugovorenog roka.Allah zaista voli voli pobozne.(treba biti posten cak i prema nevernicima.varvari?)suru 5 je brat Zvonko naveo...6: ako te neko od mnogobozaca zamoli za zastitu,ti ga zastiti da bi saslusao Allahove reci,a potom ga otpremi na mesto pouzdano za njega.to zato sto oni pripadaju narodu koji ne zna....sta reci?
Подели на овим сајтовима

Нема проблема брате, само ти наведи и објасни све што мислиш да треба, а ја ћу онда прелистати Бухарију, Ибн Кесира и још пар књижица да проверим. Ево целе суре да не занемаримо контекст:

samo ti citaj i pisi....uzivam(nadam se i ti).samo sto ja to razumem.
Подели на овим сајтовима

Ја ништа нисам написао ни коментарисао, а већ ме оптужујеш за "чупање из контекста" итд... greengrin

Само сам те замолио да нам објасниш 9:5 и 9:39 како ти то тумачиш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

''9:5 и 9:39 ''...

kako glase ovi ajeti ili sure...sta je vec u pitanju...da bi komentarisali, a i razumeli, treba nam tekst, tj. reci.... hvala

Подели на овим сајтовима

e,ajde mi malo pojasni ovaj ajet...nesto mi je nejasan:sura MAIDA ajet 82.ti ces sigurno  naci da su vernicima najljuci neprijatelji Jevreji i mnogobozci;i svakako ces naci da su vjernicima najblizi prijatelji oni koji govore "mi smo Hriscani",zato sto medju njima ima svestenika i monaha i sto se ne ohole...
Подели на овим сајтовима

Ја ништа нисам написао ни коментарисао, а већ ме оптужујеш за "чупање из контекста" итд... greengrin

Само сам те замолио да нам објасниш 9:5 и 9:39 како ти то тумачиш.

napisao sam ih(mislim na predhodni i sledeci ajet) sto se tumacenja tice,protumaceni su davno.ali bi i tebi bili jasniji da ih procitas jedan za drugim.tesfir za njih znam
Подели на овим сајтовима

''9:5 и 9:39 ''...

kako glase ovi ajeti ili sure...sta je vec u pitanju...da bi komentarisali, a i razumeli, treba nam tekst, tj. reci.... hvala

"Ајет" је стих, а "сура" је поглавље Курана. Овде говоримо о сури/поглављу број 9 "At-Tawba - Pokajanje", а ајети/стихови које сам навео су 9:5 и 9:29. Целу суру/поглавље можеш прочитати овде:

Да би се правилно разумео Куран неопходно је имати тефсир (тумачење), један од познатијих је тефсир Ибн Кесира (познати исламски учитељ из 14. века) скраћена верзија је овде: http://upload.wikimedia.org/wikisource/bs/3/33/Amme_dzuz_Ibn_Kesir.pdf. Исто тако, пошто Куран не даје контекст у којем су одређени стихови дати (тј. конкретне догађаје, време, учеснике итд) добро је читати "хадисе", тј. исламско "предање" које даје више информација. На пример, "Сахих Бухари" је једна позната збирка хадиса: http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/bukhari/ (енглески).

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...