Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Prema Nikeo carigradskom vjeruju to nije nikakva jeres. Niti moze biti. Tebi se cini mi se Zayrone nesto pomesalo u glavi kao izvesnom avgustinskom monahu iz 16 veka. Jos nam samo fali Witenberg i da se prikuca Zayronova teza. Do duse nije 31 oktobar ali zanemaricemo sitnice. :good2: Kako nije, umiješ li čitat? Srpskohrvatski (pravoslavna verzija) Vjerujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, jedinorodnog, od Oca rođenog prije svih vijekova; Svjetlost od Svjetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog – rođenog, a ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz koga je sve postalo. Koji je radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s neba, Šta ovdje piše? Koja je radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišla s neba? Bogorodica? Takva osoba koja je s neba sišla radi našeg spasenja može biti samo jedna: Isus Hristos I zato mu se obraćamo sa tom ínvokacijom spasi nas koja mu i prema tom vjerovanju jedinome s pravom i pripada. Ko je ta druga izgleda tajanstvena osoba koja je sišla s neba takodjer kao on i koja nas spašavala i radi toga je imamo isto tako oslovljavati u molitvama kao Isusa Hrista a u NK Vjeruju se uopšte nikakva takva ne spominje? I koja je to svijet spašavala ili istovremeno sa Hristom zajedno ili prije Njega ili poslije Njega? On nas je spasio i još uvijek spašava do konca svijeta. O nikakvoj takvoj nekoj drugoj osobi koja je sišla s neba radi našeg spasenja u NK Credu nema nikakvog spomena! Ni riječ jedine, a ni slova. Naravno da je to jeres! Isto kao s tim počastima, ponizili Boga, preuzvisili čovjeka, i Bogorodica je čovjek i kad izvanredno svet. To spada u vrstu idolopoklonstva iako ne tako očiglednog kao kad bismo drvenom idolu, totemu ukazivali počasti namjenjene samo Bogu, kadio mu presto, oltar i molio se pred tim kipićem. Ali u suštini je to na kraju isto. Ukazivati nekome ili nečemu, stvorenju nekakvom, svejedno komu i čemu počasti koje pripadaju i dostoje jedino Bogu.Ta tvoja teologija je vrlo zanimljiva, gdje si se tomu učio? i otjelotvorio se od Duha Svetog i Marije Djeve, i postao čovjek. I koji je raspet za nas u vrijeme Pontija Pilata, i stradao i bio pogreben. I koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu. I koji se uznio na nebo i sjedi sa desne strane Oca. I koji će opet doći sa slavom, da sudi živim i mrtvim; Njegovom carstvu neće biti kraja. (Vjerujem) i u Duha Svetoga, Gospoda Životvornog, koji od Oca ishodi, koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi; koji je govorio kroz proroke. (Vjerujem) u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijehova. Čekam vaskrsenje mrtvih. I život budućega vijeka. A m i n. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Kako nije, umiješ li čitat? Srpskohrvatski (pravoslavna verzija) Vjerujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, jedinorodnog, od Oca rođenog prije svih vijekova; Svjetlost od Svjetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog – rođenog, a ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz koga je sve postalo. Koji je radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s neba, Šta ovdje piše? Koja je radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišla s neba? Bogorodica? Takva osoba koja je s neba sišla radi našeg spasenja može biti samo jedna: Isus Hristos I zato mu se obraćamo sa tom ínvokacijom spasi nas koja mu i prema tom vjerovanju jedina pripada. Ko je ta druga izgleda tajanstvena osoba koja je sišla s neba takodjer kao on i koja nas spašavala i radi toga je imamo isto tako oslovljavati u molitvama kao Isusa Hrista a u NK Vjeruju se uopšte nikakva takva ne spominje? On nas je spasio i još uvijek spašava do konca svijeta. O nikakvoj takvoj nekoj drugoj osobi koja je sišla s neba radi našeg spasenja u NK Credu nema nikakvog spomena! Naravno da je to jeres! Isto kao s tim počastima, ponizili Boga, preuzvisili čovjeka, i Bogorodica je čovjek. To spada u vrstu idolopoklonstva iako ne tako očiglednog kao kad bi drvenom idolu, totemu ukazivaoé počasti namjenjene samo Bogu, kadio mu presto, oltar i molio se pred tim kipićem. Ali u suštini je to skoro isto. Ta tvoja teologija je vrlo zanimljiva, gdje si se tomu učio? i otjelotvorio se od Duha Svetog i Marije Djeve, i postao čovjek. I koji je raspet za nas u vrijeme Pontija Pilata, i stradao i bio pogreben. I koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu. I koji se uznio na nebo i sjedi sa desne strane Oca. I koji će opet doći sa slavom, da sudi živim i mrtvim; Njegovom carstvu neće biti kraja. (Vjerujem) i u Duha Svetoga, Gospoda Životvornog, koji od Oca ishodi, koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi; koji je govorio kroz proroke. (Vjerujem) u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijehova. Čekam vaskrsenje mrtvih. I život budućega vijeka. A m i n. Sada stvarno sve vise pocinjes da licis na Lutera jer dokazujes ono sto niko ne porice a to je da je Gospod Isus Hristos jedini spasitelj i da se ni jednim drugim imenom nemoze spasiti niko na ovoj planeti. Ja jos uvek nevidim sta je tu protiv ove molitve koju ceo pravoslavni svet upucuje Bogorodici. Znas to ti je isto kao kada protestanti pokusavaju dokazati da se ne treba moliti svecima jer tako ne pise u Bibliji. Tako i ti: ne pise u Vjeruju da mozemo Bogorodicu moliti da nas spase svojim posredovanjem onda to nesmemo raditi. E moj Zayrone voleo bih da je u tebi malo vise one Husove krvi umesto ove Luterove! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Sada stvarno sve vise pocinjes da licis na Lutera jer dokazujes ono sto niko ne porice a to je da je Gospod Isus Hristos jedini spasitelj i da se ni jednim drugim imenom nemoze spasiti niko na ovoj planeti. Ja jos uvek nevidim sta je tu protiv ove molitve koju ceo pravoslavni svet upucuje Bogorodici. Znas to ti je isto kao kada protestanti pokusavaju dokazati da se ne treba moliti svecima jer tako ne pise u Bibliji. Tako i ti: ne pise u Vjeruju da mozemo Bogorodicu moliti da nas spase svojim posredovanjem onda to nesmemo raditi. E moj Zayrone voleo bih da je u tebi malo vise one Husove krvi umesto ove Luterove! No, dovol, na Lutera! za prvo. Gospod Isus Hristos jedini spasitelj i da se ni jednim drugim imenom nemoze spasiti niko na ovoj planeti. Tačno i pravilno. Ja jos uvek nevidim sta je tu protiv ove molitve koju ceo pravoslavni svet upucuje Bogorodici. Nadji mi porijeklo te molitve i daj link na neka takva objašnjenja. Njen istorijat je jedno pitanje a pravoislavnost druga. .To što su je molili mnogi pravoslavni vjerujući toliko vremena znači samo ovo: 1. da ¨su se pravoslavno molili nepravoslavno formulisanu molitvu 2. da nisu morali biti a ni postati jereticima ako su se tako molili iz navike 3. to što se svi mole nekakvu molitvu koja nije u skladu s NK Vjerovanjemn ne znači da je masovnošću te pojave i dugim vremenom praktikovanja ista ta nepravoslavno sročena molitva ko zna kada i zašto i kime postala najednom pravoslavna 4. to znači samo to da vaša orthopraxia nije u skladu s vašom orthodoxiom u tom pogledu konkretne te molitve gdje se Bogorodica oslovljava invokacijom salva nos, spasi nas. 5. Niko ko je ikad molio i danas se moli tako ne mora odmah samo zbog nje postati, ili biti smatran jeretkom ili nepravoslavnim, nepravovjernim, radi se o dogmatskom devijaciji koju ne može opravdati niíkakva praksa jer u liturgijskoj praksi se nikad u nikakvoj molitvenoj praksi ne može nalaziti Bogorodica (Su)Spasiteljka jer se takva nigdje u NC Credu a ni starim liturgijama ili sv. Ocima ne spominje. Što znači da nema ni pravo na liturgijske invokacije koje pripadaju jedino Bogu/Isusu Hristosu.. Liturgija mora potvrdjivati a ne opovrgavati ili poricati NK Vjerovanje a ova molitvena praksa direktno opovrgava istinu i DOGMU da je Isus Hristos jedini Spasitelj, Otkupitelj i Mesija jer ima i drugih! Tj. u rozporu, protikladu, proturječju je s hrišćanskim naukom o jednom jedinom Otkupitelju, Spasitelju i Mesiji kojim jer jedino Isus Hristos i nikakvi drugi "su/spasitelji" pored njega postajati ne mogu. Niti se smiju častiti istim nazivima ili im se obraćati istim počastima i invokacijama svejedno ko to bili. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 No, dovol, na Lutera! za prvo. Gospod Isus Hristos jedini spasitelj i da se ni jednim drugim imenom nemoze spasiti niko na ovoj planeti. Tačno i pravilno. Ja jos uvek nevidim sta je tu protiv ove molitve koju ceo pravoslavni svet upucuje Bogorodici. Nadji mi porijeklo te molitve i daj link na neka takva objašnjenja. Njen istorijat je jedno pitanje a pravoislavnost druga. .To što su je molili mnogi pravoslavni vjerujući toliko vremena znači samo ovo: 1. da ¨su se pravoslavno molili nepravoslavno formulisanu molitvu 2. da nisu morali biti a ni postati jereticima ako su se tako molili iz navike 3. to što se svi mole nekakvu molitvu koja nije u skladu s NK Vjerovanjemn ne znači da je masovnošću te pojave i dugim vremenom praktikovanja ista ta nepravoslavno sročena molitva ko zna kada i zašto i kime postala najednom pravoslavna 4. to znači samo to da vaša orthopraxia nije u skladu s vašom orthodoxiom u tom pogledu konkretne te molitve gdje se Bogorodica oslovljava invokacijom salva nos, spasi nas. 5. Niko ko je ikad molio i danas se moli tako ne mora odmah samo zbog nje postati, ili biti smatran jeretkom ili nepravoslavnim, nepravovjernim, radi se o dogmatskom devijaciji koju ne može opravdati niíkakva praksa jer u liturgijskoj praksi se nikad ne može nalaziti Bogorodica (Su)Spasiteljka jer se takva nigdje u NC Credu a ni starim liturgijama ili sv. Ocima ne spominje. Što znači da nema ni pravo na liturgijske invokacije koje pripadaju jedino Bogu/Isusu Hristosu.. Neznam da li se neko bavio time i da li ima neki link za to. Niko nju Zayrone i ne pominje kao spasiteljku. Zayrone ovo o cemu ja i ti pricamo lici mi na ono kada protestanti hoce da dokazu da su ikone idoli pa citiraju drugu zapovest. Izvini ja ti rekoh koliko znadoh. Odjavljujem se sa teme, "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Neznam da li se neko bavio time i da li ima neki link za to. Niko nju Zayrone i ne pominje kao spasiteljku. Zayrone ovo o cemu ja i ti pricamo lici mi na ono kada protestanti hoce da dokazu da su ikone idoli pa citiraju drugu zapovest. Izvini ja ti rekoh koliko znadoh. Odjavljujem se sa teme, Nema to nikakve veze sa luteranstvom, u invokaciji je sadržana ustvari i ta "doxa", slava, pa vi kao pravoslavci bi baš o tome trebali nešto više znat od mene ali u ovom tako očiglednom slučaju dogmatske devijacije ste slijepi ko patrone. Ako se nekom totemu, recimo slovenskom, Perunu obraćam kao Bogu, kadim mu taj totemčić, klanjam mu se, pravim prostracije, pjevam i molim se, oslovljavam ga pri tom sa spasi me, dakle to bude takva moja lična, navodna "orthopraxia" iz mog pogleda, naravno. Ko će to od vas meni onda uzeti za ozbiljno kad počnem tvrdit da sam čisti i pravi pravoslavac jer samo Perunu kažem spasi me iako ga nigdje nisam spomenuo izravno kao Boga? Znači dajem mu sve počasti kao Bogu, obožavam ga takvim načinom koji pripada samo Bogu ali opet nisam pagan već pravoslavni jer nigdje nisam rekao Bože Perune, niti ste me to čuli da sam rekao, to je ta vaša argumentacija! Prema vama bih i ja onda bio isto pravoslavni koliko i vi kad bi se ponašao tako, jel de? Što ne bih bio, pa tako vi to tvrdite i smatrate! Šta fali Perunovom kipiću, mogu onda i njemu govorit "spasi me" kad u NK vjerovanju nije toliko to bitno to da je Spasitelj samo jedan? A svakom onda mogu reći "spasi me"! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dmitar Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Nema to nikakve veze sa luteranstvom, u invokaciji je sadržana ustvari i ta "doxa", slava, pa vi kao pravoslavci bi baš o tome trebali nešto više znat od mene ali u ovom tako očiglednom slučaju dogmatske devijacije ste slijepi ko patrone. Ako se nekom totemu, recimo slovenskom, Perunu obraćam kao Bogu, kadim mu taj totemčić, klanjam mu se, pravim prostracije, pjevam i molim se, oslovljavam ga pri tom sa spasi me, dakle to bude takva moja lična, navodna "orthopraxia" iz mog pogleda, naravno, ko će to od vas meni onda uzeti za ozbiljno kad počnem tvrdit da sam čisti i pravi pravoslavac jer samo Perunu kažem spasi me iako ga nigdje nisam spomenuo izravno kao Boga? Znači dajem mu sve počasti kao Bogu, obožavam ga takvim načinom koji pripada samo Bogu ali opet nisam pagan već pravoslavni jer nigdje nisam rekao Bože Perune, niti ste me to čuli da sam rekao, to je ta vaša argumentacija! Prema vama bih i ja onda bio isto pravoslavni koliko i vi kad bi se ponašao tako, jel de? Što ne bih bio, pa tako vi to tvrdite i smatrate! Šta fali Perunovom kipiću, mogu onda i njemu govorit "spasi me" kad u NK vjerovanju nije toliko to bitno to da je Spasitelj samo jedan? A svakom onda mogu reći "spasi me"! Da te pitam nesto vezano za katalolicanstvo.Posto vidim da se razumijes dosta. Kipovi u crkvi,dosta me asocira na idolopoklonstvo ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Da te pitam nesto vezano za katalolicanstvo.Posto vidim da se razumijes dosta. Kipovi u crkvi,dosta me asocira na idolopoklonstvo ? Kipovi u crkvi su 3D ikone a ovo je nešto drugo, sasvim druga tema. Postoji pobožnost prema Bogu i Isusu Hristosu - latrija, klanjanje. i prema ostalim sakralniám predmetima dulija lat. devotio. To na što se ti pitaš je devocija ikona i ostalih devocionalija, svetiteljskih ikona itd. dakle pobožnost prema svetiteljima, dulija. ili hiperdulija je izvanredno štovanje: sv. Pisma, Evandjelistara misli se kao knjige, Bogorodice. A ovo je odnos orthopraxie i orthodoxie u liturgijskom i dogmatskom smislu. http://en.wikipedia.org/wiki/Latria Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dmitar Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Kipovi u crkvi su 3D ikone a ovo je nešto drugo, sasvim druga tema. To na što se ti pitaš je devocija ikona i ostalih devocionalija, pobožnost. A ovo je odnos orthopraxie i orthodoxie u liturgijskom i dogmatskom smislu. Znam, nisam se nadovezao na gornju temu. Nego da te pitam, dok je prilika, jer kako vidim dosta se razumijes ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Znam, nisam se nadovezao na gornju temu. Nego da te pitam, dok je prilika, jer kako vidim dosta se razumijes ? Moj ti je savet da više ništa ne pitaš .Malo pročitaj forum pa se onda javi sa pitanjima . Trifke је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Zanimljivo mi je da Presveta Bogoridoca zaista spasavabrzim dovodjenjem Hrista Spasa u pomoć onome ko joj se obrati. feeble, Mironosica and Trifke је реаговао/ла на ово 3 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Zanimljivo mi je da Presveta Bogoridoca zaista spasava brzim dovodjenjem Hrista Spasa u pomoć onome ko joj se obrati. Da ali se to ne moža nazvati onda spasavanje već dovodjenje. Zovimo stvari onakvim riječima koje im prisluše, zašto zvati Bogorodicu spasiteljkom kad je ona ustvari Posrednicom? Mediatrix, tom vašom ako već hoćete privoditeljkom ili dovoditeljkom pomoći. Pisalo bi onda u NK Vjeruju da je Spasiteljka ili Suspasiteljka. No, tamo se kao Su/Spasiteljka ne spominje već kao Bogorodica i posredovateljka (radjanjen). Inače to što si naveo, takodjer navode i ti Holandjani kao jedan od glavnih argumenata zašto bi se navodno Bogorodica trebala štovat kao Suspasiteljka. Što je besmislica i samo rječičkovanje i poigravanje riječima, potom bi onda, kad se kome namane svaki od svetitelja mogao biti proglašen "Su/Spasiteljem". Pa i sv. Vasilije Ostroški tj. njegove svete mošti isto tako brzo dovode Isusa Hristosa brzo svakom ko za to iskreno zamoli a to biste se još čudom čudili kako brzo. I ko je sad tu važniji, kovář ili kovářiček, kovač ili kovačić, Spasitelj ili Posredovatelj? Kome treba dati kakvu čast a po kakvom redu i redoslijedu? Sve to je napisano u NK Credu, samo se toga držat! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Aha, onda izgleda u modernom srpskom ne postoje u liturgijskoj praksi različiti glagoli za spasi me i zahrani me, izgleda. spasiteljka ili suspasiteljka vec kao i onaj koji se davi vice nekome ko mu moae pomoci spasi me U češkom bi se to reklo kako sam vam već i spomenuo: Zachrań mě, nás Postoji i to: Spas mě, nás stara forma Spasiž mě, nás ali se ne koristi pri oslovljavanju Bogorodice NIKADA I NIGDJE! Jedino Boga i Hrista ili Svete Trojice jer je samo njima i namjenjena ta invokacija Mislim da bi tu bio na mjestu drugi sličan glagol, ta razlika je vrlo važna i potrebno je da bude i liturgijski vidljiva: Izbavi nas za Bogorodicu a Spasi nas za Gospoda IC XC. U svakodnovnom živoitu to znači isto, spasit nekog ko se topi iz vode na primjer. No, u teologiji i liturgiji to tako ne bi smjelo biti, trebala bi postajati razlika medju tim. Ova praksa nije dobra, svadi k herezi, navodi na nju a matouci je, zbunjujuća. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Ni u češkom izmedju zahranit i spasit u svakodnevnoj tekućoj upotrebi ne postoji nikakva razlika ali u liturgijskoj i teološkoj postoji i vrlo je važna i strašno mnogo se na nju pazi pa je meni takvo oslovljavanje Bogorodice vrlo problematično i para mi strašno uši. Znao sam za Bogorodice Djevo tu molitvu, tamo ničeg takvog nema ali ova druga sad ovako baš "spasi nas" pa molitva Bogorodici, meni je to skoro blasfemno, prejaka kafa za mene, ne mogu si pomoći, ovdje je ta praksa sasvim drugačija. Ne razumijem to. "Svetitelji nas mogu i zahranit (izbavit) iz nekakve nevolje ali jedino Hristos, Bog spašava." To ćete svuda naći kod nas po katihizisima, takve upute djeci kako bi lakše i bolje shvatila tu razliku izmedju spasit i zahranit. Pa i hitna pomoć nam se zove zahranka, hitna zahranjuje a Bog spašava! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Da ali se to ne moža nazvati onda spasavanje već dovodjenje. Zovimo stvari onakvim riječima koje im prisluše, zašto zvati Bogorodicu spasiteljkom kad je ona ustvari Posrednicom? Mediatrix, tom vašom ako već hoćete privoditeljkom ili dovoditeljkom pomoći. Pisalo bi onda u NK Vjeruju da je Spasiteljka ili Suspasiteljka. No, tamo se kao Su/Spasiteljka ne spominje već kao Bogorodica i posredovateljka (radjanjen). Inače to što si naveo, takodjer navode i ti Holandjani kao jedan od glavnih argumenata zašto bi se navodno Bogorodica trebala štovat kao Suspasiteljka. Što je besmislica i samo rječičkovanje i poigravanje riječima, potom bi onda, kad se kome namane svaki od svetitelja mogao biti proglašen "Su/Spasiteljem". Pa i sv. Vasilije Ostroški tj. njegove svete mošti isto tako brzo dovode Isusa Hristosa brzo svakom ko za to iskreno zamoli a to biste se još čudom čudili kako brzo. I ko je sad tu važniji, kovář ili kovářiček, kovač ili kovačić, Spasitelj ili Posredovatelj? Kome treba dati kakvu čast a po kakvom redu i redoslijedu? Sve to je napisano u NK Credu, samo se toga držat! Јер један је Бог, један и посредник између Бога и људи, човјек Христос Исус I Timoteju 2,5 E sada si se zapekljao kao pile u kucine. Izgleda da je samo jedan posrednik po onome sto rece apostol Pavle i bilo bi tako ako nebi znali po cemu je to Hristos jedini posrednik izmedju Boga i ljudi a to je njegova zrtva. Niko drugi nemoze na taj nacin posredovati. Ako bi to znacilo ono sto nam protestanti govore onda niko nebi trebalo da se moli Bogu za nekoga drugog jer nije posrednik vec je to Hristos. Tako isto i Bogorodica nije nas Spasitelj kao sto je to Hristos, On nas jedini moze spasiti opet svojom zrtvom, ali nas Bogorodica moze spasiti tako sto ce posredovati za nas pred Njim. Zayrone izgleda da ti ipak razmisljas na Luterov nacin. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 26, 2014 Пријави Подели Написано Август 26, 2014 Јер један је Бог, један и посредник између Бога и људи, човјек Христос Исус I Timoteju 2,5 E sada si se zapekljao kao pile u kucine. Izgleda da je samo jedan posrednik po onome sto rece apostol Pavle i bilo bi tako ako nebi znali po cemu je to Hristos jedini posrednik izmedju Boga i ljudi a to je njegova zrtva. Niko drugi nemoze na taj nacin posredovati. Ako bi to znacilo ono sto nam protestanti govore onda niko nebi trebalo da se moli Bogu za nekoga drugog jer nije posrednik vec je to Hristos. Tako isto i Bogorodica nije nas Spasitelj kao sto je to Hristos, On nas jedini moze spasiti opet svojom zrtvom, ali nas Bogorodica moze spasiti tako sto ce posredovati za nas pred Njim. Zayrone izgleda da ti ipak razmisljas na Luterov nacin. Nikakav Luter, niko osim Hrista nije posrednikom izmedju Boga i ljudi, tačno, ali sam ti već objsnio da Isusovim riječima Jovanu Evo ti majke Bogorodica postaje posrednica izmedju nas ljudi i Isusa Hrista kao svog i Božijeg sina, razumiješ. Vidiš li tu distinkciju izmedju Boga i ljudi i izmedju Marijinog sina (koji je naravno i Božiji sin) i ljudi? Nikakva tu dihotomija a ni proturječje ne poostoji, a ni u tom što je Marija kao Bogorodica postala istovremeno i Majkom Crkve, Roditeljicom Crkve iako je bila i ostala čovjekom. Sve te časti joj pripadaju ali ta suotkupiteljska ili otkupiteljska već ne jer ta pripada nekom drugom: njenom sinu i Božijem Sinu Isusu Hristosu. Kod Lutera se radilo o običnom verbalističkom sektarškom bukvalizmu a ovo o čemu govorim ja je ipak Svetootački nauk. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука