Jump to content

Ја сам православан/на и слушам Rap/Hip-Hop/R'n'B

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 49
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Постављена слика

Хип хоп је врста музике и поткултура која је настала средином 1970их у Њујорку, у црначким четвртима Бронкса.
Термин хип хоп (енгл. hip (hipper; hippest) + hop (hopped; hopping)) односи се на музичку форму (хип хоп музика), и културни покрет (хип хоп култура), који се претежно развијао унутар афричко-америчке урбане заједнице. Откако се први пут појавио у Њујорку 1970их година, хип хоп се развијао и обухватио не само реп музику, већ цео животни стил који се константно сједињавао са различитим елементима технологије, уметности и урбаног живота. Хип хоп садржи две основне компоненте: реповање (енгл. MCing, од master of ceremonies) и диџејинг (енгл. DJing, од disc jockey). Заједно са хип хоп плесом (углавном брејкденсинг) и урбаном уметношћу, тј. графитима, ово чини четири елемента хип хоп културног покрета чију су историју започели млади, углавном људи афричког порекла који су живели у Америци.

Подели на овим сајтовима

Историја Хип-Хопа

Настанак термина „хип хоп“ везује се за диџеја Lovebug Starski, који је употребио тај термин у својој песми HIP HOP SHOOWOP DA BOP. Међутим, термин је званично оформљен тек када је Afrika Bambaataa почео да га користи. Исти термин је такође употребио и Space Cowboy из групе The Shugarhill gang у песми Rapper's Delight.

Први елемент који је почео да развија хип хоп културу је диџејинг. Наиме, током раних 1970их, DJ Kool Herc пореклом са Јамајке стигао је у Њујорк. Док је боравио на Јамајци, упознао је њихову традицију „здравице“, тј. импровизоване поезије и њеног казивања преко реге, диско и фанк плоча. Током 1980их и 1990их година па све до данас, диџеј није имао неку значајнију улогу од оне коју је имао у клубовима. Он је ту да подржи MC-а (репера) тако што изводи инструменталну нумеру која се назива бит (енгл. beat). Бит је у ствари инструментална позадина хип хоп песме која укључује појаву перкусија, синтисајзера и било ког другог звучног елемента песме који није глас репера. Бит обично компонује продуцент, а неки репери стварају и сопствене. Извођачи тврде да је бит веома битан део песме, зато што диктира темпо, расположење и прогресију песме. Многи уметници користе већ постојеће битове за своју песму. Наиме, бит се често стварао тако што се користио узорак одређених инструмената (нпр. перкусија) из већ постојећих песама, обично фанк или соул снимака.

DJ Kool Herc је такође био и један од изумитеља тзв. break-beat deejaying (1973 године). Брејк-бит (енгл. Break-beat) је заправо део песме у коме ритам диктира деоница перкусија, али без осталих инструмената („break“ или „getdown“ делови). Брејк-бит је постао и део песме у коме су наступали играчи (B-Boys).

Прва забележена реп група која је постојала у Америци била је Kool Herc and The Herculoids. Заједно су наступали по клубовима и врло брзо стекли популарност. Касније су се појављивале и друге реп групе које су у то време наступале само у клубовима. Појава групе The Shugarhill gang са песмом Rappers Delight на америчким топ листама се у енциклопедијама савремене музике третира као почетак реп еволуције. Неки историчари наводе да је група King Tim III (Personality Jock) by the Fatback Band имала прву комерцијалну хип хоп песму, али су они били фанк и диско група. 1980 године Kurtis Blow објављује свој први албум The Breaks и он је први хип хоп уметник који се појавио на националној телевизији.

Од 1970 године диско музика је постајала мање динамична, далеко отклоњена од њене културне базе, и призната као музика беле расе за млађу популацију. Ова радикална промена се осетила међу црначком младежи, и у Њујорку средином 1970их година доминантна музика међу црном популацијом је управо била диско музика, али они нису били задовољни диско музиком, за њих је била сувише нервозна, што у њиховој терминологији значи пребрза. Музички, диско и фанк су били креативно важни за реп. Када су клубови постали основа за диско музику, улица је постала основа за реп.

Важан моменат у историји хип хоп музике збио се око 1983, када су бивши члан групе Afrika Bambaataa - Vlack Spades и the Soul Sonic Force издали песму Planet Rock. Уместо реповања преко диско битова, они су осмислили нови фанки електро звук, и заправо направили прву реп плочу на којој се користе синтисајзери и електронске ритам машине. Велика сензација је проузрокована овом песмом и од тада репери креирају сами позадинску музику (бит). Исте године се јавља тзв. beat boxing - произвођење ритма помоћу гласа.

Рани хип хоп је често бивао заслужан за редуковање насиља у црначком гету замењујући физичко насиље са тзв. хип хоп борбама у брејкденсу (енгл. breakdancing), реповању и цртању графита. До 1985 деца широм света су на уличном углу, намештајући стерео уређај пуштала нумере од Run DMC, LL Cool J, the Fat Boys, Herbie Hancock, Soul Sonic Force, Jazzy Jay, Egyptian Lover, Dr. Jeckyll and Mr. Hyde, Stetsasonic.

Главно историјско доба хип хопа је old school hip hop era (1970 до 1985), тј. сам почетак до његовог испољавања, и тзв. Златно доба хип хопа (1985 до 1993), у коме су се испољили звукови репера са источне и западне обале и велики успон појединих праваца у реп музици као нпр. генгста реп и џи-фанк. Постоје још неки мањи правци у хип хоп музици, као нпр. Dirty South, Midwest итд. После златног доба хип хопа следи период који се назива new school.

Током тзв. Златног доба хип хопа често је долазило до суочавања између генгста репера са источне и западне обале. Главни сукоб био је између 2Pac и The Notorious B.I.G., што је и довело до смрти обојице 1996 и 1997 године.

1991 године група N.W.A. (Niggaz With Attitude) издала је албум Niggaz4Life. То је прва хардкор реп плоча која је стигла до врха топ листе иако су неке продавнице одбијале да је продају, а енглеске власти су је заплениле због обсцености. Један од чланова групе N.W.A. 1993 издаје самостални албум The Chronic и започиње серију генгста репа. Још један значајан моменат у хип хоп музици се десио током 2000 године када је шкотско-амерички бели репер Eminem уз велику подршку репера и продуцента познатог као Dr. Dre издао албум The Marshall Mathers LP који је распродат у девет милиона примерака. Од 2000 године па до данас из године у годину се изузетно повећавао број хип хоп албума и данас је овај жанр један од најслушанијих праваца музике у свету.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je ovaj thread potpuno nepotreban. Ili, ako je potreban, obrisi prvi deo naziva.

Van ovog threada, ima na ovom forumu gomila gluposti, koje zvuche normalno, ali ljudi vole da od toga prave chudesa. Je l treba iz takvih da zakljucim da su vernici vecma zatucani, pa je super ako poneki nije? OK, zakljucila vec.

Подели на овим сајтовима

Je l treba iz takvih da zakljucim da su vernici vecma zatucani, pa je super ako poneki nije? OK, zakljucila vec.

По узору на ову групу: http://www.facebook.com/group.php?gid=312492855566 ја сам направио ову тему.

Иначе, та група је у саставу нашег форума.

И много је добро урађена. srecan

Подели на овим сајтовима

Mislim da je ovaj thread potpuno nepotreban. Ili, ako je potreban, obrisi prvi deo naziva.

Van ovog threada, ima na ovom forumu gomila gluposti, koje zvuche normalno, ali ljudi vole da od toga prave chudesa. Je l treba iz takvih da zakljucim da su vernici vecma zatucani, pa je super ako poneki nije? OK, zakljucila vec.

Зар је показатељ да неко није затуцан то што слуша хип-хоп ?

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

Problem kod repa je što (za razliku od guslarskih :bla:) većina rep tekstova sadrži psovke i praznoslovlje. U OŠ, tamo negde 1995. sećam se da smo se svi zaluđivali sa Vudu Popajem i ljubićem: "Oprosti mi Katrin možda više nema plin"  kao i "Ova soba je moj <karantin>, moram brzo da te zaboravim" u srednjoj se prašio BG Sindikat, tu je uvek bio i Nigrutin 23ka :cheesy:

Kasnije sam slušao Maajku ( 0110_hahaha) on mi je i najbolji "domaći" reper. Inače je iz Brčkog, odakle i Lepa Brena 0110_hahaha U jednom njegovom tekstu sam i pronašao moj "potpis" na ŽRU:

Ni znan ni lud, ni dobar ni grub, samo željan pravde, dobro došo u klub. Plaše nas, dijele, a nema ničeg, pa se ne bojim ničeg, osim Onoga Višnjeg!"

Radio sam s Maajkom intervju pre jedno dve godine, ispao je faca, kao i obično http://www.standardmagazin.com/tema.php?ID=1058

A, od stranih mi je Eminem neprevaziđen. I njegov film 8. mile je odličan

Подели на овим сајтовима

слушам и ја све то ... нервира ме само што код нас репери плету само по политици, рибама и глупостима.

имама велико поштовање за Београдски Синдикат јер су за неке ствари потпуно у праву, а свиђа ми се кад псују. и треба да псују људи, псујем и ја  :)

од страних има разних варијанти и извођача, али код мене се слушање музике своди на квалитетне песме а не на целе албуме и тако то ... дискографије ме изузетно ретко занимају, а ретки су уметници који се поклапају са мојим сензибилитетом до у танчине ...

мени мало смрди еминем, ем је превише извикан, ем га видим као туђег Нолета и то ону негативну страну славе и успеха.

може рецимо Ice T или LL Cool J, од неких маторијих варијанти ... Ајс је поприлично занимљив и као особа pravopop

Подели на овим сајтовима

Znam ovo, inace neslusam

Znam da je ovu pesmu volio jedan drug, po 1000 puta na dan je slusao

http://www.youtube.com/watch?v=OXm8Qs2ZxYk

A, evo i ovo pamtim ....

http://www.youtube.com/watch?v=fq04LOF8OU8

I posle svega..... :)

Jao pola 4

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Зар је показатељ да неко није затуцан то што слуша хип-хоп ?

Ne budi bukvalista, shmekeru.  :)

Kod tebe nije. pravopop

Подели на овим сајтовима

Problem kod repa je što (za razliku od guslarskih pravopop) većina rep tekstova sadrži psovke i praznoslovlje.

То и мене највише нервира... pravopop.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />

Houston, we got a problem.  pravopop

Eto, ipak, hehe...

Ko sto rekoh, momchici, promenite naziv threada u "Ја сам православан/на и имам проблем да слушам Rap/Hip-Hop/R'n'B"    

Имаш опомену, јер тим речима ми наносиш душевни бол и неспокој. pravopop pravopop pravopop

- Copiright by Цвеле1993 -

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...