Jump to content

Индијска "оријентална" православна Црква

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Молим.

:huh:

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Само нека теме - Индијска "оријентална" православна Црква,

и овде - Остале Помесне Цркве,

нема грешке.

bighugbighug

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Индијска Православна Црква или Маланкара Православна Сиријска Црква јесте аутокефална заједница из породице нехалкидонских Цркава. Додуше, аутокефалија је стечена самосвојним одвајањем од Сиријске Православне Цркве у 20-веку. Данас у Индији постоје две нехалкидонске заједнице:

1) Јаковитска Сиријска Хришћанска Црква, која има аутономију у оквиру Сиријске Православне Цркве

2) Индијска Православна Црква, самопроглашена и од стране Сиријске Православне Цркве непризната аутокефалија.. :)

А за питања "монофизитства" можемо наставити на теми "Копти, Јермени....". Овде и на Верујему има довољно материјала да би се могло квалитетно разговарати о томе...  :)

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

е ђунисе брате, ако знаш и кад будеш имао времена, јел можеш да отвориш тему и поставиш тачан и детаљан списак или барем линк, да се информишемо сви које су канонске и признате Цркве са којима смо у општењу а са којима нисмо и кратак једнореченични осврт зашто нисмо?

Подели на овим сајтовима

Још је стање у фази превазилажења раскола (иначе најглупљег у историји Цркве).

Ако је реч о Халкидонском расколу, он је све само не глуп. Срећом и дохалкидонци се приближавају православљу - али, на жалост, зато што код нас православних препознају имплицитно присуство неких монофизитских тенденција, о којима радије не бих детаљисао.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Још је стање у фази превазилажења раскола (иначе најглупљег у историји Цркве).

Ако је реч о Халкидонском расколу, он је све само не глуп. Срећом и дохалкидонци се приближавају православљу - али, на жалост, зато што код нас православних препознају имплицитно присуство неких монофизитских тенденција, о којима радије не бих детаљисао.

Ух, баш сам расположен за то детаљисање.... t4431

КОје су то "монофизитске тенденције" присутне у Православној Цркви

Шта је, по теби, конкретан проблем у вероисповедању нехалкидонаца?

Да нехалкдионци поричу Христову људску природу?

Да сматрају да људска природа постоји само теоријски, а не и стварно?

Да сматрају да постоји људска природа, али да она нема своју природну вољу и енергију?

До сада, ништа од горенаведеног не нађох код нехалкидонаца...

е ђунисе брате, ако знаш и кад будеш имао времена, јел можеш да отвориш тему и поставиш тачан и детаљан списак или барем линк, да се информишемо сви које су канонске и признате Цркве са којима смо у општењу а са којима нисмо и кратак једнореченични осврт зашто нисмо?

Медо, јуче сам набасао на овај сајт. Баци поглед, занимљив је, а мислим да одговара на твоје питање...

Што се тиче нехалкидонских Цркава, ни са једном од њих нисмо у општењу, иако у оквиру Православне Цркве, постоји мања или већа икономија у погледу нехалкидонаца (негде се они сасвим нормално причешћују код нас).

Oво су нехалкидонске Цркве, односно познатије под именом: Оријенталне Православне Цркве:

The Oriental Orthodox Communion

* The Armenian Apostolic Church

o The Holy See of Cilicia

o The Armenian Patriarchate of Constantinople

o The Armenian Patriarchate of Jerusalem

* The Coptic Orthodox Church of Alexandria

o The British Orthodox Church in the United Kingdom

o The French Coptic Orthodox Church in France

* The Ethiopian Orthodox Tewahedo Church

* The Eritrean Orthodox Tewahedo Church

* The Syriac Orthodox Church[2] of Antioch (also known as the Syrian Orthodox Church of Antioch)

o The Malankara Jacobite Syriac Orthodox Church

* The Indian (Malankara) Orthodox Syrian Church

o Brahmavar (Goan) Orthodox Church

п.с. Не знам да ли сте знали, али бар три постхалкидонска светитеља су заједничка нама и нехалкидонцима:

1) Свети Исак Сирин (7-8.век)

2) Свети Симеон Столпник (+459.)

3) Свети Јован Лествичник (7 век)

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Медо, јуче сам набасао на овај сајт. Баци поглед, занимљив је, а мислим да одговара на твоје питање...

Заборавих да приложим линк  89898989898989

http://aggreen.net/other_orthodox/other.html

Подели на овим сајтовима

Подељена тема од овог места:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7518.msg200477.html#msg200477

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Не знам да ли имамо са њима литургијско јединство. Ако неко зна- нека постави.

Negde sam procitao da je Antiohijska Patrijarsija u jedinstvu sa Sririjskom Orijentalnom Crkvom.

Cuo sam da je i Rumunska Patrijarsija skinula anatemu sa Sv. Dioskora Aleksandrijskog  isus-sinai

Подели на овим сајтовима

• 11 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...