Jump to content

Алкохол је грех?

Препоручена порука

Подели на овим сајтовима

постоји и неко тумачење да је то вино последње вечере уствари било некакав неферментисани сокић од грожђа ...

Ма да, била шира - ко и на свадби у Кани  greengrin navijanje 0110_hahaha 4chsmu1 0110_hahaha 0110_hahaha joooj

Увек је било чудних људи и још чуднијих тумачења...  dobar decko

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

постоји и неко тумачење да је то вино последње вечере уствари било некакав неферментисани сокић од грожђа ...

Да, да, и зато што је слатко оно "весели срце човеку" па не ваља да се пија на парастосима као и слатке бомбоне да се једу. Шта? Нико није гледао сусрет са вечношћу?  mense0198626478946378946

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

То је адвентистичка глупост.

Имамо доказе у Писму Божијем да је Христос  пио од виноградарског вина. И сам Апостол Павле, не само у евхаристији, него и   као део неевхаристијске трпезе пио је вино и то ради стомака, како сам каже.

Да је то вино било безалкохолно пиће (дакле, сок)   не би Апостол саветовао старице - да не пију превише вина!

Такође,

да је то био неки сок од вина, не би фанатици -  екстремни аскетски редови  нпр. аквиристи у Фригији и сл. манихејци,

избацивали вино из евхаристијског приноса. Они су фанатично, потпуно, избацивали сваку кап конзумирања алкохола у свом аскетском поимању живота.

Сок су пили. Дакле, вино је било алкохолно пиће.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Uopšte mi takav pristup grijehu nije jasan... kriterijum uopšte... ''Da li je grijeh popiti čašu vina,dnevno?''... Nekako mi čak ni Mojsijev zakon ne djeluje tako formalitički i rigidno nastrojen...

U Starom zavetu za vino koriste se hebrejske reci jajin i tirosh. Direktno prevedene ove reci oznacavaju: jajin -iscedjeni sok od grozdja i tirosh-sok u grozdju. Vino nastaje fermentacijom grozdja. Jedino mesto u prirodi gde se odvija prirodna fermentacija je debelo crevo kod coveka a ne moram da ti objasnjavam sta je proizvod debelog creva koji izlazi kroz slepo crevo. Ja kao neko ko se skoluje za nutricionistu ne preporucujem alkohol uopste sem u vidu spoljne obloge kao lek. Dakle ne koristiti alkohol ako je moguce ili ga koristiti minimalno(jedna casa vina mesecno ili rakije).

брате чак су и свети Оци у постовима били мање строжији од тебе и нутриционизма   greengrin

иначе, нисам укапирао моменат поређења вина и оног-што-излази-из-дебелог-црева  4chsmu1

Ja pricam o tome sa stanovnistva zdravog zivota a ne posta. Vino je proizvod truljenja grozdja ili fermentacije, a truljenje se odvija i u debelom crevu coveka. Kada se svi hranljivi sastojci apsorbuju u debelom crevu, ono sto ostane pocinje da truli(fermentise) i izlazi napolje kao izmet.

Аууу, брате мили, стварно... Каква хула!  :)  greengrin greengrin

Прво, да ово што си написао :bla: има било каквог смисла, зашто би Господ Исус Христос на свадби у Кани претворио воду у вино?

1. И у трећи дан би свадба у Кани Галилејској, и ондје бјеше мати Исусова.

2. А позван бјеше и Исус и ученици његови на свадбу.

3. И кад неста вина, рече мати Исусова њему: Немају вина.

4. Исус јој рече: Шта хоћеш од мене, жено? Још није дошао час мој.

5. Рече мати његова слугама: Што год вам рече учините.

6. А ондје бјеше шест камених судова за воду, постављених по обичају јудејског очишћења, који хватаху по двије или по три мјере.

7. Рече им Исус: Напуните судове водом. И напунише их до врха.

8. И рече им Исус: Захватите сад и носите пехарнику. И однесоше.

9. А кад окуси пехарник вино које је постало од воде, и не знађаше откуда је, а слуге знадијаху које су захватиле воду, позва пехарник женика.

10. И рече му: Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада.

11. Овим, у Кани Галилејској, учини Исус почетак знамења, и показа славу своју; и вјероваше у њега ученици његови.

Јн. 2, 1-11

Па да човек разуме и да си заборавио свадбу у Кани, али који су то часни дарови којима се причешћујемо, ако не хлеб и вино? Па зар се не претвара вино у крв Христову?

27. И узе чашу и заблагодаривши даде им говорећи: Пијте из ње сви;

28. Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова.

29. Кажем вам пак да од сада нећу пити овога рода виноградскога до оног дана када ћу пити с вама новога у Царству Оца мојега.

Мт. 26, 27-29

Ех, драги брате Душане, заиста, за сваку изговорену реч ћемо одговарати. А ја сада одговорно кажем да било који свети отац који говори против вина као твари (а не против претеране конзумације истог) изговара хулу колико год да је из неког другог разлога (а упркос таквој несхвативој хули) пројављен од Господа као светитељ. А нико није постао светитељ зато што је презирао било коју творевину, а нарочито неку коју је сам Господ толико благословио као вино - без обзира на процес настанка!

Ja sam o vinu govorio sa stanovnistva zdravog zivota i korisnih namirnica, a ne sa teoloske strane. Kad se pricescujes uzimas ga na kasicicu. Veca je hula da se opijas i trujes nego li da govoris protiv vina. Moze po malo da se pije, jedna casa mesecno i to i je to, a ovo o procesu nastanka vina i njegovoj stetnosti po organizam kao alkoholnom picu mozes da procitas u bilo kojoj literaturi pisanoj od strane lekara, nutricionista ili drugih strucnjaka. Ja sam govorio o hebrejskoj reci jajin koja se koristi u Starom zavetu a prevedena je  kao vino. Konsultovao sam jedinog i najboljeg strucnjaka na ovim prostorima za hebrejski jezik Zeljka Stanojevica i on mi je licno potvrdio da jajin prevedeno na srpski jezik znaci iscedjeni sok od grozdja. Sad mi mozemo da nagadjamo da li se pilo vino ili iscedjeni sok od grozdja, u sustini i vino je sok od grozdja, ali pokvareni i to su cinjenice pa kome se ne svidja sta da mu radim, a vidim da ima dosta onih kojima se ne svidja, verovatno strasnim ljubiteljima casice.

Подели на овим сајтовима

Ja sam o vinu govorio sa stanovnistva zdravog zivota i korisnih namirnica, a ne sa teoloske strane. Kad se pricescujes uzimas ga na kasicicu. Veca je hula da se opijas i trujes nego li da govoris protiv vina. Moze po malo da se pije, jedna casa mesecno i to i je to, a ovo o procesu nastanka vina i njegovoj stetnosti po organizam kao alkoholnom picu mozes da procitas u bilo kojoj literaturi pisanoj od strane lekara, nutricionista ili drugih strucnjaka. Ja sam govorio o hebrejskoj reci jajin koja se koristi u Starom zavetu a prevedena je  kao vino. Konsultovao sam jedinog i najboljeg strucnjaka na ovim prostorima za hebrejski jezik Zeljka Stanojevica i on mi je licno potvrdio da jajin prevedeno na srpski jezik znaci iscedjeni sok od grozdja. Sad mi mozemo da nagadjamo da li se pilo vino ili iscedjeni sok od grozdja, u sustini i vino je sok od grozdja, ali pokvareni i to su cinjenice pa kome se ne svidja sta da mu radim, a vidim da ima dosta onih kojima se ne svidja, verovatno strasnim ljubiteljima casice.

Ма наравно да се не треба опијати, чему то_? Не верујем да неком овде смета чињеница да је опијати се погрешно.

Међутим, ту прича о неалкохолном вину у Кани и на Тајној Вечери неки измишљају не јер  се боре против греха опијања него да би нас Православне оптужили да децу наводимо на грех - причешћујући их. Е ту је већ проблем. Уместо да отворено кажу шта им смета (а смета им наша заједница са Богом) , уместо да нас отворено назову оним именима којима нас називају иза затворених врата, они своју подмуклост увијају у обланде благочешћа и тобоже бриге за децу.

А да је реч о измишљотини остављам упућенијима да одговоре.  ;)

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Ма наравно да се не треба опијати, чему то_? Не верујем да неком овде смета чињеница да је опијати се погрешно.

Међутим, ту прича о неалкохолном вину у Кани и на Тајној Вечери неки измишљају не јер  се боре против греха опијања него да би нас Православне оптужили да децу наводимо на грех - причешћујући их. Е ту је већ проблем. Уместо да отворено кажу шта им смета (а смета им наша заједница са Богом) , уместо да нас отворено назову оним именима којима нас називају иза затворених врата, они своју подмуклост увијају у обланде благочешћа и тобоже бриге за децу.

А да је реч о измишљотини остављам упућенијима да одговоре.  ;)

Ne bih se bavio upotrebom vina u teoloskom smislu jer nisam strucan za to. Kao nutricionista nagledao sam se svakakvog zla koje izaziva alkohol pa samo iznosim svoja zapazanja.

Подели на овим сајтовима

Otkud da vam se Dušane toliko razlikuje mišljenje od onih nutricionista i lekara koji preporučuju umerenu upotrebu alkohola.

U principu se svi slažu jedino da je pivo teška reklama i da u njemu ima toliko neznatno vitamina B, koji inače često pominju kada hvale pivo. Otprilike izgrickaj jedan list salate pa ćeš dobiti više vitamina B, nego u gajbi piva. Ne znam da li je sad u pitanju salata ili neka druga povrćka, ali se svodi na to da je pivo uglavnom nekorisno. Da se razumemo mene to ne sprečava da ga konzumiram, jer mi se dopada njegov ukus. Slično kao i koka kola. Ničemu ne valja u zdravstvenom smislu ali je nekome ukusna.

Sad kada se radi o vinu i žestokim pićima, to lekari preporučuju, a samim tim i nutricionisti (jer i to su neki lekari valjda :) ). Umereno naravno i to samo zdrave osobe.

Mislim da je bolje, da ko ne mora ne pije, a ko mora, da bude umeren.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Ne bih se bavio upotrebom vina u teoloskom smislu jer nisam strucan za to. Kao nutricionista nagledao sam se svakakvog zla koje izaziva alkohol pa samo iznosim svoja zapazanja.

офф топик.

Шта препоруујете за екцеме? На шакама?  :huh:

оче, имамо цео ''медицина'' подфорум са доктором који одговара на питања, па да не спамујемо у ''православљу за почетнике''  :policeman:
Подели на овим сајтовима

Otkud da vam se Dušane toliko razlikuje mišljenje od onih nutricionista i lekara koji preporučuju umerenu upotrebu alkohola.

U principu se svi slažu jedino da je :huh: teška reklama i da u njemu ima toliko neznatno vitamina B, koji inače često pominju kada hvale :policeman:. Otprilike izgrickaj jedan list salate pa ćeš dobiti više vitamina B, nego u gajbi piva. Ne znam da li je sad u pitanju salata ili neka druga povrćka, ali se svodi na to da je winter uglavnom nekorisno. Da se razumemo mene to ne sprečava da ga konzumiram, jer mi se dopada njegov ukus. Slično kao i koka kola. Ničemu ne valja u zdravstvenom smislu ali je nekome ukusna.

Sad kada se radi o vinu i žestokim pićima, to lekari preporučuju, a samim tim i nutricionisti (jer i to su neki lekari valjda 0110_hahaha ). Umereno naravno i to samo zdrave osobe.

Mislim da je bolje, da ko ne mora ne pije, a ko mora, da bude umeren.

I ja preporucujem umerenu upotrebu alkohola jednu casicu mesecno. A sta za tebe ili nekog drugog mog kolegu podrazumeva umereno o tome moze da se rapravlja. Nije sve sto je ukusno i zdravo. Prava hrana mora da bude i zdrava i ukusna i to ti je to. Ja sad mogu da te bombardujem literaturom koja potvrdjuje sta ja pricam, a pisane su od strane najboljih strucnjaka na svetu tako da nije to moje misljenje vec opste misljenje svih ozbiljnih doktora. Naravno da ima onih koji pricaju pa moze da se popije dve-tri case dnevno, ali veruj mi to nema veze sa zivotom, to ti je kao kad kazes mozes da se tresnes dva-tri puta cekicem u glavu dnevno. Ako vec hoces citaj lierature dr. Lorin Dej, dr. Nil Jang to su najbolji svetski strucnjaci iz oblasti nutricionizma pa ces videti.

Подели на овим сајтовима

офф топик.

Шта препоруујете за екцеме? На шакама?  bighugbighug

Na sajmu zdravlja u Leskovcu upoznao sam travara koji je na moje oci izlecio dete od ekcema na rukama  koristeci caj od hajducke trave. Caj bi skuvao, ohladio ga, a potom pravio obloge od njega i stavljao ga deteu na ruku po dvadest minuta dnevno. Ekcemi su se povukli. Inace vise volim prirodne lekove od klasicnih. Mogu i da vam preporucim neke masti ako bas hocete, ali mislim da nema potrebe.

Подели на овим сајтовима

Naravno da ima onih koji pricaju pa moze da se popije dve-tri case dnevno, ali veruj mi to nema veze sa zivotom, to ti je kao kad kazes mozes da se tresnes dva-tri puta cekicem u glavu dnevno.

Не. Ја сам слушао од већине најпризнатијих доктора и нутрициониста да је конзумација вина  две-три чаше седмично  умерено и потпуно ЗДРАВО!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...