Јаков. Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 Хипотетичка ситуација.. Човек (жена) који су добри верници, поштују постове и све што Црква заповеда.... Пију. Пију сваки дан (сем онда када то постом није забрањено). Пију не једно него три пића. Пиво, ракија, вино....свеједно. Не напијају се, врло су пристојни и нико по њиховом понашању не би рекао да конзумирају алкохол. Питања: 1. Да ли су они алкохоличари? 2. Да ли би били алкохоличари, да пију само једно пиће, а не три? 3. Када навика прераста у грех? 4. Остало, а у вези са овом хипотетичком ситуацијом...? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 Alkoholicari su. I da piju jedno pice, ali da moraju da ga popiju svakog dana, bili bi alkoholicari. Alkoholizam je bolest, kojoj ima leka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 Uopšte mi takav pristup grijehu nije jasan... kriterijum uopšte... ''Da li je grijeh popiti čašu vina,dnevno?''... Nekako mi čak ni Mojsijev zakon ne djeluje tako formalitički i rigidno nastrojen... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 Писао сам нешто на ову тему. Заправо, православно поимање греха је, да подсетимо, "промашај циља" - а тај наш циљ је обожење ка ком се иде евхаристијским подвигом и оваплоћењем боголике љубави. Зато је "СВЕ слободно, али није све на КОРИСТ." Дуван, алкохол, коцка, секс јесу морални преступи, мањег или већег ранга, али не постоји мањи или већи грех - потпуно је свеједно да ли смо мету промашили за 2 центиметра или 2 километра - промашај је увек промашај. Да би све побројано било више од "преступа," дакле грех, оно мора да има озбиљније духовне, психичке или физичке последице. Ове ствари су "забрањне" зато што слабост пале људске природе врло лако може да подлегне зависности од чулних надражаја - а свака је зависност у ствари, вид идолопоклонства, зато што је Творца заменила твар. треба свакако рећи да се наводним "гресима" других људи никада не треба бавити осим ако нас директно питају за савет. Све друго је обична богомрска фарисејштина и гордост осуде прикривена наводном "бригом." Ми можемо да искрено бринемо само о ономе према коме имамо одговорност - то смо, пре свега, ми сами и донекле, чланови најближе породице. Ако ово све имамо на уму. погледајмо сада ова питања: Питања: 1. Да ли су они алкохоличари? 2. Да ли би били алкохоличари, да пију само једно пиће, а не три? 3. Када навика прераста у грех? 4. Остало, а у вези са овом хипотетичком ситуацијом...? 1. Само неко ко је зависник, може да буде "алкохоличар." 2. Различити људи имају различити праг толеранције - једно или десет, ако не утиче на психо-моторику. 3. Зависност је стање константне потребе за уношењем неког садржаја и патња када тог уноса нема. 4. Што се мене тиче, написано горе... Све што се ради с мером, није грех, чак и ако јесте преступ. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 али не постоји мањи или већи грех - потпуно је свеједно да ли смо мету промашили за 2 центиметра или 2 километра - промашај је увек промашај.све се слажем, само имам питање у вези овог горе написаног.јел ово буквално да се тумачи, или мало шире, пошто постоје таксативни греси који су смртни? иначе, сматрам да за хемијске опијате, стимулансе (наркоманију) горе речено у посту, не цитату, апсолутно не важи. потшо сви редом врло утичу на психу и/или моторику, а временом мењају из корена личност, а и околину. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 али не постоји мањи или већи грех - потпуно је свеједно да ли смо мету промашили за 2 центиметра или 2 километра - промашај је увек промашај.све се слажем, само имам питање у вези овог горе написаног.јел ово буквално да се тумачи, или мало шире, пошто постоје таксативни греси који су смртни? иначе, сматрам да за хемијске опијате, стимулансе (наркоманију) горе речено у посту, не цитату, апсолутно не важи. потшо сви редом врло утичу на психу и/или моторику, а временом мењају из корена личност, а и околину. Слажем се за опијате, то јесте тако и медицински и духовно - несумниво. Проблем је што је цело питање постављено искључиво кроз призму морала - ја сам покушао да га допуним православним етосом. Дакле СЛОБОДНО је (ово је много важно), али МИ (дакле, прво лице - опет важно!) није на корист. Појаснење греха - телесни греси који утичу на чула су последица пале природе. Они суштински греси су духовне природе и они су УВЕК у подтексту било ког преступа или греха - то су ГОРДОСТ и ОЧАЈАЊЕ, тзв. "ангелски греси." Све друге ствари воде ка једном од ова два и прикривају један од ова два. Сваки НЕПОКАЈАНИ грех је промашај, да се изразим прецизније него горе. Тзв. "мањи" греси су утолико опаснији од "смртних" што човек може лако да се погорди релативизујући чињеницу да су то уопште греси. Тако, изостаје покајање а у човеку се љубав полако хлади гордошћу непокајања. У другом екстрему, "мега-греси" попут рецимо, педофилије или чедоморства, могу да уведу у очајање и окују покајање због наводне неопростивости. Изостанак покајања је комплетирање промашаја. Као што знамо није узимање забрањеног плода донело пад Адама и Еве, него управо њихово накнадно одсуство покајања. На Божије питање "зашто" људи су свој први слободни избор учинили погрешним - уместо покајања, човек је оптужујући жену, оптужио Бога који му је дао (испунивши тиме његову молбу да не буде сам), а жена је оптужила змију (а имплицитно и Адама за помањкање ауторитета). Спознање добра и зла донело је дакле непокајану гордост (попут Лукифорове) и хлађење савршене љубави којом су створени први људи. Дакле, ја сам покушао да са говора о последицама (што је моралистичко поједностављивање) пређемо на причу о узроцима (што је већ у димензији етике, која је савршенији систем од морала). А закључак је да је много горе ГОРДО осуђивати било ког "грешника" с труном у оку ("секс, дрога, Rock'n'Roll") а негледати сопствени БАЛВАН осуђивачке гордости. То не значи да онај који све оно горе ради не треба да се помучи око сопствене интроспекције, али помоћ и савет се пружају само када се траже - све друго је контрапродуктивни глагол коме је народ, на жалост, дао назив "поповање." Они који православље сведу на моралистичко поповање чине много гори грех - осуђивачке гордости - и не свесно, у име узвишеног морализма, уводе сопствену душу у агонију непокајаног греха који је далеко гори од било каквог преступа ког смо свесни, па барем можемо да се покајемо. Имај на уму, брате Медо, да о овоме говорим и из горког реализма готово свакодневног искуства сусретања са разним социјалним патологијама. Не релативизујем последице опијата и зависности (далеко било, оне су данас општепознате - нисам још упознао наркомана који није био врло свестан да је направио ЛОШ избор, поготово када је у питању ДОП!) - али, по обичају, покушао сам да истакнем колико је нама, наводно "нормалнима" заправо потребна интроспекција - ми смо ти који ћемо, на жалост, најпре пострадати (промашити), из одсуства љубави и уљуљкани лажним "ревновањем" (стално смо неки борци против зла у свету, зла у другима и тиме врло успешно бежимо од најгорег зла - оног у себи, звери која је често исувише страшна да би се с њом суочили - отуд стално правимо погрешан избор да се с том нашом звери суочимо на "безбедној" дистанци - дакле у другоме; сваки такав "сусрет" није ништа друго, до тријумф оне звери у нама). Извињавам се што се расписах, али признајем своју слабост - лично ме дирају ове теме јер осећам личну патњу многих људи, док немоћно гледам како им душе прождиру ноћни демони ега - и ЗНАМ и пред свима исповедам, да ЈЕСАМ гори од свих вас. Calabria је реаговао/ла на ово 1 Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 е свака ти част на одговору znaaaaao sokiran 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 Ух, хвала на похвали брате Медо ( sokiran), ево урадих мали едит пар грешака. Ако било шта ваља у овим одговорима, то је што се трудим да не копам по литератури него да одговор увек кад могу дам што непосредније. То за ману има што онда буде по која грешка у куцању, дупли цитат (као мало пре горе), неке непотпуне реченице. Увек ми треба одређена дистанца у однсу на написано, како бих видео и исправио грешке. Ако је овде у одговору било шта испало добро, то је онда вероватно зато што: znaaaaao Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusanj Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 Uopšte mi takav pristup grijehu nije jasan... kriterijum uopšte... ''Da li je grijeh popiti čašu vina,dnevno?''... Nekako mi čak ni Mojsijev zakon ne djeluje tako formalitički i rigidno nastrojen... U Starom zavetu za vino koriste se hebrejske reci jajin i tirosh. Direktno prevedene ove reci oznacavaju: jajin -iscedjeni sok od grozdja i tirosh-sok u grozdju. Vino nastaje fermentacijom grozdja. Jedino mesto u prirodi gde se odvija prirodna fermentacija je debelo crevo kod coveka a ne moram da ti objasnjavam sta je proizvod debelog creva koji izlazi kroz slepo crevo. Ja kao neko ko se skoluje za nutricionistu ne preporucujem alkohol uopste sem u vidu spoljne obloge kao lek. Dakle ne koristiti alkohol ako je moguce ili ga koristiti minimalno(jedna casa vina mesecno ili rakije). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leo I Magnus Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 mense0198626478946378946 Колико сам ја сконто... мог Свештеника... Није дозвољено напијање...(као и свако претеривање - у било чему), а сада ....ако сам алкос ако узмем пиву.. па се зареда сваки дан zfwr6wr93456 .. е ..па онда оформите супорт груп 4chsmu1 Heghlu'meH QaQ jajvam http://orthodoxbrotherhood.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 ААА zfwr6wr93456 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 Uopšte mi takav pristup grijehu nije jasan... kriterijum uopšte... ''Da li je grijeh popiti čašu vina,dnevno?''... Nekako mi čak ni Mojsijev zakon ne djeluje tako formalitički i rigidno nastrojen... U Starom zavetu za vino koriste se hebrejske reci jajin i tirosh. Direktno prevedene ove reci oznacavaju: jajin -iscedjeni sok od grozdja i tirosh-sok u grozdju. Vino nastaje fermentacijom grozdja. Jedino mesto u prirodi gde se odvija prirodna fermentacija je debelo crevo kod coveka a ne moram da ti objasnjavam sta je proizvod debelog creva koji izlazi kroz slepo crevo. Ja kao neko ko se skoluje za nutricionistu ne preporucujem alkohol uopste sem u vidu spoljne obloge kao lek. Dakle ne koristiti alkohol ako je moguce ili ga koristiti minimalno(jedna casa vina mesecno ili rakije). брате чак су и свети Оци у постовима били мање строжији од тебе и нутриционизма zfwr6wr93456иначе, нисам укапирао моменат поређења вина и оног-што-излази-из-дебелог-црева 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusanj Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 Uopšte mi takav pristup grijehu nije jasan... kriterijum uopšte... ''Da li je grijeh popiti čašu vina,dnevno?''... Nekako mi čak ni Mojsijev zakon ne djeluje tako formalitički i rigidno nastrojen... U Starom zavetu za vino koriste se hebrejske reci jajin i tirosh. Direktno prevedene ove reci oznacavaju: jajin -iscedjeni sok od grozdja i tirosh-sok u grozdju. Vino nastaje fermentacijom grozdja. Jedino mesto u prirodi gde se odvija prirodna fermentacija je debelo crevo kod coveka a ne moram da ti objasnjavam sta je proizvod debelog creva koji izlazi kroz slepo crevo. Ja kao neko ko se skoluje za nutricionistu ne preporucujem alkohol uopste sem u vidu spoljne obloge kao lek. Dakle ne koristiti alkohol ako je moguce ili ga koristiti minimalno(jedna casa vina mesecno ili rakije). брате чак су и свети Оци у постовима били мање строжији од тебе и нутриционизма иначе, нисам укапирао моменат поређења вина и оног-што-излази-из-дебелог-црева winter Ja pricam o tome sa stanovnistva zdravog zivota a ne posta. Vino je proizvod truljenja grozdja ili fermentacije, a truljenje se odvija i u debelom crevu coveka. Kada se svi hranljivi sastojci apsorbuju u debelom crevu, ono sto ostane pocinje da truli(fermentise) i izlazi napolje kao izmet. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 па то не теба изједначити са поганошћу, већ са тренутном непотребношћу телу ... тело узима шта му треба и у количини која му треба, неки пут нечег више, неки пут нечег мање ... мислим није као да можемо да изједначимо измет и производ из бачве lqj2e2sokakote :cheesy2: иначе, пост је здравији него тај здрав живот. :bla: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Uopšte mi takav pristup grijehu nije jasan... kriterijum uopšte... ''Da li je grijeh popiti čašu vina,dnevno?''... Nekako mi čak ni Mojsijev zakon ne djeluje tako formalitički i rigidno nastrojen... U Starom zavetu za vino koriste se hebrejske reci jajin i tirosh. Direktno prevedene ove reci oznacavaju: jajin -iscedjeni sok od grozdja i tirosh-sok u grozdju. Vino nastaje fermentacijom grozdja. Jedino mesto u prirodi gde se odvija prirodna fermentacija je debelo crevo kod coveka a ne moram da ti objasnjavam sta je proizvod debelog creva koji izlazi kroz slepo crevo. Ja kao neko ko se skoluje za nutricionistu ne preporucujem alkohol uopste sem u vidu spoljne obloge kao lek. Dakle ne koristiti alkohol ako je moguce ili ga koristiti minimalno(jedna casa vina mesecno ili rakije). брате чак су и свети Оци у постовима били мање строжији од тебе и нутриционизма crveniloиначе, нисам укапирао моменат поређења вина и оног-што-излази-из-дебелог-црева crvenilo Ja pricam o tome sa stanovnistva zdravog zivota a ne posta. Vino je proizvod truljenja grozdja ili fermentacije, a truljenje se odvija i u debelom crevu coveka. Kada se svi hranljivi sastojci apsorbuju u debelom crevu, ono sto ostane pocinje da truli(fermentise) i izlazi napolje kao izmet. Аууу, брате мили, стварно... Каква хула! 4chsmu1 Прво, да ово што си написао crvenilo има било каквог смисла, зашто би Господ Исус Христос на свадби у Кани претворио воду у вино? 1. И у трећи дан би свадба у Кани Галилејској, и ондје бјеше мати Исусова. 2. А позван бјеше и Исус и ученици његови на свадбу. 3. И кад неста вина, рече мати Исусова њему: Немају вина. 4. Исус јој рече: Шта хоћеш од мене, жено? Још није дошао час мој. 5. Рече мати његова слугама: Што год вам рече учините. 6. А ондје бјеше шест камених судова за воду, постављених по обичају јудејског очишћења, који хватаху по двије или по три мјере. 7. Рече им Исус: Напуните судове водом. И напунише их до врха. 8. И рече им Исус: Захватите сад и носите пехарнику. И однесоше. 9. А кад окуси пехарник вино које је постало од воде, и не знађаше откуда је, а слуге знадијаху које су захватиле воду, позва пехарник женика. 10. И рече му: Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. 11. Овим, у Кани Галилејској, учини Исус почетак знамења, и показа славу своју; и вјероваше у њега ученици његови. Јн. 2, 1-11 Па да човек разуме и да си заборавио свадбу у Кани, али који су то часни дарови којима се причешћујемо, ако не хлеб и вино? Па зар се не претвара вино у крв Христову? 27. И узе чашу и заблагодаривши даде им говорећи: Пијте из ње сви; 28. Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова. 29. Кажем вам пак да од сада нећу пити овога рода виноградскога до оног дана када ћу пити с вама новога у Царству Оца мојега. Мт. 26, 27-29 Ех, драги брате Душане, заиста, за сваку изговорену реч ћемо одговарати. А ја сада одговорно кажем да било који свети отац који говори против вина као твари (а не против претеране конзумације истог) изговара хулу колико год да је из неког другог разлога (а упркос таквој несхвативој хули) пројављен од Господа као светитељ. А нико није постао светитељ зато што је презирао било коју творевину, а нарочито неку коју је сам Господ толико благословио као вино - без обзира на процес настанка! Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука