Jump to content

Схватање брака у Новом завету

Препоручена порука

Dvoje ulaze u zajednicu za ciju stabilnosti prostperitet je oslonac Hristos. U kom smislu. Pa u tom

sto se osecaj privrzenosti i zajednice moze odrzati i popravljati srazmerno tome koliko pomisli svakog bracnika

postaju Hristolike. To se cesto simbolicno iskazuje kroz pouke, na primer "Nemojte reci jedna drugom, ti si moj satelit i treba da mi sluzis. Nego mi smo sateliti Hristovi i on nam je centar."

Pogresno je misljenje da blazenstvo zaljubljenosti se gubi jednom za svagda nakon odredjenog vremenskog perioda.

Istina ono se svakako povlaci i kod verujucih ma koliko revnosno se podvizavali ali sto se vise dvoje upodobljavaju

svojoj Hristolikosti to vise jedno novo, jace i potpunije blazenstvo obuzima cela njihova bica.

Подели на овим сајтовима

Хм, ово није нити детаљан нити директан одговор на питање из постављене теме, али мислим да цитат Епискога Игњатија, ипак говори доста:

''Пре свега, колико год то парадоксално изгледало, остварење слободе као реалног постојања једне личности, постиже се искључиво у слободној заједници са другом личношћу. Сваки човек, толико реално постоји и схвата себе као једну непоновљиву и непролазну личност, колико воли једну Другу личност коју он сам изабере и колико она њега воли. Изван ове реалне заједнице човек не види себе као личност, нити може поуздано рећи шта су то слобода, личност, човек, живот. Ово најбоље илуструје једна љубавна заједница двеју личности и то, на жалост, најјаче и најупечатљивије кад се она прекине или изгуби. За љубав једне личности и из љубави према њој човек, макар он и у затвору био, биће слободан, и ма колико лош био по етичким мерилима, биће једна непоновљива и незаменљива личност. И кад се она изгуби, у очима човека који је волео ову изгубљену личност читав свет, и живот постаје безвредан, постаје ствар и смрт.''

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...