Аурор Написано Јул 24, 2010 Пријави Подели Написано Јул 24, 2010 @XIO Drago mi je da imamo ateistu koji poznaje malo bolje taj teizam. Drago mi je. Jesi li aktivan na ovom novom forumu ateista a ako ne, gde jesi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 24, 2010 Пријави Подели Написано Јул 24, 2010 @XIO Drago mi je da imamo ateistu koji poznaje malo bolje taj teizam. Drago mi je. Jesi li aktivan na ovom novom forumu ateista a ako ne, gde jesi? Sto se sustine tice ni one ne stoji mnogo bolje od tebe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 24, 2010 Пријави Подели Написано Јул 24, 2010 @XIO Drago mi je da imamo ateistu koji poznaje malo bolje taj teizam. Drago mi je. Jesi li aktivan na ovom novom forumu ateista a ako ne, gde jesi? Sto se sustine tice ni one ne stoji mnogo bolje od tebe. Ti si najboljestojeći, to je aksiom ovog foruma. Bez obzira na to što drugi ljudi pišu ili pričaju. A sad odlazi. Ne volim te. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 24, 2010 Пријави Подели Написано Јул 24, 2010 @XIO Drago mi je da imamo ateistu koji poznaje malo bolje taj teizam. Drago mi je. Jesi li aktivan na ovom novom forumu ateista a ako ne, gde jesi? Sto se sustine tice ni one ne stoji mnogo bolje od tebe. Ti si najboljestojeći, to je aksiom ovog foruma. Bez obzira na to što drugi ljudi pišu ili pričaju. Ti svoju priču imaš, i samo filozofiraš ničemu. A sad odlazi. Ne volim te. 0102_laugh bangin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 24, 2010 Пријави Подели Написано Јул 24, 2010 @XIO Drago mi je da imamo ateistu koji poznaje malo bolje taj teizam. Drago mi je. Jesi li aktivan na ovom novom forumu ateista a ako ne, gde jesi? Sto se sustine tice ni one ne stoji mnogo bolje od tebe. Ti si najboljestojeći, to je aksiom ovog foruma. Bez obzira na to što drugi ljudi pišu ili pričaju. Ti svoju priču imaš, i samo filozofiraš ničemu. A sad odlazi. Ne volim te. 0102_laugh bangin Izbacio sam deo sa filozofijom. Mada i dalje stojim iza izjave da te ne volim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 29, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2010 нове" научне дисциплине попут квантне механике, теорија релативитета и хаоса (тј. теорија комплексности), које су довеле у питање детерминистички, механицистички и редукционистички поглед на свет; Али ни механицизам ни редукционизам нису доведени у питање. Поготово не редукционизам. Напротив, квантна механика елегантно објашњава целокупну хемију, и тако спаја макроскопски свет са атомским и субатомским. А сад на последњу ставку, теорију хаоса. Теорија хаоса није кохерентна физичка теорија, као на пример квантна механика или релативистика, већ је опште запажање да: ЈЕДНОСТАВНИ МАТЕМАТИЧКИ СИСТЕМИ МОГУ ДА ДАЈУ НЕВЕРОВАТНО КОМПЛИКОВАНЕ ПОСЛЕДИЦЕ, поготово ако су нелинеарни. Прочитајте сви ово болдовано поново и схватите шта значи. Ми од формула које могу у један једини ред да стану можемо да направимо светове са ФРАПАНТНОМ комплексношњћу. Један пример је наравно чувени Манделбротов сет, али има и много много других. Теорија хаоса не само да не обара редукционизам него га ЦЕМЕНТИРА! Иако још не знамо које су тачно једначине нашег универзума, готово је сигурно да могу да стану на један А4 лист. Наш универзум је одвојен самоконзистентан математички систем. Зато модерна физика тако добро и шљака, тј. зато је математика ''језик'' модерне физике. Издвојио сам делове који су ми се учинили релевантним за одговор. На жалост, нисам неко ко долази из академског backgrounda који би дао адекватно познавање физике и математике да на компетентан начин размишљам о овим научним теоријама. Мени се као основна мана редукционизма чини форсирање линеарног (уместо латералног) мишљења и инсистирање на постулату да целина НИЈЕ ништа друго до збир сопствених делова - мени се чини да је овакву тврдњу, на убедив начин оповргао још Аристотел и не бих, ако није неопходно, да овде понављам његову аргументацију. Створени свет, мултиверсум или солипсизам, само су неке од могућности и свако од нас бира неку од њих, у складу са сопственим когнитивно-емпиријским склопом. Па ипак, мислим да је веома мали број људи који ће бити спремни да над самима собом изврше довољну количину интелектуалног насиља да се присиле да сведу све процесе света који их окружује на сопствену чулно-перцептивну раван - што, барем имплицитно, нагиње солипсизму. Случајни настанак живота из примордијалне чорбе, још увек је више у домену претпоставке, изведене на основу каснијих процеса, него што је доказана чињеница. Драги пријатељу XIO, у својој великој ерудицији, ти си сигурно свестан да је већ прошло време позитивизма и емпиризма у ком је наука тврдила да има коначне одговоре - напредак науке омогућен је прво мултидисциплинарношћу и интердисциплинарношћу, а велике и појединачне генијалне људе, данас су заменили тимови високообразованих и међусобнокооперативних медиокритета. Науке су, пак, почеле да се све више враћају корену из кога су и потекле - философији. Све је више озбиљних научника који прихватају разне постсекуларне трендове и они су ти који, често кроз New Age синкретизам, уводе Индију у сопствени дискурс - а није "хиндуизам" тај који било шта проглашава или се намеће на место које је заправо историјски припадало философији. Када би, дакле, чулна перцепција била једина сварност која је приступачна људима, редукционизам и механицизам би можда имали каквог-таквог смисла. Али, на вишем нивоу анализе, где она није сведена на феноменологију процеса, такво гледиште и размишљање није одрживо. Редукционизам је само једно логичко-схоластички сковано оружје за покушај подривања верског погледа на свет, али, једино достојно може да парира јудео-протестантским секташким тенденцијама инфантилног типа буквалиситчког "креационизма" али не и озбиљним постсекуларним тенденцијама. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука