Jump to content

Prekrštene ruke na prsima za vreme službe?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja ih nedrzim mislim da je ta praksa vise zastupljena kod Rusa (bar se tako meni cini). Ima kod nas par ljudi drze ruke tako.

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

ја обично једном држим лево уво а другом врх од патике... кад баш има пуно људи па ме блам, онда само левом  држим свој десни рукав

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

него, какве везе има положај тела са молитвом - седиш, стојиш, лежиш ...

не умањује то скрушеност духа ...

Slazem se,ali samo kod kuce,u drustvu,na ulici...nije bitan polozaj tela,nego duse.Ali,kad sam u hramu,onda bar tamo neka sve bude kako treba,ili,bolje receno,koliko sam dosad naucila o ponasanju:sta,kako i zasto uraditi.
слажем се, али ја бих прво инсистирао на суштини и разумевању - Литургија, светопричешће, здрава духовност; па тек онда на форми - облачење, руке, ноге, марама, постови ...

ако изражавамо форму превише онда добијемо претеривања формалиста и ревнитеља који држе више до форме него до суштине.

ако изразимо превише суштину, науштрб форме, онда се добију некакви протестантизми ...

тако да је истина негде између и у поступности уласка Господа у срца, као и човека у тајну и суштину.

онда дођемо до закључка да свако имај свој ''типик'', темпо, ка Господу и да не треба шибати за ''пропуст'' или ''преувеличавање'' форме ...

Mogu ja i stolicu da ponesem od kuce;nije mi daleko;mada,ne mora,imamo klupe,i kaficu u termofor,omiljenu solju,pa da lepo zauzmem mesto negde gde nije prometno,i lepo odgledam sve kao da sam u pozoristu.

Jer,sta to ima veze,da sad ja tu izrazavam neku formu,krstim se tamo svaki cas,priklanjam glavu kad popa izrekne "Glave svoje Gospodu priklonite!",pa da me neko posmatra i pomisli da sam farisej !?

Dzabe citam "tamo neko" Sveto pismo,zitija svetih oca,Psaltir,kud procitah  sve sto sam mogla da nadjem o Liturgiji,jer,izgleda to moze da me odvede u protestantizam !?

Drzim prekrstene ruke-levu preko desne kada se pricescujem,inace,ne.

потпис.

него, какве везе има положај тела са молитвом - седиш, стојиш, лежиш ...

не умањује то скрушеност духа ...

A ti lezi u crkvi ako zelis,pitano je Prekrstene ruke ZA VREME SLUZBE i ja sam u tom smislu i odgovorila.

Ja cu da se ponasam onako kako mislim da dolikuje mestu na kojem se nalazim.

Mozda sam,a i jesam,bila previse ostra odgovorom na tvoj odgovor,ali,veruj mi drugacije nisam mogla.

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

како си могла тако нешто да ми кажеш !  smej.gif smej.gif 319.gif

шалим се, него не видим да сам ти било где противречио, још сам и написао ''слажем се'' и ''потпис'' испод твојег првог и другог поста  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

колико видим, сад кад сам опет прочитао, да нигде нисам написао да будемо непослушни на Литургији или шта слично, већ само да би требали људи доћи на молитву што образованији, па ће лако похватати форму, коју нигде нисам искључио.

још мање да сам тебе или неког другог прозвао да сте формалисти или не знам какви или причао како (не)треба да се понашате за време службе  smej.gif

Подели на овим сајтовима

То сам ја радила неколико пута, па сам престала јер сам била једина и нисам хтела да скрећем на себе пажњу. Ионако мрзим кад неко буљи у мене.

klapklap mala šala... isprobavam nov smajli

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Zapovjesti, pravila, su orjentiri naseg hoda do Boga.....mnoge spoljasnosti nisu toliko vazne ukoliko nam je srce cisto i slobodno, ispunjeno Gospodom, ali imaju svoj znacaj i smisao jer uticu na nas unutrasnji zivot zaduzen za obozenje....sto implicira da pravimo neku zdravu ravnotezu, koju treba da u nama pokrece sam Bog,..... a  kako drzati ruke,kada ciniti krsta znamenja i ostalo, oseticemo po iskrenosti nase zelje i vjere u Njegov promisao.....

Подели на овим сајтовима

Ја их држим док примам свето причешће.

да, то је правило код мене у цркви, да људи не млатарају рукама и случајно не проспу ...
Подели на овим сајтовима

Da li držite prekrštene ruke na prsima (grudima) za vreme službe?

Odavno nisam video nikoga da takav stav telom zauzima za vreme službe. Kako znamo ovo je jedan od najstarijih običaja u Pravoslavnoj crkvi.

Voleo bih malo o ovome da kažemo neku, jer čini mi se da se ljudi tako ne mole zbog blama da se ne razlikuju od drugih. Možda stvarno nekome neupućenom izgleda suviše revniteljski, to jest sektaški.

Kada se stoji u toj pozi tada se ne pravi krsni znak od čela ka stomaku i ramenima, jer čovek u toj pozi već čini znak krsta.

-------------------------

Isto bih voleo da neko kaže da li se kada sveštenik sa kandilom vrši blagosiljanje vernih u hramu, vernik poklanja prema njemu ili stoji mirno bez ikakvih poklona i pravljenja krsnog znaka.

Ja drzim prekrstene ruke, jer nekako se to pokazalo kao neki polozaj koji se sam nametnuo, jednom sam isao sa kumom na liturgiju, koji posecuje hram jednom godisnje i on me posmatrao da nisam ni kontao, pa mi je posle rekao da je taj polozaj prekrstenih ruku na grudima najbolji da je isprobao, sta reci....

Ja se samo poklanjam kad svestenik blagosilja.

www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti

http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Drzim prekrstene ruke-levu preko desne kada se pricescujem

"На Свето Причешће излазимо по благослову свог духовника или исповедника, ако смо постили редовно и исповедили се. Чаши прилазимо у потпуном миру, изговарајући са свештенослужитељем молитву. Руке су нам прекрштене на грудима, десна преко леве..."

http://www.saborna-crkva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=90

89898989898989 ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...