Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Да, свакако, а мислим и да су најбоља потврда ваљаности тог пута људи којим њиме ходе како ваља, многи који су се посветили већ овде, у овом животу, и многи верници који просто зраче нечим много бољим од свега што срећему у "обичном" свету. то и није гарант светитељства, иако је лепота за видети Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343485464' post='684868] то и није гарант светитељства, иако је лепота за видети Да, нисам рекао да су светитељи сви који зраче, него сам рекао да су и једни и други разлог да ја верујем. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Да, нисам рекао да су светитељи сви који зраче, него сам рекао да су и једни и други разлог да ја верујем. немам ништа против, само буди свестан да их има пуно и које ни не приметимо, а тек оних за које никад не бисмо рекли Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 1.U redu, onda i mitarstva su takođe istinita, jer je dosta otaca smatralo da ona postoje, izražvajaću takvo mišljenje ili se slažući sa takvim mišljenjem,kao i pretstava pakla sa ognjem , bičem i đavoljim mučenjem,koji su oci takođe opisivali.Znači i mitarstva i pakao sa sve đavolima i bičevima su saborni duh crkve iako su veoma diskutabilni?2. Znači Bog bije svakog koga prima?Prvo ga izbije , pa ako ovaj ne posustane i nastavi da veruje onda je to to, Božiji je?Znaš te reči svetog pisma mi nisu najjasnije, čvrsto verujem da imaju sasvim logičnije objašnjenje, a potrudiću se da ga pronađem, jer mi nikako ne idu uz Boga koji se raspeo da bi posle kažnjavao. 3. Protivrečnost je jasna.Onaj koji zna samo za ljubav i Koji je ljubav ne primenjuje vaspitne kazne, jer Njemu bi trebalo da je to strano.Kazna je udaljavanje od Boga, svojim grehom koji je takođe stran Bogu.A samo udaljenje od Boga je veća kazna nego da te On lično lupa po nosu.Grehom si Bogu rekao NE i udaljio si se, i trpiš posledice koje proizilazi iz tog NE.Onog trena kad se pokaješ kažeš Bogu DA i time tražiš Njegovu pomoć, dozvoljavaš mu da ti pomogne da iz pada se izvučeš pokajanjem. Bog čeka, iznova čeka, čovekovo DA, da bi mogao da deluje. 1) Jesu saborni duh crkve, jedino sto ovo o cemu pricamo jeste ocigledna cinjenica bez slojevite slikovitosti, koja se lako razume i bukvalno, a to sto ti sad navodis jeste slika koja govori umesto reci, tamo gde reci ne mogu da objasne sustinu. U stvari, i sami stih o vaspitnom kaznjavanju je slika, ali veoma direktna - Roditelj sljicne dete manje ili vise, da bi ga ispravio, zavisno od toga koliko dete srlja u opasnost ili smrt. 2) Kako hoces. Samo tek tako zaobilaziti velike egzegete i tumace Pisma i traziti posto-poto neku svoju "logiku" u tome po meni je veoma opasno i stetno. Da, Bog bije svakog koga prima. Ali, roditeljski, nezno i s ljubavlju, ma koliko ti to cudno izgledalo. treci deo cu malo da odvojim, jer smatram da je veoma vazan: ... 3) Dakle, ovo sto kazes je jedna krupna greska. Bog ne podleze nasem razumevanju ljubavi, niti je emotivan na nas ljudski nacin. On iznad svega gleda u srz problema koji covek ima, ne povodi se nikad besplodnim sazaljenjem, nego uvek i u svemu gleda onu krajnu i apsolutnu korist covekovu - zivot vecni. Sve sto coveka vodi u vecni zivot, Bog ce sigurno da preduzme kako bi coveka spasao od one krajnje pogibli. Ako treba, bice to i nesto veoma gorko i nasem oku na izgled grubo i surovo, ali je vazno da u konacnom to-i-to ima cilj covekovu vecnost kao jedinu trajnu vrednost, odnosno da to u samoj stvari jeste postupak iz one jedinstvene, apsolutne i besprekorno ciste bozanske (= samo Njemu svojstvene) ljubavi. Ovde na forumu cesto vidjam onaj pravi pijetizam, isti onaj koji bas mnogi eto kritikuju, da ljudi gledaju na privremene zalosti kao na nesto najstrasnije, kao da zaboravljate da je vecnost nas cilj, a ne ovo sadasnje (palo) stanje. U tom svetlu, i drugi deo ove trojke ti je sasvim pogresan - daleko bilo kad bi Bog samo cekao na neko nase "da" da bi delovao u nasem zivotu. Jer ako mi ljudi kao roditelji hitamo i grubo hvatamo za ruku dete koje je krenulo u neku propast, zar to nece jos i vise i pre i Bog da ucini? Ako ga i osamarimo da mu stavimo do znanja u kolikoj je opasnosti bilo, zasto to jos i vise ne bi i Roditelj nebeski uradio? A mi ljudi smo mnogo i mnogo vise u neuporedivo vecim opasnostima duhovnim, nego li nasa deca u telesnim. Zato i ima toliko nevolje i glavobolje u ovom svetu, jer je to sasvim jasno u vecini stvari gorko lekarstvo koje nam se daje. Jer, kad bi Bog samo cekao, svet (= covecanstvo) bi svakako nestao za vrlo kratko vreme, jer smo svi mi ljudi veoma, veoma slabi, odnosno potpuno nesposobni da bez Njega prinesemo bilo sta dobro i pametno nasoj vecnosti. Tu, konacno, dodjosmo i do pitanja nase slobode, koja je, po meni, najpogresnije shvacena. Ni u cemu se ta sloboda ne krsi time sto zivi Bog ucestvuje uzivo u nasem zivotu, narocito kad uzmemo u obzir da je On Domacin svega stvorenog, i da u Njegovoj gradini zivimo. Jer svi mi, i pored svih ovih gorkih lekarstava mozemo svakako da ostanemo i dalje mimo Boga, i to se, nazalost i desava veoma cesto. Dakle, i pored Bozije brige o nama, i pored usmeravanja, i pored vaspitnih kazni i opominjanja, istorija nam pokazuje bolno ocigledno da su ljudi najcesce opet-i-opet izabrali onaj naopaki smer, i ostali mimo i van Boga i Njegove Crkve... ... Aj` sad opet ti... gringrin Maja Little Owl је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1343475781' post='684783] И још ће да буде да је наша жртва већа од Христове, па да нас она спасава, тј. да се самоспасавамо! Neverovatno kakav zakljucak se izvodi iz jedne krajnje proste price... -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Свестан сам ја тога, зато су увек ограђујем да претходно што сам анвео не тврдим, нити анмећем за истину. Није ми јасно зашто је то тако... Не могу да замислим како то да ће људи бити и даље потпуна бића која ће моћи и даље да се мењају (узрастају у обожењу, то ће ваљда бити пут сваке личности у Есхатону?), али само у том једном правцу... Не могу да замислим да ће некима бити одузета могућност да осете дејство Љубави сред које су се нашли и да га доживе другачије него што је то био случај у првом тренутку после смрти. То ме баш буни, иако сам свестан да нам све говори да је у суштини тако. Slazem se. I meni i ne samo to cesto izgleda vrlo nejasno, ali zato nam je i data Crkva, kao medja i kao gradina, da u svom zamagljenom umovanju ne zalutamo i ne nastradamo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343485644' post='684870] немам ништа против, само буди свестан да их има пуно и које ни не приметимо, а тек оних за које никад не бисмо рекли И у томе је једна од чари свега. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 бре оби, ти би све батинама решавао клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343467717' post='684728] да наводно пакао овде нема везе са оним што је после смрти? I dalje mi nije jasno sta me pitas... gringrin "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343485979' post='684877] бре оби, ти би све батинама решавао Daleko bilo!... ovo cu da smatram za uvredu... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Daleko bilo!... ovo cu da smatram za uvredu... мош како оћеш, што се мене тиче, ал тако испада по теби - где је човек упоран у лудости или злу, дође у ситуацију да буде треснут, што од родитеља што од Бога. то се зове решавање проблема батинама, приде и болешћу и напрасном смрћу. јел сам нешто погрешно схватио? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343486452' post='684882] мош како оћеш, што се мене тиче, ал тако испада по теби - где је човек упоран у лудости или злу, дође у ситуацију да буде треснут, што од родитеља што од Бога. то се зове решавање проблема батинама, приде и болешћу и напрасном смрћу. јел сам нешто погрешно схватио? Nisi. Gde je neko uporan, tu ocigledno nije vredelo nista sto je pre toga pokusavano. Ne vidim sta tu nije jasno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Nisi. Gde je neko uporan, tu ocigledno nije vredelo nista sto je pre toga pokusavano. Ne vidim sta tu nije jasno... па није ми само јасно што се вређаш кад кажем да је код тебе свако решење у батинама онда клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343486875' post='684886] па није ми само јасно што се вређаш кад кажем да је код тебе свако решење у батинама онда Ma ko se bre vredja, vi`s valjda da je sprdnja. gringrin I nije sve batinama/kaznjavanjem, nego samo onda kad bas ne moze drugacije... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343480485' post='684810] моја душа нема власника јер ми је дата слобода истина, моја воља може да се преда овамо или онамо, ал то не негира моју слободу. Бити Божији значи бити у слободи и љубави milan., Милан Меденица :), Брка Јовановић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука