Милан Меденица :) Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 Sta (ni)je u redu sa ovom predstavom? Kako se ona (ne)uklapa u ovu temu? уклапа се, ал није буквална фреска већ симболичка клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 уклапа се, ал није буквална фреска већ симболичка U pravoslavnoj hriscanskoj ikonografiji skoro i da nema niceg bukvalnog, bitan deo propusta svako ko joj pristupa kao modnom katalogu predivnih haljina, slazemo se. Jos su u pretproslom milenijumu utvrdili kakav je odnos "lika i prvolika" u slici, "odnos sa drugim"... Jahve je dosta "pripitomljen" za nekoliko hiljda godina i dobro je sto danas ne ubija decu kao misirske prvence. Moj stav je da nije o. Joil duhoviti cudak i neopevani bukvalista koji je izmislio bezveze sve one price, zato sam i metuo ovu fresku koja vise ide u prilog struji koja u Bogu vidi nekog ko se se pravedno sveti i kaznjava. Na fresci su andjeli (nikad se pali andjeli ne predstavljaju sa oreolima) od koijh jedan drzi nekakve vile ili trozubac, koji definitivno ne predstavlja izliv ljubavi. Nije ovo predstava iz perspektive nesrecnika koji su se samoizolovali od Bozje blagodati i koji nedostatak Ljubavi dozivljavaju kao paklene muke. Bog Otac, Sudija Pravedni, Pantokrator... uz sve te predstave ide atribut moci i sile (batine). Ljubav koju jedino mogu da postujem nema toljagu koju moze, a ne mora da upotrebi. Postujem tendenciju daljeg pripitomljavanja. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Брка Јовановић Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 primer 2. .... Дрога и алкохол су узели маха. Постао сам роб навика. У мом случају није постојао један моменат када сам схватио да сам дотакао дно. Било их је више и не могу да кажем које је дно било право, а које фалш. И да није било болести, муке и свих лоших ствари, ја никада не бих дошао себи. Свака несрећа и болест користи и бог нам је шаље да нам помогне. Ја сам био човек кога је требало добро угрувати и сурвати о земљу. Ништа ми тако није помогло у животу да схватим ко сам и ко нисам, као ти моји алкохолни и наркомански излети. Они су на неки начин мене успели да сломе до те мере, да сам ја могао да сагледам себе у свој својој мизерији и јаду. Моја несрећа је тада била комплетна. Прекид се догодио на рез, готово у тренутку. Злотвори и православље Био сам зло, злотвор прави! Православље ме је спасло, оно ми је сада све. Ја не смем да замислим овај свет без православља, јер је у супротном живот таква будалаштина, да је то чудо једно. Да нисам нашао православље, не само да бих остао у наркоманији, већ бих постао главни организатор читаве зајебанције (смех). Наравно, атеисти, као што сам ја био, увек ће наћи контраразлоге и рећи „наркоманчина се вратила богу и сада нама соли памет“. Где може да се нађе цели чланак, интервју шта ли је, баш би радо прочито цео? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Признајем, нисам прочитао све одговоре. Има их доста, а одговорио бих на наслов ове теме. Није Бог тај који кажњава. Ми сами себе кажњавамо, па окривљујемо Њега или неког другог. Увек тражимо неке пречице и "лакше" начине. Свако треба сам да носи свој крст онакав какав је. Ово моје мишљење најбоље описује ова фотографија коју сам пронашао. Ведран је реаговао/ла на ово 1 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Признајем, нисам прочитао све одговоре. Има их доста, а одговорио бих на наслов ове теме. Није Бог тај који кажњава. Ми сами себе кажњавамо, па окривљујемо Њега или неког другог. Увек тражимо неке пречице и "лакше" начине. Свако треба сам да носи свој крст онакав какав је. Ово моје мишљење најбоље описује ова фотографија коју сам пронашао. занимљиво, крст као премин.... Ignjatije, ribarot Klime, Таша and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Срђан Ранђеловић, Таша and Ведран је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Да додам само за босанчероса.. рај је стање духа и свести - не место Tebi tvoja a meni moja vjera prijatelju. A po mojoj vjeri raj je mjesto duševnog i tjelesnog uživanja. dok je pakao mjesto duševne i tjelesne boli. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 dok je pakao mjesto duševne i tjelesne boli. Kod vas je paznja uglavnom stavljena na telesnu bol. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Kod vas je paznja uglavnom stavljena na telesnu bol. Kao i na telesni uzitak u raju. -Владимир-, Милан Меденица :), DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Kod vas je paznja uglavnom stavljena na telesnu bol. I jednu i drugu. Obzirom da čovjek i tjelom i dušom griješi kazna je i duševna i tjelesna. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Kao i na telesni uzitak u raju. obzirom da čovjek čini dobra djela i tijelom i dušom nagrada je tjelesna i duševna. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 uvek pričaju o nekim lepoticama koje dobri muslimani dobijaju u raju... mene zanima šta dobijaju TELESNO ružne muslimanke koje odu u raj Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 uvek pričaju o nekim lepoticama koje dobri muslimani dobijaju u raju... mene zanima šta dobijaju TELESNO ružne muslimanke koje odu u raj Plastičnu operaciju,na teret budzeta Dzeneta Срђан Ранђеловић, Malina, DYNABLASTER and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 7, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2013 U pravoslavnoj hriscanskoj ikonografiji skoro i da nema niceg bukvalnog, bitan deo propusta svako ko joj pristupa kao modnom katalogu predivnih haljina, slazemo se. Jos su u pretproslom milenijumu utvrdili kakav je odnos "lika i prvolika" u slici, "odnos sa drugim"... Jahve je dosta "pripitomljen" za nekoliko hiljda godina i dobro je sto danas ne ubija decu kao misirske prvence. Moj stav je da nije o. Joil duhoviti cudak i neopevani bukvalista koji je izmislio bezveze sve one price, zato sam i metuo ovu fresku koja vise ide u prilog struji koja u Bogu vidi nekog ko se se pravedno sveti i kaznjava. Na fresci su andjeli (nikad se pali andjeli ne predstavljaju sa oreolima) od koijh jedan drzi nekakve vile ili trozubac, koji definitivno ne predstavlja izliv ljubavi. Nije ovo predstava iz perspektive nesrecnika koji su se samoizolovali od Bozje blagodati i koji nedostatak Ljubavi dozivljavaju kao paklene muke. Bog Otac, Sudija Pravedni, Pantokrator... uz sve te predstave ide atribut moci i sile (batine). Ljubav koju jedino mogu da postujem nema toljagu koju moze, a ne mora da upotrebi. Postujem tendenciju daljeg pripitomljavanja. погрешно је што си узео фреску и буквално тумачење Старог Завета за суву истину, да представља Православље онако како јесте а не опис догађаја и поступке једног народа, и још неког свештеника који трабуња повремено којешта па си стао оправдавати свој поглед да се вера временом "припитомљава" како цивилизација/наука/историја и приде напредују ... још индиректно оптужи људе историје да су били заостали мозгом, као да су били напросто неспособни да разлуче добро од зла потпуно губећи из вида да су били способни колико и људи данас да подилазе сопственој сујети, страстима и слабостима и то да оправдавају нечим светим, у овом случају Богом. ај што нема струја у Православљу, него може бити само исправно или погрешно тумачење вере и Светог Предања, него и сам видиш колико аргументи и логика тврдих у овој теми имају фалинку, да сами себи ускачу у уста и искриве логику не би ли оправдали своје гледиште. још Христос каже у Новом Завету да је Бог исти у оба Завета, само што људи праве и кваре нешто што је чисто у нечисто, немило и зло својим схватањем и спровођењем своје крње и ћораве "правде". правду коју је Господ Исус Христос, Син Божји, спровео над људима је да са Крста не оптужи људе за зло већ за незнање а сопственом и добровољном Жртвом измирио свачије поимање судског погледа на веру са милошћу и љубављу Бога, да нико више не потражује од другог човека ту правду - него од Христа. а Христ је пре тог показао како спроводи закон и суд - испише грехе тужитеља пред гресима оптуженог и брише и једнима и другима колико су способни оном другом да праштају речима "опрости нам дугове наше као што и ми опраштам дужницима својим". на страну што је Христос правдач човека за слабост и робовање злу по природи која је поводљива и неука па тражи искуство и време да се уподоби и научи добру, али и тужилац свих који су освешћени за поимање добра и зла. што се тиче саме фреске, постоје разне варијације како анђели гурају непокајане грешнике (који ће реално бити зли, бесни и агресивни, пркосни свему што је лепо, чисто, невино и добро) даље од Раја али су осликани намерно како плачу и моле да се упозоре живи да је покајање потребно, промена начина живота једноставније речено, да би схватили колико чине погрешно. иначе, трозубац или скиптар је варијација на изглед власти дате од Бога, данас га видиш често у рукама владика као дрвени или позлаћени штап, обично са три мотива - крст у средини и две змије како га нападају. огњена река је нешто што симболише ништавило, као што би у реалности лава сагорела тело у прах и пепео а терање је уствари одвајање зла од добра и потврда избора људи који не желе добро у виду Бога, Раја и покајаних људи. како зло има тенденцију да буде агресивно према свему добром, посматрајући све као грабљивац жртву, одатле комбинација силе (трозубац) и благости (руке на раменима). ево једне можда пријемчивије варијације из паклене композиције у спољашњој припрати цркве Христовог Вазнесења у манастиру Милешеви, далеко боље описује стање Бога и анђела који спроводе Његову вољу али и одбрану Раја од зла ... запази тужне и посивеле тонове лица анђела, као и крваве сузе због избора непокајаних грешника: http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/large/l1-2-1.jpg http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/large/l1-2-2.jpg http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/large/l1-2.jpg уједно, нема повлашћених пред Богом - обични људи међу ликови са капицама (великодостојници), ликови са одеждама светлих боја и крстоликих мотива су свештенослужитељи, као подсетник да су сви обични људи у суштини и да ће им тако и бити суђено али и да одежда (дата власт и одређен положај) носе и већу одговорност, па ће самим тим и тежа бити дела која су чинили. ал имам једно питање за тебе: зашто се жена, женски лик, скоро никад не фрескопише у пакленој компзицији? DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јануар 8, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2013 Vrlo direktno da kazem da mozdana zaostlaost nije ekskluzivitet davnih vremena, o kontrer, vrlo je prisutna i danas. Takodje, direktno da kazem da smatram da su ljudi imali emocije i u proslosti i da su pokusavali da organizuju svoje zivote i drustvo kako su znali i umeli. Da se vera pripitomljava vidimo i po tome sto se danas masovni pomor dece ne opravdava lako, cak ni ako su misircici u pitanju. Nema sta andjeli da guraju i bockaju gresnike u vecni oganj, ili pokazuju blagost dok se ovi peku doveka, neka uzmu pravednike i odnesu/teleportuju ih na Nebesa i zavrsen posao. Za pravednike Raj,Ljubav,Savrsenstvo,Izobilje, svaka komocija i blazenstvo ... , a ostali - undefined. Nesto kao prijemni za fakultet, ko je iznad crte blago njemu, ko ispod, pa nece niko sa faksa da mu preti plamenim macem ili da ga bode ili da mu se sveti (sto ne znaci da medju ovima sto nisu prosli nece biti onih koji ce se lose osecati sto su ljosnuli). Dakle, moja teza je da je ona predstava bliza stavu da andjeo uhvati za tabane i baci gresnika u ognjeno jezero, nego da je to predstava iz perspektive gresnika kome je odsustvo "nagrade" najgora kazna. зашто се жена, женски лик, скоро никад не фрескопише у пакленој компзицији? Prikazi gresnica lako mogu da pokolebaju neutvrdjenje? Ne znam. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука