Милан Меденица :) Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 своје мишљење и нисам испоставио на видело, тако да ми није јасно како си дошао до неких закључака ... но, немам ништа против, ал бих радо видео нешто опипљивије од твоје речи - оно на шта се ослањају клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 smatram da je izraz Sud Hristov veoma pograsno shvacen. rec "sud" uopste ne mora da ima znacenje sudjenja vec moze imati znacenje pogleda, misljenja, stava prema zivotu.. te prema tome izaci pred Sud Hristov ili na Sud Hristov shvatam kao covekov susret i konano poznanje Punoce Hristove. naravno tu samo po sebi dolazi do jedne vrste sudjenja jer postaje apsoluno jasno koliki smo promasaj i otklon napravili od jedne jedine Istine ovoga sveta, Licnosti BogoCoveka, po kojoj smo i sacinjeni odnosno bolje reci namenjeni (po blagodati, i volji Boga Oca, Stvorioca). Срђан Шијакињић and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 smatram da je izraz Sud Hristov veoma pograsno shvacen. rec "sud" uopste ne mora da ima znacenje sudjenja vec moze imati znacenje pogleda, misljenja, stava prema zivotu.. te prema tome izaci pred Sud Hristov ili na Sud hristov shvatam kao covekov susret i konano poznanje Punoce Hristove. naravno tu samo po sebi dolazi do jedne vrste sudjenja jer postaje apsoluno jasno koliki smo promasaj i otklon napravili od jedne jedine Istine ovoga sveta, Licnosti BogoCoveka, po kojoj smo i sacinjeni. фино, него јел има твоје мишљење утемељење или је некако другачије оформљено - према неком утиску, разложном процесу или нечим трећим? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 licna percepcija Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1345936098' post='699332] своје мишљење и нисам испоставио на видело, тако да ми није јасно како си дошао до неких закључака ... но, немам ништа против, ал бих радо видео нешто опипљивије од твоје речи - оно на шта се ослањају Поставио си - казне, кажњавање и тако то. На основу тога. Моје речи се ослањају на Писмо и богослужбене текстове. Тамо нема помена о суду пре Суда. Напротив, говори се о суду овоме свету, а да ће Суд уследити након парусије. Што се богослужбених текстова тиче, ето сутра ћемо се молити да нам Господ помогне да дамо добар одговор на страшном суду Његовом. Дакле, тврдње о Богу који кажњава је ствар културолошког наслеђа, а не хришћанског Откривења. Срђан Шијакињић and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Поставио си - казне, кажњавање и тако то. На основу тога. Моје речи се ослањају на Писмо и богослужбене текстове. Тамо нема помена о суду пре Суда. Напротив, говори се о суду овоме свету, а да ће Суд уследити након парусије. Што се богослужбених текстова тиче, ето сутра ћемо се молити да нам Господ помогне да дамо добар одговор на страшном суду Његовом. Дакле, тврдње о Богу који кажњава је ствар културолошког наслеђа, а не хришћанског Откривења. да, касније сам исправио у помињање казне, кажњавања и сличног, да не буде моја изјава но добро, ал хтео бих да мало детаљније образложиш свој став, да видимо на чему стоји и на шта се ослања такав став јер је овако доста апстрактно и личи на лично мишљење, с обзиром да ово треба да буде образовна тема јер се налази у подфоруму Православље за почетнике. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Не видим шта је апстрактно у позивању на јектеније Литургије светог Јована Златоустог или на Нови Завет!? Тачније, да оно што си навео као примере НЕ НАЛАЗИ своје место у Писму и Предању, речју Откривењу и да је плод културолошког наслеђа. Ако те интересују цитати онда могу и то да ти наведем. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 ps: ne tako davno u govoru se koristilo nesto poput ovoga: "imati sud" (o necemu) => imati misljenje, pogled, stav o necemu.... "kako sudis" (o ovome ili onome)? => sta mislis o ovome ili koje je tvoje misljenje o ovome... "suditi" => misliti.... Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Не видим шта је апстрактно у позивању на јектеније Литургије светог Јована Златоустог или на Нови Завет!? Тачније, да оно што си навео као примере НЕ НАЛАЗИ своје место у Писму и Предању, речју Откривењу и да је плод културолошког наслеђа. Ако те интересују цитати онда могу и то да ти наведем. да, управо ме ово болдовано занима клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Јектенијска прозба, Литургија светог Јована Златоустог: "И удостој нас да дамо добар одговор на страшном суду Христовом;" "Учитељу, ко сагреши, овај или родитељи његови, те се роди слеп? Исус одговори: не сагреши ни он ни родитељи његови, него да се јаве дела Божија на њему!" (Јн. 9, 1-3.) А сада - приповест светога Јована Богослова о самом Суду Господњем: "И видјех велики бијели престо, и Онога што сјеђаше на њему, од чијега лица побјеже земља и небо, и мјеста ум не нађе... И видјех мртве, велике и мале, гдје стоје пред пријестолом, и књиге се отворише, и друга се књига отвори, која је књига живота; и бише суђени мртви по дјелима својим као што је записано у књигама. И море даде мртве који су у њему, и смрт и пакао дадоше мртваце који бијаху у њима, и бише суђени сваки по дјелима својим". (Свети апостол Јован Богослов открива нам тајну васкрсења мртвих и тајну суда над свим људима, од Адама до последњих људи на земљи.) Свети јеванђелиста Матеј сведочи о томе како ће заправо изгледати последњи Суд Божији, прецизно забележивши причу Господа о Његовом Суду: "А када дође Син Човјечији у слави својој и сви свети анђели с њим, тада ће сјести на пријесто славе своје. И сабраће се пред њим сви народи, и разлучиће их између себе као пастир што разлучује овце од јаради. И поставиће овце с десне стране себи, а јарад с лијеве. Тада ће рећи Цар онима што му стоје с десне стране: Ходите благословени Оца мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања свијета. Јер огладњех, и дадосте ми да једем; ожедњех, и напојисте ме; странац бијах, и примисте ме. Наг бијах, и одјенусте ме; болестан бијах, и посјетисте ме; у тамници бијах и дођосте мени. Тада ће му одговорити праведници говорећи: Господе, кад те видјесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо? Кад ли те видјесмо странца, и примисмо? Или нага, и одјенусмо? Кад ли те видјесмо болесна или у тамници, и дођосмо теби? И одговарарајући Цар рећи ће им: заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте. Тада ће рећи и онима што му стоје с лијеве стране: идите од мене, проклети, у огањ вјечни који је приправљен ђаволу и анђелима његовим. Јер огладњех, и не дадосте ми да једем; ожедњех, и не напојисте ме. Странац бијах и не примисте ме; наг бијах, и не одјенусте ме; болестан и у тамници бијах, и не посјетисте ме. Тада ће му одговорити и они говорећи: Господе, кад те видјесмо гладна или жедна, или странца или нага, или болесна или у тамници, и не послужисмо ти? Тада ће им одговорити говорећи: заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени ни учинисте. И ови ће отићи у муку вјечну, а праведници у живот вјечни". Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Malo sam razmišljao o večnom ognju: Огањ није материјалан а зато му и температура немерљива Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Šta onda može nematerijala oganj materijalnom, vaskrslom besmrtniku?Па нема стварно огња, то је, хајде да тако кажемо, метафора за савест проклетога (проклет=¬свет). Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 citiraću pametnijeg od sebe- sud je ono što smo izabrali da bude nosilac našeg identiteta... jesam li dobro citirao, Apekse animal030 Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Јован Златоусти: ''Нико од људи који се у овом животу сећају геене неће стићи у њу'' Ведран and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Јован Златоусти: ''Нико од људи који се у овом животу сећају геене неће стићи у њу'' значи, суд је овде..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука