Jump to content

Две литургије у једном дану

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зато што не може да се причести.

Vessna, svaki čovek može samo jednom u toku jednog dana da se pričesti.

Liturgija se ne može služiti a da se služašči ne pričesti.

Samim tim, jedan čovek ne može da služi dve liturgije u jednom danu.

Подели на овим сајтовима

А шта кажете на то, ја видео својим очима, да ђакон употребљава причешће(после Лит.) заједно са једном верницом?

Иначе је тај џакон кажњен, али не због тога. dobar decko 0110_hahaha 0110_hahaha

Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба!

Подели на овим сајтовима

А шта кажете на то, ја видео својим очима, да ђакон употребљава причешће(после Лит.) заједно са једном верницом?

Иначе је тај џакон кажњен, али не због тога. dobar decko 0110_hahaha 0110_hahaha

Na koji nacin?Je li to video svestenik?

Salis se?

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

Oče Gorane,

na to ne kažem ništa, jer ne znam kako to ide  dobar decko

A da li i đakon mora da se pričesti kad god saslužuje?

Свакако, како еп. тако и свештеник, ђакони и мирјани, само једном у току дана. Али ђакон, ако га нема онда свештеник, мора да употреби(не каже се поједе) оно што је остало у путиру после причешћа народа.

Јој, 0110_hahaha опростите, што вас смућујем. Али свакако да сви треба да се држе цр. правила, па ма ко то био.

Подели на овим сајтовима

Oče Gorane,

na to ne kažem ništa, jer ne znam kako to ide  dobar decko

A da li i đakon mora da se pričesti kad god saslužuje?

Свакако, како еп. тако и свештеник, ђакони и мирјани, само једном у току дана. Али ђакон, ако га нема онда свештеник, мора да употреби(не каже се поједе) оно што је остало у путиру после причешћа народа.

Јој, 0110_hahaha опростите, што вас смућујем. Али свакако да сви треба да се држе цр. правила, па ма ко то био.

Ma znam ja da mora da ga upotrebi, nego ja ne znam kakva su tu pravila - da li sme da podeli s nekim i tako.

A razliku između mirjana i služaščih (i sa-služaščih) treba istaći u smislu da se mirjanin (ne u smislu mirski sveštenik, nego laik) na liturgiji može, a ne mora pričestiti, a služašči moraju. 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Наравно да не сме! замисли сад, причестиш се па чим се заврши Лит. а ти вирнеш у олтар и кажеш ми:-Оче је л' могу још мало? dobar decko 0110_hahaha 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Постоји пракса код свештеника који служе у два села да у једном одслуже изобразитељну,а у другом литургију.Не верујем да владика није знао да не може служити две литургије.Ако је то истина,сигурно да није исправно.

Подели на овим сајтовима

Постоји пракса код свештеника који служе у два села да у једном одслуже изобразитељну,а у другом литургију.Не верујем да владика није знао да не може служити две литургије.Ако је то истина,сигурно да није исправно.

Mozda je razlog i to sto crkva nije sasvim dovrsena i nema sav,ajde tako da kazem,"inventar" za vrsenje sluzbe,pa svestenik donosi iz drugog sela.Postoji parce platna sa usivenim cesticama svetiteljevih mostiju,ako sam dobro razumela,a neznam kako se zove,i koje ,tako kaze nas svestenik,moze da se upotrebi jednom u toku dana.Vi cete znati o kakvom predmetu se radi.

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

Mozda je razlog i to sto crkva nije sasvim dovrsena i nema sav,ajde tako da kazem,"inventar" za vrsenje sluzbe,pa svestenik donosi iz drugog sela.Postoji parce platna sa usivenim cesticama svetiteljevih mostiju,ako sam dobro razumela,a neznam kako se zove,i koje ,tako kaze nas svestenik,moze da se upotrebi jednom u toku dana.Vi cete znati o kakvom predmetu se radi.
To je antimins.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Знам за случај вл.Георгија , да је служио 2 литургије за 24h .

То ми причао друг из Канаде , због временске разлике десило се да је негде на истоку Канаде служио и после тога авијоном дошао до неке западне парохије и исто служио , у размаку од неколико сати .

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Mnogi svestenici sluze na dva mesta, prvi put sluze liturgiju kada se pricescuju  i drugi put izibraziteljnu koja izobrazava liturgiju no u njoj se ne nalaze molitve i radnje iz kanona evharistije, te shodno tome se i ne pricescuje svestenik dva puta....katkad zbog posebnih potreba parohije (npr. u vreme posta po udaljenim parohijama koje opsluzuje) na toj drugoj izobraziteljnoj liturgiji moze da vas zbuni kada vidite da je i putir napunjen.......cesto svestenici osveceno Tjelo i Krv Hristovu sa prve liturgije ne upotrebe na kraju sluzbe, vec u posebnim posudama ponesu i iste vec osvecene sipaju u putir, koje daju vjernom narodu na izobraziteljnoj sluzbi......napominjem ovo se cini samo radi vjernika da ne bi post ostao bez pricesca.....slican princip i iste duhovne pobude i snishodjenje kao kada se vrsi pricesce bolesnih . Stoga ne zurimo da sudimo, vjerujem da svestenici, a kamoli vladike znaju dogmate i istine svoje vere i sluzbovanja.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...