Mиљан Танић Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Пре него што изложим питање, напоменућу да не износим овде никакве осуде нити оптужбе било каквог типа, већ описујем праксу којој сам присуствовао неколико година, не знајући тад да то уопште не може тако. Елем, пре доласка у Бг, ја сам живео у Бијељини и певао у хору тамо. Хор додуше није певао редовно на литургијама, само на велике празнике (читај: Васкрс и Божић, хорску славу). Међутим, на Васкрс и Божић би се певале две литургије - једна у пола пет ујутро у Бијељини, а онда би мања екипа путовала у Тузлу, где би се у девет певала следећа литургија. Е сад... обе литургије служи владика Василије. Не, није у питању изобразитељна, ништа се не прескаче, све иде својим током и он ради све оне радње које и иначе ради на литургији (бар оно што се из народа, тј. са хорског балкона може видети). Нисам сигуран да ли оба ђакона саслужују на обе литургије, или се они смењују између Бијељине и Тузле. Моја питања гласе: 1. Да ли епископ може да служи две литургије? 1а) Да ли може да служи литургију (другу), а да се не причести? 2. Ако не служи, да ли може да буде присутан и ради све оне радње које иначе ради, а које народ види (онај део рецимо с трикиријама и дикиријама и благосиљањем винограда?) - укључујући возгласе и све? 3. Ако све не - како је онда ово могуће? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 1. Да ли епископ може да служи две литургије? 1а) Да ли може да служи литургију (другу), а да се не причести? 2. Ако не служи, да ли може да буде присутан и ради све оне радње које иначе ради, а које народ види (онај део рецимо с трикиријама и дикиријама и благосиљањем винограда?) - укључујући возгласе и све? 3. Ако све не - како је онда ово могуће? 1. Нађох овде - http://www.crkva-dobrinja.org/duhovnik.php?category=2 - "Да ли један свештеник може да служи две литургије? У Православној Цркви, православном свештенику је то забрањено. У житију Светог Јоасафа Белгородског читамо да један свештеник није могао да умре због тог греха, и тек пошто се покајао Светом Јоасафу и овај му отпустио грех, могао је да умре." 2. 1а) Да ли може да служи литургију (другу), а да се не причести? Не може, канони су изричити по том питању и кршење њих захтева рашчињење. 2. Колико ја знам не може. Мора у потпуности да служи св. Литургију. Не може он да "маше" трикиријама и дикиријама, а неки поп тамо да благосиља Дарове. Ако обуче одежде, мора се и причестити. 3. Ако је све ти истина. Онда је одговор : без коментара! Све је данас могуће, ништа није чудно! Ја чух од једног теолога да је блажене успомене Патријарх Алексеј чак благосиљао Св. Дарове а није ни служио Литургију. Новотарија без премца. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Ja ti kažem: istina je. Ja prisustvovao, par godina uzastopno, i koliko znam i danas je praksa da služi jednu liturgiju u Bijeljini, a jednu kasnije u Tuzli. I sad, kao što rekoh na onoj tamo drugoj temi - kako niko ne pominje takve stvari kada napada "novotarije"? Kako je moguće da nam je bitnije da li su dveri otvorene i zavesa navučena od takvih stvari? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 ekstra Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Ja ti kažem: istina je. Ja prisustvovao, par godina uzastopno, i koliko znam i danas je praksa da služi jednu liturgiju u Bijeljini, a jednu kasnije u Tuzli. I sad, kao što rekoh na onoj tamo drugoj temi - kako niko ne pominje takve stvari kada napada "novotarije"? Kako je moguće da nam je bitnije da li su dveri otvorene i zavesa navučena od takvih stvari? Заиста је -smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='ekstra' /> 0442_feel (у позадини музика из Досијеа Икс) "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о. Горан Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Ћути да те владика не ekstra!!! Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Ћути да те владика не ekstra!!! Pa da, upravo to. Ćuti da te ne čuje vladika. Meni je naprosto prežalosno da se ovamo priča o kanonima i kršenju kanona i ne znam kakvoj izdaji vere kada Sabor rešava administrativno pitanje jedne eparhije, a svi ćute kod ovakvih stvari (i gorih). No, ovo nije ništa što se čini tajno i što se krije - to je sasvim javna stvar da episkop služi obe liturgije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Ћути да те владика не ekstra!!! Оче, мислиш "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vessna Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Nas svestenik sluzi u dva sela,pa je svako selo htelo sluzbu u svojoj crkvi,posto je bio veci praznik. Rekao je da se to ne moze,nikako!Ja mu verujem. Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Dobro de, svi znamo da to ne može, nije to poenta. Moje pitanje je više bilo pro forma, a i zato što je u pitanju episkop, a ne "obični" sveštenik. No, znamo da ne može ni episkop. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Сад се сетих.Мени је моја мама причала да зна за једног свештеника(у Бачкој)који иде по селима и служи Литургије(истог дана). Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о. Горан Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Ћути да те владика не !!! Оче, мислиш :shot: 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Отприлике!!! Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Ајде да је свештеник и некако,али Владика? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vessna Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Jesu li to sad neke novotarije,ili je krsenje zakona? Zasto ne moze vise puta u toku jednog dana da vrsi sluzbu?Nisam htela da dosadjujem svesteniku,pa ako je neko raspolozen... Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Зато што не може да се причести. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука