Jump to content

Prvi Vatikanski Koncil?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Po savetu brata Andreja sa predavanja o Trijadologiji, bačio sam se malo na braću iz RKC, to jest na ono što se odnosi na Prvi Vatikanski Koncil.

Na žalost nisam mnogo toga našao na srpsko-hrvatskom jeziku, ali mi je interesantno da je gugl na traženje Prvog vatikanskog koncila izbacio više rezultata sa 2.Vatikanskim Koncilom (Saborom).

Ono što sam saznao o Prvom jeste da je najbitnija stavka sa njega ta o nepogrešivosti pape ex catedra.

Mislim da o ovome treba reći konkretno, o kakvoj se nepogrešivosti radi. To je nepogrešivost kada se papa obraća i govori o hrišćanskoj veri i o onome što se odnosi na život hrišćana. Mislim da se često tu mešaju babe i žabe, jer papa nije proglašen nepogrešivim kao ličnost, dakle kao Vojtila, kao Racinger...nego kao Jovan to jest kao Benedikt. Vojtila i Racinger su grešni. 4chsmu1

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Ради се о изнуђеној политичкој одлуци.

У то време укида Италија Ватикан као државу и одговор сабора је и догмат о папској непогрешивости у питању је конституција  Pastor aeternus и она је имала значај у том времену дајући папи огроман ауторитет, јер се спремала револуција као у Француској.

Наравно да је папа грешан као и сваки човек, овде је једна официјална служба и те одлуке сигурно не доноси сам папа него са збором бискупа икардинала.

Е сад кардинали често греше па отуд она српска "кардинална грешка".

Подели на овим сајтовима

Po savetu brata Andreja sa predavanja o Trijadologiji, bačio sam se malo na braću iz RKC, to jest na ono što se odnosi na Prvi Vatikanski Koncil.

Na žalost nisam mnogo toga našao na srpsko-hrvatskom jeziku, ali mi je interesantno da je gugl na traženje Prvog vatikanskog koncila izbacio više rezultata sa 2.Vatikanskim Koncilom (Saborom).

Ono što sam saznao o Prvom jeste da je najbitnija stavka sa njega ta o nepogrešivosti pape ex catedra.

Mislim da o ovome treba reći konkretno, o kakvoj se nepogrešivosti radi. To je nepogrešivost kada se papa obraća i govori o hrišćanskoj veri i o onome što se odnosi na život hrišćana. Mislim da se često tu mešaju babe i žabe, jer papa nije proglašen nepogrešivim kao ličnost, dakle kao Vojtila, kao Racinger...nego kao Jovan to jest kao Benedikt. Vojtila i Racinger su grešni. 4chsmu1

Тако је. То је позната Догматска Концтитуција "Pastor Aeternus" ( vidi ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Pastor_aeternus )

Прецизније речено: папе је "непогрешив" када говори "у име Цркве", тј. као Први међу једнакима...исто као Патријарх и Сабори код нас православних.

Наравученије: догмат о "папској непогрешивости" ( и с друге стране прећутно-незаписани догматски став православних о "непогрешивости седам Васељенских Сабора" ) значи да је ЦРКВА НЕПОГРЕШИВА! ( а не неке личности, хијерархија, лаици узети посебно и одвојено ... то је псеудоправославна и неписмена подметачина! ).

Али, наравно, СВЕ ОВО ИМА СВОЈЕ СЛАБОСТИ ( могуће су разноразне критике ) ... и код њих и код нас.

Подели на овим сајтовима

A kako to izgleda u pogledu inkvizicije?

Ta crkva je eto recimo Jovanku Orleanku proglasila za vešticu, a kasnije za svetiteljku? Koji aspekt je tu podoban nepogrešivosti?

Ili eto to čuveno "filioque" - jedan papa nije hteo da ga ugravira na sakralna vrata Rima, a drugi ga je ubacio u Credo.

Gde se tu uklapa nepogrešivost?

Подели на овим сајтовима

Није то тако једноставно, црно- бело, код нас. После раскола и одвајања цркава, Исток је стао и није ни мрднуо даље. Опет раскол са протестантима а они одлазе у другу крајност па одоше много далеко.

Зашто Исток није мрднуо?

Зашто су протестанти отишли тако далеко?

Тако ми себе доживљавамо као живу цркву која иде напред, развија се долази до нових сазнања. Сигурно да има ту и политике и да се црква као институција да би преживела и опстала прилагођава времену.

Наравно она је и у обавези да тумачи Еванђеље у времену у коме живи. Сигурно да је нама тотално не разумљиво из првих векова или средњег века или за 1000 година какво ће бити, али ту је црква.

А инквизиција је само један од инструмената за заштиту система, ништа ни Душанов законик се ту не разликује а ни Титови законици, па и сада ови о заштити фока у Србији.

Подели на овим сајтовима

Не оповргава историја цркве него временска дистанца.

Можеш ли ми мало појаснити ову тврдњу?

Интересује ме твоје мишљење о гркокаотолицима,пошто су у литургиској заједници са КЦ а имају другачије исповедање Бога?Наравно сада када је филиокве необавезан то и нема неки значај али раније је то итеткако била велика и непремостива разлика!

Дакле,како је неко мога ући у литургиску заједницу прихвативши папу а неприхвативши вероисповедање КЦ?

Подели на овим сајтовима

Дејо

веруј ми да је проблем код вас, мислим на цркву у целини,  што тако гордо наступају неки монаси, неки свештеници, а тако су танки, танки да је то трагедија.

Све је то једна велика игра а Срби су верујми лоши играчи. Ја бих од овог убиства доктора на Косову цео свет звекнуо у савест. Тврдим ти да ће ови ваши политичари брже боље све то да заташкају.

Подели на овим сајтовима

Дејо

веруј ми да је проблем код вас, мислим на цркву у целини,  што тако гордо наступају неки монаси, неки свештеници, а тако су танки, танки да је то трагедија.

Све је то једна велика игра а Срби су верујми лоши играчи. Ја бих од овог убиства доктора на Косову цео свет звекнуо у савест. Тврдим ти да ће ови ваши политичари брже боље све то да заташкају.

Какве ово везе има са првим ватиканским концилом и "лепотом у различитости"??

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ја се извињавам што ћу да поставим једно питање не везано за тему (иако ми је интересантна) али морао бих да упитам Завишу због чега је рекао ,,ваши политичари''.

Стекао сам утисак да је господин Завиша римокатолички свештеник и Србин по националности или можда грешим. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...