Jump to content

Vaznesenje

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Bokisd рече

auuu, .... nizak udarac ... :D

pa nije to je čak i blaga ironija, jer ono što ti pišeš je praktično legalizacija prelesti. ti misliš da ti možeš da stvoriš sliku toga nečega i tako da se "pripremiš". tako možeš samo da se pripremiš da poludiš i izgubiš zdrav razum, a ako ne to onda da nasedneš na nekakve teorije i pokrete kojima je ova zemlja u poslednjih 20ak godina vrlo bogata. opet kažem svi koji propovedaju da Hristos nije došao u telu nisu od boga (ali znam ti ćeš opet da tvrdiš da je to ili neka prošlost ili neka budućnost a pri tome neshvataš istinitost te pa rekao bih "definicije")

пре 5 часа, Bokisd рече

ovako kako kaze sv.Simeon Novi Bogoslov :

"2. Него погледајмо, ако је угодно, и добро испитајмо шта је тајна васкрсења Христа Бога нашега која увек тајанствено бива у нама, ако то хоћемо, како се у нама Христос погребава као у гробу и како, сједињавајући се са нашим душама, Он поново васкрсава, са Собом и нас саваскрсавајући. То је, дакле, сврха ове беседе....

.....Наиме, нити постоји знање без виђења, нити виђење без осећања. А смисао овога што говорим јесте следећи - виђење, а кроз виђење знање и осећање (овде говорим о духовним стварима, јер у телесним осећање постоји и без виђења)..."

Hristos se sjedinjuje sa nasim dusama i kroz to sjedinjenje On ponovo vaskrsava i sa Sobom kroz to dusevno sjedinjenje sa covekom i nas savaskrsava.

I, to se tice  Dragisa,  kako kaze Simeon duhovnih stvari i kroz vidjenja imamo znanje i osecanje (koje nije i telesno, telesno ide tek na kraju vremena).....   na koji nacin mozemo i to buduce Vaskrsenje mrtvih da vidimo i da ga ocekujemo sa velikom ceznjom i radoscu (kako sam naveo kako kaze sv.Avgustin o svetiteljima).

pa sam SNB ti govori isto što i ja, i kada got budeš imao dilemu vrati se i pročitaj ofarbani deo.

a kada kreneš da se "pripremaš vrati se i pročitaj podvučeni deo.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, dragisa рече
пре 22 часа, Bokisd рече

auuu, .... nizak udarac ... :D

pa nije to je čak i blaga ironija, jer ono što ti pišeš je praktično legalizacija prelesti. ti misliš da ti možeš da stvoriš sliku toga nečega i tako da se "pripremiš". tako možeš samo da se pripremiš da poludiš i izgubiš zdrav razum, a ako ne to onda da nasedneš na nekakve teorije i pokrete kojima je ova zemlja u poslednjih 20ak godina vrlo bogata. opet kažem svi koji propovedaju da Hristos nije došao u telu nisu od boga (ali znam ti ćeš opet da tvrdiš da je to ili neka prošlost ili neka budućnost a pri tome neshvataš istinitost te pa rekao bih "definicije")

Uf, Dragisa celo popodne razmisljam sta da ti odgovorim i opet ne mogu da smislim nesto, totalno mi je besmisleno ovo sto pricas, iskreno da ti kazem.

пре 17 часа, dragisa рече
пре 22 часа, Bokisd рече

ovako kako kaze sv.Simeon Novi Bogoslov :

"2. Него погледајмо, ако је угодно, и добро испитајмо шта је тајна васкрсења Христа Бога нашега која увек тајанствено бива у нама, ако то хоћемо, како се у нама Христос погребава као у гробу и како, сједињавајући се са нашим душама, Он поново васкрсава, са Собом и нас саваскрсавајући. То је, дакле, сврха ове беседе....

.....Наиме, нити постоји знање без виђења, нити виђење без осећања. А смисао овога што говорим јесте следећи - виђење, а кроз виђење знање и осећање (овде говорим о духовним стварима, јер у телесним осећање постоји и без виђења)..."

Hristos se sjedinjuje sa nasim dusama i kroz to sjedinjenje On ponovo vaskrsava i sa Sobom kroz to dusevno sjedinjenje sa covekom i nas savaskrsava.

I, to se tice  Dragisa,  kako kaze Simeon duhovnih stvari i kroz vidjenja imamo znanje i osecanje (koje nije i telesno, telesno ide tek na kraju vremena).....   na koji nacin mozemo i to buduce Vaskrsenje mrtvih da vidimo i da ga ocekujemo sa velikom ceznjom i radoscu (kako sam naveo kako kaze sv.Avgustin o svetiteljima).

pa sam SNB ti govori isto što i ja, i kada got budeš imao dilemu vrati se i pročitaj ofarbani deo.

a kada kreneš da se "pripremaš vrati se i pročitaj podvučeni deo.

Brate, pa jeste, o tome sam i ja pricao,.... ali nije dovoljno reci da Hristos vaskrsava u nama, nego sv.Simeon kaze i da je to tajna (Vaskrsenje Hrista) i da se jos to Njegovo vaskrsenje tajanstveno desava u nama i onda je logicno da treba videti i na koji to nacin Isus vaskrsava u nama.

I, sv. Simeon odmah u nastavku iste recenice kaze da se On sjedinjuje sa nasim dusama i na taj nacin .... "Он поново васкрсава, са Собом и нас саваскрсавајући. То је, дакле, сврха ове беседе".....

I, sta znaci to nase dusevno sjedinjenje sa Njim i savaskrsavanje ?

"А смисао овога што говорим јесте следећи - виђење, а кроз виђење знање и осећање (овде говорим о духовним стварима, јер у телесним осећање постоји и без виђења). О чему говорим? Слеп осети када ногом удари о камен, док мртав не. У духовним стварима,међутим, ако не достигне надумно сазрцање, ум не осећа тајанствено дејство. Дакле, ко пре сазрцања онога што надилази ум и смисао и поимање каже да има осећање у духовним стварима, сличан је слепцу који, додуше,осећа када му се догоди нешто добро или лоше, али не зна шта му се налази под ногама или у рукама и да ли му то представља претњу за живот или не. Јер он уопште не разазнаје да ли је у питању нешто лоше или добро, пошто је лишен моћи и чула вида, па се отуда често догоди да, када узме штап да би се одбранио од непријатеља, уместо њега пре удари сопственог пријатеља, док му непријатељ стоји пред носом и смеје му се....

... Дакле, онима којима се јави, васкрсли Христос свакако се објављује духовно самим духовним очима..... " (sv.Simeon)

https://hhsbl.org/sr/duhovnost/99-o-hristovom-vaskrsenju-sveti-simeon-novi-bogoslov

Znaci,.... (kroz sazercanje onoga sto nadilazi um i smisao i poimanje imamo osecanje u duhovnim stvarima .... kako kaze Simeon),.... mozemo da vidimo to tajanstveno Vaskrsenje Hristovo koje se odigrava u dusama nasim.... i to je Dragisa ono sto sam pricao kroz moje poruke u kojima sam navodio i druge citate svetitelja (Lestvicnik, Avgustin, Zlatoust) koji govore o osecanju u duhovnom stvarima koja su nadumna i putem kojih sagledavamo vaskrsenje, kako Isusa tako i naseg savaskrsavanja sa Njim.

A, moram da kazem, malo se podseti sta si pricao na ovoj temi o vaskrsenju mrtvih kao o necemu sto mozemo da aktualizujemo ovde i sada u fullu i 'telesno' , dok sam ja pricao da mozemo da aktualizujemo nase buduce vaskrsenje ali ne u fullu nego kroz razne druge duhovne nacine koje opisuju svetitelji.

I, nesto sam citao i na brzinu sam nasao jos takvih opisa kod svetitelja :

https://svetosavlje.org/duhovne-besede/35/

"О васкрсењу тела, чије су душе претходно васкрсле и прославиле се, прославиће се и ова тела, и биће просветљена душом, која је већ сада просветљена и прослављена, јер је Господ за њих и дом, и скинија, и град. Обући ће се у нерукотворени, небески дом, у славу божанске светлости, јер су постали чеда светлости."

https://svetosavlje.org/duhovne-besede/33/

"ТРИДЕСЕТ ДРУГА БЕСЕДА
СЛАВА ХРИШЋАНА ВЕЋ САДА ОБИТАВА У ЊИХОВИМ ДУШАМА, А У ВРЕМЕ ВАСКРСЕЊА ОНА ЋЕ СЕ ПОКАЗАТИ И ПРОСЛАВИЋЕ ТЕЛА, ПРЕМА МЕРИ ЊИХОВОГ БЛАГОЧАШЋА

...Ако се, дакле, неки од хришћана још овде удостојио да задобије небеску одежду, онда она сама обитава у њиховим душама..."

https://slavoslovije.wordpress.com/2008/11/12/6-stanje-onih-koji-su-primili-dejstvenost-duha/

"Ljudi na koje je kanula rosa Duha zivota Bozanstva i cije srce je ranjeno bozanstvenom ljubavlju prema nebeskom Caru – Hristu, vezuju se za onu krasotu, za neisrecivu slavu, za netrulezno blagoljepije, za nezamislivo bogatstvo istinskog i vecnog Cara – Hrista. Oni se prepustaju zarobljenistvu ceznje i zelje i svecelo se ustremljuju Hristu, zeleci da dobiju neizreciva blaga koja sozercavaju u Duhu."

Mislim ima toga jos puno u ovim tekstovima ali i kod drugih svetitelja (mrzi me da trazim). Nadam se da ti je malo jasnije o cemu sam pisao i moj stav. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

Uf, Dragisa celo popodne razmisljam sta da ti odgovorim i opet ne mogu da smislim nesto, totalno mi je besmisleno ovo sto pricas, iskreno da ti kazem.

pa vrlo je besmisleno zaista, jer ti počinješ da koristiš moje argumente tvrdeći da je govorim nešto drugo:

пре 5 часа, Bokisd рече

Brate, pa jeste, o tome sam i ja pricao,.... ali nije dovoljno reci da Hristos vaskrsava u nama, nego sv.Simeon kaze i da je to tajna (Vaskrsenje Hrista) i da se jos to Njegovo vaskrsenje tajanstveno desava u nama i onda je logicno da treba videti i na koji to nacin Isus vaskrsava u nama.

ovde samo po tebi postoji nekakva kontradiktornost između onoga što govori SNB i ja. dakle on govori upravo ono što i ja: Vaskrsenje (Vaznesenje, Ovaploćenje, dugi Slavni dolazak...itd) se dešava ovde i sada... u nama...sa svim svojim posledicama; pa narvno da je to Tajna (Tajna Hristova) i naravno da je to naduman i neshvatljiv ALI realan događaj... naravno da je to nešto izuzetno što se teško da opisati (pa je ZBOG TOGA tajna)... ali ne,... tebi je reč tajna značenje u smislu da je to tajna u smislu nama ne poznato, skriveno, ili možda u najboljem slučaju nesvesno a da mi eventualno možemo da maštamo, percepiramo, sebi "prikazujemo", kako bi to izgledalo...da bi se eto kako si sam priznao "bolje pripremili kad stvarno dođe". ne druže to se ne može niti izmaštati niti zamisliti, niti se možeš (i najluđom imaginacijom) bolje "pripremiti" za to. dakle Tajna je u smislu što JE tajnstveno (u smislu nama potpuno neshvatljivo ALI evidentno i jasno, dakle poznato (ali ujedno i ne opisivo)) dve različite prirode postaju jedno, u tebi. jedno a potpuno je jasno da je dvoje, ...zato je Tajna i zato je Tajanstveno jer se ne da opisati a ne da se neda poznati.

dalje kažeš:

пре 5 часа, Bokisd рече

I, sv. Simeon odmah u nastavku iste recenice kaze da se On sjedinjuje sa nasim dusama i na taj nacin .... "Он поново васкрсава, са Собом и нас саваскрсавајући. То је, дакле, сврха ове беседе".....

a šta ja to drugačije od onoga o čemu ja pričam?

пре 5 часа, Bokisd рече

I, sta znaci to nase dusevno sjedinjenje sa Njim i savaskrsavanje ?

"А смисао овога што говорим јесте следећи - виђење, а кроз виђење знање и осећање (овде говорим о духовним стварима, јер у телесним осећање постоји и без виђења). О чему говорим? Слеп осети када ногом удари о камен, док мртав не. У духовним стварима,међутим, ако не достигне надумно сазрцање, ум не осећа тајанствено дејство. Дакле, ко пре сазрцања онога што надилази ум и смисао и поимање каже да има осећање у духовним стварима, сличан је слепцу који, додуше,осећа када му се догоди нешто добро или лоше, али не зна шта му се налази под ногама или у рукама и да ли му то представља претњу за живот или не. Јер он уопште не разазнаје да ли је у питању нешто лоше или добро, пошто је лишен моћи и чула вида, па се отуда често догоди да, када узме штап да би се одбранио од непријатеља, уместо њега пре удари сопственог пријатеља, док му непријатељ стоји пред носом и смеје му се....

... Дакле, онима којима се јави, васкрсли Христос свакако се објављује духовно самим духовним очима..... " (sv.Simeon)

пре 5 часа, Bokisd рече

Znaci,.... (kroz sazercanje onoga sto nadilazi um i smisao i poimanje imamo osecanje u duhovnim stvarima .... kako kaze Simeon),.... mozemo da vidimo to tajanstveno Vaskrsenje Hristovo koje se odigrava u dusama nasim.... i to je Dragisa ono sto sam pricao kroz moje poruke u kojima sam navodio i druge citate svetitelja (Lestvicnik, Avgustin, Zlatoust) koji govore o osecanju u duhovnom stvarima koja su nadumna i putem kojih sagledavamo vaskrsenje, kako Isusa tako i naseg savaskrsavanja sa Njim.

A, moram da kazem, malo se podseti sta si pricao na ovoj temi o vaskrsenju mrtvih kao o necemu sto mozemo da aktualizujemo ovde i sada u fullu i 'telesno' , dok sam ja pricao da mozemo da aktualizujemo nase buduce vaskrsenje ali ne u fullu nego kroz razne druge duhovne nacine koje opisuju svetitelji.

ma ti bre ne znaš šta pričaš,... kada se kaže "sozercanje onoga što nadilazi um" to ne znači da si ti posmatrač autsajder koji to posmatra egzo, nego to znači da se u tebi dešava (ovde i sada) to što ti sazercavaš, a to što sazercavaš bez obzira što je aktuelno (u tebi) opet je nadumno. dakle ne znači da je nadumno = nepostišno pa kako ti kažeš dozvoljeno ti je da kontempliraš, pripremaš se, maštaš kako ĆE to biti ne bi li se pripremio, nego to znači da je nadumno = neshvatljivo.

drugo, kada se kaže "imamo osećanje u duhovnim stvarima" to ne znači da si ti nekim duhovnim tehnikma uspeo sebe da pripremiš pa imaš osećanje (neku prijatnu emociju budućeg hepi enda u koji veruješ i nadaš se) nego je osećanje u duhovnim stvarima praktično "znanje", imanje, neposredna ubeđenost usled konkretnog (a ne izmaštanog) iskustva, jedini razlog zašto se naziva osećanjem umesto znanjem je što mi time ne vladamo, ne možemo ga opisati ili objasniti i zato je pre osećanje nego li znanje u duhovnim stvarima (ali opet ne kao emocija ili maglovita predstava, nego neposredno i vrlo jasno osećanje ALI koje se ne da objasniti). (da plastično objasnim: kao kada bi ti sada (dakle ovakvom "palom") neko dao zadatak i rekao ajde objasni tvoj osećaj da si živ. kako bi ti nekome preneo tvoje jasno i neposredno osećanje da si živ? dakle ne ono da opisuješ ja vidim, ja logički povezujem, ja dišem... nego tvoje onutarnje osećanje da živiš/postojiš? verovatno bi uspeo nekim delom ali ne bi uspeo da rečima iskažeš tvoju apsolutnu ubeđenost koju imaš usled konkretnog iskustva življenja.)

treće, "možemo da vidimo" + "putem kojih sagledavamo vaskrsenje" sve to u kontekstu onoga kako ti to navodiš su nakavi "možemo da vidimo". ništa ti ne možeš i nikakvim "putme kojih" nego ti vaskrsavaš i to jasno vidiš, nema kroz ili putem. e upravo zbog toga (da te podsetim, kao što ti mene ppodsećaš) ja pričam o o vaskrsenju mrtvih kao o necemu sto mozemo da aktualizujemo ovde i sada u fullu i 'telesno' dakle telesno u smislu da se dešava u tebi, dok na žalost ti govoriš da mozemo da aktualizujemo nase buduce vaskrsenje ali ne u fullu nego kroz razne druge duhovne nacine koje opisuju svetitelji nisi ti brate razumeo te svetitelje a imnoge druge spise što te nesprečava da maštaš

пре 5 часа, Bokisd рече

"О васкрсењу тела, чије су душе претходно васкрсле и прославиле се, прославиће се и ова тела, и биће просветљена душом, која је већ сада просветљена и прослављена, јер је Господ за њих и дом, и скинија, и град. Обући ће се у нерукотворени, небески дом, у славу божанске светлости, јер су постали чеда светлости."

пре 5 часа, Bokisd рече

...Ако се, дакле, неки од хришћана још овде удостојио да задобије небеску одежду, онда она сама обитава у њиховим душама..."

a šta ja to drugačije od onoga o čemu ja pričam? (obitava, ne "ĆE DA obitava" nego obitava OVDE I SADA)

пре 5 часа, Bokisd рече

"Ljudi na koje je kanula rosa Duha zivota Bozanstva i cije srce je ranjeno bozanstvenom ljubavlju prema nebeskom Caru – Hristu, vezuju se za onu krasotu, za neisrecivu slavu, za netrulezno blagoljepije, za nezamislivo bogatstvo istinskog i vecnog Cara – Hrista. Oni se prepustaju zarobljenistvu ceznje i zelje i svecelo se ustremljuju Hristu, zeleci da dobiju neizreciva blaga koja sozercavaju u Duhu."

Mislim ima toga jos puno u ovim tekstovima ali i kod drugih svetitelja (mrzi me da trazim). Nadam se da ti je malo jasnije o cemu sam pisao i moj stav. 

nadam se da ćeš prestati da se "pripremaš" i poslušati PRE SVEGA Jevanđelje a ako želiš i voliš milion potvrda onda i ove svetitelje!

što se mene tiče ja ti više neću pisati, pošto koristiti argumente koji govore ono što ja govorim smatram već potpuno izgubljenim vremenom i nesposobnoššću da čuješ ono što ti druga strana prezentuje kao svoje viđenje.

budi mi dobar Bole, stari pitbull-u :catfight

:smil443643319dc3d:

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, dragisa рече

budi mi dobar Bole, stari pitbull-u :catfight

:smil443643319dc3d:

:dobro:

Dragisa care, mislim da imamo malo misunderstanding Just_Cuz_19 ..... ono sto je najbitnije u prici jeste da verujemo u nase sjedinjenje sa Isusom i buduci zivot,  ali ono gde je po meni ta neka 'frka' :svadja: .... jeste u ovome i to je moja prica koju mozda nisi uvideo ili nisi razumeo ili mozda ja nisam dobro objasnio Misu :945729: ....(zato i pricamo i rekao sam treba polako i laganica bez zurbe,  ovo su tajne Bozije i tesko je to da mi shvatimo tako lako cak i ako citiramo svetitelje)

http://www.svedokverni.org/čas-32-o-večnom-životu/

Sv.Filaret Moskovski Katihizis

377. У ЧЕМУ ЋЕ СЕ САСТОЈАТИ БЛАЖЕНСТВО ЖИВОТА БУДУЋЕГ ВЕКА?

Такво блаженство долази од виђења Бога у светлости и слави, и од сједињења са Њим. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам делимично, а онда ћу познати као што бих познат (1. Кор. 13,12). Тада ће праведници засјати као сунце у Царству Оца свога (Мт. 13, 43). Бог ће бити све у свему (1. Кор. 15, 28).

378. ДА ЛИ ЋЕ ТЕЛО УЧЕСТВОВАТИ У ТОМ БЛАЖЕНСТВУ?

У блаженству душе учествоваће и тело. Оно ће бити прослављено светлошћу Божијом, слично телу Исуса Христа у време Преображења Његовог на Тавору. Сеје се у немоћи, устаје у слави (1. Кор. 15, 43). И као што носимо слику земљанога (тј. Адама), тако ћемо носити и слику небескога (тј. Христа) (1. Кор. 15, 49)

To je ono sto stalno pricam, jeste vidimo i u zajednici smo sa Isusom, kroz to dusevno i duhovno sjedinjenje, kroz vaskrsenje duse ili bilo kako drugacije da kazemo .... nije u 'fullu' kako sam pisao,  jer u toj zajednici treba da ucestvuje ceo covek a ceo covek je dusa i telo, zar ne,...... i zbog toga cemo imati to 'full' blazenstvo u zajednici sa Isusom tek kada bude i vaskrsenje tela i covek bude jedinstven i celosan po prirodi,.........kroz dusevno ili kroz duhovno blazenstvo ne mozemo da imamo i osetimo sve cari (:D) blagodati, jer sada imamo kako pise u svetootackoj litelaturi predukus buducih stvari.

To je moja prica, .. ako ti sad nije jasno Dragisa sta pricam i da u principu niko ne odrice sjedinjenje sa Isusom,.... onda odoh da se bacim u dunav....:smeh1:

Подели на овим сајтовима

heheheeh koji si ti.... pa naravno da odričeš sjedinjenje ovde i sada čim ga pomeraš u neku tačku u budućnosti. druga je stvar bole moj što će jasnost svega toga biti u nekoj tački u budućnosti odnosno što to više nikom pa ni nama samima neće biti više "kao zagonetka", ali sjedinjenje je sada. 

i isto tako pošto je sada, ono onda ili postoji ili ne postoji, ne može se reći malo smo se sjedinili, ili se jesi ili se nisi sjedinio.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, dragisa рече

heheheeh koji si ti.... pa naravno da odričeš sjedinjenje ovde i sada čim ga pomeraš u neku tačku u budućnosti. druga je stvar bole moj što će jasnost svega toga biti u nekoj tački u budućnosti odnosno što to više nikom pa ni nama samima neće biti više "kao zagonetka", ali sjedinjenje je sada. 

i isto tako pošto je sada, ono onda ili postoji ili ne postoji, ne može se reći malo smo se sjedinili, ili se jesi ili se nisi sjedinio.

Pa, ne pomeram ja tu tacku ... (majka mu stara)... :1314_womens:  :smeh1: ... vidis sta pisu svetitelji o tome kako ide to prvo sa sjedinjenjem dusom i u duhu , pa kako onda na kraju i vaskrsenje tela...itd.. stvar je bre Dragisa u tome kako i nacin sjedinjenja i koliko mi mozemo to sjedinjenje sada u ovom veku da shvatimo nadumno i duhovno i da ga dusevno osetimo (jer nemamo jos uvek proslavljeno telo kojim mozemo da se potpuno sjedinimo , kako kaze sv.Filaret da nosimo sliku nebeskoga tj.Hrista ) ...jer ako je zagonetka i senka i kao u ogledalu sada, onda znaci da nemamo mogucnost ili potencijal za fulll sagledavanja sjedinjenja zar ne ? (niko ne odrice sjedinjenje).... i onda u toj tacki u buducnosti cemo imati odgonetku zagonetke :D sjedinjenja.... .... ne teraj me Dragisa da se bacam u dunav...:D

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Pa, ne pomeram ja tu tacku ... (majka mu stara)... :1314_womens:  :smeh1: ... vidis sta pisu svetitelji o tome kako ide to prvo sa sjedinjenjem dusom i u duhu , pa kako onda na kraju i vaskrsenje tela...itd.. stvar je bre Dragisa u tome kako i nacin sjedinjenja i koliko mi mozemo to sjedinjenje sada u ovom veku da shvatimo nadumno i duhovno i da ga dusevno osetimo (jer nemamo jos uvek proslavljeno telo kojim mozemo da se potpuno sjedinimo , kako kaze sv.Filaret da nosimo sliku nebeskoga tj.Hrista ) ...jer ako je zagonetka i senka i kao u ogledalu sada, onda znaci da nemamo mogucnost ili potencijal za fulll sagledavanja sjedinjenja zar ne ? (niko ne odrice sjedinjenje).... i onda u toj tacki u buducnosti cemo imati odgonetku zagonetke :D sjedinjenja.... .... ne teraj me Dragisa da se bacam u dunav...:D

znači krštenje je izmena nekakvih floskula jer mi ustvari nemamo mogucnost ili potencijal za fulll sagledavanja sjedinjenja zar ne, te pri tome i lažemo:

"Сједињујеш ли се са Христом?", "Сједињујем се" и "Јеси ли се сјединио са Христом?", "Сјединио сам се"

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, dragisa рече

znači krštenje je izmena nekakvih floskula jer mi ustvari nemamo mogucnost ili potencijal za fulll sagledavanja sjedinjenja zar ne, te pri tome i lažemo:

"Сједињујеш ли се са Христом?", "Сједињујем се" и "Јеси ли се сјединио са Христом?", "Сјединио сам се"

Pa, jeste sjedinjujemo se, ali, opet Dragisa postavljam pitanje kako i kojim nacinom, ... pomalo sam i dosadan ali, eto....

https://sabornihram.com/svete-tajne-i-milotvoslovlja/59-sveta-tajna-krstenja

Крштењем се човек облачи у Христа, по речима апостола Павла које се певају за време док крштавани обилази око крстионице: Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте. (Гал. 3,27). Крштењем човек умире за греховни живот и васкрсава у нови, духовни живот.  (Епископ Атанасије, Беседе и речи, Требиње – Врњачка Бања, 2003.)

Opet i e.Atanasije pominje tu neku duhovnu komponentu sjedinjenja sa Hristom,.....da covek vaskrsava u novi duhovni zivot.... koju tu duhovnu stvar stalno potenciram kao nesto putem koje se sjedinjujemo sa Hristom, kao sto sam i naveo kod onih svetitelja koje sam i citirao.

Eto i apostol Pavle je krsten i rekao je... А ја више не живим, него живи у мени Христос..... ali opet kaze ono za ogledalo i zagonetku .... Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки...

"Објашњава оно што је речено о детету и показује да је наше садашње знање некако тамно, а да ће тада бити јасније. Сада, каже, видим у огледалу. Будући да огледало довољно јасно показује предмет који се у њему одражава, додаје: у загонетки, како би с највећом тачношћу показао непотпуност тог знања."

Sv.Teofilakt Ohridski

Ili kaze .... Даље, дакле, мени је приправљен венац правде, који ће ми дати Господ у дан онај, праведни судија; али не само мени, него свима који се радују Његовом доласку.... opet apostol Pavle pominje da su nagrada i venci za sve ljude , cak i za njega samog, na kraju kada Isus ponovo dodje drugi put,... i zapazi Dragisa, kaze Pavle,... koji se raduju... kao neko iscekivanje i nada onoga sto ce doci i sto zeljno ocekujemo jer ga nemamo ovde u fullu, ali ga vidimo i imamo ga ovde kao zalog i zbog toga znamo koliko ce biti veliko i ispunjenje nase nade i zelje kada bude doslo i zato se radujemo tome......ili kako kaze sv.Avgustin... (sveti) pa žudno i strpljivo očekuju uskrsnuće tijela.... zbog cega Dragisa....  i opet kako kaze Avgustin... nego što će se podvrgnuti duhu u najvišoj i čudesnoj pripravnosti na posluh, sve dok ne ispuni najpouzdaniju odluku nerazorive besmrtnosti, lišena svakog čuvstva tegobe, svake propadljivosti i tromosti....

Jednostavno stvar je nase mogucnosti koliko mozemo da percepiramo to sjedinjenje sa Hristom i kako, na koji nacin, tj.koliko sad u ovoj nasoj ogranicenoj i smrtnoj prirodi mozemo da se izdignemo i da imamo i osetimo duhovno to nase sjedinjenje i savaskrsavanje sa Hristom.

Po svemu sto sam naveo, sjedinjujemo se dusevno i duhovno sa Hristom i to sjedinjenje imamo i realno ga osecamo u dusi i telu, ali, opet ocekujemo da na kraju kada se nasa tela preobraze u duhovna i nebeska, onda imamo sjedinjenje bez ikakvih prepreka koju ova nasa propadljiva priroda ogranicava.

Imam nesto da ti pokazem u sledecoj poruci, kako sv.Isak Sirin objasnjava kako stoje te stvari sa tim (stvarima) znanja i poznanja kako telesnim tako i duhovnim.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, dragisa рече

Помињали сте оно ваше благодатно искуство у вјери, па онда да сте "изгубили" то стање.. Јел то не мијења ситуацију, је ли и даље важи то сједињење, да тако кажем, и ако се човјеку чини да је отпао јер више нема то интензивно искуство као тада кад му је све било лако и јасно? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Агница рече

Помињали сте оно ваше благодатно искуство у вјери, па онда да сте "изгубили" то стање.. Јел то не мијења ситуацију, је ли и даље важи то сједињење, да тако кажем, и ако се човјеку чини да је отпао јер више нема то интензивно искуство као тада кад му је све било лако и јасно? 

ja bih rekao da ne važi, za mene lično u personalnom smislu, jer kako meni to deluje sve je počelo slobodnom voljom i nekako i na neki način (nemam konkretno objašnjenje zašto ili kako, šta je bilo okidač) je isto tako i nestalo ali sigurno zahvaljujući mojoj slobodnoj volji. 

e sad to povlači i druga pitanja ali po meni i dalje važi ono jednostavno pitanje ili se jesi sjedinio ili se nisi sjedinio, a to što si se sjedinio ne garantuje da to ne može opet da se "razjedini" (tu mi je i onaj što je prvi "pao" postao malo jasniji, jednostavno slobodna volja je veliki blagoslov ali i veliki problem)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Pa, jeste sjedinjujemo se, ali, opet Dragisa postavljam pitanje kako i kojim nacinom, ... pomalo sam i dosadan ali, eto....

pa vrlo jednostavnim načinom: jesi se sjedinio sa Hristom, da jesam ili ne nisam, nema filozofije kako ili na koji način. da li misliš da kada apostol kaže:

пре 2 часа, Bokisd рече

А ја више не живим, него живи у мени Христос

da se on "pesnički izražava"? ne nego on priča ono što jasno oseća i živi. ljudi su pre bili vrlo jednostavni i nisu natezali da nešto jeste ako nije, jednostavno ili jeste ili nije.

пре 2 часа, Bokisd рече

"Објашњава оно што је речено о детету и показује да је наше садашње знање некако тамно, а да ће тада бити јасније. Сада, каже, видим у огледалу. Будући да огледало довољно јасно показује предмет који се у њему одражава, додаје: у загонетки, како би с највећом тачношћу показао непотпуност тог знања."

Sv.Teofilakt Ohridski

koliko razumem ovaj gore citat, upravo sam u nekim od prethodnih postova i ja to tvrdio: nije stvar u tome da li ti to vidiš ili ne. da ti to "vidiš" (bolje reći živiš) ali ne možeš to da objasniš, nadumno je odnosno samom tebi je zagonetka.

пре 2 часа, Bokisd рече

Даље, дакле, мени је приправљен венац правде, који ће ми дати Господ у дан онај, праведни судија; али не само мени, него свима који се радују Његовом доласку.... opet apostol Pavle pominje da su nagrada i venci za sve ljude , cak i za njega samog, na kraju kada Isus ponovo dodje drugi put,... i zapazi Dragisa, kaze Pavle,... koji se raduju... kao neko iscekivanje i nada onoga sto ce doci i sto zeljno ocekujemo jer ga nemamo ovde u fullu, ali ga vidimo i imamo ga ovde kao zalog i zbog toga znamo koliko ce biti veliko i ispunjenje nase nade i zelje kada bude doslo i zato se radujemo tome......

pretpostavljam da govori o večnosti koja nas očekuje, međutim ono što je poenta moje priče da tvoj prvi susret i uzdizanje tela odnosno prirode je ovde i sada, dakle u tom smislu govori o "svima onima koji se raduju njegovom dolasku". opet, mislim da su ljudi tog vremena, odnosno samo Pismo, koje prenosi njihov etos, pisani u vrlo jednostavnom ali zato i u vrlo istitom duhu, gde su stvari vrlo proste, da je da i ne je ne, dakle bez ikakvih primesa nekakvog umišljanja ili "pesničkog" nadahnuća (a da u pozadini to zaista nije tako kako govore) nego stvari ili jesu ili nisu. dakle ili imaš te koji se raduju Njegovom dolasku ili nemaš te koji se raduju Njegovom dolasku, ali raduju u onom zdravom smislu (imaju realan opit tog života) a ne raduju kao neka hipi ekipa koja se nada i očekuje bez ikakvih realnih argumenata. to što "iščekuju" je ustvari njihova ubeđenost da dobijaju vence jer to već vide ovde u ovom Njegovom dolasku, a ne da kao "iščekuju" jer eto mi smo dobri pa će mo sigurno dobiti vence (za sad nemamo ništa čak ni naznake ali u "budućem" trenutku ćemo dobiti sve i Slavu i vence i stan ugotovljeni...itd

пре 3 часа, Bokisd рече

Jednostavno stvar je nase mogucnosti koliko mozemo da percepiramo to sjedinjenje sa Hristom i kako, na koji nacin, tj.koliko sad u ovoj nasoj ogranicenoj i smrtnoj prirodi mozemo da se izdignemo i da imamo i osetimo duhovno to nase sjedinjenje i savaskrsavanje sa Hristom.

ti stalno pričaš o toj egzo poziciji....gde kao nešto (sjedinjenje) i ako postoji onda postoji samo što mi to ne vidimo, to je tamo negde u pozadini, tajanstveno u smislu malte ne mimo tebe i mimo tvoje svesnosti...itd. gde je to sjedinjenje vidljivo eventualno nekom tehnikom ili "načinom"....praktično kao da ga nismo ni svesni osim "putem načina" ili "putem nečaga" a ja ti pričam da ti prosti ljudi nisu ništa natezali nego su bili istinoljubivi: ili jeste ili nije. ne treba ti nikakav način ili tehnika da bi video da si se sjedinio. sjedinjenje je preplavljujuće. ukratko: uopšte se ne postavlja pitanje da li vidiš to ili koliko vidiš to (taj tvoj egzo stav), nego se postavlja pitanje šta je to i kakvo je to (i ako je endo, u tebi)

пре 3 часа, Bokisd рече

Po svemu sto sam naveo, sjedinjujemo se dusevno i duhovno sa Hristom i to sjedinjenje imamo i realno ga osecamo u dusi i telu, ali, opet ocekujemo da na kraju kada se nasa tela preobraze u duhovna i nebeska, onda imamo sjedinjenje bez ikakvih prepreka koju ova nasa propadljiva priroda ogranicava.

da li ga realno osećaš?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, dragisa рече
пре 4 часа, Bokisd рече

pa vrlo jednostavnim načinom: jesi se sjedinio sa Hristom, da jesam ili ne nisam, nema filozofije kako ili na koji način. da li misliš da kada apostol kaže:

пре 4 часа, Bokisd рече

А ја више не живим, него живи у мени Христос

da se on "pesnički izražava"? ne nego on priča ono što jasno oseća i živi. ljudi su pre bili vrlo jednostavni i nisu natezali da nešto jeste ako nije, jednostavno ili jeste ili nije.

Uf, sto ne volim ovako cepkanje poruka ne_shvata.....  ali da li je to bas tako jednostavno kao sto pise u pismu, mislim, ima jednostavnih stvari, ali i komplikovanih koje su naizgled jednostavne, na primer, apostol Pavle kaze na jednom mestu da cemo biti bogovi po prirodi i sad ako bi to uzeli kao prostu i jednostavnu istinu onda bi mi mogli biti bogovi isto kao sto je Bog po prirodi, ali znamo iz ucenja otaca koji su protumacili ove reci Pavla, da mi mozemo biti bogovi ali samo i jedino po blagodati i daru tog Boga koji je jedini po spojoj sustini bozanstven i sve sto ono sto po prirodi karakterise i odslikava Boga, .... da je Svesilan, Stvoritelj, Svemudar, Promislitelj i slicno....

Slicno, ista stvar i ovde u Psalmu 82.1....Бог стаде на сабору Божијем, усред богова изрече суд... ako gledamo prosto ili tako da ili jeste ili nije,.... opet dobijamo izjednacavanje ljudi kao bogova sa Bogom, ali, recimo to se ovako tumaci.... Према речима св. Григорија Богослова, ове речи се односе на Други долазак Христов, када ће праведници заблистати као сунце; тада ће мећу спасене стати Бог као мећу богове и цареве, раздељујући достојанства тамошњег блаженства, и разликујући ко каквој части и обитељи припада.... (evo, i ovde Grigorije kaze da se dostojanstva tamosnjeg blazenstva, razdeljuju na kraju kod Drugog dolaska Hristovog,.. znaci sada nemamo u 'fullu' blazenstvo, nego kao sto se kaze u svetootackoj litealaturi, imamo predukus i zalog u sebi buducih stvari i blazenstva..)

Ili, isti Psalam 82.6.... Рекох: Богови сте, и синови Вишњег сви.... opet ako gledamo prosto neko moze da izjednaci ljude sa Bogom, ali ovaj stih ovako tumaci Jefimij Zigabena.... Где је Бог изговорио ове речи? Неки кажу да их је изговорио стварајући човека по Свом образу и подобију, показујући тиме да су људи богови по усиновљењу.... i ovo po usinovljenju je ekvivalentno onome bogovi po blagodati....

I sv.Jovan Zlatoust koji je najbolje protumacio misao apostola Pavla je rekao (parafraza)... da naizgled po spoljasnjosti poslanice Pavla izgledaju proste i jednostavne ali u sustini se iza tih jednostavnih reci kriju velike mudrosti i tajne Bozije.

Tako i kao sto je ovde sto sam sve nabrojao naizgled jednostavno po recima, ali se iza tih reci kriju velike tajne i istine Bozije o coveku, tako mozda i ovde kod ovih stihova... А ја више не живим, него живи у мени Христос... imamo mozda neki skriveni smisao o tome kako to Hristos zivi u apostolu Pavlu.

I, sada bas gledam tumacenje ovih stihova... с Христом се разапех. А ја више не живим, него живи у мени Христос....

http://bible.optina.ru/new:gal:02:20

"Сказав: «я сораспялся Христу», он указал на крещение, словами же «и уже не я живу», – на последующий затем образ жизни, которым умерщвляются наши уды. Что же значит: «живет во мне Христос»? «То, – говорит, – что я ничего не делаю, что не угодно Христу». Подобно тому как под смертью он разумеет не обыкновенную смерть, но смерть из-за грехов, точно также и под жизнью разумеет освобождение от них (грехов), потому что по Боге невозможно жить иначе, как умерши для греха. «И вот, как Христос претерпел смерть телесную, так и я смерть по отношению к греху. Умертвите, – говорит, – земные члены ваши, каковы суть блуд, нечистота, прелюбодеяние» (Кол. 3:5), и еще: «…ветхий наш человек распят» (Рим. 6:6), что совершилось в купели крещения. После этого, если ты будешь оставаться мертвым для греха, то будешь жить Богу, если же снова воскреснешь для греха, то ты потеряешь эту жизнь. Но Павел не таков, он оставался во всю жизнь мертвым (греху)." (sv.Jovan Zlatoust)

...s Hristom se razapeh.... naravno da se nije Pavle bukvalno razapeo, nego kako kaze Zlatoust... to je Pavle ukazao na krstenje, ... dok reci .... A ja vise ne zivim.... ukazuju na obraz zivota kojim umrtljavamo nase udove (telesne, tu se misli na stasti i greh) .... i na kraji sta znace reci .... него живи у мени Христос.... to znaci da Pavle nista ne cini sto nije ugodno Hristu. I dalje Jovan objasnjava kako se to covek kroz borbu protiv greha priblizava Bogu i na kraju Jovan kaze :

То, что сказано мною, – говорит, – относится к духовной жизни: если же кто хочет узнать и настоящую плотскую мою жизнь, то и таковая стала возможной для меня только чрез веру во Христа.

Ono sto sam rekao, kaze (apostol Pavle) odnosi se na duhovni zivot (tj. na reci.... А ја више не живим, него живи у мени Христос...) ali ako neko hoce znati moj pravi plotski (telesni, spoljasnji) zivot, onda mi je takva stvar (zivot) postala moguca jedino kroz veru u Hrista (ovo se odnosi odmah na sledecu recenicu... А што сад живим у телу, живим вером Сина Божјег..)

I ovde opet sv.Jovan Zlatoust pominje da se zivljenje Hristosa u nama (apostola Pavla) odnosi na duhovni zivot, kao sto i sam ranije navodio slicne citate od svetitelja u vezi duhovnog i nadumnog sagledavanja i poznanja nase zajednice i savaskrsenja sa Hristom.

Ne mogu vise, skroz sam lapso',... sutra Star Wars to be continued... :ih5loz:  :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, dragisa рече

ja bih rekao da ne važi, za mene lično u personalnom smislu, jer kako meni to deluje sve je počelo slobodnom voljom i nekako i na neki način (nemam konkretno objašnjenje zašto ili kako, šta je bilo okidač) je isto tako i nestalo ali sigurno zahvaljujući mojoj slobodnoj volji. 

e sad to povlači i druga pitanja ali po meni i dalje važi ono jednostavno pitanje ili se jesi sjedinio ili se nisi sjedinio, a to što si se sjedinio ne garantuje da to ne može opet da se "razjedini" (tu mi je i onaj što je prvi "pao" postao malo jasniji, jednostavno slobodna volja je veliki blagoslov ali i veliki problem)

Ако мислимо да не важи, па није ли то прихватање пораза? А супротна мисао, да смо Христови упркос свему, зар нема силу :)

Подели на овим сајтовима

Ако у једном тренутку кажемо - " сјединили смо се са Христом ", а у другом да то не важи, зар то није као одрицање, као да кажемо - разјединили смо се.. И ту можемо пројавити своју слободу, мишљу, ријечју, одбацити лошу мисао..

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, dragisa рече

oprostite Dragiša, jos jedno pitanje. Kako je nastalo to prosvećenje. Kakav doživljaj ste doživeli? Možda kao spuštanje Svetog Duha na Vas? Kao oganj koji spaljuje sve strasi? Kao krštenje ognjem?

"Taj ko za mnom ide, krstiće vas Duhom Svetim i ognjem..."

I da...da li je tome prethodila velika želja da se spasete i velika molitva pred Bogom.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...