Grizzly Adams Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 I svakako, iskreni i pravi vjernik je umjeren u svemu i nema osobinu da razmišlja isključivo. Слажемо се, тако би требало да буде. Једно питање не везано за тему - зашто Ениз има нови налог, шта је било са старим? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 I svakako, iskreni i pravi vjernik je umjeren u svemu i nema osobinu da razmišlja isključivo. Слажемо се, тако би требало да буде. Једно питање не везано за тему - зашто Ениз има нови налог, шта је било са старим? Zato što sam zaboravio pasword, jer nisam bio dugo na netuuu.Naravno da nebude zabune kada sam ponovo došao, nisam došao kao diverzant, javio sam administraciji o tome ko je pod niko bosanac.... I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 0102_laugh 0110_hahaha 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 Босанац све је то фино и красно што пишеш о посту, али нису твоје речи. Читав текст, заједно са насловима преузет је из неке књижице за веронауку. Не кажем да нисмо ништа сазнали, али ја бих лично волео да чујем твоје речи из твог срца и твоје главе, онако како си их ти разумео и применио у свом животу а не Аббас и Џиди. Неки дајџест који ми можемо да упоредимо са нашим постом. Ако се потрудиш, успећеш. Ипак ово није форум за ширење ислама, већ за међусобно упознавање. Него, реци ми једну ствар. Да ли носиш браду без бркова и панталоне изнад чланака? Rekao sam ti brate da je to tekst, a ne moje riječi.Gospodine ja sam teolog po struci i mani se tih pitanja u kojima testiraš nekoga zelenka da li je on vehabija ili nije.To isto kada bih ja tebe pitao slušaj da li ti smatraš Ratka Mladića zločincem ili herojem.ako je zločinac onda si ok a ako je ovo drugo onda si poput njega četnik...Jelde nema smisla... Selam alejkum, brate Enize! Što se tiče gospodina Logdanova, treba mu samo odgovoriti da svaki musliman koji vjeruje u Allaha slijedi i sunnet Allahovog Poslanika, a tako i svih Njegovih poslanika koji su nosili brade. Samim time od sunneta, a na to nas upućuje hadis (izreke Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem): kratite brkove a puštajte brade, jeste i to da musliman svaki treba tako da postupa ako želi Allahovo zadovoljstvo. To što određena skupina to praktikuje transparentno uz neke svoje određene osobine i obilježja ne znači da je automatski vehabija i svaki onaj ko slijedi praksu Allahovog Miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem. I te predrasude se već jednom trebaju razbiti. Na stranu to što i među samim muslimanima ima struja i grupacija napretek. Ali Istina je samo jedna i svakako se prepozna i ko se nađe u tome od Allaha je počašćen. Dakle, puštanje brade i kraćenje brkova je sunnet, odnosno praksa koju je imao Posljednji Allahov Poslanik, a kako nas Allah uči, isto su činili svi ostali Njegovi poslanici. (pogledajte Isusa, Isu, alejhi selam) Iako, učenjaci su se podijelili oko toga da li je i obaveza muslimana nošenje brade. Tako da to neki smatraju obavezom a neki pohvalnim svojstvom jednog vjernika u Allaha i Njegovog Poslanika. Dakle, puštati bradu a kratiti brkove nije da bi se neko deklarirao kao vehabija nego kao musliman. :cheesy: Lično, preferiram da trebam kao musliman slijediti sunnet Allahovog Poslanika. I svakako, iskreni i pravi vjernik je umjeren u svemu i nema osobinu da razmišlja isključivo. :cheesy: 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 1000000001010 :drugarstvo: :drugarstvo: :drugarstvo: :drugarstvo: :drugarstvo: mashalasmajli mashalasmajli mashalasmajli mashalasmajli mashalasmajli mashalasmajli I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Allahov poslanik je u jednoj predaji rekao:Ja vas ostavljam na dvije stvari koje ako budete slijedili nikada nećete zalutati.To su Allahova knjiga i moj sunnet.Mi muslimani ne prznajemo da nas neko djeli na ultraljubičaste i infracrvene, mi muslimani smol jedno tjelo.Jedan dio tog tjela ako oboli svi se suosječamo sa tim djelom.Patnja muslimana na istoku je i naša patnja.Sreća muslimana je i naša sreća... Oni koji nam ne žele dobro djele nas na razne pravce.Mi to ne dopuštamo i naša slabost je ako nasjednemo da nas ljudi djele.Eh sada, da li postoje muslimani koji zaslužuju da budu kritikovani?Naravno!Svaki musliman koji ne slijedi Allahovu knjigu i sunnet njegova poslanika zaslužuje kritiku u onoj mjeri u kojoj je udaljen od tog božanskog puta... Snaga muslimana je u njihovom jedinstvu a njihova slabost je u njihovoj neslozi...Nažalost, gorke plodove nesloge muslimana ubiru i jedu današnje generacije muslimana.Nadam se da će ubrzo doći dan kada će muslimani konaćno se probuditi iz svoga sna i ujediniti se oko zajedničkih im principa,principa ove vjere.... I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Босанац, пиши словима стандардне (црне) боје. Црвена су резервисана за администрацију а плава за модерацију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Босанац, пиши словима стандардне (црне) боје. Црвена су резервисана за администрацију а плава за модерацију. 0102_laugh :) I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Postavljam pitanje: Kako si mi bratiću? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Postavljam pitanje: Kako si mi bratiću? 0102_laugh Mašallah, evo završio danas sa postom i sa hanumom popio kahvu... A ti, kako si i kako tvoji? I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Postavljam pitanje: Kako si mi bratiću? Mašallah, evo završio danas sa postom i sa hanumom popio kahvu... A ti, kako si i kako tvoji? Na ovoj temi ne dajem odgovor ja nego ti, batice. 0102_laugh Hvala Bogu, dobro su. Veliki su već, izlaze (da vide kakva je higijena u gradu ) Vidimo se svako veče na skajpu, jbg mora ovako još neko vreme. A koliki su tvoji indijanci? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Postavljam pitanje: Kako si mi bratiću? Mašallah, evo završio danas sa postom i sa hanumom popio kahvu... A ti, kako si i kako tvoji? Na ovoj temi ne dajem odgovor ja nego ti, batice. 0102_laugh Hvala Bogu, dobro su. Veliki su već, izlaze (da vide kakva je higijena u gradu ) Vidimo se svako veče na skajpu, jbg mora ovako još neko vreme. A koliki su tvoji indijanci? Imam hvala Bogu tri curice.Djeca su iskušenje moj brate, pogotovo ženska podvuku se pod kožu.Pogotovo ova najmanja, koja mi neda na posao bez sebe! I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Postavljam pitanje: Kako si mi bratiću? Mašallah, evo završio danas sa postom i sa hanumom popio kahvu... A ti, kako si i kako tvoji? Na ovoj temi ne dajem odgovor ja nego ti, batice. 0102_laugh Hvala Bogu, dobro su. Veliki su već, izlaze (da vide kakva je higijena u gradu ) Vidimo se svako veče na skajpu, jbg mora ovako još neko vreme. A koliki su tvoji indijanci? Molim Boga da se što prije susretnete, čežnju za djecom nerazumije osim onaj ko je roditelj!!! I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Postavljam pitanje: Kako si mi bratiću? 319.gif Mašallah, evo završio danas sa postom i sa hanumom popio kahvu... A ti, kako si i kako tvoji? Na ovoj temi ne dajem odgovor ja nego ti, batice. 0102_laugh Hvala Bogu, dobro su. Veliki su već, izlaze (da vide kakva je higijena u gradu :bla: ) Vidimo se svako veče na skajpu, jbg mora ovako još neko vreme. A koliki su tvoji indijanci? Molim Boga da se što prije susretnete, čežnju za djecom nerazumije osim onaj ko je roditelj!!! БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Босанац жалим што те је наљутило моје питање за браду и панталоне. Нисам хтео да питам да ли си вахаби, јер сам мислио да бих тако био погрешно схваћен и од оних који не знају шта то значи. На крају је испало исто као да сам био директан, иако за мене лично вахаби не значи априори нешто негативно у односу на традиционално схватање ислама. На крају крајева, нисам ни мислио да си "зеленко", али је моја знатижеља сада пробуђена па бих волео да знам зашто су вахаби за тебе исто што и Ратко Младић. И наравно, разумећеш да не желим уопште да причам о Младићу или о рату. Кроз историју је било толико зала код свих, а не само код нашег народа. Нека свако у нашој генерацији задржи своје мишљење, али да ми који смо преживели тузланску колону (1992) и Сребреницу (1995) видимо шта нам даље ваља чинити. Дозволићемо да прошлост, блиска или далека, лепа или ружна остане прошлост, а да ми разговарамо о питањима која су искључиво везана за моју и твоју веру. Онај ко се стално враћа у прошлост и не долази на ову тему. Зар не? Имам још једно питање које ме веома занима. Када Хеваи каже: Нек не чини силу, славу, Не приличи нико лаву, Нек узнаде Светог Саву. Ходите нами ви на виру. Шта је његова поетна везана за Светог Саву? Он се обраћа својим земљацима, то је јасно. Хоће да и они прихвате његову веру, и то је јасно. Није ми јасно зашто се позива на ауторитет Светог Саве? И још једном да поновим, ако ћемо разговарати о рату, злу и страдањима, повлачим се унапред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Босанац жалим што те је наљутило моје питање за браду и панталоне. Нисам хтео да питам да ли си вахаби, јер сам мислио да бих тако био погрешно схваћен и од оних који не знају шта то значи. На крају је испало исто као да сам био директан, иако за мене лично вахаби не значи априори нешто негативно у односу на традиционално схватање ислама. Kod nas u islamu postoje četiri pravne škole hanefijska šafijska malikijska i hanbelijska.Oni koji se nazivaju vehabijama uoni su uglavnom sljedbenici hanbelijske pravne škole.Ti ljudi od strane nemuslimana koji u večini slučajeva ili mrze islam ili neznaju o islamu ljude koji otprilike se nose kako ste vi spomenuli prave haman osome koje su teroristi koji su strah i trepet, itd.Nažalost , ljudi koji su zalutali i otišli u krajnost u shvatanju (sa prefiksom ne) islama imaju isti način nošnje. Protiv ovih drugih smo mi svi muslimani, prije samih nemuslimana.Takvi nama štetzu nanose prije nego vama. Ja imam bradu, zato što ju je imao i Muhammed, i Isus, i Mojsije kao i svaki drugi poslanik.a.s. На крају крајева, нисам ни мислио да си "зеленко", али је моја знатижеља сада пробуђена па бих волео да знам зашто су вахаби за тебе исто што и Ратко Младић. Moja komparacija vehabija u odnosu na druge muslimane sa Mladicem i tvojim razmišljanjem, nije zbog sličnosti te dvije tematike, nego želja da ukažem da ja ne dozvoljavam niti ću pristati na podjelu muslimana initi ću na osnovu nekog mišljenja generalizirati svoj stav o nekome prije nego što ga dobro upoznam... И наравно, разумећеш да не желим уопште да причам о Младићу или о рату. To sam shvatio, i drago mi je da je tako i mene te ratne teme izluđuju..Međutim nemoj se iznenaditi ako nekada naiđeš na oštriji ton u mom komentaru na nečiji govor...Ljuti me kada mi neko pokušava negirati pravo na vjeru kulturu , slobodu izražavanja ili bilo što što svaki čovjek bez obzira ko on bio treba imati... Кроз историју је било толико зала код свих, а не само код нашег народа. Нека свако у нашој генерацији задржи своје мишљење, али да ми који смо преживели тузланску колону (1992) и Сребреницу (1995) видимо шта нам даље ваља чинити. Slažem se! Дозволићемо да прошлост, блиска или далека, лепа или ружна остане прошлост, а да ми разговарамо о питањима која су искључиво везана за моју и твоју веру. Онај ко се стално враћа у прошлост и не долази на ову тему. Зар не? Slažem se! Имам још једно питање које ме веома занима. Када Хеваи каже: Нек не чини силу, славу, Не приличи нико лаву, Нек узнаде Светог Саву. Ходите нами ви на виру. Шта је његова поетна везана за Светог Саву? Он се обраћа својим земљацима, то је јасно. Хоће да и они прихвате његову веру, и то је јасно. Није ми јасно зашто се позива на ауторитет Светог Саве? И још једном да поновим, ако ћемо разговарати о рату, злу и страдањима, повлачим се унапред. Brate uputi me na izvor jer prvi put to čujem!!! Ovako brate, od prošlosti se ne živi ali iz nje se pouka uzima! Ni ja ne volim o ratu jer to su teme koje mislim trebamo svjesno preskočiti...Pustimo historičarima neka bilježe što je bilo, ali ovdje bratac uvijek naletiš(kao što bi i na islamskom sajtu naletio na kakvog pubertetliju) koji bi o vručim temama.Takvi bi ili o ratu ili o sexu, samo ne o temama koje su postavljene kao cilj jednog razgovora ... Hajde da naš razgovor bude na nivou...Bez dlake na jeziku ali uz obostran respekt i uvažavanje. Nećemo o ratu...Ta tema iako nije niti će biti iscrpljena mislim da, iako kao ozbiljni ljudi na induividualnom nivou bi o njoj mogli pričati, uvijek će je neko minirati..Znači tu se slažemo i podržavam koncept razgovora kojeg ste predložili... I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Август 13, 2011 Пријави Подели Написано Август 13, 2011 Босанац Мухамед Ускјуфи Хеваји је песник из 17 века. Аутор је првог "босанско-турског речника". Писао је "илахије на српском језику". Писао је раном аребицом (која се донекле разликује од стандарда из 19 в.) на српском (босанском) језику - њему су то синоними, док су наслови, у складу са његовим, очигледно високим образовањем, на фарсију (осим наслова треће илахије). Његове три песме можеш прочитати овде: http://www.openbook.ba/bmss/books/kemura/kemura_1.htm Напомињем да је латинична транскрипција прилично лоша. У питању је ОЦР оптичко препознавање скенираног текста, које није увек савршено. Онај ко зна арапско писмо, моћи ће лако да прочита изворни текст. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука