mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Кад смо већ код објаве, ево ако може појашњење у вези једног конкретног примера: Поводом овог "инцидента" су објављени ајети који говоре о покривању жена (Куран 24:31, 33:58-59), као што сведочи Бухарија на пример овде: http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/bukhari/004.sbt.html#001.004.148 Дакле, Мухамед сео да вечера, жена се жалила на Омера који је "вирио" где не треба и ето одмах "објаве" да се реши проблем - док је "посланик" још држао оглодану кост у руци. Овај се хадис иначе понавља неколико пута код Бухарије и Муслима - две најпризнатије збирке. Да ли је у питању апокриф или постоји друго објашњење? Или се можда ова прича прихвата као аутентична? ovako...u komentaru si naveo da su se povodom ovog incidenta javili ajeti o pokrivanju.u samom hadisu pise-NAKON.(bice da ti je promaklo...)dalje...u to vreme nisu postojala kupatila ili wc-i,a potrebe se moraju obavljati.Sehva je izasla i bila je vidjena.Hadisom je utvrdjeno to da se sa zena skida odgovornost ako neko bez dozvole "viri"...jer tome nije ni kriva sama....idi sviraj...hadis se ni po cemu ne odnosi na pokrivanje vec na situaciju u kojoj zena moze da se nadje....sviraj... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 У реду је Енизе. Не брини. Ми не само да верујемо да у Библији има "људских интервенција", већ те интервенције сматрамо саставним и неодвојовом делом Библије. Дакле, по нама, Библија је богочовечанско дело. Бог се открива човеку, али не тако што му диктира текст. Надахнуће је, по нашем схватању, нешто много више него суви диктат текста. Надахнуће је првенствено поседовање Духа Божијег. Вођен Духом Светим, надахнути човек пише садржај откривења. Али, пише га тако да се ту не искључује његова креативност, слобода и сазнања. Библијски писац је подстакнут да открива истине вере, које ин изражава кроз форме свог људског размишљања и поимања. Brate, o tome smo nas dvojica preko skypa govorili i sasvim mi je od tada(ali ne do tada) jasan vaš stav po pitanju tog ljudskog mješanja u Bibliji. Naravno brate od kulture čovjeka je da poštuje tuđe vjerovanje i tuđi izbor u vjeri. Mi kao muslimani smatramo to mješanje ljudskog, kao vrata kroz koja su ušle mnoge promjene ito same srži izvornih tekstova.Tu se postavljaju mnoga pitanja, ali ja ih ovdje ne bih postavio nego bih volio da se otvori tema koja će parirati ovoj a to je kršćanstvo, pitanja i pojašnjenja, s toga bih da se nebi mješale teme tebi brate preporučio da je otvoriš.Svako dobro! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 24, 2010 E moj Zvonko.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Kуран (2,37) I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv. У овом ајету ми није јасно, шта је Адем урадио да би добио опрост од Алаха? ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 У реду је Енизе. Не брини. Ми не само да верујемо да у Библији има "људских интервенција", већ те интервенције сматрамо саставним и неодвојовом делом Библије. Дакле, по нама, Библија је богочовечанско дело. Бог се открива човеку, али не тако што му диктира текст. Надахнуће је, по нашем схватању, нешто много више него суви диктат текста. Надахнуће је првенствено поседовање Духа Божијег. Вођен Духом Светим, надахнути човек пише садржај откривења. Али, пише га тако да се ту не искључује његова креативност, слобода и сазнања. Библијски писац је подстакнут да открива истине вере, које ин изражава кроз форме свог људског размишљања и поимања. e,vidis.tu je jedna od razlika u da tako kazem,nastajanju Kurana.dobri poznavaoci Kuranskog teksta,i sa druge strane poznavaoci hadisa,odmah uvidjaju razliku u stilskom izrazavanju izmeddju njih.cak se dotle islo da dobar poznavalac hadisa vec na pocetku izlaganja hadiskog teksta,zna da li je to bio Poslanikov govor ili ne....inace je hadis jedna od najtezih disciplina u izucavanju islama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 24, 2010 У реду је Енизе. Не брини. Ми не само да верујемо да у Библији има "људских интервенција", већ те интервенције сматрамо саставним и неодвојовом делом Библије. Дакле, по нама, Библија је богочовечанско дело. Бог се открива човеку, али не тако што му диктира текст. Надахнуће је, по нашем схватању, нешто много више него суви диктат текста. Надахнуће је првенствено поседовање Духа Божијег. Вођен Духом Светим, надахнути човек пише садржај откривења. Али, пише га тако да се ту не искључује његова креативност, слобода и сазнања. Библијски писац је подстакнут да открива истине вере, које ин изражава кроз форме свог људског размишљања и поимања. e,vidis.tu je jedna od razlika u da tako kazem,nastajanju Kurana.dobri poznavaoci Kuranskog teksta,i sa druge strane poznavaoci hadisa,odmah uvidjaju razliku u stilskom izrazavanju izmeddju njih.cak se dotle islo da dobar poznavalac hadisa vec na pocetku izlaganja hadiskog teksta,zna da li je to bio Poslanikov govor ili ne....inace je hadis jedna od najtezih disciplina u izucavanju islama.Da, očigledno ju je brat Zvonko dobro savladao! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 E moj Zvonko.... 8086.gif 0110_hahaha 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 У реду је Енизе. Не брини. Ми не само да верујемо да у Библији има "људских интервенција", већ те интервенције сматрамо саставним и неодвојовом делом Библије. Дакле, по нама, Библија је богочовечанско дело. Бог се открива човеку, али не тако што му диктира текст. Надахнуће је, по нашем схватању, нешто много више него суви диктат текста. Надахнуће је првенствено поседовање Духа Божијег. Вођен Духом Светим, надахнути човек пише садржај откривења. Али, пише га тако да се ту не искључује његова креативност, слобода и сазнања. Библијски писац је подстакнут да открива истине вере, које ин изражава кроз форме свог људског размишљања и поимања. e,vidis.tu je jedna od razlika u da tako kazem,nastajanju Kurana.dobri poznavaoci Kuranskog teksta,i sa druge strane poznavaoci hadisa,odmah uvidjaju razliku u stilskom izrazavanju izmeddju njih.cak se dotle islo da dobar poznavalac hadisa vec na pocetku izlaganja hadiskog teksta,zna da li je to bio Poslanikov govor ili ne....inace je hadis jedna od najtezih disciplina u izucavanju islama. Да, али Куран има везу само са Мухамедом. Библију су писали многи људи. Тачније, Библија није једна књига као Куран, већ збирка више књига (списа) различитих аутора. Brate otvori novu temu i mislim brate da će biti posječena komentarima kao i ova, ili čak i više.Ovako ćemo postojeću spamovati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Kуран (2,37) I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv. У овом ајету ми није јасно, шта је Адем урадио да би добио опрост од Алаха? Divno brate.Kurtubi u svom tefsiru kažeAllah je nadahnuo Adema. as. riječima koje je izgovorio i Allah mu je primio pokajanje:.Koje su to riječi:Kaže ibn Abbas, Hasa, Seid ibn Džubejr, Dahhak , Mudžahid: To su riječi: Gospodaru naš uistinu smo mi prema sebi nasilje učinili , a Ti ako nam ne oprostiš i ne smiluješ nam se uistinu ćemo biti od onih koji su propali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Kуран (2,37) I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv. У овом ајету ми није јасно, шта је Адем урадио да би добио опрост од Алаха? sura Bekare...vezano je u jednom zdelu za prvi greh,opisuje Adamojo pokajanje zbog ucinjenog greha.Imam Muslim u svom Sahihu prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „O ljudi, pokajte se Allahu, jer ja se, doista, Njemu pokajem stotinu puta dnevno“. Dakle, pokajanje je obaveza svakog čovjeka, kao što Uzvišeni Allah kaže: „I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite“ (En-Nur: 31). To iz razloga što ni jedan čovjek ne može za sebe tvrditi da je čist od svih grijeha i posrtaja. U hadisu se kaže: „Svaki sin Ademov grješnik je“ . Međutim, nije opasno da čovjek griješi, već je opasno da ustraje u svom griješenju i nemarnosti prema Allahu. Otac čovječanstva, Adem, a.s., pogriješio je i zaboravio, ali nenamjerno, pa se brže-bolje vratio i pokucao na vrata svog Gospodara, govoreći: „Gospodaru naš“- rekoše oni – „sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni“ (El-A'raf: 23); „I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv“ (El-Bekare: 37). Čovjek griješi, noge mu posrnu pa padne u grijeh, ali se pomoću pokajanja može podići. Pokajanje je gumica koju je Allah podario čovjeku da izbriše svoje grijehe, očisti se nezavidne prošlosti i oslobodi se griješničkih okova: „I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite“ (En-Nur: 31). „A pokajnik od grijeha je nalik onom koji grijeha nema“ ; „Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste“ (El-Bekare: 222). Allah je(podrazumeva se pod tim "neke reci") Adema naucio svojevrsnoj dovi(molbi) za pokajanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Зашто је Адам (Адем) умро, иако му је грех опроштен? Односно, у каквој су вези грех и смрт првог човека (Адама) по Исламу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Зашто је Адам (Адем) умро, иако му је грех опроштен? Односно, у каквој су вези грех и смрт првог човека (Адама) по Исламу?izdvojio bih neke moguce odgovore.recimo;popravni ispit.iskusenje,na kraju krajeva-i primer. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Kуран (2,37) I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv. У овом ајету ми није јасно, шта је Адем урадио да би добио опрост од Алаха? Divno brate.Kurtubi u svom tefsiru kažeAllah je nadahnuo Adema. as. riječima koje je izgovorio i Allah mu je primio pokajanje:.Koje su to riječi:Kaže ibn Abbas, Hasa, Seid ibn Džubejr, Dahhak , Mudžahid: To su riječi: Gospodaru naš uistinu smo mi prema sebi nasilje učinili , a Ti ako nam ne oprostiš i ne smiluješ nam se uistinu ćemo biti od onih koji su propali. Сад ја као лаик, неко ко нема појма о исламу, да ли могу да тумачим превод Курана онако како је мени воља или морам да користим тефсир? П.С. Ја не користим тефсир , ја питам овде на форуму 8086.gif ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 У реду је Енизе. Не брини. Ми не само да верујемо да у Библији има "људских интервенција", већ те интервенције сматрамо саставним и неодвојовом делом Библије. Дакле, по нама, Библија је богочовечанско дело. Бог се открива човеку, али не тако што му диктира текст. Надахнуће је, по нашем схватању, нешто много више него суви диктат текста. Надахнуће је првенствено поседовање Духа Божијег. Вођен Духом Светим, надахнути човек пише садржај откривења. Али, пише га тако да се ту не искључује његова креативност, слобода и сазнања. Библијски писац је подстакнут да открива истине вере, које ин изражава кроз форме свог људског размишљања и поимања. e,vidis.tu je jedna od razlika u da tako kazem,nastajanju Kurana.dobri poznavaoci Kuranskog teksta,i sa druge strane poznavaoci hadisa,odmah uvidjaju razliku u stilskom izrazavanju izmeddju njih.cak se dotle islo da dobar poznavalac hadisa vec na pocetku izlaganja hadiskog teksta,zna da li je to bio Poslanikov govor ili ne....inace je hadis jedna od najtezih disciplina u izucavanju islama. Да, али Куран има везу само са Мухамедом. Библију су писали многи људи. Тачније, Библија није једна књига као Куран, већ збирка више књига (списа) различитих аутора. Brate otvori novu temu i mislim brate da će biti posječena komentarima kao i ova, ili čak i više.Ovako ćemo postojeću spamovati. ne.u Kuranu samom se Muhamed najmanje od svih poslanika pominje.veze sa Biblijom u Kuranu i te kako ima.Kuran se sa Muhamedom vezuje samo zbog objave.da kazem,Poslanik je bio tek Medijum.(otvorio bih temu,kad bi znao kako...8086.gif)ne razumem se ja bas u ovu tehnologiju,znas... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Да Адам није сагрешио, он не би ни умирао, јел тако? Ако је сагрешио, одвојио се од Бога, а после се покајао и Богу вратио и Бог му све опростио, шта ондапредставља смрт? Да ли је то казна? Ако јесте, одакле казна ако је Адаму примљено покајање? Шта, заправо, представља Божији опроштај ако и даље постоји смрт? У чему је разлика да Бог није опростио, јер човек би и у том случају опет окусио смрт? Хајте ово, само полако и поступно објасните. То су веома важна питања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука