w.a.mozart Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 ode Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 Ево шта каже Његош на питае Зашто наслеђујемо прародитељски грех! ,,Адам прође небесну границу са својијем жалостнијем ликом:Адама С бунтовнјем својим легионом ... Логично је да следи питањ а где су остали, ако је у питању легион? Његош верује да пали духови постепено ,,падају,, у овај живот, у виду потомства свога вође Адама, и издржавају казну? Питање ,да ли казну за Адамов грех? НЕ, него за свој сопствени. Свако је сагрешио лично узевши учешћа у греху Адамову, односно у греху Сатанину и зато свако долази у живот да трпи.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 @velja On 7. 12. 2011. at 16:16, Веља рече Aдам није бесмртан сам по себи - можеш да умреш, то му Господ каже. Није Адам створен као бесмртан, дакле, већ су Адамова личност и тело причасни животу. Бог је живот сам по себи, док Адам може имати живот. Адам је човек, јер је антропос (човек),у преводу - биће које гледа. Кроз њега космос је прогледао погледом окренутим ка вечности (есхатону)! И наша српска тј. црквенословенска реч - човек (чело-вјек) има исто значење. Посадивши човека на једно место, увевши га у Рајски врт и давши му заповест, усмерио га је на пут (стицања) подобија! Образ или икона Божија је дата људској природи Адамовој, али, говори Св. Максим Исповедник, подобије Божије му је задато (!). Дакле, подобије је нешто што Адам тек треба да стекне, постане, оно што Адам слободно треба да оствари уз помоћ благодати Божије, дрвета живота, послушања, узрастања, приношења... тј. једном речју - задато му је обожење! Међутим, уместо да следи своју природну усмереност ка Богу, духом својим Адам се обраћа свету, и у свету и кроз познање света жели лек тј. плод који ће га учинити обоженим тј. као Бог, али дакле, без Бога и без упута Божијих... Тако излази из Царства Божијег (које је требало да се оствари сједињењем твари и Творца, кроз слободну заједницу једног са другим). odlican post i jasno je sta govoris. sa svim recenim se potpuno slazem, dakle samo uzlazenje (put) ka podobiju jeste ujedno i sam Zivot odnosno u obrnutom slucaju samo obracanje duha Adamovog "od" Boga "ka" svetu predstavlja vec ulazak smrti. to je jasno, medjutim, kao sto svi dobro znamo, u nebrojanim besedam, propovedima, tumacenjima i uopste u literaturi ova KRUCIJALNA istina da je biblijski pojam Zivot ustvari Poznanje Boga pocinje da se mesa i preplice i na kraju potpuno identifikuje sa svetovnim smislom pojma zivot (u smislu dises znaci imas zivot). e odatle krece (bar za mene u ovoj temi, posto je inicijalno pitanje teme bilo nesto drugo) cela gungula oko toga kakva je bila priroda Adama pre pada: smrtna ili bezsmrtna (a na kraju se ispostavlja da odgovor zavisi od shvatanja pojma "zivot"). ja se potpuno slazem sa ovim sto ti kazes ali obzirom na dva tumacenja reci "Zivot" ja zakljucujem sledece: ako "Zivot" posmatramo kao usmerenje Adamove volje kao Bozijoj Volji onda tako posmatran "Zivot" i tako posmatrana "bezsmrtnost" je svakako postojala (dakle Adamova priroda u svetlu takvog tumacenja je bila besmrtna jer je Adam bio okrenut Bogu, bio je na "putu" Zivota ), sa druge strane ako "zivot" posmatramo kao fizicku pojavu Adama onda tako posmatran "zivot" i tako posmatrana "smrtnost" je svakako postojala za Adama (dakle Adamova priroda u svetlu takvog gledanja je bila smrtna jer je adam bio stvoreno jos ne obozeno bice). da li sam dobro shvatio? ili je rec o nekoj trecoj varijanti gde na neki metafizicki nacin dolazi do preplitanja ove dve sfere pa je na neki nacin Adamova pricasnost Volji Bozijoj (oznacenoj kao Zivot) uticala na fizicku stranu i obezbedjivala Adamu kontinuiran (fizicki) zivot. mnogo zbunjuje (a to je cesta pojava) koriscenje jezika i reci u teologiji koje cas oznacava jedno cas drugo, tako da i kad slusas neka predavanja ili citas neku literaturu nikad ne mozes sa 100% sigurnosti reci o cemu taj neko govori (da li o ovome ili o onome, da li o Zivotu kao Poznanju ili zivotu kao pojavi, da li o mrtvima kao stvarno mrtvima ili "mrtvima" kao Duhovno slepima, da li o Duhu koji je Zivotodavac u smislu da Duh daje Poznanje pa time i Zivot ili o Duhu koji je zivotodavac u smislu da je to neko tajinstvo koje cini da celija mrda i telo funkcionise...itd -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- jos da dodam : ako je treca varijanta tacna: da uslovno receno "duhovni Zivot" kao poznanje Boga je na neki nacin uticalo i na fizicku stranu pa je Adam imao kontinuiran i "fizicki zivot", dakle ako je to tako funkcionisalo, onda tvrdnja da je "smrt posledica greha" jeste tacna ALI samo u jednom znacenju (od ova dva). na ime smrt (u fizickom smislu) je onda ipak postojala i bez greha ali je aktuelizovana od ong trenutka od kad se "duhovni Zivot" okrenuo "ka" svetu. dakle Adam je ipak bio potencijalno smrtan i pre greha ali ne "efektivno" snrtan, tek naknadno to postaje. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2011 .sad me muci jedno pitanje koje se nadovezuje a ako je treca varijanta tacna, da "duhovni Zivot" kao okrenutost "ka" Bogu daje i "fizicki zivt" zasto smo onda mi i dalje smrtni? Adam je po ovom tumacenju imao besmrtan zivot (jer je to bila Bozija namera za njega) samom cinjenicom i dovoljnoscu "okrenutosti" svoje volje Bozijoj, cak i ako nije bio u potpunosti Sin Boziji imao je taj vecni zivot (a po Bozijem naumu), medjutim i mi se nalazimo u istoj poziciji a nemamo tu besmrtnost, vec upravo fizicku smrtnost, kako to? (za razliku od Isusa Hrista koji je bezsmrtan svojim savrsenstvom Sina) Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 Кад читам Вељу и Драгишу, видим да имам још пуно да учим. Свака част момци! пс. не умем да вам пошаљем пп па ми ви јавите на пп да ли имате фејс-профил...обавезе не допуштају улазак у полемику па вас само пратим...поззз http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 On 7. 12. 2011. at 19:44, petar m рече Adam i jeste bio vecan, tj. nije umirao, tako da nije bas slicno. и ти и ја смо вечни, по благодати Божјој, иако ће тело иструлити а душа сневати па бити васкрснути од Бога. проблем је у избору, не у природи. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1323374243' post='540225] и ти и ја смо вечни, по благодати Божјој, иако ће тело иструлити а душа сневати па бити васкрснути од Бога. проблем је у избору, не у природи. Je l uopste postoji izbor? Ili ces izabrati zivot u Bogu ili ces ziveti u paklenom stanju. S obzirom da van Boga nema nista dobro, onda gde je tu izbor. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 ако поставиш избор на стране, на дуализам између себе и Бога, оба су казна јер ниједан не може на силу да се оствари. ал ако разумеш да је избор уствари вечност на слободу радости и робовске муке, шта бираш? и то није надмудривање, то је реалност. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1323375985' post='540255] ако поставиш избор на стране, на дуализам између себе и Бога, оба су казна јер ниједан не може на силу да се оствари. ал ако разумеш да је избор уствари вечност на слободу радости и робовске муке, шта бираш? и то није надмудривање, то је реалност. Naravno da biram vecnost na slobodu radosti, ali to i nije neki izbor, vise zivot ili smrt. Pa normalno da cu izabrati zivot. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 Доклегод будемо прародитељски грех и смрт посматрали јуридички, постављаћемо оваква питања. И што је најгоре, даваћемо погрешне одговоре. Милан Меденица :) and angst је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 http://www.slovoljubve.com/emisije/pod-znakom-pitanja-26-maj-2011 И.стојковић, angst and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 https://www.pouke.org/forum/topic/15557-%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%9B%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/ angst је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 clap "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 8, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1323374243' post='540225] и ти и ја смо вечни, по благодати Божјој, иако ће тело иструлити а душа сневати па бити васкрснути од Бога. проблем је у избору, не у природи. Kako smo vecni kad umiremo? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2011 On 8. 12. 2011. at 22:37, petar m рече Kako smo vecni kad umiremo? Vaskrs http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука