Jump to content

Šta bi otac Justin Savinski rekao ...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Штета што нас је прерано напустио о.Јустин Савински.

Nisam ni znao da je preminuo o. Justin .... e bedak ......

Где Ти живиш... ц, ц, ц...  :cheesy2:

Нека Бог усели нашег о. Јустина у Царство Небеско.

E u kakvom se ja društvu krećem dobro nisam Hare Krišna  :cheesy2: .... Jedino od kad sam na forumu sam malo upućeniji.... inače informacije u glavi stare kao Grčka  zru .....

Подели на овим сајтовима

Otac Justin je tako prirodan i divan...veeeliki utisak ostavio na mene...

Neka ga Gospod useli u mesta svetla,mesta svezine i odmora,odakle odbeze svaka muka zalost i uzisanje,gde gledanje lica Bozijeg veseli sve.

"Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula".

Подели на овим сајтовима

Сећам се једног смешног догађаја из 1995 год. када сам био код о.Јустина,иначе мог доброг пријатеља а не само искусног и мудрог монаха код кога сам долазио по савете.Сређујем ти ја мало простор око гробова док је о.Јустин ту раткао са мном неке друге ствари и заливао цвеће.Све време је један чудни и не баш верујући брачни пар,који је већ пар дана долазио у манастир и стално био поред нас и философирао о свим могућим стварима притом не желећи да чује и прими ништа од речи о.Јустина,запиткивао оца и сметао му док ради (манастир ко манастир...богослужење,молитва и посао,нема се баш времена за предугачке приче и седељке).Мени су док сам радио само очи шетале од њих ка његовом лицу и чекале када ће да избаци неку провалу.Када су после једно сат времена схватили да се отац тотално искључио и питали га да ли их слуша,он се изненада тргао,као да је био под хипнозом,погледао их и рекао им на моје изненађење нешто што се никако не би могло повезати са садржајем оног што су причали али било је више него поучно и наравно духовито:"Шта...ах,да...постоји Бог,постоји"...и одмах је наставио да залива цвеће. :0104cheesy:

Само што нисам пукао од смеха и мислим да су то и приметили.Наравно,више нису сметали и схватили су да су претерали.Од тада су,поучени искуством,долазили ређе али време које су проводили у Савини било је мало смисленије.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

О.Јустин се упокоио 11 јануара или 9 2005.Знам да сам му обећао да ћу доћи кад се рукоположим код њега.Рукоположен сам за Богојављање 2005 године.Иначе нам је био исповедник у цетињској богословији.Био је диван калуђер.

Подели на овим сајтовима

otac Justin je bio persona bliss jeeee

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...
  • Гости

iQFunzC0ZyNJW.png

Верујем да су многи чули ову беседу и она је својевремено (а и сада) стварала мноштво позитивних али и негативних коментара. Нећу сада да улазим у то ко је давао позитивне а ко негативне коментаре, али свакако је беседа веома, веома интересантна.

Зато бих волео да анализирамо и сами мало ову беседу, верујем да ће дискусија да буде веома занимљива. Зато вам постављам транскрипт беседе (на латиници) као и аудио запис (који можете лајковати и поделити са вашим пријатељима на фејсу):

OTAC JUSTIN: ...

sve drogerasi, sacuvaj Boze; momak 30 godina, psihicki poremecen, ona psihicki poremecena, da vidis kakva je grozna, sva se razbacuje, znate, ujeda zubima, znate, posasavila, znate. A zasto? Nema muskarca, verujte mi, nema coveka da je oplodi normalno,pa da ona lepo bude u drugom stanju, pa nosi bebicu, pa tu je muski,tu je zenski, znas tako, pa onda rodi dijete, pa zena posle rodi dijete, pa sva se iscisti, kako je dao Bog.

Zena je najljepsa posle trecega dijeteta u zivotu svome, najljepsa je onda kada rodi trece dijete, tad je njen vrhunac zdravlja i snage,znate;Dijete pojede mlijeko, ocisti se onih svojih...; Bog je tako stvorio zenu da se ona ocisti od tih prljavstina; Ali to je tako, pa svi smo rodjeni od majke. Pa nase majke nisu, nisu bile,udavale se, momak zavrsi skolu, uda se i evo ti ga.

Tako da je to problem sada sto vi pitate ispovesti i ovoga. A onda druga jedna opasnost ima, uzmu se tako u braku, rode jedno dijete, i onda se ne slazu, opet povodom toga, znate.I zato ja njima tu, ovaj, njima to cirilicom pricam kao sad vama, to nece niko, sve ce ljudi bit fini gospodini (), znate, pa ovako

onako, nema, neko brk po brk, ne smes da radis to, jer ako radis topasce ti kita, neces imat posle s cim da ides u djevojku, a?Ili ostaces bez dojki. A ona nece to da slusa a kad pogrijesi, kud ce crna... kuci ?

Jedna juce majka dovjela djevojku ovde, zive u Njemackoj. Djevojka stasala 18 godina, a poludjela. Oni je doveli da joj ja citam molitvu.Kakva crna molitva!? Mala od 16 godina ima marokanca crnca, u koga se zaljubila, pa ima 5-6 turaka, pa 5 siptara pa tek na kraju imala srbina jednog; Malo zivi onako serbes, sto kazemo.

I sad verovatno da je ona to malo drogirana kod tih istocnih momaka, pa jakazem:

- "uzmi toga arapina koga volis. Sto? On je dobar covek, ti si zdrava djevojka:" ,

- pa kaze "ne bi ja", kaze, "to je ipak tudja vera, to je daleko ce me odvesti, ne smem ja tamo."

- "pa sto se ne maknes od njega?",

- pa kaze "ne mogu, ja njega mnogo volim, ja cu", kaze, "poluditi za njim",

- A zna li to majka - ne zna, a zna li otac- ne zna.

I ona treba da ide sad u ludnicu zbog toga sto vozi marokanca, sto voli marokanca. Pored toliko muzeva. Kako sad to izlijeciti?Verujte, ne postoji na zemlji taj doktor koji to moze izlijeciti, samo neki

tako covek koji ce da zadovolji nju na tim cisto musko-zenskim odnosima.

A gde naci sad tog covjeka ? Ona se totalno otkacila.

Ja kazem njoj: "ti treba da se vratis u Jugoslaviju, pa da se nesto zaposlis, pa da nesto radis fizicki, pa da vodi neko brigu o tebi, sta ces jesti, sta ces piti. Ne moz' ti svaki dan da jedes fine stvari, da nista

radis,a da se kupas u toplu vodu i da zivis sa marokancem, pa to 1 dan, 2 dana, 3 dana,...Gospodjo, ti to radis 15 godina, sta cemo sad?

Kaze jedna narodna poslanica - kad bi moglo da bude glava u berbernici a stomak u arsinici(?). Da te berber vamo udesava a stomak da si u arsinici, da si sita svaki dan, a da nista ne radis, to bi vala bilo ...Ne moze tako,znate, kilo meda iste kilo zuci, kaze Njegos, razumes ti, tako je to u braku"

E sad, to je problem danasnjih popova, da regulisu to kako, radjajte se, mnozite se, vodite brigu da ne pogresite telesno, zbog vaseg zdravlja. Nije meni problem da ja kazem njima : "radjajte se" sto je

meni stalo da bude naroda, ne znam ovoga, il' onoga. Bilo ga, ne bilo,bice naroda na ovoj zemlji svakakoga, al mi je zao da ona jedna devojka othranjena, majka i otac sve pobrinuli za nju, i da ona sad ide pod zemlju, 16-18 godina. To je tuga i tragedija licnosti.

Da vidite, puni su manastiri bolesnih momaka. Dodju, pobegnu u manastir, sve drogirani, znate, oni zive to `musko-zensko`, tamo se jasu od 15 godine. Daj, Boze, da su jos prirodno radili, nego cak ima i neprirodno, kolko je sta rade, znate, to je skandal, skandal.

(pauza)

ZENA SAGOVORNICA : Govori monah arhim. Justin, staresina manastira Savina,kraj Herceg Novog.

OTAC JUSTIN: Vi ne mozete vjerovati kolko su ljudi pali u grijeh, a nicija briga. To je strasno, nicija su oni briga.

Znate, u ovoj staroj Jugoslaviji nesretnoj, bile su one radne akcije. Pa kako tako izadju momci, pa kopaju put, pa rade nesto, 600 momaka ovde, 300 onde, pa onda momci guraju ... guraju kolica, pa se upoznaju, sad nista!

Spava danju, spava nocu.Ne moze to , draga, no sad smo u bolest, razboljela se omladina.

Pogledaj samo kakvi dodju na vencanje! K`o osusena na pajvan.Covece, puna zena, pa treba da je sisata, guzata, pa da ima u njoj 100 kila da ima od cega zena da izadje... Nema je k`o crv, pa kud ces jadna u brak?!? Treba raditi, treba svekrvu slusati, treba svekra slusati, treba decu dizati.

Nema ta, ne postoji organizacija, da prica devojkama jednu pricu, momcima drugu pricu, zenjenim jednu pricu, nezenjenim drugu pricu, pa bi to doslo sve na svoje mesto.

Ja, kad sam bio mali,48. godine, u Visegradu sam ucio osmogodisnju skolu. Ja ne znam ni dan danas cija je to bila ideja, ali je bila jako pametna.Uciteljica je nas vodila na visegradsku zeljeznicku stanicu, i tamo su bila 3 vagona, obicnog onog voza.Na svim vagonima je bilo izlepljeno unutra razne polne bolesti, i nama uciteljica kaze, ovo ti je sifilis, ovo ti je ovaj. Mi mali pikulini sa sela dosli - Zamisli kako je ona bilapametna, da nama u one male glavice utuli sta valja radit , a sta ne valja radit.

A, jel to bilo dobro?

A ovi danas ne znaju, konji, nista, samo jasu devojku do pola, od pola prekid, i onda droga. Pusi ona,pusi on. To im je onaj zavrsetak seksualne ljubavi, ona polovina. Do podne nekako zavrsi, a od podne nikako, mislim u onom aktu.

E sad, to neko treba da kaze. A ko ce to da kaze?Nece da kaze niko.

A onda druga postoji jos jedna opasnost - sto ti neuki monasi, ili neuki ljudi , koji upucuju muzu i zeni: "ne smes spavati u oci srede, ne smes u oci petka, ne smes u oci nedelje, ne smes u nedelju, ne smes za ceo post, ne smes ovo, ne smes ono".

Treba, ljudi ,objasniti sta pise u Svetom Pismu. Tamo kaze: "covek je duzan da zeni vrsi bracne odnose, ljubav.Ne smeju se uzdrzavati izuzev za vreme posta, ali u dogovoru - da ih djavo ne bi iskusavao."

To pise u Svetom Pismu, nema drugo nista, ovo su drugo sve ljudi dodali.

E sad, oni vamo medju sobom kako se organizuju. Naravno, nije isto prva godina i 20 godina u braku. To se nekad nije uopste o tome raspravljalo, a kamo li da ja kao monah pricam o tome, a ovo je mnogo vazno - pogibe narod,draga moja, pogibose deca, pogibose.

Sta ti vredi - ima kucu, ima sluzbu, ima kola, ima specijalizaciju. Razumes li, znate, sta ti to vredi ako se razbolis? Ni za sta.

Oprostite malo...

ZENA SAGOVORNICA: Da, da, lepo kazivanje , oce.A sta biste savetovali ovakvom bracnom paru: dvoje ljudi koji se veoma mnogo vole, a medjutim, on, kako vi to kazete, ne prilazi njoj. On nju veoma mnogo voli, i ona njega veoma mnogo voli. Medjutim, ona je , recimo, jedna osoba koja pati zbog toga, i ne zeli da prevari svoga supruga, svoga muza, svoju ljubav, je li tako? I to tako ide godinama.

OTAC JUSTIN: Znate sta, ovaj, ja da sam ucio medicinu - ja bih bio hirurg.Ne bih bio nikakav drugi doktor. Jer ja sam za hirurgiju, tu treba osecaj.To je bezobrazluk sa njegove strane, znate. On je nju uskopio, psihicki. On je nju svezao za sebe, pa nit je jede niti daje drugome, kao pas kad se popenje na slamu, pa samo laje laje, a slama mu ne treba, a ko hoce da jede slame on ne da ( to deca ne znaju, sijeno moze da se kaze).On je uzeo nju, ali nece da iskoristi tu zenu. Zasto? Ili je oslabio po toj muskoj liniji, ili on nije znao to nikad da radi.

ZENA SAGOVORNICA: Recimo da je znao.

OTAC JUSTIN: Pa ako je znao znao, onda mora to stalno da radi.

ZENA SAGOVORNICA: Ocigledno je u pitanju razlog objektivan, bolesti napadaju, recimo - srcani problemi, itd.

OTAC JUSTIN: Znate da vam kazem, nema tu, ni veliki penis, ni mali penis.I to je problem. Neko se razvede sto je mali penis, a neki sto je veliki. Neki je grub, navaljuje na zenu, a neki ne navaljuje. Nije to to. Stvar je ljubavi. Bio on srcan, bolestan, bio on tuberkolozan, bio seceras, bio sta bio, pa bilo neka je ne znam sta, izuzev da mu je rat (rak?) odneo "onu rabotu", razumes ti to - on treba zenu uvek da zadovoljava. A oni kad se vole , oni se uvek mogu zadovoljiti onako , ono sto nije za pricu, intima, njihova intima.

Medjutim, ovde je jedan bezobrazluk,znate. On jednostavno nece da pridje zeni 3 mjeseca, ili mesec dana,pa to je tvoja ..., sta je, a to njoj smeta. E valja. Ne valja. Ma, ona treba da se razvede od njega, i to bez ikakvoga grijeha.

ZENA SAGOVORNICA: Ali ona njega voli!

OTAC JUSTIN: Pa neka ga voli. Neka nadje drugoga koji je slican njemu, pa neka ga voli. Ili neka ga prevari, neka ide na Sar planinu na hotel, 15 dana, nadje tamo zdravog muskarca da istrese kesu, pa se vrati, pa neka ovoga voli u krevetu ovakvog, kao seka persu.

ZENA SAGOVORNICA: haha, o Boze dragi, hahaha.

OTAC JUSTIN: Sta ce joj muz ako nema onu rabotu, ili zena, a obratno ako je zena? Ne moze to tako , zaboga mila, pa nismo djeca, nismo stoka.

ZENA SAGOVORNICA: 7 Bozija zapovest, ne cini preljubu.

OTAC JUSTIN: Preljuba je nesto drugo - ako ti imas muza koga volis, a napravis sramotu sa drugim covekom, pa njega vise zavolis, taj covek ti dodje bolji u tim poslovima. Onda - to se zove preljuba, onda ti zapostavis muza, i decu i kucu, pa onda propadne i kuca. I ona tamo, i ova `vamo.

Zbog toga je preljuba - ne smes da imas muza osim svoga muza.

Ako je on muz! Al, ako nece , on tebe navodi da cinis preljubu. I sto ne bi ona isla kod drugog coveka , ako 3 godine on nece sa njom da spava?!

Pa nemojte molim vas, pa ko bi to izdrz`o!?

Ja sam protiv ovijeh studenata, sto se zale, znate, 2 spavaju u istoj sobi, pa jedan dovodi djevojku a drugi ne dovodi devojku. A onaj, sramota onoga sto dovodi devojku, sram da ga bude, jer ovaj se nesto tako upropasti da se nikad vise ne moze , ovaj sto ne jase zenu vamo.

Pa kazem : "izadji ti iz sobe, mani ti njega, idi ti kod nekoga drugoga gore."

Ne moze to tako. vi znate, stare majke su ,ranije, kad kravu treba voditi bika, nisu nikad dale da deci da vodi, nisu nikad dali da deci gledaju kad se krmaca bukari, kad se ovca mrce, kad se koza prca, to su sve oplodjenje stoke. "Sta gledas to, nemoj to da gledas, to ne valja"

A sta danas gledaju na filmu? Svaki decak danas ima trake sramne, i gurne u televizor a ovamo rukom tandrlja svoju kitu. Pa sta je, ko je kriv za to? I sutra ne moze da se ozeni, upropastio svoje pole organe, kako se kaze to na sliku ... negativ, jeste, to je negativ zivota, draga moja, tu se upropasti

zivot. Prirodno jadan, idi prirodno! Ma,sto da gledas ti sta ko radi na televiziji, uzmi devojku pa idi u sumu, pa sam snimaj film, sam se izivljavaj sa svojom devojkom, zar to nije lijepo?

(pauza)

ZENA SAGOVORNICA: i tako oce, kroz ovu pricu dodjosmo na polje, ja bih ga nazvala, kompenzacije sa jedne strane, a sa druge strane i pre svega, cini mi se, na polje posvecenosti. Kad kazem kompenzacija, mislim na eto onaj slucaj od malo pre, mozda bi onaj ko je tu energiju uskratio, ili ako je zena uskracena na onom polju moze kompenzacijom da se realizuje na nekom drugom polju, (ovde se ne cuje jasno), a sa druge strane sto se tice posvecenosti, to je isto povezano sa kompenzaciju na neki nacin, ali i posebno gledano. Monasi su posvecenici i oni ,ako ja dobro razumem stvari te, takodje su liseni toga.

OTAC JUSTIN: da vam kazem. Pitam ja jednog seljaka, tera on dva zdrijepca, silna, u kolima: "kako smes da teras te zdrijepce kroz veliki copor kola, od ranije, dok nije bilo limuzina, ovih traktora. odu oni jedni zdrijepci,odu drugi?

Kako reko`, mi to u Bosni cim dodje godina i po, a mi to u sumi uskopimo, ne moze da se rukuje sa njime, sa tim u kolima".

Kaze: "oce, mi imamo u selu jednoga zdrijepca koji skace na kobile, on se ne vata. A svi ovi drugi nisu imali kobile i s njima je lako, oni samo piste vriste, a s njima moze se sedi, ... , oni nisu nikad skocili na kobilu, i oni su nevini, s njima mozes da upravljas kako hoces"

Tako su monasi. Monasi su ljudi koji su dosli cistoga srca, cistoga tela u manastir. Nije to svaki monah - ako je ostavio, zenu zivu, djecu zivu, ne znam, zenio se 10 puta pa je potrcao sad u manastir, `vamo da se spasava. To je kaludjer, to je neka... sto bi rekli neka... neka, sto bi rekli... neka bezvezna stvar.

Moze da dodje u manastir, neka radi tamo, da cuva krave, al ne moze on sad da stvara neku tvoju, da on sad prica tamo o monastvu, o devstvenosti. I tu su jako strogi ti starci, za ove monahe... "sta gledas tamo, kud gledas vamo." Oni znaju te cake, znas, kako to se radi. Monasi su ljudi koji jednostavno nemaju odnosa ni sa zenama ni sa ljudima. Poste, mole se.

Muskarci i zene, devojke, ove monahinje i monasi. To su fini ljudi koji rade po manastirima. Kad bi mi imali vezu sa devojkom Nemas kad.

Zato smo se i posvetili bez braka. Jer, ujutru ustanemo rano u 4, legnemo u 10. To malo procitamo molitava, nocu odmorimo. Tako ceo vijek smo u crkvi,od jutra do sutra. Mi bi zapostavili svoje zene i svoju decu. Vidite koliku imaju muku svestenici nasi, oni su veliki mucenici. Hoce da bude dobar svestenik u oltaru i pred narodom, al treba i kucu gledati. Dosla zena: "pozuri", kaze, "proto, dijete dobilo proliv, treba otici u bolnicu... idi na radni sastanak, uciteljica zove - slabo nam uci Misko".

On mora da bude i tamo i tamo, zato su nase prote vrlo fini ljudi. Vidite kako se normalno ponasaju, nose decu, nose unucice, to je milina da vidis svestenika, protinica zdrava, dece puno oko njega, copor, fino.

A monasi su ljudi koji se povlace, oni ne mogu sa devojkama da spavaju, ne mogu da idu sa devojkama u blizinu, a da ostanu, svi se povlacimo.

ZENA SAGOVORNICA: a da li su oni liseni tih erotskih, seksualnih nagona,energija?

OTAC JUSTIN: nisu, nisu. I oni imaju zelju i oni imaju sve to, ali to se,imaju tamo kaludjerska pravila, kako se zivi, sta se zivi:ne smes da se obnazujes, ne smes ovo, ne smes ono, ne smes nista. Ne smes da dises, ako treba, strogo uzevsi. Imas duhovnog oca, kome se ispovedas, pa on kaze "deder, da ides da cepas drva, dede` ovo , dede` ono. Koji slusaju...."

ZENA SAGOVORNICA: je li to ipak jedna vrsta nasilja nad covekovom prirodom?

OTAC JUSTIN: pa nasilja, ali dobrovoljnog. Dobrovoljnog. Mi dobrovoljno stupamo u red monastva, svjesno.Prvi je zavet poslusnost - to je najtezi zavet.Drugi: bezbracnost,a treci : da nemamo privatnu svojinu.To ko moze, moze, ko ne moze, idi brate s milim Bogom, ostavi nas na miru.

ZENA SAGOVORNICA: ipak, da li se potkradaju grehovi?

OTAC JUSTIN: ima, zato oni koji ne slusaju, oni pocnu da idu sa devojcicama, tamo-vamo, dopisuju se.Sad ovo, mobilni telefon ce da napravi zbrku veliku. Ima ove poruke. Ko ce da ga uhvati? Niko. Moze kako hoce razgovarati s kim hoce. To ce i brakove da rasturi ogromne,ovaj mobilni telefon. On je dobar, i sve, ali moze da se upotrebi na zlo.

To sam hteo da kazem, koji je razlog zasto danas dolaze mnogo? Vidla si sama, jutros kolko ih doslo tamo iz Nevesinja. I sa svakim ja moram tu da to, onaj pita "dal da uzmem tu devojku", ovaj pita ovo, onaj pita ono. Ja se povlacim koliko mogu, ali ne mogu da pobegnem.

ZENA SAGOVORNICA: to su, dakle , stvarno pitanja iz prakticnog zivota.

OTAC JUSTIN: Nisu deca vise ... , pitaju kad i kako hoce,"ja da spavam sa zenom, dal`

da stavljam gumu, il` da ne stavim gumu?" Pa kazem "zaboga mila, sa rodjenom zenom da stavljas gumu, pa ti si konj! Sto si je uzeo, zaboga mila, sa svojom rodjenom zenom? Pa volite se 13 sati

, jadan ne bio. 15 sati ne sjasi s nje, neka je tamo. Sta ce ti drugo, zasto si je uzo? Ona to voli, njoj to prija, tebi prija, pa teraj kolko imate vremena.

ZENA SAGOVORNICA: i snage.

OTAC JUSTIN: pa i snage, i vremena. Ljubav je tu u pitanju, al` ona postenaljubav, nije to sramotna ljubav. Ovo je sramotno, ovo moralno nemoralno. To je sramotno. Kad se, 27 godina, molim te, covek i zena, pa se razvedu. Pa zamisli. To je za mene katastrofa. Boze me oprosti, ja bi postreljao.

ZENA SAGOVORNICA: nemojte, kako bi postreljali, vi ste monah!

OTAC JUSTIN: bacio bih ih u dunav, nek se o`lade.

ZENA SAGOVORNICA: pa kako kao Boziji covek to mozete da pomislite?

OTAC JUSTIN: zamislite, ostavi mladica i devojku u 21 godinu, sina i cerku,i oni se razvedu. Pa ste ce ova deca? Njima treba otac a i majka, a nemaju oca i majku.

ZENA SAGOVORNICA: vec su odrasli ljudi, bolje , oce, da se razvedu, nego da zive u lazi i u grehovima.

OTAC JUSTIN: a sto se nisu razveli u 3 ili u 5 godina? zna se do 5 godina...

ZENA SAGOVORNICA: znaci, vi ne verujete u razmimoilazinje u jednom trenutku,

u udaljavanje?

OTAC JUSTIN: oni ako su se voljeli od pocetka, oni ce se voljeti do kraja.Ja sam venc`o od kako sam dosao, ja mislim preko 600 brakova. Pa onda ima tako svadba velika, svecanost velika, mlada lepo obucena, zavrsimo vencanje, lepo ... fina, sad oni uzmu pa snimaju to sve na film.I onda moras nesto da im kazes ovako, neku pouku posle vencanja. Ali kad oni dodju kasnije, za jedno 15-20 dana, da uzmu taj list vencani, da ih uvedem u knjigu. Ja to sredim lepo, onda ja njima drzim jedno ovako intimno malo predavanje, pa pricam: kako je jedan deda, al` istina je bila - kako je jedan deda tamo kod nas imao babu pa zivio sa njome, rodio 14 dece, 68 unucica je docekao, 92 godinu deda docekao. i kaze "mi smo se tako voljeli da nikad nismo imali neke komplikacije medju nama. Kad sam se god probudio, ona stavi glavu pod ovde, na moj pazuh, dole okrene pod pazuh.

Jovke, sto to radis!?! Mici se, Boga ti!

- Nemoj Petre, ja tebe toliko volim da ne mogu tvoje duse da se nadisem."14 dece su rodili, ona se nikad nije mogla nadisati njegove duse. I

umrla je 10 godina pre njega i nije se nikad mogla nadisati njegove duse. Moz' misliti ti to sta to znaci svetinja braka.

ZENA SAGOVORNICA: slusali ste oca arhimandrita, oca Justina, staresin manastira Savine u Herceg Novom. Za nase uobicajene pojmove, rekli bismo, neobicna duhovna licnost.Medjutim, njegovo ime je siroko poznato u kulturnim krugovima. Ono po cemu je otac Justin posebno poznat, jesu dakle njegovi lekoviti razgovori sa ljudima, razgovori koji su jedan vid , ne samo duhovnog saveta, nego dubokog ljudskog razumevanja i specificne psiholoske terapije. Kada za neciji bracni ljubavni problem nema leka, kaze se - taj treba da ode kod oca Justina.

Подели на овим сајтовима

Beseda koja olakšava dušu, meni je baš mnogo značilo kad sam poslušao sve one video zapise na youtube-u još pre godinu i nešto, ima tu mnogo dobrih stvari

Mislim da je Otac Justin bio neko ko razume ljudsku dušu, prirodu, potrebe, govorio je bez osude čak i kad je govorio o našim gresima i sklonostima,..... duhovito ,ljudski, očinski

Hvala mu!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Гости

Немате коментара на ову тему? Јесте ли је слушали? Прочитали транскрипт?

Ај ово на пример када говори о прељуби:

ZENA SAGOVORNICA: Da, da, lepo kazivanje , oce.A sta biste savetovali ovakvom bracnom paru: dvoje ljudi koji se veoma mnogo vole, a medjutim, on, kako vi to kazete, ne prilazi njoj. On nju veoma mnogo voli, i ona njega veoma mnogo voli. Medjutim, ona je , recimo, jedna osoba koja pati zbog toga, i ne zeli da prevari svoga supruga, svoga muza, svoju ljubav, je li tako? I to tako ide godinama.

OTAC JUSTIN: Znate sta, ovaj, ja da sam ucio medicinu - ja bih bio hirurg.Ne bih bio nikakav drugi doktor. Jer ja sam za hirurgiju, tu treba osecaj.To je bezobrazluk sa njegove strane, znate. On je nju uskopio, psihicki. On je nju svezao za sebe, pa nit je jede niti daje drugome, kao pas kad se popenje na slamu, pa samo laje laje, a slama mu ne treba, a ko hoce da jede slame on ne da ( to deca ne znaju, sijeno moze da se kaze).On je uzeo nju, ali nece da iskoristi tu zenu. Zasto? Ili je oslabio po toj muskoj liniji, ili on nije znao to nikad da radi.

ZENA SAGOVORNICA: Recimo da je znao.

OTAC JUSTIN: Pa ako je znao znao, onda mora to stalno da radi.

ZENA SAGOVORNICA: Ocigledno je u pitanju razlog objektivan, bolesti napadaju, recimo - srcani problemi, itd.

OTAC JUSTIN: Znate da vam kazem, nema tu, ni veliki penis, ni mali penis.I to je problem. Neko se razvede sto je mali penis, a neki sto je veliki. Neki je grub, navaljuje na zenu, a neki ne navaljuje. Nije to to. Stvar je ljubavi. Bio on srcan, bolestan, bio on tuberkolozan, bio seceras, bio sta bio, pa bilo neka je ne znam sta, izuzev da mu je rat (rak?) odneo "onu rabotu", razumes ti to - on treba zenu uvek da zadovoljava. A oni kad se vole , oni se uvek mogu zadovoljiti onako , ono sto nije za pricu, intima, njihova intima.

Medjutim, ovde je jedan bezobrazluk,znate. On jednostavno nece da pridje zeni 3 mjeseca, ili mesec dana,pa to je tvoja ..., sta je, a to njoj smeta. E valja. Ne valja. Ma, ona treba da se razvede od njega, i to bez ikakvoga grijeha.

ZENA SAGOVORNICA: Ali ona njega voli!

OTAC JUSTIN: Pa neka ga voli. Neka nadje drugoga koji je slican njemu, pa neka ga voli. Ili neka ga prevari, neka ide na Sar planinu na hotel, 15 dana, nadje tamo zdravog muskarca da istrese kesu, pa se vrati, pa neka ovoga voli u krevetu ovakvog, kao seka persu.

ZENA SAGOVORNICA: haha, o Boze dragi, hahaha.

OTAC JUSTIN: Sta ce joj muz ako nema onu rabotu, ili zena, a obratno ako je zena? Ne moze to tako , zaboga mila, pa nismo djeca, nismo stoka.

ZENA SAGOVORNICA: 7 Bozija zapovest, ne cini preljubu.

OTAC JUSTIN: Preljuba je nesto drugo - ako ti imas muza koga volis, a napravis sramotu sa drugim covekom, pa njega vise zavolis, taj covek ti dodje bolji u tim poslovima. Onda - to se zove preljuba, onda ti zapostavis muza, i decu i kucu, pa onda propadne i kuca. I ona tamo, i ova `vamo.

Zbog toga je preljuba - ne smes da imas muza osim svoga muza.

Ako je on muz! Al, ako nece , on tebe navodi da cinis preljubu. I sto ne bi ona isla kod drugog coveka , ako 3 godine on nece sa njom da spava?!

Pa nemojte molim vas, pa ko bi to izdrz`o!?

Ja sam protiv ovijeh studenata, sto se zale, znate, 2 spavaju u istoj sobi, pa jedan dovodi djevojku a drugi ne dovodi devojku. A onaj, sramota onoga sto dovodi devojku, sram da ga bude, jer ovaj se nesto tako upropasti da se nikad vise ne moze , ovaj sto ne jase zenu vamo.

Pa kazem : "izadji ti iz sobe, mani ti njega, idi ti kod nekoga drugoga gore."

Ne moze to tako. vi znate, stare majke su ,ranije, kad kravu treba voditi bika, nisu nikad dale da deci da vodi, nisu nikad dali da deci gledaju kad se krmaca bukari, kad se ovca mrce, kad se koza prca, to su sve oplodjenje stoke. "Sta gledas to, nemoj to da gledas, to ne valja"

A sta danas gledaju na filmu? Svaki decak danas ima trake sramne, i gurne u televizor a ovamo rukom tandrlja svoju kitu. Pa sta je, ko je kriv za to? I sutra ne moze da se ozeni, upropastio svoje pole organe, kako se kaze to na sliku ... negativ, jeste, to je negativ zivota, draga moja, tu se upropasti

zivot. Prirodno jadan, idi prirodno! Ma,sto da gledas ti sta ko radi na televiziji, uzmi devojku pa idi u sumu, pa sam snimaj film, sam se izivljavaj sa svojom devojkom, zar to nije lijepo?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...