Jump to content

Такозвана "Мати" Борка из села Вучак

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Цитат

Па није баш тако једноставно по питању "резултата." Ако прочитате уназад, приметићете да има људи који тврде да је резултата (исцелења) било. Да се разумемо, нико није против традиционалне медицине - напротив, она је регулисана Законом о заштити здравља. Проблем је у овима попут "мати" Борке, који раде ван тог дефинисаног система. У највећем броју случајева, то су најобичнији бескрупулозни преваранти попут недавно ухапшеног "др Роса" (билдера Ненада Бркића).

На жалост и ја имам одређени утисак да Борка припада оној мањој, али далеко опаснијој скупини New Age гуруа, који имају одређене комуникационе канале отворене ка "оностраном." Ми смо склони да понекад и "идеализујемо" гностике у интелектуалном смислу, заборављајући да и у крајње припростим особама које петљају с езотеријом може да буде пробуђена доза инспирације, макар и са затрованог духовног извора. Једноставно, мој утисак је да Борка не припада групи превараната, него оних других...

Hmm e sad sta ko smatra za rezultate. I onaj nesretnu Uri Geler je imao "rezultate" pa je odavno

razoblicen. Za otvaranje tih "kanala" ka onostranom se treba malo zesce pomuciti i onaj ko to

uspe taj nece to nikoma rastrubiti nego naprotiv cuva to kao tajnu da bi tako lakse mogao ljude

da iskoristi kao zamoricice za svoje magijske ciljeve.

Ja nisam ni psiholog ni nekakv inspektor i nemogu o ovome da zauzmeme kategorican stav ali cim

neko pocne da mi se hvali sa svojim velikim magijskim mocima taj mi se cini da je prevarant i da

pojma nema o prakticnoj magici.

Подели на овим сајтовима

не рекламирамо је, већ покушавамо објаснити куда води такво саслуживање ђаволу.

понета је да се неки и излече тим демонским даром, али после би дали све да имају болест а да су нормални ...

тикве, лупање о главу, ђаволи и тако то ...

Подели на овим сајтовима

Kako su sirote zenice "trcale" kod nje,to je bilo Bogu plakati.Svaka se nadala da ce roditi,radovale su se odlasku kod ove ,kako da kazem  :), cak "ostajale trudne" da bi posle mesec dva,kad su shvatile da od trudnoce nema nista,bile razocarane u ceo svet.Iz mog mesta-mesto je malo,oko 150 kuca,tada je kod nje na "terapije"islo  bar deset nerotkinja.Nijedna nije ni dan danas rodila dete.

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

Цитат

понета је да се неки и излече тим демонским даром, али после би дали све да имају болест а да су нормални ...

Kamo srece da je nekog stvarno sasvim izlecila.Bas to se ljudima desava posle odlaska kod nje,sto nas narod kaze-"Dala baba dinar da udje u kolo,dala bi dva da izadje,ali ne moze."

Цитат

Kamo srece da je nekog stvarno sasvim izlecila.Bas to se ljudima desava posle odlaska kod nje,sto nas narod kaze-"Dala baba dinar da udje u kolo,dala bi dva da izadje,ali ne moze."

Tesko onom koji krene na takav put...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Hmm e sad sta ko smatra za rezultate. I onaj nesretnu Uri Geler je imao "rezultate" pa je odavno

razoblicen. Za otvaranje tih "kanala" ka onostranom se treba malo zesce pomuciti i onaj ko to

uspe taj nece to nikoma rastrubiti nego naprotiv cuva to kao tajnu da bi tako lakse mogao ljude

da iskoristi kao zamoricice za svoje magijske ciljeve.

Ja nisam ni psiholog ni nekakv inspektor i nemogu o ovome da zauzmeme kategorican stav ali cim

neko pocne da mi se hvali sa svojim velikim magijskim mocima taj mi se cini da je prevarant i da

pojma nema o prakticnoj magici.

Она се хвали сама, али је више хвале други (а највише сељаци из Вучка, којима је због "локалне атракције" кренуо туризам, продаја пољопривредних производа...). И у типичном маниру локалних српских псеудо-шамана, вампирски паразитира као неко "отелотворење" култа свете Петке. Нека ми опрости света Петка (и једна и друга) чијим се молитвама верни спасавају, али, колико пута сте срели особе (најчешће женске) које исказују неку болесну и крајње неправославну врсту фасцинације овом светитељком? Данас готово свака врачара у Србији обавезно (и хулитељски) држи икону свете петке, шаље "клијенте" у Цркву (али не да се причесте него да узму ону освештану воду - јел` "ваља се"), крсти се, мантра Молитву Господњу,...итд.

Понављам, у већини случајева, ово је "само" хула, прелест и превара - међутим, у овом миљеу популарних врачара-шамана крију се (а то поуздано знам) и неки мало озбиљнији "играчи." О Борки смо чули нека заиста забрињавајућа сведочанства, која ипак треба слушати cum grano sali јер ипак често долазе од очајних и ментално нестабилних особа. Лично, ја је не бих баш олако подцењивао.

Цитат

Kako su sirote zenice "trcale" kod nje,to je bilo Bogu plakati.Svaka se nadala da ce roditi,radovale su se odlasku kod ove ,kako da kazem  зелени, cak "ostajale trudne" da bi posle mesec dva,kad su shvatile da od trudnoce nema nista,bile razocarane u ceo svet.Iz mog mesta-mesto je malo,oko 150 kuca,tada je kod nje na "terapije"islo  bar deset nerotkinja.Nijedna nije ni dan danas rodila dete.

Драга vessna, а реците ви као жена, када ће те сироте жене престати да лече своју инхерентну несигурност и незадовољство кроз замлаћивање свим врстама духовних фекалија? Не иде се код Борке тек тако - по ономе што сам ја до сада сретао (и молио бих Вас да не мислите да генерализујем - изузеци увек постоје - и потврђују правило), све то почиње "безазленим" спортом гледања у шољу, пасуљ, карте, редовног читања хороскопа, везивања црвених кончића деци око руке (сада је то почело да се прикрива бројаницама); следећа "фаза" су разна саветовања са оним мудрим (а доконим и испразним) старицама које "знају све о свему," па посете разним гатарама, врачарама, циганкама, "саливачима олова" - и онда, као логична последица наталоженог духовног смећа, иду бес, немоћ, незадовољство, фрустрације, насиље, чедоморства, убиства, самоубиства...

Не дај Боже да кажем да само они који воде овакав живот страдају - има и оних који/које имају психо--физичке проблеме, а живе литургијским животом. Али, још нисам срео особу која живи литургијским животом да је подлегла овој врсти искушења у које низводи очајање, незадовољство или гордост да ће "милом или силом" (па и магијском, ако треба!) преузети сопствену "судбину" у руке, признајући постојање Бога сведеног на деистичког "оца на службеном путу" и Цркву, као сервис за продају свећа и оне воде "што се ваља" да се пије...

Мени се, из праксе, чини да је у овоме суштина читавог проблема.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Цитат

Али, још нисам срео особу која живи литургијским животом да је подлегла овој врсти искушења у које низводи очајање, незадовољство или гордост да ће "милом или силом" (па и магијском, ако треба!) преузети сопствену "судбину" у руке, признајући постојање Бога сведеног на деистичког "оца на службеном путу" и Цркву, као сервис за продају свећа и оне воде "што се ваља" да се пије...

Bas tako.Tacno je i da pocinje tim "bezazlenim" gledanjem u solju...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Bas tako.Tacno je i da pocinje tim "bezazlenim" gledanjem u solju...

Цитат

Da se zakoni bolje primijenjuju, i da se odredbe na pravi način donose, tih baba po Srbiji bi bilo manje.... E, sad, što smo posijali, to i žanjemo...

Потпуно се слажем с обе констатације. Нико не може да каже да није свестан проблема.

joooj

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Свака част ономе ко је снимио. Ми имамо видео запис код нас у архиви, али није га било наивно добити, пошто су људи тамо изузетно агресивни у чувању "матине" приватности.

Ко што рекох раније, изгледа да цело село Вучак живи од промета који се код ове "пророчице" прави. Ово су активности које не траже "фискални рачун," изгледа.  :cheesy:

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

Цитат

Урађена је и њена "икона" коју многи држе у својим кућама. Наћи ћу је и поставити овде.

Menjam Slavu.

Nema vise Svetog Luke, sada cu da turim borku na zid...

:cheesy: joooj greengrin greengrin

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...