kordun Написано Август 22, 2018 Пријави Подели Написано Август 22, 2018 do sada je bilo dosta sjajnih svemirskih misija koje su nam omogucile da snimimo asteroide iz blizine. prva takva misija je bila sa cuvenom sondom galileo, koja je 6 godina putovala od zemlje do planete jupiter, njen primarni zadatak je bio da udje u orbitu oko jupitera i da tom prilikom odbaci jedan mali modul koji se spustao padobranom u atmosferu jupitera. prilikom samog putovanja do jupitera, sonda je usput prosla pored dva asteroida koji su bili usput,. prvi asteroid se zove GASPRA, letjelica galileo je pored gaspre prosla u oktobru 1991 godine na samo 1600 km udaljenosti, to je bilo prvi puta u istoriji da su ljudi mogli pogledati kako izgleda jedan asteroid izbliza dve godine kasnije galileo na svom putu prema jupiteru prolazi pored asteroida IDA, kod tog asteroida je vrlo zanimljivo bilo sto su snimili njegov mjesec , tj. prirodni satelit koji se zove DAKTIL, to je mali satelit koji je sirok svega 1,5 km, dok je sama ida velika nekih 60 km. na ovoj maloj slici vidimo sekvencu priblizavanja letjelice galileo asteroidu ida. inace interesantno je sto na povrsini ovog asteroida postoji regija koja se zove pulska regija, zato sto je ovaj asteroid otkriven iz zvjezdarnice u puli za vreme austrougarske. Милан Ракић, WiseMan and Аристарх је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 Управо сада, Ђорђе Пожарев рече @kordun Lepe slike.Ima li nekih malo uverljivijih? Ovo je mogao moj mladji brat da sklepa u Photoshopu onom iz 2000 te godine. Evo pita me hoces li i supermena da ubaci ili neku vesticu? ne neg cu vucica da ubacim, da bi ti i tvoj braco bili u pravu, inace ako se ikad docepam vlasti, odma da ti kazem lizaces so na golom otoku i ti i brat drvce, Даље нећеш моћи, ИгорМ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 пре 4 минута, Ђорђе Пожарев рече Znas moja devojka zivi 1600 kilometara od mene negde u Gvatemali. Vidjamo se svaki dan durbinom,Veoma smo bliski. zemlja je od sunca udaljena 150 miliona kilometara, 1600 km u suncevom sistemu je jako, jako blizu, ne daj boze da neki kamen veci od koju desetinu metara pridje sa strane na tu daljinu zemlji, ide direkt na povrsinu, nego vidim ja da tebe zanima astronomija, a skroz si neobrazovan na tom polju, eto ti prilike da na ovom mjestu naucis neke stvari, cisto da znas zvanicne podatke, ne treba da vjerujes ako ima razloga za sumnju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 svemirska letjelica NEAR je snimila potencijalno po zemlju opasan asteroid EROS koji zna prici zemlji na nekoliko miliona kilometara, inace precnik mu je nekih 16 km. ista letjelica snimila je i asteroid MATILDA 1997 dok je putovala prema erosu, inace matilda ima sirinu preko 100 km i spada u vece asteroide Аристарх and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 пре 2 минута, Ђорђе Пожарев рече Moj posao je udaljen od moje kuce 5 kilometara,Treba mi 10 minuta da stignem na posao, Oni se uvek sluze velikim daljinama da to nebi moglo da se kontrolise, Cak i da je tako daleko ko sto nije ono vrsi svoju svrhu, Gde je sunce i gde je suncev sustem nije uopste bitno pitanje za ljudsko spasenje, Sunce greje zemlju i to je bitno a gde je nije uopste bitno,Ono radi svoj posao a mi moramo da radimo svoj posao. Nema tu sta da se istrazuje, a sto ides ti na posao 5 km, to isto nije uopste bitno za tvoje spasenje ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Август 22, 2018 Пријави Подели Написано Август 22, 2018 Одавно нисам видео овако лоше троловање. Монитор ми се гаси сам од себе кад уђем на тему... Милан Ракић and АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 пре 1 минут, Ђорђе Пожарев рече Bitno je jer moram nesto raditi da bi se spasio od bede. Ja znam gde je moj posao i sta treba da radim, Sta cete vi da radite sa tim slikama,Ima li to neku svrhu? naravno da ima svrhu, sutra ce covjecanstvo da ekspluatise minerale sa tih asteroida, pravice solarne elektrane i slicne stvari ekonomske prirode, a da ne pricam o svrsi nauke i evolucije drustva Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 bice u iducih stotinjak godina, jer resursi na zemlji ponestaju, do sada je postojala politicka trka u svemiru izmedju amera i rusa, vidjeli smo svi koliko je to tehnoloski unapredilo svijet, e sad zamisli kada krene ekonomska utrka u svemiru, kad se ukljuce i privatne kompanije, a vec postoji nekoliko privatnih kompaniaj koje nude usluge lansiranja u svemir, svake godine ce biti napredak u toj oblasti. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hattori Написано Август 22, 2018 Пријави Подели Написано Август 22, 2018 @kordunTeoretski govoreci, kada bi se trenutno zemlji priblizio asteroid koji bi je mogao razoriti, da li postoji nacin da se on unisti u ovom momentu(npr. nuklearnim oruzjem) i da li je NASA, vojska SAD ili nekih drugih svjetskih sila to u stanju? Kolike bi trebale biti dimenzije takvog asteroida i kojom bi se brzinom trebao kretati da unisti zivot na zemlji? Cisto sam radoznao Аристарх је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 пре 2 минута, Ђорђе Пожарев рече Covecanstvo ce juriti asteroid po svemiru koji juri brzinom 10x vecom od brzine zvuka? Supermene sidji na zemlju i premesti sve ljude na Kripton poubijace se od dokonosti. jurice ih, zato sto prosjecan asteroid ima minerala u vrijednosti od par stotina miljardi do par bilijardi dolara. inace te brzine u vakumu nisu nesto posebno, prije 3 godine svemirska letjelica rozeta je dosla do asteroida i ispustila na njega malu sondu, a ove godine se sprema jos zesca misija na jedan asteroid , kojeg ce da buse kumulativnom eksplozijom i uzece uzorke koji ce se poslje spustiti na zemlju, o tome cu pisati u nekoj drugoj temi Аристарх је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 пре 4 минута, Hattori рече @kordunTeoretski govoreci, kada bi se trenutno zemlji priblizio asteroid koji bi je mogao razoriti, da li postoji nacin da se on unisti u ovom momentu(npr. nuklearnim oruzjem) i da li je NASA, vojska SAD ili nekih drugih svjetskih sila to u stanju? Kolike bi trebale biti dimenzije takvog asteroida i kojom bi se brzinom trebao kretati da unisti zivot na zemlji? Cisto sam radoznao asteroid od oko stotinjak kilometara velicine bi unistio kompletan zivot na zemlji i najmanju bakteriju, zato sto bi planetu pretvorio u uzarenu loptu, bar tako su naucnici radili simulacije na superacunaru. trenutno nema aktivne obrane od udara iz svemira, ali svakako da bi covjecanstvo u slucaju nuzde dalo sve od sebe da se udar spreci, kroz godinu dana bi imali i nuklearne projektile u orbiti i svasta, a tako veliki objekat ne moze iznenada da pridje zemlji, da se ne uoci par godina unapred Аристарх and Hattori је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 пре 3 минута, Ђорђе Пожарев рече To je isto kao kada bi ja rekao da cu da menjam tockove na svom automobilu pri brzini od 200 km/h. Cekaj samo da izvadim alat iz glepeka, ima i za to rjesenje, ja na mom autu imam gume kojima vozim i kada se probiju, jer imaju metalni prsten sa bokova, nemam uopste rezervnu gumu ni dizalicu u autu, nemoj mi trolovati temu glupostima, ne mogu ja u ovoj temi da razgovaram o gumama Аристарх је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Август 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2018 пре 7 минута, Ђорђе Пожарев рече Znaci ja se setam 2 godine od svoje kuce prema severu recimo i nakon toga ja cu sigurno videti svoju kucu? Eto neka nije kuca neka bude neka kugla recimo posto je su to neke bezivotne kamencine koje bezciljno lutaju po beskonacnim daljinama. neces vidjeti iz dva razloga, prvo zemlja je kugla , a horizont sa povrsine zemlje i to na moru gdje je ravnica je cini mi se 160 km, znaci kada odes dalje od 160 km, radijus zemlje te sprecava teorijski da vidis neku tacku sa pocetka, jer se ona sada nalazi ispod horizonta, nije u optickoj ravni, radari na borbenim avionima imaju domet i preko 160 km, zahvaljujuci tome sto su na visini, plus talasi koje koristi radar se ne prostiru pravolinijski kao fotoni koje vidi ljudsko oko, drugi razlog ne bi vidio zbog atmosferske vidljivosti koja je najveca poslje kise i ne prelazi pedesetak km na povrsini zemlje. vidis da pricas o necemu u cemu ti je tanko obrazovanje, al si zato pun presuda. ako te zanima kako ljudi prate iz beogradkse zvjezdarnice asteroide od 10 metara na poprilicnim daljinama, procitaj stari udzbenik fizike za 7 razred osnovne, tamo se ucila osnova optike Милан Ракић and Ђорђе Пожарев је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Август 22, 2018 Пријави Подели Написано Август 22, 2018 1 hour ago, kordun рече ne neg cu vucica da ubacim, da bi ti i tvoj braco bili u pravu, inace ako se ikad docepam vlasti, odma da ti kazem lizaces so na golom otoku i ti i brat Ђорђе Пожарев је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 22, 2018 Пријави Подели Написано Август 22, 2018 @Ђорђе Пожарев Већ си био опоменут на једној другој теми за овакво понашање. Тема је направљена у клубу који је отворен за све љубитеље астрономије, што ти очигледно ниси. Пусти људе да лепо разговарају о ономе што воле, у клубу који су направили, а ти можеш да отвориш неку другу тему са свим тим својим питањима која си овде поставио. Претходне твоје поруке су избрисане. obi-wan, WiseMan, Ђорђе Пожарев and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука