Justin Waters Написано Јун 3, 2010 Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 Иако ова тема грубо има везе са статусима који се додељују корисницима, ипак суштина је да се можда дубље расправи шта стоји иза одређених потеза које вуче уредништво овог форума које додељује такве статусе. Зато сам то ставио у овај форум, који се бави црквеним животом, јер по мени ова тема има итекако везе како схватамо наш црквени живот ако је друга ствар у питању која се односи на моју недоумицу коју ћу доле изнети. Дакле на другим местима добио сам одговоре да одређени православни хришћани браћом називају и римокатолике и муслимане, јер ето сви ми потичемо од истог крвног претка, тј од Адама. Међутим не мало сам се изненадио када је једном члану атеисту додељен статус "пријатељ атеиста". Још ми је било занимљиво реч једног члана који каже да није важно ни ако се неко изјашњава као сатаниста, битно је да током дискусије не вређа друге учеснике. Значи учешће би било дозвољено и некоме ко би се декларисао као сатаниста само ако води уљудан дијалог. То ме наводи најпре, да ли би онда било места и за "пријатеље сатанисте"? Са друге стране оно најважније што ме интерсује је зашто нема места за "браћу атеисте"? Ако би неко био сатаниста, дали би он могао добити статус "брат сатаниста"? Дакле главно питање је због чега може "брат муслиман", "брат римокатолик", а не може "брат атеиста", него "пријатељ атеиста"? Где се изгубио онај аргумент о заједничком крвном претку, Адаму преко кога смо сви обратимљени наводно? Јесмо ли због заједничког претка са Адамом обратимљени и са сатанистима? Ако је грешка па ће атеистима и свима који заступају неко идеолошко становиште, а буде им дозвољен приступ и због њих оформљен форум за дијалог, па им се додели и стаус "брат" онда је у реду, нема потребе за дискусијом, ако пак неће, нег атеиста остаје "пријатељ", неки евентуални сатаниста, кришаниста, сајентолог, асасин, остају пријатељи? ЗАШТО? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 Одговор је јако једноставан. Атеистима би сигурно сметало да им стоји "брат атеиста" , будући да се гнушају свег што је црквено ..... Осталим пријатељима форума смо оставили "брат" зато што су то духовни људи који разумеју шта значи "духовно сродство" и не вређају се када им се обратимо са брате. Ја дубоко верујем да су ми браћа и атеисти (а и имам их пар таквих у родбини), али не желећу да вређам њихова идеолошта осећања и убеђења ја сам снисходио да ипак остане "пријатељ". То би исто важило и за сатанисте, ако би желели искрено и равноправно да разговарају са нама без ружних речи. Мислим да нас наш духовни живот води ка томе да свако створење на Божијој васељени одпало од Бога и Творца гледамо са очима љубави, вере и наде у његово спасење. Јер ми не верујемо у предестинацију наго у чуда божија која кроз слободу воде у покајање. До сада има безброј примера сатаниста на западу који су се покајали и обратили Богу. Жао ми је само једно брате, што ми се лично и директно не обратиш, будући да имаш и мој Скајп, него постављаш овако питање "као у етар". Прво сам мислио да не одговорим, пошто ме ниси питао, али рекох , бртска љубав и служење превазилазе све. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 Заиста мислим да смо упали у духовни чорсокак ако човеку који није наше вере нећемо да кажемо "брате". Питам се где је ту многовековна аскетска пракса која управо на томе почива да све гледамо незлобивим очима. Неки светитељи су птичице и мраве називали браћом. А знамо да је пала и да је огрехпвљена цела природа..... Зато стално говорим да се требамо више бавити духовним стварима а не дневно-актуелним црквеним догађајима који само хладе душу и љубав према ближњем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јун 3, 2010 Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 »Najveći problem posljednjih godina više nije novac, nego živjeti kao čovjek, dostojno čovjeka. Ljudi su se često sami izolirali. Ovo društvo je previše hladno, previše kruto, previše je kamena i betona i više nema mjesta za srce. Čovjek svome bližnjemu više nije brat ni sestra, nego broj. Krutost prisiljava ljude na rub, jer ako nigdje nisi dobrodošao, ako nigdje nisi poželjan, egzistirat ćeš na rubu. Sreća se, dakako, ne može kupiti novcem.« P.Bosman Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 3, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 Браћом и сестрама се обично називају деца родитеља. Адам јесте био први човек и изодили смо се од њега, али Христос као нови Адам нас је на прави начин усиновио (и укћерио) Богу, зато се називамо браћом и сестрама у Цркви. Дакле не декламујемо се међусобно тако због Адама, већ због Христа. Христос је умро за све и све је позвао у синовство и кећринство, али преко Мајке - Цркве. Са тог становиштва, мислим да не би требало потписивати римокатолике, муслимане и слично, него "Пријатељ". Сигурно ће то окарактеристи многи као погрешно, али ет, то је можда моја мана, што не значи да не волим те људе, напротив... Па разуме се да их не мрзиш. Но ето нажалост невешто се подмеће да онај који не назива муслимана или римокатолика, сем православног братом, злобив и гаји мржњу, а нема љубави. Што наравно неистина. Добро мислиш јер синовима Божијим су названи само они који верују у Христа. Ако се не родимо Духом и водом, нећемо видети Царства Божијег. То је јасно као дан, тј да је духовно сродство креоз крштење и веру у Христа као Спаситеља, а православни не само да су међусобно у духовном сродству него и у телесном, дакле крвном јер се крзо св.тајну Причешћа сједињујемо са пречистим Телом и Часном крвљу Господњом и тиме постајемо Његови крвни сродници, дакле деца смо Божија и по телу. Земљаско родитељство је само символ и сен оног стварног небеског које је и по духу и по телу, а од Бога је. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 3, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 Одговор је јако једноставан. Атеистима би сигурно сметало да им стоји "брат атеиста" , будући да се гнушају свег што је црквено ..... Осталим пријатељима форума смо оставили "брат" зато што су то духовни људи који разумеју шта значи "духовно сродство" и не вређају се када им се обратимо са брате. Ја дубоко верујем да су ми браћа и атеисти (а и имам их пар таквих у родбини), али не желећу да вређам њихова идеолошта осећања и убеђења ја сам снисходио да ипак остане "пријатељ". То би исто важило и за сатанисте, ако би желели искрено и равноправно да разговарају са нама без ружних речи. Мислим да нас наш духовни живот води ка томе да свако створење на Божијој васељени одпало од Бога и Творца гледамо са очима љубави, вере и наде у његово спасење. Јер ми не верујемо у предестинацију наго у чуда божија која кроз слободу воде у покајање. До сада има безброј примера сатаниста на западу који су се покајали и обратили Богу. Жао ми је само једно брате, што ми се лично и директно не обратиш, будући да имаш и мој Скајп, него постављаш овако питање "као у етар". Прво сам мислио да не одговорим, пошто ме ниси питао, али рекох , бртска љубав и служење превазилазе све. Па то ми није јасно јели "брат" универзалног или духовног карактера? Ако је универзалног, онда како ће сметати атеистима? Није више никаква непознаница и по том питању да и по теоретичарима еволуције сви данашњи људи потичу од једног те истог претка, од такозване "Митохондријалне Еве". Дакле ако се изузме шта је било пре " митохондријалне Еве" сасвим се да уклопити ова теза са тезом о пореклу људи од Адама и Еве по Светом Писму, башка када телеолошки еволуционисти уклапају своје видике са светим предањем Отаца. Зато теза да ти брат може бити свако јер су сви од истог човека Адама, сасвим се добро уклапа и на атеисте. Само ово што велиш ми је битно, јер је теби братимљење ипак црквено, духовно, али зато може и муслиман бити брат. Ако је духовно, а може и муслиман и католик брат, мену ту она ешто не штима. Или ће бити и по оној од једног нашег брата овде "шта фали и да муслиман буде у Царству Божијем, ја немам ништа против...." А што се тиче твоје реакције, извињавам се ако си се осећао лично прозвним, јер нисам знао да ћеш тако то примити, је нисам изнио ништа тајно што није јавно, јер сам мислио даи ма и других који додељеују статусе, а не само ти. Ево ја ћу уредити свој пост горе па неће више бити твог имена. Опрости. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 3, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 Заиста мислим да смо упали у духовни чорсокак ако човеку који није наше вере нећемо да кажемо "брате". Питам се где је ту многовековна аскетска пракса која управо на томе почива да све гледамо незлобивим очима. Неки светитељи су птичице и мраве називали браћом. А знамо да је пала и да је огрехпвљена цела природа..... Зато стално говорим да се требамо више бавити духовним стварима а не дневно-актуелним црквеним догађајима који само хладе душу и љубав према ближњем. Ја сам то говорио и брату Меди на једној теми, да имам можда више искустава са муслиманима од неких који муслимане називају браћом, а врло мало су имали везе са муслиманима. Ништа ме не спречава да према њима или било којим другим припадницима појединаца из тог реда гајима љубав као према људима такођер створеним по слици Божијој. Дакле јасно правим дистинкцију између муслимана и ислама, и католика и римокатолицизма и свега сличног. Зато ти твоја опаска да је неко духовно залутао ако сваког човека не зове братом нетачна. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 Заиста мислим да смо упали у духовни чорсокак ако човеку који није наше вере нећемо да кажемо "брате". Питам се где је ту многовековна аскетска пракса која управо на томе почива да све гледамо незлобивим очима. Неки светитељи су птичице и мраве називали браћом. А знамо да је пала и да је огрехпвљена цела природа..... Зато стално говорим да се требамо више бавити духовним стварима а не дневно-актуелним црквеним догађајима који само хладе душу и љубав према ближњем. Ја сам то говорио и брату Меди на једној теми, да имам можда више искустава са муслиманима од неких који муслимане називају браћом, а врло мало су имали везе са муслиманима. Ништа ме не спречава да према њима или било којим другим припадницима појединаца из тог реда гајима љубав као према људима такођер створеним по слици Божијој. Дакле јасно правим дистинкцију између муслимана и ислама, и католика и римокатолицизма и свега сличног. Зато ти твоја опаска да је неко духовно залутао ако сваког човека не зове братом нетачна. Ок, барте ако ћеш ти да нас све овде учиш православљу, а по свим (до једног!) постовима видимо да би волео, онда хајде да те овде поставимо за админа и да званично почнеш да нам делиш своје савете. Мислим да је много безвезе што се овде непрестано постављаш у улогу свештеника, теолога, духовног саветодавца а тешко ти је да ближњег свога назовеш братом, а камо ли тек да кажеш "оче" клирику, како је у нашој православној вери. Мени то уопште не смета, али ако желимо да се држимо реда онда то треба да знамо. То су први и основни корацаи у вери. Ја сам у вези твог питања око тешке речи "брате" овде написао и одговорио. Па ко има уши нека слуша и ко има очи нека види (духовно). А ко не жели може да прибегне и надимцима као што се то ради на Психтусу : Сатанасије, Глиша, о. Ђаца (александар ђаковац), и сл... На нашем форуму су се сви епископи и клирици уредно ословљавали. И вл.Артемије је увек тако био ословљаван од стране нашег уредништва и чланства. Никада до сада нисам видео да је неко написао његово име без "вл.","еп." или "+"....Нити ће се толерисати другачије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 3, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 Заиста мислим да смо упали у духовни чорсокак ако човеку који није наше вере нећемо да кажемо "брате". Питам се где је ту многовековна аскетска пракса која управо на томе почива да све гледамо незлобивим очима. Неки светитељи су птичице и мраве називали браћом. А знамо да је пала и да је огрехпвљена цела природа..... Зато стално говорим да се требамо више бавити духовним стварима а не дневно-актуелним црквеним догађајима који само хладе душу и љубав према ближњем. Ја сам то говорио и брату Меди на једној теми, да имам можда више искустава са муслиманима од неких који муслимане називају браћом, а врло мало су имали везе са муслиманима. Ништа ме не спречава да према њима или било којим другим припадницима појединаца из тог реда гајима љубав као према људима такођер створеним по слици Божијој. Дакле јасно правим дистинкцију између муслимана и ислама, и католика и римокатолицизма и свега сличног. Зато ти твоја опаска да је неко духовно залутао ако сваког човека не зове братом нетачна. Ок, барте ако ћеш ти да нас све овде учиш православљу, а по свим (до једног!) постовима видимо да би волео, онда хајде да те овде поставимо за админа и да званично почнеш да нам делиш своје савете. Мислим да је много безвезе што се овде непрестано постављаш у улогу свештеника, теолога, духовног саветодавца а тешко ти је да ближњег свога назовеш братом, а камо ли тек да кажеш "оче" клирику, како је у нашој православној вери. Мени то уопште не смета, али ако желимо да се држимо реда онда то треба да знамо. То су први и основни корацаи у вери. Ја сам у вези твог питања око тешке речи "брате" овде написао и одговорио. Па ко има уши нека слуша и ко има очи нека види (духовно). А ко не жели може да прибегне и надимцима као што се то ради на Психтусу : Сатанасије, Глиша, о. Ђаца (александар ђаковац), и сл... На нашем форуму су се сви епископи и клирици уредно ословљавали. И вл.Артемије је увек тако био ословљаван од стране нашег уредништва и чланства. Никада до сада нисам видео да је неко написао његово име без "вл.","еп." или "+"....Нити ће се толерисати другачије. Ипак теби много смета када те неко не ослови твојом титлулом, оче Љубо! Видим то јер ниси једном некоме скренуо пажњу на то. Ако се поредимо са светима који су животиње називали браћом, такви су још више сигурно себе називали убогима, и јаднима, а нису стрепили хоће ли неко испустити и то још не намерно да их ослови њиховом титулом, што нам онда смета ако неко ко се и труди да поштује сва правила ословљавања испусти да ослови саговорника његовом титулом? А што се тиче администрције, нека знам да то није озбиљно, нити да је озбиљно ја то не бих прихватио бити у друштву дијаметралног мишљења него што је моје. А и то што теби оче смета опозиција овде, то онда научи трпити као и остали критику ваших ставова и мишљења у складу са општом реториком форума, да не смета што смо различити, ако један другога не вређамо. Иначе ако овде није дозвољено изношење другачијег мишљења него што то уважени одређени свештеници, теолози и богослови износе то онда овај форум није место дијалога, него монолога. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 Види, мени уопште не смета што постоје другачија мишљења. Ја да сам на твом месту, више бих питао и имао мало више поштовања према уредницима и свештеницима , који овде даноноћно раде , ни за једну банку, а једино из љубави и труда према Христу и Његовој Цркви, и мање бих поучавао овде све и сваког и делио савете свештеницима како да раде и чине на форуму.Мислим да заиста претерујеш и како не примећујеш да начин на који то радиш је јако лош и безплодан. Знаш, велики је духовни проблем када се замене улоге, и када неки забораве ко су и шта су и најзад са ким разговарају. Дакле опозиција је врло, врло пожељна али ако је заиста конструктивна и ако има шта да каже. А и морам ти рећи да си слаба опозиција. Ако не знаш шта значи то ево погледај овде и научи како фино и лепо, али аргументовано и конструктивно , да износиш своје другачије мишљење и погледе. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4172.msg110407.html#msg110407 Прелистај целу тему, није велика.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 3, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5702.msg171417.html#msg171417 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 4, 2010 Пријави Подели Написано Јун 4, 2010 А што се тиче администрције, нека знам да то није озбиљно, нити да је озбиљно ја то не бих прихватио бити у друштву дијаметралног мишљења него што је моје. видиш, то је твој генерални проблем - што посматраш црно/бело ствари, а то је непозната категорија реалном свету. то или тежи и уводи у пиједестализацију личности, тачније идолопоклонство, или у тотално посрнуће искључивањем свих благодати или ауторитета илити духовно слепило за све различито, тачније демонизацију личности. и то се огледа кроз све твоје постове овде. жао ми је ако не може другачије да се протумачи, јер те нико од нас овде лично ни не познаје па да има предност тог живог осећаја размене односа, али мислим да треба да ти буде јасно. барем ја то тако видим. иначе, неколико људи у модерацији, па чак и у администрацији је увек дијаметралног мишљења од осталих, па се не искључујемо, али опет и не демократишемо већ управо тиме помажемо да се донесу и добре и лоше одлуке, па и сви онда са њима живимо и наредног пута их узимамо у обзир. уосталом тако је и Црква добила своја правила, посрћући јересима, али никад падајући. и да, и по питању служења и других тако озбиљних ствари. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 4, 2010 А што се тиче администрције, нека знам да то није озбиљно, нити да је озбиљно ја то не бих прихватио бити у друштву дијаметралног мишљења него што је моје. видиш, то је твој генерални проблем - што посматраш црно/бело ствари, а то је непозната категорија реалном свету. то или тежи и уводи у пиједестализацију личности, тачније идолопоклонство, или у тотално посрнуће искључивањем свих благодати или ауторитета илити духовно слепило за све различито, тачније демонизацију личности. и то се огледа кроз све твоје постове овде. жао ми је ако не може другачије да се протумачи, јер те нико од нас овде лично ни не познаје па да има предност тог живог осећаја размене односа, али мислим да треба да ти буде јасно. барем ја то тако видим. иначе, неколико људи у модерацији, па чак и у администрацији је увек дијаметралног мишљења од осталих, па се не искључујемо, али опет и не демократишемо већ управо тиме помажемо да се донесу и добре и лоше одлуке, па и сви онда са њима живимо и наредног пута их узимамо у обзир. уосталом тако је и Црква добила своја правила, посрћући јересима, али никад падајући. и да, и по питању служења и других тако озбиљних ствари. Леле...ала изрече дијагнозу...демонизација личности?? ...ти га не посматраш црно бело са оваквим дисквалификацијама?? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 4, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 4, 2010 Истинољубиви Јустинијане, ниси ми брате одговорио на овај пост, погледај га добро и научи шта значи критичар а шта критизер : https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6217.msg171386.html#msg171386 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 4, 2010 Пријави Подели Написано Јун 4, 2010 А што се тиче администрције, нека знам да то није озбиљно, нити да је озбиљно ја то не бих прихватио бити у друштву дијаметралног мишљења него што је моје. видиш, то је твој генерални проблем - што посматраш црно/бело ствари, а то је непозната категорија реалном свету. то или тежи и уводи у пиједестализацију личности, тачније идолопоклонство, или у тотално посрнуће искључивањем свих благодати или ауторитета илити духовно слепило за све различито, тачније демонизацију личности. и то се огледа кроз све твоје постове овде. жао ми је ако не може другачије да се протумачи, јер те нико од нас овде лично ни не познаје па да има предност тог живог осећаја размене односа, али мислим да треба да ти буде јасно. барем ја то тако видим. иначе, неколико људи у модерацији, па чак и у администрацији је увек дијаметралног мишљења од осталих, па се не искључујемо, али опет и не демократишемо већ управо тиме помажемо да се донесу и добре и лоше одлуке, па и сви онда са њима живимо и наредног пута их узимамо у обзир. уосталом тако је и Црква добила своја правила, посрћући јересима, али никад падајући. и да, и по питању служења и других тако озбиљних ствари. Леле...ала изрече дијагнозу...демонизација личности?? ...ти га не посматраш црно бело са оваквим дисквалификацијама?? нисам те дисквалификовао нити дијагнозирао, а сам си себе дисквалификовао на неки начин за неке ствари својим ставом.ја сам написао где води шта и зашто, а тебе нисам даље од ''црно/бело'' ни анализирао. ту и није потребна анализа, то је очигледно. и још сам ти после написао да не може ништа друго ни да се види, пошто те не познајем уживо. а ти сад како оћеш, или прочитај поново шта сам написао. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука