Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Alo... ceo kosmos... jel znas uopste kolki je pa da dajes takve prognoze... ovo vec prestaje da bude neozbiljno nego dobija epitete koje necu da napisem jerbo ce da me banuju... ioanko sam na "tankom ledu" facenew22222222

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Alo... ceo kosmos... jel znas uopste kolki je pa da dajes takve prognoze... ovo vec prestaje da bude neozbiljno nego dobija epitete koje necu da napisem jerbo ce da me banuju... ioanko sam na "tankom ledu" :cheesy2:

Не знам барате колики је, али није ни важно. Мислиш даје глупо све ово што говорим, ок. Онда је и Паскал био глуп када је поредио чоевека и космос. Паскал је говорио: човек је велики и мали. Мали је у односу на космос. /све парафразирам/ Космос је толико велики и силан да може да лако уништи малог човека. Међутим, човек је већи од космоса. Како? Истина, космос може да уништи човека, али космос то НЕ ЗНА а човек ЗНА. Зато је човек већи од космоса. Човек је слободно, словесно биће, кадро да доноси одлуке, кадро дабуде ЛИЧНОСТ - зато му припада задатак да одреди свет и себе према Богу, да буде свештеник творевине.

Подели на овим сајтовима

pa ok s ovim se slazem... na jednom nivou...

ali kad kazes da covek odredjuje sudbinu celog kosmosa to vec nije isto... ocigledno da treba da biras manje senzacionalisticke izraze kad hoces da dodjes do poente...

Подели на овим сајтовима

pa ok s ovim se slazem... na jednom nivou...

ali kad kazes da covek odredjuje sudbinu celog kosmosa to vec nije isto... ocigledno da treba da biras manje senzacionalisticke izraze kad hoces da dodjes do poente...

Рекох да је то голема теолошка прича за коју сад немам ни простора ни времена да ти је објасним. Али хајде само суштину, ако успем:

Бог је створио све што постоји (наравно, свет се и даље развија, буја, донекле мења, али само "јесте"потиче од Онога Који Јесте - Бога). Божији план јесте да све што је створено постоји вечно у заједници са њим, да из његових енергија црпис воје биће. Бог је хтео да се такво окончање творевине (обожење) заврши не присилно већ СЛОБОДНО, ИЗ ЉУБАВИ. Зато је на тај Божији акт и призив творевина морала да сллободно одговори. Управо је то задатак човека. Јер, човек је тај  који у себи садржи космос (у свом психосоматском устросјтву), садржи како материју тако и духовне елементе, енергију. Оци Цркве су ту искротистили ону познату стоичку терминологију, да је човек микрокосмос. Човеку, као слободном и разумном бићу, припада част и одговорност да одреди постојање творевине према Богу. Само тако све створено може ући у СЛОБОДНУ И ЉУБАВНУ заједницу са Богом. Како Паскал рече, велики космос јесте велики и снажан, али он НЕ ЗНА, а човек ЗНА, зато и има такав задатак.

Из овога се даље изводи и хришаћнска антропологија, етика, итд. Средиште свега је христологија - догађај јединства створеног (света) и нествореног (Бога) у Личности Сина Божијег. Кроз догађај Богочовека, хришћани разумевају како своје тако и постојање космоса - циљ је заједницаса Богом, обожење и обесмрћење.

Подели на овим сајтовима

Alo... ceo kosmos... jel znas uopste kolki je pa da dajes takve prognoze... ovo vec prestaje da bude neozbiljno nego dobija epitete koje necu da napisem jerbo ce da me banuju... ioanko sam na "tankom ledu" 0110_hahaha

подразумева се креација, не територијалност.

ионако хришћанство нема територијалне јурисдикције нигде, само духовне.

Подели на овим сајтовима

ali i te duhovne "jurisdikcije" vaze od betelgeze do oriona... tako da ako i nadjemo neku civilizaciju  u kosmosu nasa ce duhovna obaveza biti da ih upoznamo sa hristovim ucenjem i da ih izvedemo na pravi put..

Подели на овим сајтовима

то под условом да претпоставимо да има ванземаљаца, онда можемо 'ладно да претпоставимо да су исти ко ми па можда нећемо ни морати ...

Подели на овим сајтовима

ok ovde cemo se obojica sloziti da zalazimo u domen zaista nepoznatog  i  za tebe  i za mene, tako da bi dallje eventualno mogli da pricamo o mogucnostima ili "sta bi bil kad bi bilo"...

Ti kao vernik imas pravo da verujes da ce eventualni "venzemaljci" vec da znaju sve to sto znaju nasi vernici... ja s druge strane imam pravo da verujem da nece biti nista nalik nama...

Подели на овим сајтовима

Наравно да си слободан и даверујеш и да изразиш своје мишљење и да будеш уважен због тога. Па нисмо ми талибани.  0442_feel

Подели на овим сајтовима

Ti kao vernik imas pravo da verujes da ce eventualni "venzemaljci" vec da znaju sve to sto znaju nasi vernici... ja s druge strane imam pravo da verujem da nece biti nista nalik nama...

да, то је домен вере, ма колико фарбулозне.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...