Гости Guest Оливера Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ja sam da se na javnim mestima zajedno koriste srpski-ćirilica i engleski-latinica.. Ovim jednom imamo međunarodni jezik, i uklonjena je svaka prepreka da se koristi srpsko-ćirilično pismo "da bi nas ceo svet razumeo". Trebalo bi se samo rešiti koliko ići sa prevodima, npr. na ćirilici Knez Mihailova Ulica, a ispod Prince Michael Street odnonso Prince Mihailo Street, ili ipak Knez Mihailo Street... Mislim, mnogi narodi čuvaju svoje staro pismo, pa što ne bi ni mi.. A turista će se danas u Beogradu lakše snaći nego u Atini, Moskvi, Jerusalimu ili negde u Japanu. Danas pak imamo dva pisma, i ovo valja da razumemo kao bogatstvo, ne kao manu; no ćirilica kao starije i istorijsko srpsko pismo treba da ima prednost. Да имамо међународни језик? Латиницом? Мислим да сте побркали нешто. У Русији је све, али све исписано ћирилицом, што је потпуно нормално. Питам се, одакле било коме право да нам силом намеће писмо које није наше? Као што лепо пише у тексту који сам поставила, латиница је наметнута после другог светског рата. Како онда не сматрате да је сходно и да се у Хрватској користе оба писма? Аналогија је потпуно иста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 У Русији је све, али све исписано ћирилицом, што је потпуно нормално. Линк: http://cirilica.com/cirilica/Strane/plakat/plakat01.html Најјаче ми је: Человек - паук. klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Кока-Кола на свим писмима. Не смета, зар не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ljudi, koji problem imate sa latinicom- šta vam konkretno smeta ? Ali iskreno... hvala klapklap Ако пишем енглески, латиница је у реду, а ако пишем латиницом српски језик, то је онда глупо, ружно и тужно. Ne shvatam, jer srpski jezik ima dva ravnopravna pisma- ćirilicu i latinicu...To je jednostavno definisano našim Pravopisom, tako da- ako kažemo da je tužno i ružno pisati srpski jezik,latinicom- onda kažemo, da je i srpski jezik ružan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Линкови: њњњ.ћирилица.ком Удружење "Ћирилица" Блог "Наше писмо" Ћирилица за мобилни телефон Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ljudi, koji problem imate sa latinicom- šta vam konkretno smeta ? Ali iskreno... hvala klapklap Ако пишем енглески, латиница је у реду, а ако пишем латиницом српски језик, то је онда глупо, ружно и тужно. Ne shvatam, jer srpski jezik ima dva ravnopravna pisma- ćirilicu i latinicu...To je jednostavno definisano našim Pravopisom, tako da- ako kažemo da je tužno i ružno pisati srpski jezik,latinicom- onda kažemo, da je i srpski jezik ružan. Пишете глупости. Употреба писма је регулисана Уставом, а не правописом. То што пишете важи за српско-хрватски. (који као вештачка творевина, више не постоји). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ne shvatam, jer srpski jezik ima dva ravnopravna pisma- ćirilicu i latinicu...To je jednostavno definisano našim Pravopisom, tako da- ako kažemo da je tužno i ružno pisati srpski jezik,latinicom- onda kažemo, da je i srpski jezik ružan. Као прво - нису равноправна, не познајеш наш устав. А као друго, латиница је уведена кад смо створили заједничку државу са Хрватима и Словенцима и после распада нормално је да не користимо то писмо. Али, наравно, Теби је дао Бог слободу мишљења и писања, коју ја поштујем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Заиста не знам коме смета ћирилица моја драга, кад је законским и подзаконским актима регулисана употреба језика и писма националним мањинама. Koliko ja vidim samo "cirilicarima" smeta latinica a ne obrnuto. Пробајте ово да спроведете у Хрватској. Живимо у држави Србији, а не Југославији, мислим да је у тексту све јасно написано. Мене стварно мрзи да по хиљадити пут постављам овде члан 10. Устава Србије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Септембар 2, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ljudi, koji problem imate sa latinicom- šta vam konkretno smeta ? Ali iskreno... Овако се поставља питањен кад се жели каналисати одговор. Замисли питање: Ljudi, koji problem imate sa Ћирилицом- šta vam konkretno smeta ? Ali iskreno... шаломе, шаломе ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Ja sam da se na javnim mestima zajedno koriste srpski-ćirilica i engleski-latinica.. Ovim jednom imamo međunarodni jezik, i uklonjena je svaka prepreka da se koristi srpsko-ćirilično pismo "da bi nas ceo svet razumeo". Trebalo bi se samo rešiti koliko ići sa prevodima, npr. na ćirilici Knez Mihailova Ulica, a ispod Prince Michael Street odnonso Prince Mihailo Street, ili ipak Knez Mihailo Street... Mislim, mnogi narodi čuvaju svoje staro pismo, pa što ne bi ni mi.. A turista će se danas u Beogradu lakše snaći nego u Atini, Moskvi, Jerusalimu ili negde u Japanu. Danas pak imamo dva pisma, i ovo valja da razumemo kao bogatstvo, ne kao manu; no ćirilica kao starije i istorijsko srpsko pismo treba da ima prednost. Да имамо међународни језик? Латиницом? Мислим да сте побркали нешто. У Русији је све, али све исписано ћирилицом, што је потпуно нормално. Питам се, одакле било коме право да нам силом намеће писмо које није наше? Као што лепо пише у тексту који сам поставила, латиница је наметнута после другог светског рата. Како онда не сматрате да је сходно и да се у Хрватској користе оба писма? Аналогија је потпуно иста. Pa naravno... Primeri: http://ru.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows http://www.3dnews.ru/editorial/kak_vernut_dengi_za_oem_windows/ Rusi su o ćirilici i latinici fleksibilniji nego mi Srbi. Jer dokle mi pišemo ili ćirilicom ili latinicom, oni koriste oba pisma zajedno. Šta se tiče međunarodnog jezika - svet sve više ide u globalizam, i što više znamo i koristimo taj međunarodni jezik, nezavisno da li je sad engleski ili da li će sutra možda da bude ruski, kineski, arapski ili uopšte nešto levo, to bolje za nas! Стварно сте ме лепо насмејали. Иначе, ја сам филолог и преводилац са руског. Користите ви у свету шта хоћете, али знате ли ви колика је опасност од губитка мултикултуралног друштва. Било би корисно да сте слушали један од последњих интервјуа Патријарха Кирила. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Стигло је појачање у виду Сер.бониуса примуса. klapklap Људи, па странци више цене наше писмо од нас. Фејс је, рецимо, на ћирилици. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 http://www.istokpavlovic.com/blog/internet-i-pravopis-srpskog-jezika/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Стигло је појачање у виду Сер.бониуса примуса. klapklap Људи, па странци више цене наше писмо од нас. Фејс је, рецимо, на ћирилици. Не вреди Цвеле...то ти је кад ...ух, бојим се да не вреди. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 http://www.istokpavlovic.com/blog/internet-i-pravopis-srpskog-jezika/ Prekinite da opsesivno-kompulsivno ponavljate “zašto na engleskom kad postoji reč za to u srpskom jeziku”. Ne postoji i pomirite se sa tim! klapklap Исток је стварно велики стручњак. klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука