Милан Меденица :) Написано Април 30, 2010 Пријави Подели Написано Април 30, 2010 ево једног спота, за који сматрам да је објаснио суштину православља исто онолико добро, као и филмови Мост или Остров. мислио сам да не откријем симболику, да бисмо могли слободно да коментаришите, али ипак ћу то урадити. ради се о човеку који има своја уверења, а на која људи гледају са понижавањем и гоне га због тога. али он сваки пут устаје, опет и опет, настављајући свој опасан пут упркос опасности и болу. људи га и искушавају, испитујући му снагу и уверење, али он упркос томе наставља. и тако све до једног тренутка у коме схвата да му више није потребна одбрана његовог уверења, вере - он постаје та вера, испуњава се њом, он ЈЕСТЕ. постиже тренутак мира и тишине, цео свет стаје и стане, дозвољавајући другоме да пати оно што би му урадили, жртвујући се на тај начин за добро свих. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 30, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 30, 2010 ево и речи песме, ако треба и превешћу I'm a rabbit in your headlights Scared of the spotlight You don't come to visit I'm stuck on this bed Thin rubber gloves She laughs when she's crying She cries when she's laughing Fat bloody fingers are sucking your soul away I'm a rabbit in your headlights Christian suburbanite Washed down the toilet Money to burn Fat bloody fingers are sucking your soul away If you're frightened of dying and then you hold on You'll see devils tearing your life away But, if you've made your peace Then the devils are really angels Freeing you from the Earth... from the Earth White worms on the underground Caught between stations Butter fingers I'm losing my patience I'm a rabbit in your headlights Christian suburbanite You got money to burn Fat bloody fingers are sucking your soul away... away... away.. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 30, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 30, 2010 додатна је и паралела песме са филмом ''Џејкобова лествица'' а ја ћу допунити Новим Заветом или простим објашњењем, преводићу стихове отприлике да не бих препевавао. http://www.imdb.com/title/tt0099871/ "I'm a rabbit in your headlights, scared of the spotlight." ја сам зец у твојим фаровима, престрашен и осветљен ... - Џејкоб прелази преко шина у тунелу, заслепљен и престрашен. тунел представља греховни живот и пало постојање у мраку, а на Путу до Господа коме прилазимо са страхом. "You don't come to visit, I'm stuck in this bed." не долазиш у посету, док сам у кревету - Јунак лежи у болници, без посете после ударца саобраћајке. жена га не посећује, иако синови да. болестан бејах и обиђосте ме ... "Thin rubber gloves, she laughs when she's crying. She cries when she's laughing..." танке гумене рукавице, смеје се кад плаче, плаче кад се смеје. - описује женино конфузно понашање, драматично и емотивно док је у болници. радујемо се искушењима, а плачемо од умиљенија, а утешујемо радошћу другог иако смо у болу. "Fat bloody fingers are sucking your soul away." дебели крвави прсти исисавају ти живот - једна од главних тема у филму слободно изабрати Царство Небеско или бити приморан да прихватиш Пакао. "I'm a rabbit in your headlights, Christian suburbanite." ја сам зец у твојим фаровима, хришћанин из предграђа - Џејкоб је хришћанин у филму, и наглашено је да и његови синови имају библијска имена, нешто што његова жена гледа са висине. Џејкоб је шалећи се назива неверницом. "Washed down the toilet, money to burn." испран кроз канализацију, палећи новац - Испразан живот једног младог потенцијала и широке перспективе квалитетног факултетског образовања, а завршио на мануелном послу, са малом платом. избор између славе и новца, науштрб смисла у животу губљењем тога. "If you're frightened of dyin', and, and, you're holding on... you'll see devils tearing your life away. But... if you've made your peace... then the devils are really angels, freeing you from the earth." ако се плашиш да умреш, и, и плашиш се да пустиш ... видећеш ђаволе како ти кидају живот. Али ... ако си у миру ... тад су ђаволи анђели, ослобађајући те од земље. цитати из филма који га поприлично добро описују "White worms on the underground, caught between stations." бели црви из подземља, ухваћени између станица - кад Џејкоб сиђе са воза у тунелу, схвата да је излаз са платформе закључан и да ће морати да прегази преко шина. а док прелази и замало је згажен од тутњећег воза и заслепљен, у трену спази људе у купеима као безочне демоне белих лица "Butterfingers, I'm losing my patience." мекопрсти, губе стрпљење - мисли се на перфидност лоповлука да се украде нешто а ни не осети се, а разлог који је дат што демони искушавају Џејкоба је што не желе да прихвате своју смрт и живе у несмирењу желећи и друге да повуку на том путу клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 5, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 5, 2010 немогуће да је 60 људи погледало, а да није осетило потребу да ишта каже mocart клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 5, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 5, 2010 Па...испратио сам твоје постове до краја, али мислим да прво треба одгледати филм па нешто прокоментарисати. На први утисак, једино што ми се не свиђа је неки песимизам у вери, неки очај, несхваћеност... ипак сведочанство вере је радост, светлост, чак и у искушењима. на страну филм, шта мислиш о споту, визуелно самом по себи, чак и без речи?зар ми не шкргућемо, ово може бити само један аспект тврдог држања вере ... уосталом, он је само до краја издржао и добио потврду своје вере тиме што га ништа није убило. сад, да ли то гледати као телесну или психичку, душевну борбу остаје питање ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 5, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 5, 2010 Проблем је и у симболичном виђењу ствари... Вера ипак није сулудо дело, иако страдамо. Знамо зашто то чинимо. А симболика човека који иде кроз тунел без страха да га згази аутомобил је и кушање других, бесмислено дело, дело на штету...ако ме разумеш. Мени су најтеже сцене несрећа, као у овом споту кад човека ударају кола, јер то тако реално делује и врло тужно, тако да ми не оставља неки позитиван утисак или утисак који би утицао да се моја вера појача или потврди... Човек који је на Путу, он је широк, срдачан, а овај у споту је особењак, чак се види да не воли никога. Опет, различити смо људи, некоме овај андерграунд и одговара. наравно да није сулудо, већ свесно и добровољно, али да је лудост мудрима - то јесте.ево да ти приближим моје виђење, ја сам то овако отприлике схватио, можда због оног што сам и сам проживео, па ми је близак овакав приказ. зар живот у греху није тунел из ког се излази постепено на широку и мирисну ливаду, а сви они који нас саплићу или искушавају или чак и повређују нису ови људи из кола који без трункт гриже савести и себично, подсмешљиво или прозивком отежавају такав пут узбрдо ка Богу? а и духовна борба је ту, кад маје рукама по ваздуху симболишући духовну борбу да не падне у прелест и да не пусти оно у шта верује. није ли овај човек тврдо одржао молитву која другима изгледа као мрмљање, а његов подвиг сиромаштва и нечег сличног јуродивости као обичан одрпанац, клошар и прљав и запуштен ако не и луд човек који нешто насумично изјављује вичући и блебећући? има и сцена пада, кад изгледа као мртав, док не удахне живот опет у себе и настави даље у свом подвигу. није ли лепо описана слабост једног човека који нема друге снаге до само вере да настави напред, опет и опет. ником овај није претио, узвратио, ружно погледао, чак се постидео од самог себе, ударан је само настављао, а нема једног који је покушао да помогне, чак и онај који је покушао милом, самим тим и преваром, да га одврати од правог Пута. чак и та телесна неоштећеност код њега после удараца, сведочи о томе, колико је заиста човек јак у молитви и благодати да га ништа не додирује, као слике свих оних мученика Христа ради које су покушали да убију из неколико пута, али нису успели. и на крају, тренутак познања живота вечног у том трену, жртва и крај подвигу у његовој озарености и осмеху. личи на самоубиство јер је добровољно дата али је уствари жртва, а природа жртве је таква да не умире, чак ни телесно. ено светитеља који се не распадају ни после смрти, јер су живи у Господу. са све крстоликошћу а греховност тунелског и презривог не-живота се одбила као ништа, не померивши га с места, с уверења. нешто сам размишљао потакнут овим спотом, можда ми некад на улици и видимо неког јуродивог, али опседнути његовом спољашњошћу нисмо у стању да чујемо мрмљање као разговетну ватрену молитву са изгледом као маскирним оделом Христовог војника у тунелу овог живота ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 лебац вам пољубим, 143 човеци је погледало! confused да ли је могуће да нико сем Лиона и мене није осетио потребу ни да каже ни а ни б? 229229229 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djole Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 spot je pretezak i malo vise surov a poruku smo shvatili. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 spot je pretezak i malo vise surov a poruku smo shvatili. navijanje dancedance navijanje dancedance navijanje dancedance шта ћу кад сам бруталан 0102_laugh stadaradim и добро нам дошао клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tanja Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Covek na Putu, uprkos svemu... gledam spot, razmisljam kako i nema slucaja, kako i kada te udari auto, udari brat, izgazi brzina, pregazi stampedo ta neodoljiva potreba za dalje, kao da ne vidis, ne cujes, ne boli... jednostavno prestane da boli, a ti hodas, hodas jer i ne znas nista drugo, hodas jer je svaki korak - udisanje, hodas jer se svakim korakom ispravljas, ispravljajuci se bolje vidis, hodas jer vise nista nije vazno, hodas jer ... dok hodas postojis. Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Андрееј Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 дајући себи за право да прокоментаришем све горе написано касније... услед недостатка времена... ево још једне песмице која би се могла довести у везу са насловом али и са оним што се проговорило... па до касније... "Breathless" It's up in the morning and on the downs Little white clouds like gambolling lambs And I am breathless over You And the red-breasted robin beats his wings His throat it trembles when he sings For he is helpless before you The happy hooded bluebells bow And bend their heads all a-down Heavied by the early morning dew At the whispering stream, at the bubbling brook The fishes leap up to take a look For they are breathless over You Still your hands And still your heart For still your face comes shining through And all the morning glows anew Still your mind Still your soul For still, the fare of love is true And I am breathless without You The wind circles among the trees And it bangs about the new-made leaves For it is breathless without you The fox chases the rabbit round The rabbit hides beneath the ground For he is defenceless without you The sky of daytime dies away And all the earthly things they stop to play For we are all breathless without You I listen to my juddering bones The blood in my veins and the wind in my lungs And I am breathless without You Still your hands And still your heart For still your face comes shining through And all the morning glows anew Still your soul Still your mind Still, the fire of love is true And I am breathless without You http://upodobljavanje.wordpress.com/ "Актом оваплоћења Богочовека Христа, човек је постао биће шансе, али то се увек односи на целог психофизичког човека, јер се православним учењем о васкрсењу, анулира свака примисао стављања тела, тј. целине у друкчије планове веровања..." ђакон М. Лазић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 да знаш да једва чекам одговор, а песма је 8084.gif клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 избор између славе и новца, науштрб смисла у животу губљењем тога. "If you're frightened of dyin', and, and, you're holding on... you'll see devils tearing your life away. But... if you've made your peace... then the devils are really angels, freeing you from the earth." ако се плашиш да умреш, и, и плашиш се да пустиш ... видећеш ђаволе како ти кидају живот. Али ... ако си у миру ... тад су ђаволи анђели, ослобађајући те од земље. цитати из филма који га поприлично добро описују "White worms on the underground, caught between stations." бели црви из подземља, ухваћени између станица - кад Џејкоб сиђе са воза у тунелу, схвата да је излаз са платформе закључан и да ће морати да прегази преко шина. а док прелази и замало је згажен од тутњећег воза и заслепљен, у трену спази људе у купеима као безочне демоне белих лица "Butterfingers, I'm losing my patience." мекопрсти, губе стрпљење - мисли се на перфидност лоповлука да се украде нешто а ни не осети се, а разлог који је дат што демони искушавају Џејкоба је што не желе да прихвате своју смрт и живе у несмирењу желећи и друге да повуку на том путу klapklap :cheesy2:Dok sam gledala spot malo confused malo , zaista teško, ali kraj brate!!! :cheesy2: MOĆNO!!! 0705_read reči i poređenje, objašnjenje setile su me na kuću... Čovek je kao kuća (govori Gospodin)... да ли то гледати као телесну или психичку, душевну борбу остаје питање ...pa ovaj čovek iz spota kaže da je Hrišćanin iz predgrađa... Jaku kuću je sagradio...Temelji (zdrav od rođenja, inteligentan), zidovi jaki, fasada (novac, slava), i enterijer obogaćen diplomama (znanjem)... Ali ima nešto mnogo važnije u svom domu... Čuvara... Vazda su bogate kuće privlačile lopuže... I čuvar pazi na sve odaje kuće i taman razotkrije, ulovi i izbaci lopova, pospremi, očisti, kad onaj lukavac pozove još deset dugara da savladaju jakog... Ali ne znaju da je cela kuća sagrađena upravo za njih, zamka... 0203_cool Rušim kuću, ali jednim udarcem ubio sam deset...Dalje ne će moći!!! 0705_read Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 спот и песма уопште немају везе са православљем, нити су ти уметници имали тако нешто у виду кад су га правили. поента моје теме је да је све око нас само оно што направимо да буде и што видимо око нас ... ако видимо лепе ствари, чак и сурове, а то нас држи или враћа у веру, ја не видим никакав проблем ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2010 опседа ме овај цитат од јутрос ... Свећа је телу око. Ако дакле око твоје буде здраво, све ће тело твоје бити светло; ако ли око твоје буде кварно, и тело је твоје тамно. свето Јеванђеље по Луки, глава 11, стих 34 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука