Jump to content

Јереј Угрин Поповић

Оцени ову тему

Guest Alefshin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO   

13 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      0
    • DA, deset minuta
      2
    • DA, sat i vise
      5
    • Kako kada
      2
    • NE, nikada
      4

Препоручена порука

• Одговори 637
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Pomaze Bog,oce Ugrine!

Upravo sam videla Vasu temu u pdf Duhovana aristokratija i htela da postavim dva pitanja.Ali su suvise prizemna za taj pdf.

Elem,kad sam bila klinka,to pitanje me nije mucilo,tako je rekao veroucitelj i to je za mene bio zakon.Zanima me bas Vase misljenje o tome.

Zasto nosimo maramu na sluzbe?I moramo li da ih nosimo?Nije meni tesko da je nosim.Ali,posteno govoreci,same se sebe gadim kad je stavim u porti,i cim izadjem iz crkve,u porti,skinem!Zar to nije farisejstvo sui generis?Po mom laickom misljenju,to je isto kao kad bi svestenik dosao do porte

u sortsu i papucama,pa ti obukao mantiju i stavio kamilavku.

A drugo pitanje se odnosi na mirenje religioznosti i erosa.Sta se,po Vasem misljenju,podrazumeva pod Sedmom Bozijom zapovescu?Zar je greh voleti?

Napominjem,da su obe teme,mozda i glupe i nedolicne,ali primecujem vec godinama da marama i sexualnost muci mnoge mlade devojke.A znam i puno njih,koje bas to dvoje tera od Crkve,samim tim i od Hrista.

Svako dobro od Gospoda!

Apsolutno ste u pravu sto se tice vaseg stava o maramama i uopste o zabradjenosti zena i devojaka. Marama se nosi da bi se pokazalo kako je zena pod vlascu muza sto znaci da je ne mora nositi devojka i, sa druge strane, to uopste ne mora da bude marama jer je napisano da zena treba da bude pokrivene glave; e sad, cime ce je pokriti to je vec pitanje stila i vremena kao i nacina oblacenja - znaci moze biti i sesir ili kapa, kacket... Sto se tice zabradjenosti, to samo po sebi jeste suvisno jer su zene u Palestini zabradjene, kao i muskarci, ali ne zbog morala ili poboznosti vec zbog sunca...cini mi se da smo o ovoj temi vec diskutovali tako da bih zamolio Lazaricu da istakne Temu gde smo ovo pitanje razmatrali.

Sedma Bozija Zapovest se tice preljube i samo se po sebi razume da se odnosi na laz i izdaju i blud samim tim. Blud nije iskjlucivo snosaj vec neverstvo a to najbolje vidimo u Starom zaveut kada se Bog obraca Izraelu govoreci mu da je bludio kada bi ovaj prinosio zrtve drugim Bogovima, cak i preljubocinio. Dakle, izdaja voljenog bica jeste greh posto je hula na licnost, ukidanje jednog odnosa i ponistenje jednog sveta, dakle - smrt/ubistvo. Susret Erosa i tanatosa, preplice se kroz celokupnu istoriju covecanstva; nekada je bio visedimenzionalan da bi se u poslednja dva veka sveo na iskljucivo polnu svezu kao i na uzdrzanje od iste, sto je pogresno jer je ova Bogom blagoslovena. Medjutim, puritanizam, kao Zapadni model poboznosti, sve se vise ukorenio u Istocni naicn razmisljanja tako da je ta potreba Erosa, kao odnosa i zivljenja, takodje svedena na polni odnos sto nije celokupna slika Erosa, kojim prevazilazimo tanatos - kako reprodukcijom u materijalnom smislu/telesnom, tako i izgradnjom licnosti, u duhovnoodnosnoj dinamici zivljenja Pravoslavnim nacinom zivota a u zajednici kojoj je ljubav predpostavka. Sve u svemu, teze su se zamenile a sustinu je zamenila forma, vlastitu misao - nepregledni niz citata i stavki Zakona a samog Boga - Njegov Zakon; tako da nas sve ovo dovodi do onog starog Jevandjelskog pitanja - Da li je covek radi subote ili je subota radi coveka? Mislite o tome.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

I duhovi tvojemu!

Tako odgovaram svesteniku,koji sluzi,kad u slobodno vreme cteciram. 0703_read

Hvala na iscrpnom odgovoru!Znala sam da ste moj covek,tj.pravi svestenik za pomenuta pitanja.

Sto se marame tice,svestenik,koji me je ucio katehizisu nam je rekao da je to zato da ne bi skretale paznju muskarcima una sluzbi svojom kosom.

Licno mislim da je to imalo smisla,kad su zene nosile dugu kosu,i kad im je bila bujna i zdrava.Ja sad nosim kratku,koja je,inace,pusti me da vristim,

tako da bih svakom ko se okrene za njom od srca preporucila da konsultuje oftalmologa.

A sto se druge teme tice vise ste mi nego pomogli.Moje bake su se udale kao virgo in tacta,ali jedna 1938.sa 16 godina,a druga 1942.sa 19.

Ja sledeceg leta ulazim,Boze zdravlja,u cetvrtu deceniju.Mislim da nista vise ne moram da Vam kazem.

Nadam se da cete doci na Sabor.

I,molim Vas,oce Ugrine,nemojte da mi persirate.Osecam se kao dinosaurus!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Skretanje paznje??? Hm... cista glupost, jer bi onda postojao i kodeks koji bi se odnosio i na muskarce da ne bi skretali paznju zenama. Mozda bi najbolje bilo da se svi zavijemo kao mumije pa onda uopste necemo skretati paznju jedni drugima!?!???? Gluposti, ciste gluposti i potvrda da su se teze zamenile bespovratno a to je jos jedan mig da je krajnje vreme da se sobom bavimo jer od nas zavisi! Mislite o tome a lepota... lepota je od Boga dana coveku radi coveka i ugodnosti zivota a da je hteo da budemo ruzni bili bi ruzni a ovako da tom lepotom izdizemo sebe do Tvorca iste, da Mu se divimo i blagodarimo.

Bog vas blagolsovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

Boze oprosti,taj moj prvi veroucitelj je zaista divan covek,ali ponekad pomislim da samo sto mi nije rekao da pustim bradu. kisa

Ali,svejedno,ja ga veoma i volim i postujem,zato sto me je uveo u Crkvu iz formalno-tradicionalno pravoslavne porodice.Otac mi je bio sekretar Partije,i kapetan prve klase u rezervnom sastavu JNA,to je postao ukazom Marsala Tita,kad sam se ja rodila.

Inace,odlucila sam da od veceras ne nosim maramu.To jednostavno nisam ja.A i vreme je da pocnem da skrecem paznju na sebe. :cheesy2:

Lepota...Bas tako.To ste bas lepo rekli.Cesto uhvatim seba da se diskretno okrenem,kad pored mene prodje lepa zena,jos ako je lepo obucena,narocito,ako primetim da je vec u godinama.I kad bi mi se neka zena zahvalila na komplimentu,rekavsi da joj veoma znaci,kad ga dobije od druge zene,ja bih rekla kako se divim Tvorcu kako je uspeo da stvori nesto toliko lepo.

Okrecem se i za momcima.Sta cu?Od kad je Eva zeznula Adama,otad su curice iz Uzicke gimnazije nestasne.Ne mogu sebi da iskopam oko.Posto

Bibliju tumacim kao zbirku predivnih metafora.A ne mogu ni da iscupam srce.Mada sam svesna da cinim preljubu u svom srcu,kad pogledam nekog

i proradi mi masta. 0202_238

Ali se zaljubljujem cisto intelektualno,ili sto bi rekao Ducic:"slusajuci coveka"...

Подели на овим сајтовима

Skretanje paznje??? Hm... cista glupost, jer bi onda postojao i kodeks koji bi se odnosio i na muskarce da ne bi skretali paznju zenama. Mozda bi najbolje bilo da se svi zavijemo kao mumije pa onda uopste necemo skretati paznju jedni drugima!?!???? Gluposti, ciste gluposti i potvrda da su se teze zamenile bespovratno a to je jos jedan mig da je krajnje vreme da se sobom bavimo jer od nas zavisi! Mislite o tome a lepota... lepota je od Boga dana coveku radi coveka i ugodnosti zivota a da je hteo da budemo ruzni bili bi ruzni a ovako da tom lepotom izdizemo sebe do Tvorca iste, da Mu se divimo i blagodarimo.

Bog vas blagolsovio - Ugrin

nedostajali ste, uživam u vašim odgovorima, razmišljanjima i hvala vam što vaše vreme delite sa nama

Bog vas blagoslovio

Što se ti?e preljube, mnogi pravoslavci re? preljuba positove?uju sa prevarom fizi?kom, neki kažu, ništa ti nisam ni obe?ao, pa kako onda da te prevarim?!

Kada im na to odgovorim neka vaša re? bude Da- da i vaše NE - ne oni krenu sa igrom re?ima.

Neke stvari se jednostavno podrazumevaju, bar za mene, ako ti je neko u nevolji poverio svoju brigu, tugu ili sramotu podrazumeva se da istog trenutka tu stvar i zaboraviš, moja baka je govorila, ako nemaš nameru da uzmeš psa lutalicu nemoj ga maziti pa ga posle šutnuti, ili vodi brigu o njemu ili mu ne prilazi, i on je božje stvorenje

naši stari su imali nešto što smo mi vremenom izgubili, u svoj svojoj prostoti oni su bili bliži Bogu nego mnogi od nas danas

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Znam da sam nemoguca, ali kada si vec pomenula Malog princa i Ruzu, to mi je bila prva tema, u stvari prvo objavljeno svedocenje, Oce oprosti-pomeni sto koristim prostor(tesko je odoleti)  0110_hahaha

RUŽA

Sreli su se slučajno. Na širokom polju. Čudno. Ruža Kalemljena i Trnova Ružica. Svetovi su između njih. On lep, kalemljen, ona divlja, neukroćena.

On, ruža reda.

Ona, ruža haosa.

Susret

Sunce, život. Ona divlja, neukroćena živi svoju radost. Pružajući latica ka svetlosti, slaveći Tvorca. Omiljena. Stidljiva. Uplašena. U svojoj neukroćenosti prelazi granicu između njih i njih.

Pogled.

Njega paze. Orezuju. Ponekad i prskaju(ne voli to, ali te dosadne bubice).Uživa. Shvata kako je stasao u jednu lepu, negovanu Ružu. Maze ga. Žele dodirom da pokažu divljenje.Zna koliko je lep. I sam uživa u tome. Dobra je prilika. Zna to. Uživa u blagodati Sunca, ogleda se u svetlosti.

Pogled.

Znali su

Znali su da je neostvarivo. Nemoguće je preći granicu. To se ne radi. Ali, pogled.Sunce, ljubav-dovoljni su da se na nju zaboravi, i počne-nemoguće.Druge ruže su se čudile, krivile svoje vratove, oštrile na njima trnje. Uzalud. Povratka nije bilo.

Novost

Tajili su lepotu svoje ljubavi. Niko nije znao. Ružica se brinula, ali i sama nije bila svesna toga šta donosi Novost. On je bio hrabar, bled. Čuvao je. Kada su Novost konačno saznali, prestalo je čuđenje. Počeo je muk. Strašna tišina. Nisu više krivili vratove i oštrili trnje. Ne. Sada su tim trnjem boli, rezali, koža je pucala u istoj strasnoj tišini.

Kraj

Opstali su, ranjeni, ali preživeli: Ruža Kalemljena, Trnova Ružica, Novost, a na dar su dobili Leptiricu. Došla je sama. Sletela je.

Otupelo je trnje, ušinuli su se vratovi, granica se pomerila. Nažalost, neki su i stradali.

A oni?

ČULI SU GLAS. I opet"sija Sunce, trava miriše".

Pogled-Glas.

Tanja

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

Pored Biblije najraskupusanije knjige  su mi mali Princ, Tajne srca(H.Džubran) Lestvica i B.Miljković

Očima se ne da sagledati suština- reče Lisica malom Princu :cheesy2:

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

....i sa Bogom barabar plivati.... https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0118_bleh.gif

teško ?u sa Njim plivati ali uz Njega sigurno ne?u potonuti dada

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...