Јаков. Написано Април 20, 2010 Пријави Подели Написано Април 20, 2010 Čini mi se da je profesor Jovan Marić u jednoj svojoj knjizi o srpskim fobijama, naveo kao veoma bitnu i fobiju (strah) od promaje. Kako se vi odnosite prema ovoj pojavi i da li je to isključivo srpski pronalazak, ili promaja kao pojam postoji i kod drugih naroda. Znam mnoge skakače na prozore, kako zovem promajofobe. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Čini mi se da je profesor Jovan Marić u jednoj svojoj knjizi o srpskim fobijama, naveo kao veoma bitnu i fobiju (strah) od promaje. Kako se vi odnosite prema ovoj pojavi i da li je to isključivo srpski pronalazak, ili promaja kao pojam postoji i kod drugih naroda. Znam mnoge skakače na prozore, kako zovem promajofobe. Kazu da promaja ne postoji!!!!To su rekli mojoj prijateljici dok je bila sa detetom u Tirsovoj.Kao to je samo uobrazilja...Ne slazem se sa tim, kada me ukoci vrat i glava mi je kao bure Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vladimir1111 Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Samo mi i Grci u svom jeziku imamo pojam promaja. Niko drugi na svetu nema sem nas. Ostali narodi ne znaju kako to da nazovu a znaju da promaja postoji (tj cirkulisanje vazduha). Ko drugome jamu kopa, ne cini prolece, jedna lasta u nju upada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јул 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 na engleskom kada se prevede reč za promaju znači "cug". Mislim da je slično značenje i reči u nemeckom i ostalim germanskim jezicima. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vladimir1111 Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Moguce... ne znam. Jedna od zanimljivosti je to da jedino u Srbiji ljudi stradaju od promaje, tj. sve svoje boljke pripisuju promaji - bolovi u krstima, vratu, ledjima, glavobolje, upale jajnika, prehlade itd - od promaje! Naravno da ne postoji ni jedan dokaz da promaja zdravstveno ugrozava - jednostavno neki ljudi su osetljiviji i podlozniji raznim bolovima i bolestima, posebno ako oznojeni sede na promaji ili ispred ventilatora (sto je bazicno isto samo jaceg intenziteta) ili klime (isto samo jos jaceg intenziteta). Ko drugome jamu kopa, ne cini prolece, jedna lasta u nju upada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vladimir1111 Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Ja nisam mogao da nadjem prevod za promaju na engleskom. Ko drugome jamu kopa, ne cini prolece, jedna lasta u nju upada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 A kad duva vetar!!! Na ulici, na otvorenom!!! Pa to je promaja! Kretanje ''cirkulisanje'' vazduha kroz prostor! O čemu se radi! Kad čovek oseti da mu nešto negde duva, napravi grč mišića, jedan statički rad mišića za koji je karakteristično da pod napetošću smanji cirkulaciju u tom mišiću, a time i dovod kiseonika, pa mišić za ovaj grč koristi tvz. anaerobni proces za produkciju energije (nema kiseonika u ovom procesu) koja je neophodna da održi mišić u ovom zgrčenom položaju, a sa druge strane i odvod mlečne kiseline koja je produkt anaerobnog metabolizma, a ova kiselina zgomilana stvara kiselu sredinu koja se ispoljava bolom i otežava proces relaksacije napetog mišića! Tako da u neku ruku to jeste fobija, jer kad bi čovek svesno pokušao da savlada strah od ove brze cirkulacije vazduha i da opusti mišiće da se ne grče pod naletom običnog vazduha ne bi bilo ni ove proste upale mišića na mestu gde je vetar udario!!! slavabogu t4431 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јул 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Ja nisam mogao da nadjem prevod za promaju na engleskom. DRAUGHT (znači mnogo toga, a jedno značenje je i promaja) (cold air that moves through a room and that you can feel) Primer iz američkog jezika: "Can you close the window? I'm in a draught." izvor LONGMAN I ameri su "skakači na prozore" Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 A kad duva vetar!!! Na ulici, na otvorenom!!! Pa to je promaja! Kretanje ''cirkulisanje'' vazduha kroz prostor! O čemu se radi! Kad čovek oseti da mu nešto negde duva, napravi grč mišića, jedan statički rad mišića za koji je karakteristično da pod napetošću smanji cirkulaciju u tom mišiću, a time i dovod kiseonika, pa mišić za ovaj grč koristi tvz. anaerobni proces za produkciju energije (nema kiseonika u ovom procesu) koja je neophodna da održi mišić u ovom zgrčenom položaju, a sa druge strane i odvod mlečne kiseline koja je produkt anaerobnog metabolizma, a ova kiselina zgomilana stvara kiselu sredinu koja se ispoljava bolom i otežava proces relaksacije napetog mišića! Tako da u neku ruku to jeste fobija, jer kad bi čovek svesno pokušao da savlada strah od ove brze cirkulacije vazduha i da opusti mišiće da se ne grče pod naletom običnog vazduha ne bi bilo ni ove proste upale mišića na mestu gde je vetar udario!!! 4chsmu1 Ja cu sada ovo da probam, da se ne grcim xaxaxa pa cu ti javiti da li sam uspela.Ima smisla u ovome ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Ubila me promaja 89898989898989 bliss jeeee Meni,pomenuta,nikada nije skodila,iako mi svi kazu da me je 'ubila promaja' kada se pozalim da me nesto boli Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Ubila me promaja 89898989898989 0442_feel Meni,pomenuta,nikada nije skodila,iako mi svi kazu da me je 'ubila promaja' kada se pozalim da me nesto boli bliss jeeeexaxa ili kada sedis na betonu pa ti kazu,nemoj da sedis da ne povuces cug 4chsmu1 isus-sinai Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Kada sam bila mala,moja baba bi,ako slucajno kinem,odmah opominjala:"Jel sam rekla da ti je zima" confused Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Čini mi se da je profesor Jovan Marić u jednoj svojoj knjizi o srpskim fobijama, naveo kao veoma bitnu i fobiju (strah) od promaje. Kako se vi odnosite prema ovoj pojavi i da li je to isključivo srpski pronalazak, ili promaja kao pojam postoji i kod drugih naroda. Znam mnoge skakače na prozore, kako zovem promajofobe. Ја немам проблема с тим, али мој чале увек виче да морам да затворим врата јер дува промаја confused 4869 srcee А кад веслам ветар често дува у моја љеђа тако да досад би требало да ме кичма убија http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 DRAUGHT (znači mnogo toga, a jedno značenje je i promaja) (cold air that moves through a room and that you can feel) Primer iz američkog jezika: "Can you close the window? I'm in a draught." Чини ми се да сам негде видео да се користи и реч DRAFT али, не могу то амери превести, то је само наше! 319.gif http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Јул 12, 2010 Пријави Подели Написано Јул 12, 2010 Kada sam bila mala,moja baba bi,ako slucajno kinem,odmah opominjala:"Jel sam rekla da ti je zima" winter zruxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaxaxaxaxxaaxaxaxaxaxaxaxa prstgore dada klapklap klapklap klapklap klapklap smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука