Драгана Милошевић Написано Јул 13, 2017 Пријави Подели Написано Јул 13, 2017 Молила бих вас да се вратимо на тему и изађемо у сусрет. Из неког искуства кажем да ми није шкодило да идем на службе два месеца некрштена. Напротив, само је повећавало жељу да постанем део Цркве. PredragVId and goranger је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јул 13, 2017 Пријави Подели Написано Јул 13, 2017 пре 15 минута, Жика рече Снежана, ник му је Pemac, а не Писум. Извињавам се, сада:ћу да променим, ето ја сасвим случајно прекрстих човека Жика је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pemac Написано Јул 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 On 13/07/2017 at 13:13, jedan čovjek рече не можеш бити на литургију ако ниси крштен Mislim da sam ti odgovorio u uvodnom postu: On 12/07/2017 at 22:03, Pemac рече rimokatolik sam To znači da sam kršten. Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pemac Написано Август 6, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2017 Pozdrav svima. Imam još par pitanja, pa ako biste bili ljubazni za izdvojiti vremena da mi odgovorite? Hvala. Kako se pravilo izvodi znak krsta? Postoji li kakav "tutorial" - video, audio, u slikama, ma bilo kakav? Možda je vama koji ste odrasli u pravoslavlju ovo moje pitanje banalno, ali meni je nepoznanica i još uvijek nisam dokučio "šemu" pa se bojim da se ne blamiram tijekom liturgije. Zašto se nekada tijekom izvođenja znaka krsta osoba sagne do poda, a nekada preksti samo stoječki. Zašto se nekada prekrsti triput, nekada jedanput? Drugo pitanje: čemu služe svijeće kada se uđe u crkvu? Pretpostavljam da, kao i u rimokat crkvi, služe za duše pokojnika, ali čemu dvije posude za svijeće: jedna nisko, a druga visoko? Treće: hoće li tko zamjeriti ako budem nosio "šalabahter" na liturgiju jer ne znam napamet pravoslavnu verziju molitve "Oče naš" i "Vjerovanja"? Eto nadam se da sam vas nasmijao svojim neznanjem, ali se iskreno se nadam da ćete me vi razveseliti vašim odgovorima Hvala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Август 10, 2017 Пријави Подели Написано Август 10, 2017 On 6.8.2017. at 11:39, Pemac рече Kako se pravilo izvodi znak krsta? Postoji li kakav "tutorial" - video, audio, u slikama, ma bilo kakav? Možda je vama koji ste odrasli u pravoslavlju ovo moje pitanje banalno, ali meni je nepoznanica i još uvijek nisam dokučio "šemu" pa se bojim da se ne blamiram tijekom liturgije. Када се ми хришћани обраћамо Господу Богу, чврсто ставимо прва три прста десне руке: палац, кажипрст и средњи, тако да су сва три равна, а мали и домали прст привучемо уз длан. Кад смо тако сатавили прсте, дижемо десну руку и са три прста додирнемо средину чела, посвећујемо Богу свој ум и говоримо: "У ИМЕ ОЦА", потом спустимо руку у висину појаса, посвећујући Богу своје срце и говоримо: "И СИНА", затим додирујемо прво десно па лево раме са предње стране, посвећујући Богу своју снагу и говоримо: "И СВЕТОГА ДУХА ". Потом скрстимо руке и говоримо: "АМИН", што значи: нека тако буде. On 6.8.2017. at 11:39, Pemac рече Zašto se nekada tijekom izvođenja znaka krsta osoba sagne do poda, a nekada preksti samo stoječki. Zašto se nekada prekrsti triput, nekada jedanput? To je (сагињање до пода) тзв. метанисање. Представља у најкраћем, споља гледано вид покајања. Генерално, нико ти не брани да се крстиш колико год желиш пута Иначе, по неком обичају, три пута се крсти приликом уласка и изласка из храма и целивања престоне иконе, где се учине два осењивања крним знаком и метанија па се целива икона и онда се још једаред прекрстиш и учиниш метанију.... On 6.8.2017. at 11:39, Pemac рече Drugo pitanje: čemu služe svijeće kada se uđe u crkvu? Pretpostavljam da, kao i u rimokat crkvi, služe za duše pokojnika, ali čemu dvije posude za svijeće: jedna nisko, a druga visoko? Исто као и у "твојој" цркви. За душе покојника и те свеће се прислужују у "доњим" посудама, док се у "горњим" прислужују (пале) свеће за живе, тј. за здравље чланова породице, пријатеља итд... On 6.8.2017. at 11:39, Pemac рече Treće: hoće li tko zamjeriti ako budem nosio "šalabahter" na liturgiju jer ne znam napamet pravoslavnu verziju molitve "Oče naš" i "Vjerovanja"? Неће ти нико замерити. Слободно Наравно, временом ћеш и сам посећујући богослужења, разговарајући са свештеником и верницима, те пратећи и учествујући у раду нашег Форума , видети да то није ништа "компликовано" Pemac, Чунга Лунга and Жика је реаговао/ла на ово 1 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука