Милан Меденица :) Написано Јун 28, 2009 Пријави Подели Написано Јун 28, 2009 nisam nista napisao na ovoj temi do sad, a jedan sam od inicijatora, tako da smatram da je potrebno nesto da se uradi. zar nismo svi mi ponaosob isti ti prosjaci pred Gospodom, razbojnici, gresnici? zar nismo kao oni "profesionalci" u svojoj gordosti? "milost, milost gospodaru!" svima treba dati, ne diskriminisuci. ko sam ja da sudim? kao da cu da osiromasim ako dam. sta ce ta osoba posle sa tim novcem, to je opet slobodna volja, naravno da mi nece biti svejedno sto ce da pusi ili pije, ali opet treba barem stici do toga da se moze progovoriti i koja rec sa unesrecenim. pogotovo svaki koji je uzeo u usta ime Bozje, mislim da ga ne treba odbiti. jednom sam gledao jednog naseg vladiku koji je cigancicima dao skoro sve pare koje je imao kod sebe, njih pet se okomili, a nisu bas ni bili pristojni. sledeci put kad sam toj istoj sceni prisustvovao vec su mu znali ime, neiskvareno ga voleli i postovali, a on se salio sa njima ... nemam sumnje da ce ta deca odlaziti kasnije kod njega u crkvu, ili da ce barem imati lepu uspomenu koja ce im kasnije u zivotu mozda pomoci i da "prelome" volju ka Bogu. zar nije to primer hriscanske milosti? ja jos ne sretoh nekog za kog bih mogao da kazem da je kao neki od tih ljudi sto nose 2000E odecu od prosnje. a na pojedinacnom primeru koji se ponasa kao kukolj, sigurno ne bih gradio sliku o ostalima. ne mislim da je vestacki dualizam izmedju zivotinje i coveka. svi ti ljudi koji se bave vise zivotinjama od ljudi, kad bi deo toga posvetili drugima, ne nuzno prosjacima, verovatno bi ovaj ceo svet bio daleko prijatnije mesto. pre mi je dualizam kad neko kaze da stavlja nesrecnu zivotinju ispred coveka. ne sumnjam da bih i ja pomogao unesrecenoj zivotinji, kao sto rekoh onda bih i odgovarao za nju, ukoliko vec nije necija. "profesionalci" osakaceni ovakvi ili onakvi, opet ko sam ja da sudim ... kako sakatom da odbijem, zar bih hteo neko mene da odbije ako bih bio sakat, pa makar me neko i sa zlom namerom unakazio da mu robujem? ako malo posmatramo u sirem kontekstu, zar nismo svi sakati grehom, unesreceni predrasudom, navikom, vaspitanjem, ili kojom otezavajucom okolnosti? kako razlikovati "profesionalca"? pa pise mu na celu, samo treba malo obratiti paznju. a koja vajda kukati nad kojim dinarom, ako nas je neko prevario, pa ionako dajemo svi ovde od svojeg viska, s obzirom da imamo da platimo internet .. a "gazde" robovlasnici? pa ima i za njih leka, samo je potrebno da se neke druge stvari malo srede kao murija i sudstvo, pa onda to na taj nacin regulisati ... evo juce prisustvujem sceni gde gospodja iz susednog ulaza prilazi dvoma starcica koji stali na sred trotoara i pruza deka ruku svakom ko prodje. i krece da ih ispituje jel su komsije i sto stoje tu. narogusen pridjem, stojim i slusam je i gledam je. onda je malo splasla, a za koji tren je umukla i otisla. oni jadni krenuli sve svece sto su znali da prizivaju da mi cela familija i buduca bude zdrava i postena. kazem im da ne morau da idu zbog takvog ponasanja nekih prolaznika i da ja tu stanujem. kasnije odem. i sta sad, kojeg to smisla ima sto je narogusena gospodja dodje i nekome nesto drobi. koje dobro? mislim da "kukolj" primeri treba da budu obrazovnog karaktera, ne da posluze nekom ili svakom kako bi dosao u jednom trenutku u situaciju da ogadi svoje srce i prodje pored "nevidljivog". prosto iz milosti, ne zbog milosti :cheesy2: Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јул 9, 2009 Пријави Подели Написано Јул 9, 2009 Меда кад нешто напише 0110_hahaha хихих Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 9, 2009 Пријави Подели Написано Јул 9, 2009 aaaaaaaaaaa sta sam sad zgresio ? 0205_whistling 319.gif 8084.gif клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јул 10, 2009 Пријави Подели Написано Јул 10, 2009 извини, али млого бре дугачко, куме... јоој а треба да се ради .gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' /> Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 11, 2009 Пријави Подели Написано Јул 11, 2009 sta cu n'umem krace клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 било би лепо да је заиста тако, али авај... сад имамо додатно искушење којем одолевамо ако не мислимо какви су данашњи просјаци често... Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Читам ове Медине редове и, признајем , у себи немам толико љубави као горе поменути владика. Просјацима којима дам новац јесу стари и богаљи и при том ме не интересује да ли су ту по нечијем налогу или су ту својом вољом и муком, јер испружити руку је веома понижавајуће. Најчешће обилазим цигане ако не спадају у већ поменуту категорију у горњим редовима, јер чим постану плодни баце се на размножавање,а неће да раде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Tesko je biti kao Vladika kojeg Meda spominje...uvek trazimo opravdanje zasto ne damo pare svakom prosjaku na kog naidjemo...pomislimo kad bi mi sad davali svima ne bi nama nista ostalo. Uhh tesko je biti iskren pravoslavac i ziveti tako. 1414_feel My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Сећам се кад сам био клинац неки човек даје паре младој ромкињи и пита је зашто не ради нешто.Она му каже:Зашто да радим кад овако зарадим сваки дан 50 марака.Моја мама је тад имала ,колико се сећам,око 100 марака месечно.Пре неки дан видим наркомана који седи и проси,немам намеру да му дам паре.Испред цркве сам давао циганчићима али више то не радим.Владици свака част,а има и она прича о монаху кад су му крали у келији а он наишао па им још помогао да изнесу ствари,и њему свака част али нисам један од тих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 ne dajem uvek i svima, ali dajem deci i starima, zato što znam da će ih gazda kinjiti ako ne donesu novac, pre neki dan zaustavi me mlada žena u KC i moli da joj dodam nema dovoljno novca za lek, ok, rekoh, idemo do apoteke kupiću ti lek koliko god da košta, i bih, ali ona me prezrivo pogleda okrete se i ode.. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 сваком дану својега зла доста, и сваком његова плата, ал нисмо ми ту да судимо најчуднији коментар који сам икада чуо од просјака "дај динар да н'умреш" што потпуно има логике признаћете ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јул 17, 2009 Пријави Подели Написано Јул 17, 2009 jooj хехех само још кад би он био и свестан тога... хахаха... каква изјава а оно - дај динар, ћу те пљунем! Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јул 17, 2009 Пријави Подели Написано Јул 17, 2009 ?????? ???? ??????? ??? ?????, ? ?????? ?????? ?????, ?? ????? ?? ?? ?? ?????? U pravu si,ali takodje ako ovim mladim, zdravim i pravim prosjacima dajem milostinju istovremeno im i saljem poruku: "Nemoj da radis, nego sedi tu ,maltretiraj tu decu sto si izrodila, nauci ih da i oni isto cine i nemoj ni malo da se potrudis da vam bude bolje, nego parazitiraj i dalje." U mom komsiluku gde ima zgrada vidjam ujutru zenu koja je po godinama starija od moje majke, sitna, mrsava, na oko slaba,ali koja da bi zaradila za zivot cisti ulaze zgrada. Ako moze ona sa toliko godina mogu stvarno i ove cigancice da zasucu rukave,a ne da kunu i proklinju po ulici. Koliko ima samo jos samohranih majki ili dece koja su ostala bez roditelja ,koji zive u veoma teskim uslovima,ili cak i porodica gde su svi clanovi na broju,pa ne prose nego se dovijaju i trude da rade i zarade makar samo za koru hleba. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 17, 2009 Пријави Подели Написано Јул 17, 2009 ... ??? ??? ??????? ?????? ???? ?? ?? ???????????? ... ?? ????? ??? ???? ???? https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' /> ?? ??? ?? ? ?? ???? "????????????" ????? ??? ?????? ?? ?? ????? ?? ???? ?????? ... 0203_cool ??? ??? ?????, ???? ?? ?????? ???? ?? ???? ?????? ? ??????? ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 17, 2009 Пријави Подели Написано Јул 17, 2009 ?????? ???? ??????? ??? ?????, ? ?????? ?????? ?????, ?? ????? ?? ?? ?? ?????? 0442_feel U pravu si,ali takodje ako ovim mladim, zdravim i pravim prosjacima dajem milostinju istovremeno im i saljem poruku: "Nemoj da radis, nego sedi tu ,maltretiraj tu decu sto si izrodila, nauci ih da i oni isto cine i nemoj ni malo da se potrudis da vam bude bolje, nego parazitiraj i dalje." U mom komsiluku gde ima zgrada vidjam ujutru zenu koja je po godinama starija od moje majke, sitna, mrsava, na oko slaba,ali koja da bi zaradila za zivot cisti ulaze zgrada. Ako moze ona sa toliko godina mogu stvarno i ove cigancice da zasucu rukave,a ne da kunu i proklinju po ulici. Koliko ima samo jos samohranih majki ili dece koja su ostala bez roditelja ,koji zive u veoma teskim uslovima,ili cak i porodica gde su svi clanovi na broju,pa ne prose nego se dovijaju i trude da rade i zarade makar samo za koru hleba. ??????? ??, ?? ????? ??? ???? ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука