Jump to content

Radost Hriscana u Filibljanima poslanici

Препоручена порука

Ni jedna poslanica u Novom Zavetu ne govori o radosti kao Filibljnima poslanica. To i nebi toliko bilo cudno da apostol Pavle ovu poslanicu nije posao iz mermetinske tamnice.Ja sam imao prilike da posetim tu tamnicu u Rimu. Go kamen. Normalno danas je ona preuredjena i svetla ali mogu da zamislim kako je njemu bilo u tom golom kamenu sa samo jednim malim otvorom kroz koji su ih spustali u tu tamnicu i davali im hranu. Image result for prison apostle paul romeU toj tamnici , u okovima Pavle nam pise o radosti. To je ono sto mene najvise cudi! Pa eto mi danas imamo daleko vise i bolje nego oni u to vreme a da ne usporedjujemo da retko ko od nas je u tamnicikao on i opet nema radosti nego samo nesto kukumacemo! Mislim da kada bih se ja nasao u slicnoj situaciji ja bih verovatno samo jadikovao nad svojim stanjem. No apostol Pavle sasvim drugacije razmislja i pise.

Prvi put pominje radost u Phil 1:18 Шта дакле? Било како му драго, дволичењем или истином, Христос се проповеда; и зато се радујем, а и радоваћу се; Ovde stvari postaju jos cudnije jer ako se pogleda cemu se on to raduje tesko da bi to mogli da nazovemo radost. Phil 1:12 Хоћу, пак, да знате, браћо, да ово што се ради са мном изиђе за напредак јеванђеља,
Phil 1:13 Тако да се разгласи у свој судници и код свих осталих да су моји окови за Христа.
Phil 1:14 И многа браћа у Господу ослободивши се оковима мојим већма смеју говорити реч Божију без страха.
Phil 1:15 Истина, једни из зависти и свађе, а једни од добре воље Христа проповедају.
Phil 1:16 Тако ови, упркос, Христа објављују нечисто, мислећи да ће нанети жалост мојим оковима;
Phil 1:17 А ови из љубави, знајући да за одбрану јеванђеља лежим у тамници.
Phil 1:18 Шта дакле? Било како му драго, дволичењем или истином, Христос се проповеда; и зато се радујем, а и радоваћу се;
Pavle dakle posmatra svoju nevolju ,tj utamnicenje kao izvanrednu priliku za propovedanje Hrista i sto je jos interesantnije on se raduje propovedanju Hrista cak i iz poresnih motiva. I umesto da ga zalosti to sto se dogadja on se raduje! 

Kako je to moguce? Odgovor je jednostavan i on ce nam ga dati u nastavku poslanice: Phil 3:7 Но шта ми беше добитак оно примих за штету Христа ради.
Phil 3:8 Јер све држим за штету према преважном познању Христа Исуса Господа свог, ког ради све оставих, и држим све да су трице, само да Христа добијем, 

Hristos kao veciti problem za sve progonitelje svih vekova i za sve tamnicare svih vekova. Onaj koji kao Pavle ovaj svet posmatra kao prasinu i koji ovaj svet meri kao prasinu ima samo jedan cilj a to je zadobijanje Hrista i sirenje radosne vesti o Hristu a sve ostalo su samo trice. Covek koji ima Hrista nemoze biti tuzan cak ni u ovakvim situacijama kao sto je apostol Pavle covek koji ima Hrista zivi u ivim svetu ali nije od ovoga sveta. Za njega je smrt dobitak. Phil 1:21 Јер је мени живот Христос, а смрт добитак.
Phil 1:22 А кад ми живљење у телу плод доноси, то не знам шта ћу изабрати.
Phil 1:23 А обоје ми је мило, имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било;
Phil 1:24 Али остати у телу потребније је вас ради.

Zasto? Zato sto je Hristos pobedio smrt i umesto vrata straha smrt postaje vrata radosti jer nas odvaja od ovoga sveta i vodi Hristu. Smrt je sada pobedjeni neprijatelj.

A bol prilikom mucenistva ili zrtvovanja? Phil 2:17 Но ако и жртвован будем на жртву и службу вере ваше, радујем се, и радујем се с вама свима.
Phil 2:18 Тако и ви радујте се и будите са мном радосни. 

Kako je sve to moguce? Pa opet isti odgovor: Hristos. Phil 1:28 И ни у чем да се не плашите од противника; које је њима знак погибли а вама спасења, и то од Бога;
Phil 1:29 Јер се вама дарова, Христа ради, не само да Га верујете него и да страдате за Њ, Stradanje za Hrista je po apostolu Pavlu dragoceni poklon pravi biser dijamant od neprocenjive vrednosti. Koga Hristos dodirne svojom ljubavlju toga Rom 8:38 ... јамачно ... ни смрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварства, ни силе, ни садашње, ни будуће,
Rom 8:39 Ни висина, ни дубина, ни друга каква твар може нас раставити од љубави Божије, која је у Христу Исусу, Господу нашем. 

Zato i apostol Pavle naredjuje svima nama Phil 4:4 Радујте се свагда у Господу, и опет велим: радујте се.  Zapazimo rec svagda. To znaci neprestano. Mi nemamo razloga da budemo tuzni jer je Hrsitos sa nama onaj isti Hristos za koga prorok Isajia kaze: Isa 53:2 Јер изниче пред Њим као шибљика, и као корен из суве земље; не би обличја ни лепоте у Њега; и видесмо Га, и не беше ништа на очима, чега ради бисмо Га пожелели.
Isa 53:3 Презрен беше и одбачен између људи, болник и вичан болестима, и као један од кога свак заклања лице, презрен да Га низашта не узимасмо.
Isa 53:4 А Он болести наше носи и немоћи наше узе на се, а ми мишљасмо да је рањен, да Га Бог бије и мучи.
Isa 53:5 Али Он би рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; кар беше на Њему нашег мира ради, и раном Његовом ми се исцелисмо.
Isa 53:6 Сви ми као овце зађосмо, сваки нас се окрену својим путем, и Господ пусти на Њ безакоње свих нас.
Isa 53:7 Мучен би и злостављен, али не отвори уста својих; као јагње на заклање вођен би и као овца нема пред оним који је стриже не отвори уста својих.
Isa 53:8 Од тескобе и од суда узе се, а род Његов ко ће исказати? Јер се истрже из земље живих и за преступе народа мог би рањен.
Isa 53:9 Одредише Му гроб са злочинцима, али на смрти би с богатим, јер не учини неправду, нити се нађе превара у устима Његовим.
Isa 53:10 Али Господу би воља да Га бије, и даде Га на муке; кад положи душу своју у принос за грех, видеће натражје, продужиће дане, и шта је Господу угодно напредоваће Његовом руком.
Isa 53:11 Видеће труд душе своје и наситиће се; праведни слуга мој оправдаће многе својим познањем, и сам ће носити безакоња њихова.
Isa 53:12 Зато ћу Му дати део за многе, и са силнима ће делити плен, јер је дао душу своју на смрт, и би метнут међу злочинце, и сам носи грехе многих, и за злочинце се моли.

Moja vam je preporuka da sami za sebe procitate tu poslanicu. Ona ima jos mnoga dragocena blaga kojima nas Hristos daruje! Polako citajte i o svakoj reci razmisljajte i polako cete osetiti zar koji je bio i u Pavlovim grudima zar Hristovog vaskrsenja!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Moram opet da naglasim da sam ovim clankom samo dodirnuo povrsinu ove poslanice i da ima puno toga sto nisam rekao jer je velika dubina ove poslanice. Uzmite samo cuveni tekst, koji je najverovatnije bio himna rane crkve: Phil 2:5 Јер ово да се мисли међу вама шта је и у Христу Исусу,
Phil 2:6 Који, ако је и био у обличју Божијем, није се отимао да се упореди с Богом;
Phil 2:7 Него је понизио сам себе узевши обличје слуге, поставши као и други људи и на очи нађе се као човек.
Phil 2:8 Понизио сам себе поставши послушан до саме смрти, а смрти крстове.
Phil 2:9 Зато и Бог Њега повиси, и дарова Му име које је веће од сваког имена.
Phil 2:10 Да се у име Исусово поклони свако колено оних који су на небу и на земљи и под земљом;

Pun je dogmatskih istina ali i onoga sto puni dusu. Bog koji postaje covek i silazi do najdubljih dubina poniznosti i do najvece tragedije covecanstva smrti da bi coveka uzdigao do najvecih visina to jest do usinovljenja u Bozju porodicu. To je Bog koji je nezamisliv za ondasnju nauku i filosofiju a ujedno je i nezamisliv i za za danasnju ljudsku misao. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...