Икар Губелкијан Написано Мај 19, 2017 Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 Ћао, Успео сам да пронађем једну туристичку тему, која је више онако, за маштање и наслађивање светских лепотама, али сам мислио да започнемо и једну око путовања, ако некоме треба нека помоћ или нешто, да има место да се обрати форумашима који су тамо већ били/знају неког ко је био и могу да уделе користан савет. Наиме, ја ове године летујем на Златару, Дурмитору и у Боки Kоторској, касније и у околини Kнина. Интересује ме, да ли постоји нека страница где су тачно описани планински путеви по српско-црногорским планинама? Онако, кренеш из тог и тог краја, после неколико метара чека те успон, пази маркацију с десне стране исл. Такође, ја и моја боља половина ћемо да посетимо важније манастире у Рашкој и околним крајевима - Ђурђеве ступове, Милешеву, Сопоћане, Црну реку и Петрову цркву. Да ли би вредело посетити још који, а да није толико познат а много леп је? Такође, ако има савет за неке посебности око Увца, Дурмитора и Боке а да најчешће нису описани по разним страницама. Сам ТрипАдвисор ми и није од помоћи када је Балкан у питању. Хвала свима PredragVId, "Tamo daleko", александар живаљев and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 19, 2017 Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 On 19. 5. 2017. at 8:40, Ненад. рече Наиме, ја ове године летујем на Златару, Дурмитору и у Боки Kоторској, касније и у околини Kнина. Expand Да није много за једно љето? Подржвам и завидим помало PredragVId, Икар Губелкијан, "Tamo daleko" and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Мај 19, 2017 Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 On 19. 5. 2017. at 8:40, Ненад. рече Да ли би вредело посетити још који, а да није толико познат а много леп је? Expand Јао, сви су дивни у Рашкој, кад већ идете тамо: Павлица и Градац обавезно. Искрено: одабрали сте дивне дестинације. Не може се све постићи: али ако идете на Дурмитор, свратите на један дан до Биоградског језера. У манастиру Савина у ХН замолите да Вам покажу ризницу (већина туриста је не види, а изузетно је богата). PredragVId, Goku, "Tamo daleko" and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Икар Губелкијан Написано Мај 19, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 @Goku, idem kolima, pa mi dođe to kao kružna tura. Počinjem s Sarajevom i onda 15 dana traje sve, valjda ćemo postići, prošle godine smo obišli Rumuniju i Bugarsku na taj način @александар - hvala na preporuci. Svakako nećemo moći sve, takođe planiramo da ukomponujemo i prirodu, malo planinarstva i malo kupanja, pa mu dođe mnogo, ali da se vidi glavno Hvala još 1x. александар живаљев, "Tamo daleko", Лидија Миленковић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Мај 19, 2017 Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 On 19. 5. 2017. at 8:50, александар живаљев рече свратите на један дан до Биоградског језера. Expand Прелепо је. Имају у понуди планинарске туре као и рентирање бицикли за маунтин бајк. Стазе су им добро маркиране а језером се можете возити чамцем. Једино што су од скоро увели наплату. Нас четворо смо улаз платили око 10 евра. Али исплатило се. "Tamo daleko", Икар Губелкијан and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Мај 19, 2017 Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 On 19. 5. 2017. at 8:40, Ненад. рече Наиме, ја ове године летујем на Златару, Дурмитору и у Боки Kоторској, касније и у околини Kнина. Интересује ме, да ли постоји нека страница где су тачно описани планински путеви по српско-црногорским планинама? Онако, кренеш из тог и тог краја, после неколико метара чека те успон, пази маркацију с десне стране исл. Expand Има доста сајтова за планинаре. препоручио бих вам да се учланите у неки од планинарских клубова. Доста тога корисног се види, научи и чује о планинама. Сретно! Можда вам буде од користи: Сајт Планинарског савеза Србије - нуди календар планинарских акција републичких и регионалних у понуди свих планинарских клубова у Србији сајт Стазе и богазе - представља трекове (стазе за ГПС) разврстане по државама Балкана, односно по планинама, засебно планинарски клубови имају своје засебне фејсбук странице. Икар Губелкијан, александар живаљев and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Икар Губелкијан Написано Мај 19, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 On 19. 5. 2017. at 9:54, PredragVId рече сајт Стазе и богазе - представља трекове (стазе за ГПС) разврстане по државама Балкана, односно по планинама, засебно планинарски клубови имају своје засебне фејсбук странице. Expand Hvala na pomoći, baš ovakvo nešto sam tražio! PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Мај 19, 2017 Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 Млади оживели Немањину трансверзалу Борис Субашић | 19. мај 2017. 10:52 Велики подвиг ентузијаста из новопазарског Планинарско-еколошког клуба "Рас": Чисте и обележавају путеве за трекинг и дочекују планинаре, који пешаче кроз колевку српске државе PrevNext ПРВИ пут после Немањића, древне путеве Раса оживљавају ентузијасти из новопазарског Планинарско-еколошког клуба "Рас". Идејни творац овог изузетног визионарског подухвата је Бошко Михаиловић, асистент на Учитељском факултету у Новом Пазару, а изводи га са младим сарадницима, средњошколцима и студентима. Они су прво сами, на данас неуобичајен начин - пешачећи - упознали непроцењиву баштину Раса у коме је рођена српска држава, а затим су одлучили да то богатство поделе са свима који су спремни да такође пешке прођу кроз ове пределе и обиђу споменике немањићке Србије. Племенито, без икаквог материјалног интереса и накнаде, они раде посао који је држава морала одавно да обави у области која је због свог изузетног наслеђа на Унесковој листи културне баштине човечанства и бар формално под окриљем овдашњих завода за заштиту споменика. Пошто су институције заборавиле националну баштину, млади ентузијасти из ПЕК "Рас" сад сами обележавају заборављене стазе које су повезивале тврђаве, трговишта, манастире и насеља Старог Раса. Циљ им је да на свеобухватан и модеран начин представе баштину, па су прошлог викенда организовали пробну дводневну планинарско-шетачку акцију која је први корак у остварењу њиховог сна: пешачке Немањине трансверзале којом ће сваког викенд шетати на хиљаде посетилаца. Они су сличну туру организовали и прошле године, и без икакве рекламе и подршке привукли неколико стотина планинара и љубитеља историје и баштине. Ове године ход стазама предака почео је под тврђавом Рас на локалитету Трговиште, где се налази лепо туристичко насеље Пазариште. Стаза иза овог комплекса води до остатака пећинске цркве архангела Михаила, где су Немањина браћа држала заточеног будућег великог жупана. Одатле се виде Ђурђеви ступови, Немањина задужбина коју је он подигао у славу Светом Ђорђу, који га је ослободио из заточеништва. Путић даље обавија брдо и води поред остатака кула мотриља, одакле су контролисани путеви који су се сливали у трг под тврђавом, крај кога су остаци насеља дубровачких трговаца. Врх брда опасују моћне зидине града Раса, из ког води стара стаза до пећинског изворишта реке Рашке, старословенског прехришћанског светилишта. Само стотинак метара даље од белог слапа који избија из скривене стене диже се манастир Сопоћани, за чије фреске историчари уметности кажу да су ренесанса пре ренесансе. Ход кроз прелепе пределе и историју наставља се до тајанственог стеновитог врха Грачане, у истоименом планинском сеоцету. Његово име сведочи о постојању средњовековног насеља или тврђавице, а сам стеновити врх Грачана је невероватан лавиринт многобројних окана, пећиница и ходника. После ноћног одмора у миру природе крај Сопоћана, тура се следећег дана наставила обиласком Новог Пазара и шетњом од Петрове цркве, најстаријег православног храма на Балкану, до Ђурђевих ступова. - Смислили смо туру на којој људи за два дана ходајући средњовековним путевима могу да упознају природне лепоте и најважније културно-историјске споменике краја у коме је рођена Србија - каже Бошко Михаиловић. - Обиласком ових стаза оживљавамо и њих и заборављена села, за чије је мештане долазак планинара прави догађај. Од Туристичке организације Новог Пазара добили смо подршку да маркирамо стазе, тако да ће можда већ следеће године на уређеној Немањиној трансверзали од Сопоћана до Ђурђевих ступова бити одржан први планински "Немањићки маратон". ПОМОЋ И ИНФОРМАЦИЈЕ НЕКОЛИКО планинарских група већ је за јун најавило долазак и обилазак стаза Старог Раса. Ентузијасти новопазарског ПЕК "Рас" кажу да су спремни да им понуде све потребне информације и помоћ на број телефона 060/0151-122, а контакт особа је Бошко Михаиловић. Grizzly Adams, PredragVId, "Tamo daleko" and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Мај 19, 2017 Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 Svaka im cast! Ma nije dzabe receno toliko puta; na mladima svet ostaje :-) александар живаљев and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 19, 2017 Пријави Подели Написано Мај 19, 2017 Ha! Mi smo naleteli slucajno evo sad postavih na status na ovo www.klubbudimlija.rs izuzetno usluzni, ljubazni, mladi entuzijasti, porodicna varijanta samo tako a pristupacno za porodice sa malom decom. Stavka animacija dece, sigurnost, obezbedjena hrana, cist smestaj, sve ispunjeno ko ima malu decu sve mu je jasno. Glede Boke takođe preporuka za porodice -Lepetane. Okvirno malo posle Tivta, ka trajektu. Jeftin smestaj, maltene na samoj plazi, nema puno mamipara za decu, a plaza sjajna, izvor na plazi, bez kanalizacije igde blizu, voda cista da cistija nema kud. Ko ima malu decu da se odmori dusom, da se deca iskupaju bez ono hiljadu ljudi jednih na drugima, bez neke pompe, a sve je blizu. Tu ima i auto kamp, ima i neki restoran koji pruza mogucnost doplate za pansion al nismo prosle godine se raspitivali za cene iskreno ne znam. Nama je kriterijum miran kraj, cista voda, blizina plaze, normalna plaza bez onog od betona ili peska, ima wc pristojan, sredjeno je, ima jako dobar kafic na plazi koji ima svoje lezaljke, raznih vrsta i velicina, od zabava za decu ima onaj stoni fudbal, prodavac sladoleda александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 20, 2017 Пријави Подели Написано Мај 20, 2017 Мој савет је само да не купујете оне "пакете" и слично што продају агенције, него организујте сами. То пружа много већу флексибилност и много је занимљивије! А данас све то коже преко нета... airbnb, homeaway итд. Људи се плаше "како ћу да се снађем" а то стварно није никакав проблем. У том сналажењу је и драж путовања. Ето, две паре...Sent from my iPad using Tapatalk александар живаљев, Branka62 and Икар Губелкијан је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Икар Губелкијан Написано Јун 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јун 5, 2017 С које стране реке је лепше место за смештај у Требињу? Са оне где је Грачаница, или контра? Не бих волео да заглавим негде у блоковском насељу. Хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука