Jump to content

Kuran i Nauka

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ма да, слажемо се...

Једно занимљиво питање за муслимане - да ли шејтан зна све ове "научне чињенице"?

То их и ја све време питам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 281
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Што се тиче познавања чињенице да Сунце исијава светлост, а да је Месец рефлектује, ево показатеља да су људи онога времена то добро знали. И не само то, знали су и за феномен помрачења Сунца:

Свети Јован Дамаскин, Беседа на Велику Суботу (одломак):

"А Јона, зар није њега Сам Господ назвао Својим праобразом? Јер, вели, као што Јона би у утроби кита три дана и три ноћи, тако треба и Син Човечији да буде у срцу земље три дана и три ноћи.

Али, рећи ће неко: Ако је у петак поднео добровољну смрт, а оживео у први дан недеље, како ће се одржати то да је три дана и три ноћи провео у срцу земље? Јер тако нам вели божанствени Мојсије, да Бог светлост назва дан, а таму назва ноћ (1Мој 1, 5).

Када је, дакле, Господ био подигнут на пречисти Крст, тама би по свој васељени (Мт 27, 45); не да је облак наишао и закрио сунчеве зраке, нити је месечево тело као неком завесом заклонило и није дозвољавало да светлост досеже за нас, јер тако познаваоци тога веле да бивају сунчева помрачења, него је сву земљу захватила тама, далеко тамнија неголи опипљива тама египатске казне, пошто је нестала сама светлосна сила која извире из сунчевог тела. Јер је требало да Творчеву телесну смрт оплакује сва твар. Зато и вели пророк: Заћи ће сунце у подне, и помрачиће се светлост у дану. И други опет пророк: У онај дан неће бити светлости. Дакле, у тој тами божанска свесвета Душа Господња, разделивши се од свештеног и животворног Тела Његовог, дође у срце земље, која се (тама) сматра за (прву) ноћ.

Затим, после ове таме, одмах би од Творца уведен дан, јер је сунце опет дошло у свој облик; зато је пророк и прорекао да ће к вечеру бити светлост. Затим, ноћ пре суботе, и субота, и ноћ пре првог дана недеље, и то је сјајни и светлосни дан Свете Недеље, у који је Нестворена Светлост телесно из гроба излази, као Жених красан лепотом васкрсења. Јер крај недеље (седмице), што Јеванђелист вели рано у недеђу, бива почетак првог дана недеље. Тако имаш јасно бројање трију дана и толико ноћи."

Подели на овим сајтовима

Дакле, тотално некритички и неосновано тврдите то што тврдите у вези "научних истина" у Курану. Као што видите, веома је лако демантовати вас.

Подели на овим сајтовима

Ма да, слажемо се...

Једно занимљиво питање за муслимане - да ли шејтан зна све ове "научне чињенице"?

Kuran 21

30. Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smi ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

Kuran 41

11. zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" – "Pojavljujemo se drage volje!’ – odgovorili su,

1. Danas se zna da je prije velikog praska postojala odredjena gasovita supstanca

arapska rijec za "maglinu " potpuno jasno daje objasnjenje za ovu gasovito stanje.

2. poznato je da je zivot kao i svaka zivca celija  nastao iz vode

Pa Muhamed s.a.w.s je stvarno bio genije kad je znao ove stvari.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче познавања чињенице да Сунце исијава светлост, а да је Месец рефлектује, ево показатеља да су људи онога времена то добро знали. И не само то, знали су и за феномен помрачења Сунца:

"А Јона, зар није њега Сам Господ назвао Својим праобразом? Јер, вели, као што Јона би у утроби кита три дана и три ноћи, тако треба и Син Човечији да буде у срцу земље три дана и три ноћи.

Али, рећи ће неко: Ако је у петак поднео добровољну смрт, а оживео у први дан недеље, како ће се одржати то да је три дана и три ноћи провео у срцу земље? Јер тако нам вели божанствени Мојсије, да Бог светлост назва дан, а таму назва ноћ (1Мој 1, 5).

Када је, дакле, Господ био подигнут на пречисти Крст, тама би по свој васељени (Мт 27, 45); не да је облак наишао и закрио сунчеве зраке, нити је месечево тело као неком завесом заклонило и није дозвољавало да светлост досеже за нас, јер тако познаваоци тога веле да бивају сунчева помрачења, него је сву земљу захватила тама, далеко тамнија неголи опипљива тама египатске казне, пошто је нестала сама светлосна сила која извире из сунчевог тела. Јер је требало да Творчеву телесну смрт оплакује сва твар. Зато и вели пророк: Заћи ће сунце у подне, и помрачиће се светлост у дану. И други опет пророк: У онај дан неће бити светлости. Дакле, у тој тами божанска свесвета Душа Господња, разделивши се од свештеног и животворног Тела Његовог, дође у срце земље, која се (тама) сматра за (прву) ноћ.

Затим, после ове таме, одмах би од Творца уведен дан, јер је сунце опет дошло у свој облик; зато је пророк и прорекао да ће к вечеру бити светлост. Затим, ноћ пре суботе, и субота, и ноћ пре првог дана недеље, и то је сјајни и светлосни дан Свете Недеље, у који је Нестворена Светлост телесно из гроба излази, као Жених красан лепотом васкрсења. Јер крај недеље (седмице), што Јеванђелист вели рано у недеђу, бива почетак првог дана недеље. Тако имаш јасно бројање трију дана и толико ноћи."

Tacno zz ovoga se vidi da Sunce isijava zrake ali se ne vidi da je mjesec samo reflektuje.

Подели на овим сајтовима

Tacno zz ovoga se vidi da Sunce isijava zrake ali se ne vidi da je mjesec samo reflektuje.

Е паметан ли си, благо мени. Па да није знао да Месец нема светлост по себи, како би онда закључио да кад се Месец нађе испред сунца настаје мрак? Јер, када би нешто што исијава светлост заклонило друго нешто што исијава светлост, не би настао мрак. Логика ти је на новоу.

Подели на овим сајтовима

Брате Селкоба, претерао си баш. То што радиш је не само секташење већ и малоумнштина. Сваки школовани, али и аматерски, научник или познавалац природних наука, згрозиће се на твоје писаније.

Кажем ти, оваквим поступцима само ћеш нанети штете својој религији. Не бих сада да ја нешто коментаришем, рекао бих само да немаш појма. vaistinu

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ма да, слажемо се...

Hvala na posrednom priznanju "interpolacija" sa naukom...a da šejtan zna nauku i stvaranje onda ne bi bio samo šejtan,ali badava, stvorenje je kao i ti i ja i svi mi; i zna onoliko koliko mu je dopušteno od Stvoritelja.

A sigurno bi "donio" i ajete protiv sebe...

Uzvišeni Allah kaže:

"Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju, i da vas od sjećanja na Allaha i od namaza odvrati. Pa hoćete li se okaniti?" (El-Ma’ida, ajet, 91)

"O vjernici, ne idite šejtanovim stopama! Onoga ko bude išao šejtanovim stopama on će na razvrat i odvratna djela navoditi." (En-Nur, ajet, 21)

U Kur`anu riječ šejtan u jednini je spomenuta na šezdeset i osam mjesta, a ista riječ u množini na sedamnaest mjesta. Kako vidimo, o džinima i šejtanima postoji veliki broj ajeta.

1. Rekao je Uzvišeni Allah: "I povode se za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vladavini kazivali. A Sulejman nije bio nevjernik, šejtani su nevjernici, učeči ljude vradžbini i onome što je bilo nadahnuto dvojici meleka Harutu i Marutu, u Babilonu. A njih dvojica nisu nikog učili dok mu ne bi rekli: "Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!" I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikave koristi neće imati iako su znali da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onom svijetu imati. A doista je jadno ono za sto su se prodali, kad bi samo znali!" (El-Bekara, ajet, 102) ?

2. ”Zar za istinu koja vam je došla kažete da je čarolija? - Reče Musa - A čarobnjaci neće nikada uspjeti.” (Junus, ajet, 77)

3. "I kad oni baciše, Musa uzviknu: „Ono što ste priredili čarolija je! Allah će je uništiti, jer Allah ne dopušta da djelo pokvarenjaka uspije. Allah će Svojom moći istinu učvrstiti, makar će to nevjernicima krivo biti.“ (Junus, ajeti, 81,82).

4. "I Musa u sebi osjeti zebnju. Ne boj se! - rekosmo Mi - Ti ćeš, doista, pobijediti! Samo baci to što ti je u desnoj ruci, progutaće ono što su oni napravili, jer je ono što su oni napravili samo varka čarobnjaka, a čarobnjak neće, ma gdje došao, uspjeti." (Ta ha, ajeti, 67-69).

5. I Mi naredismo Musau: "Baci štap svoj! - I on odjednom proguta sve čime su oni bili obmanu izveli. I tako istina na vidjelo izbi i pokaza se da je bilo lažno ono što su oni priredili. I tu oni bijahu pobijeđeni i ostadoše poniženi, a čarobnjaci se licem na tle baciše. Mi vjerujemo u Gospodara svjetova - povikaše - Gospodara Musaova i Harunova." (El-E’araf, ajeti, 117-122).

6. "Reci: „Utičem se Gospodaru svitanja, od zla onoga što On stvara, i od zla mrkle noći kada razastre tmine, i od zla onih koji u uzlove pušu, i od zla zavidljivca kad zavist ne krije.“ (Suretul-Felek)

7. "Reci: „Tražim zaštitu kod Gospodara ljudi, Vladara ljudi, Boga ljudi, od zla šejtana, napasnika, koji zle misli unosi u srca ljudi - od džina i od ljudi.“ (Suretun-Nas)

Ovo je samo jedan dio ajeta o šejtanu, i jasnom upozorenju na njegove spletke i neprijateljstvo...i doista, istinski vjernik samo traži zaštitu kod Allaha s.w.t od Iblisa,Allah ga prokleo,i njegove vojske...

Bolji dokazi ne trebaju.

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Ма да, слажемо се...

Kuran 21

30. Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smi ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

Kuran 41

11. zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" – "Pojavljujemo se drage volje!’ – odgovorili su,

1. Danas se zna da je prije velikog praska postojala odredjena gasovita supstanca

arapska rijec za "maglinu " potpuno jasno daje objasnjenje za ovu gasovito stanje.

Да, када ово не би тврдила Библија пре Курана, да је су небо и земља створени прво, али да је земља била без облична, значи мешавина свега, без форме. Онда је Бог рекао: Нека буде светлост (велики прасак), и тако редом доводио све полако у свој облик. Касните Селкоба.

Подели на овим сајтовима

Нама је потребно решење за главни човеков проблем - грех и смрт.

Da ne bi bilo da se samo bakćemo naukom,evo ti put ka rešenju  za greh i smrt (mali dio) :

Odlomci iz knjige ''La tahzen, inne me'al 'usri jusra'' / ''Ne tuguj, poslije teškoće, uistinu, dolazi olakšanje''

Vjerovanje bez djela je stablo bez plodova, cvijet bez mirisa i svjetiljka bez svjetlosti

Čemu, onda, tuga? Jesi li tužan jer nemaš automobil? Pa, i drugi idu pješke. Tuguješ li zbog duga? I drugi su okovani dugovima. Jesi li tužan zbog toga što ti je umrlo dijete? Cijela porodica umre u jednom trenu. Kako možeš biti tužan kada ti je Gospodar Allah? Odakle tuga kada svjedočiš da je On jedan? Zar imaš razloga da tuguješ kada slijediš Muhammeda, a.s.? Zašto tuguješ kada je tvoj ustav Kur'an časni?

Piše: Muhammed Abdul-'Ati Buhajri

Prijevod sa arapskog: Safet Pozder

Ukoliko zna da je sve već određeno, zbog čega čovjek brine i tuguje? Je li neko uspio pobjeći ili od sebe odagnati ono što mu je određeno? Čovjeka zadesi iskušenje u djeci, imetku, zdravlju, a on postaje očajan lijući suze bez prestanka i ne mogavši se smiriti. Zar to nije slabost imana i nedostatak pouzdanja u Uzvišenog Gospodara? Zar da tuguješ zbog gubitka fotelje, ovosvjetske počasti, propasti bogatstva?

Zašto tugovati?

A kada bi morao birati između imetka, uglednog položaja ili rahat duše i nasmijanog lica, šta bi odabrao? Jedino što ti dolikuje je ovo posljednje. Čemu, onda, tuga? Jesi li tužan jer nemaš automobil? Pa, i drugi idu pješke. Tuguješ li zbog duga? I drugi su okovani dugovima. Jesi li tužan zbog toga što ti je umrlo dijete? Cijela porodica umre u jednom trenu. Kako možeš biti tužan kada ti je Gospodar Allah? Odakle tuga kada svjedočiš da je On jedan? Zar imaš razloga da tuguješ kada slijediš Muhammeda, a.s.? Zašto tuguješ kada je tvoj ustav Kur'an časni? Ako učiniš nešto ružno, pokaj se, ako zgriješiš, učini tevbu, ako te zadesi iskušenje, strpi se, a ako ti Allah pruži iz Svoga obilja, budi Mu zahvalan!

Kome ćeš se požaliti kada budeš tužan?

Kome ćeš se požaliti kada te zadesi tuga? Hoćeš li se žaliti Gospodaru ili Njegovim stvorenjima? Kada je Jakuba, a.s., pogodila žalost zbog mogućeg gubitka Jusufa, on reče: ''Bit će mi, doista, žao ako ga odvedete, a plašim se da ga vuk ne pojede kad vi na njega ne budete motrili'' (Jusuf, 13). Zbog rastanka sa Jusufom toliko je plakao da je oslijepio: ''...a oči su mu bile pobijeljele od jada, bio je vrlo potišten'' (Jusuf, 84). Od koga je tražio pomoć u takvom stanju? Izgubivši Jusufa, rekao je: ''...ja se neću jadati, od Allaha ja tražim pomoć protiv ovoga što vi iznosite'' (Jusuf, 18). Kada je ostao bez trojice, Jusufa, njegovog brata Benjamina i sina koji je rekao: ''Neću napustiti ovu zemlju dok mi otac moj ne dozvoli ili dok Allah u moju korist ne presudi, a On je Sudija najbolji'' (Jusuf, 80), Jakub, a.s., reče: ''Ja se neću jadati, nadam se da će mi ih Allah sve vratiti'' (Jusuf, 83). Jedan od čestitih Allahovih robova vidio je kako se neki čovjek žali drugome i jadikuje zbog siromaštva koje ga je zadesilo, pa ga upita: ''O ti, zar se zbog odredbe Onoga koji je milostiv žališ onome ko nema milosti?''

Ne tuguj jer ti to skraćuje život

Hasan ibn Idris el-Halvani veli kako je čuo imama Šafiju da kaže: ''Gojaznost se ne može spojiti sa tugovanjem i brigama'', a zatim je ispričao sljedeće: ''Jedan od ranijih vladara bijaše pregojazan te je okupio ljekare zatraživši da mu pomognu da barem malo smanji svoju težinu. Pokušavali su na razne načine, ali bez uspjeha, pa mu dođe jedan učen čovjek upućen u medicinu, a vladar mu reče: 'Izliječi me i bit ćeš bogato nagrađen!' 'Allah ti olakšao, vladaru', reče čovjek, 'ja sam astrolog, pa dopusti da provedem noć u tvojoj blizini kako bih što bolje ocijenio koji lijek ti najbolje odgovara!' Kada je osvanulo jutro, čovjek zatraži dozvolu od vladara da govori i nakon što je dobi, reče: 'Plemeniti vladaru, koliko ja vidim, tebi je od života ostao još svega jedan mjesec, pa ako želiš, ja ću te izliječiti. Da bi bio siguran u ovo što sam ti rekao, ti me drži u svome zatvoru, pa ako se moje riječi pokažu tačnim, ti me pusti, a ako te iznevjerim, čini što ti je volja!' Vladar ga odluči zadržati i povuče se od ljudi provodivši vrijeme sam, tužan i zabrinut. Stanje mu se svakim danom pogoršavalo sve dok nije počeo gubiti i kilograme. Nakon 28 dana poslao je po svog 'ljekara' i upitao ga: 'Šta misliš?' 'Cijenjeni vladaru', reče čovjek, 'ja ne znam gajb. Tako mi Allaha, ne znam ni kad ću ja umrijeti, a kako bih tek mogao znati kada će tvoja smrt!? Nego, nisam znao drugog lijeka za tvoju gojaznost osim tuge i brige, a nisam znao kako ti ih drugačije 'propisati' osim na ovaj način. Tuga i briga uistinu tope salo.' Vladar ga za ove riječi bogato nagradi i prema njemu vrlo lijepo postupi. Nakon toga osjetio je slast radosti i uživao u istinskoj ljepoti života.''

Kur'anski lijek za tugu

Znaj da je tuga stvarna i nema nekog posebnog načina da je potpuno eliminiramo, ali je potrebno razmotriti razloge zbog kojih ona dolazi. Dakle, koja je to kur'anska metoda liječenja tuge? Časni Kur'an spominje skupine ljudi koje se ne žaloste i stvari koje će ti pomoći da ne tuguješ ni na ovom ni na budućem svijetu, kao što su:

a. Slijeđenje Allahovog puta

Govoreći o Ademu, a.s., Allah, dž.š., veli: ''I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista prima pokajanje, On je milostiv. Mi rekosmo: Silazite iz njega svi! Od Mene će vam uputstvo dolaziti, i oni koji uputstvo Moje budu slijedili – ničega se neće bojati i ni za čim neće tugovati'' (El-Bekare, 37-38). Kao rezultat došaptavanja prokletog Iblisa koji se kleo da mu je iskreni savjetnik, Adem, a.s., kušao je plodove zabranjenog drveta. Allah, dž.š., o tome veli: ''I na prevaru ih zavede. A kad oni ono drvo okusiše, stidna mjesta njihova im se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. 'Zar vam to drvo nisam zabranio?!' – zovnu ih Gospodar njihov – 'i rekao vam: šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj''' (El-A'raf, 22). Ibn Abbas kaže: ''Zaveo ih je putem zakletve jer je Adem mislio kako se niko ne bi lažno zakleo Allahom.'' Nakon što su kušali zabranjene plodove, pokazala su im se stidna mjesta i Allah, dž.š., izvede ih iz Dženneta, zbog čega je Adem, a.s., bio tužan te mu Allah ukaza na dvije stvari: riječi kojima će se pokajati i slijeđenje Allahova puta, pa ako ih se bude držao, njegovo tugovanje će proći i ponovo će nakon smrti ući u Džennet. ''I Adem primi neke riječi od svoga Gospodara'' – koje su to riječi? Mufessiri se razilaze po ovom pitanju. Razi prenosi da je Seid el-Hudri čuo od Ibn Abbasa da je rekao: ''Adem, a.s., pitao je svoga Gospodara zar nije stvoren Njegovom rukom bez posrednika, na što mu je odgovoreno potvrdno. Potom je pitao zar u njega nije udahnuto Allahovog ruha, te mu je opet odgovoreno potvrdno. 'Gospodaru, zar me nisi nastanio u Džennetu?', upita Adem. 'Jesam!', reče mu Allah. 'Gospodaru, zar Tvoja milost ne nadilazi Tvoju srdžbu?' 'Da!', odgovori Uzvišeni. 'Gospodaru, ako se pokajem i popravim, da li ćeš me ponovo uvesti u Džennet?' 'Hoću', odgovori mu Allah, dž.š.'' Mudžahid i Katade smatraju da se to odnosi na riječi: ''Gospodaru naš, sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni'' (El-A'raf, 23). Neki kažu da su to riječi: ''La ilahe illa ente, subhaneke ve bihamdike, 'amiltu su'en ve zalemtu nefsi fagfirli. Inneke ente hajrul gafirin'' (Nema boga osim Tebe, slavljen i hvaljen neka si Ti, počinih grijeh i prema sebi nepravdu uradih pa mi oprosti, Ti, uistinu, najbolje praštaš). Nagrada onome ko slijedi put svoga Gospodara, pokorava Mu se i čini tevbu jeste sigurnost od straha i žalosti. Lišavanje straha garantira spokoj od svih vrsta neugodnosti, a lišavanje tuge rezultira mnogim užicima. Imam Razi veli: ''Sve ovo ukazuje da osoba koja je pokorna Allahu, dž.š., neće biti izložena strahu kaburskog iskušenja, proživljenja, tegobi stajanja na Sudnjem danu, primanju knjige u kojoj su zapisana djela, vaganju djela i prelasku preko Sirat-ćuprije jer Allah, dž.š., poručuje: ''Neće ih brinuti najveći užas, nego će ih meleki dočekivati: Evo ovo je vaš dan, vama obećan!'' (El-Enbija, 103).

b. Vjerovanje u Allaha i činjenje dobra

Vjerovanje (iman) i činjenje dobra idu zajedno. Skoro da nema ajeta koji govori o vrijednosti vjerovanja a da mu se ne pridodaje i dobročinstvo jer ovo dvoje vjernika čine potpunim. Vjerovanje bez dobrih djela je poput stabla bez plodova, cvijeta bez mirisa ili svjetiljke bez svjetlosti. Vjerovanje i činjenje dobra su vrlo plemeniti razlozi nestajanja tuge na oba svijeta. Kaže Allah, dž.š.: ''Neka se zato oni koji vjeruju i dobra djela čine ničega ne boje i ni za čim nek ne tuguju!'' (El-En'am, 48). Strahu i žalosti nema mjesta jer je iskreno vjerovanje ključ ugodnog života na dunjaluku, a to je izvor potpune sreće, ponosa i najvećeg užitka i na ahiretu. Nema drugog načina ka ugledu, niti puta ka dobru, niti lađe kojom bi se vjernik prevezao na obalu spasa i uspjeha, osim činjenja dobrih djela. Dunjaluk bez istinske vjere gubi svoju vrijednost i smisao. Istinski vjernik ne strahuje niti se žalosti jer zna da je Onaj koji upravlja svime Allah, dž.š., koji kaže: ''Onome ko čini dobro, bio on muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život'' (En-Nahl, 97). Vjerovanje je uzrok ljubavi i poštovanja: ''One koji su vjerovali i dobra djela činili Milostivi će sigurno voljenim učiniti'' (Merjem, 96). Vjerovanje je temeljni uvjet upute i lijepog i mirnog života: ''A Allah će vjernike, doista, na pravi put izvesti'' (El-Hadždž, 54). Vjerovanjem se čovjek oslobađa raznoraznih briga i nedoumica: ''...a On će srce onoga koji u Allaha vjeruje uputiti'' (Et-Tegabun, 11). ''One koji vjeruju i čine dobra djela Gospodar njihov će na pravom putu podržati, zato što vjeruju'' (Junus, 9). Nasuprot njima, nevjernici neće osjetiti slast upute: ''Onima koji neće da vjeruju u Allahove dokaze, Allah sigurno neće ukazati na pravi put, i njih čeka patnja nesnosna'' (En-Nahl, 104). Vjerovati znači imati jaku volju i čvrsto uvjerenje. Ta volja učinila je da faraonovi sihirbazi u jednom trenutku povjeruju u Allaha, dž.š., Gospodara svjetova, Gospodara Musaova i Harunova, a.s., pa rekoše faraonu: ''Mi nećemo tebe staviti iznad jasnih dokaza koji su nam došli, tako nam Onoga koji nas je stvorio!" – odgovoriše oni - "pa čini što hoćeš; to možeš da učiniš samo u životu na ovom svijetu!'' (Taha, 72).

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Ма да, слажемо се...

Kuran 21

Kuran 41

Да, када ово не би тврдила Библија пре Курана, да је су небо и земља створени прво, али да је земља била без облична, значи мешавина свега, без форме. Онда је Бог рекао: Нека буде светлост (велики прасак), и тако редом доводио све полако у свој облик. Касните Селкоба.

И на само Библија, него је и Платон тврдио да је материјални свет некада био хаотична материја, па је онда Демијург све то полако довео у ред, утискујући форме у хаотичну материју. Дакле, имао је од кога Мухамед да ово фотокопира.

Подели на овим сајтовима

Генерално, што се тиче ове теме, једно питање:

Чак и да Куран крије научне истине (у шта чисто сумњам, он крије само знање тога времена као и Библија јер Бог није човеку саопштавао научне истине већ неке друге), да ли је то валидан доказ да је Куран Божија Књига? Примедбе су следеће:

- и ђаво зна, ако не све а оно много научних истина

- постоји сијасет књига у људској цивилизацији које у себи крију фасцинантне ствари. Сетимо се само шта су све знале древне Маје, Египћани, Вавилонци, итд. Сетимо се древне Индије и њихових књига. Ако ћемо поштено, почеци науке налазе се управо у паганском свету. Стари Грци, Египћани, Вавилонци,...јесу родоначелници данашње науке. Међутим, да ли су њихова вера и њихове књиге (религијске) од Бога? Очигледно нису, иако су, то сви признају, родитељи науке.

Према томе, то "слагање" Курана и науке не говори ништа. Није никакав доказ да је Куран Божија књига. Критиком текста, лако је закључити да су неке реченице буквално преписиване из Библије (апостол Павле).

Подели на овим сајтовима

Ма да, слажемо се...

Kuran 21

Kuran 41

И на само Библија, него је и Платон тврдио да је материјални свет некада био хаотична материја, па је онда Демијург све то полако довео у ред, утискујући форме у хаотичну материју. Дакле, имао је од кога Мухамед да ово фотокопира.

Ne "haoticna" taj izraz uopste ne odgovoara danasnjem pojasnjenju.Nego gasovita.A to je ogromna razlika

Подели на овим сајтовима

Ne "haoticna" taj izraz uopste ne odgovoara danasnjem pojasnjenju.Nego gasovita.A to je ogromna razlika

Ма да, причај ми нешто о томе. Селкоба, теби је боље да ћутиш. Ислам има више шанске да успе ако га ти не будеш хвалио. vaistinu

Подели на овим сајтовима

:cheesy: 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

По курану је огромна разлика између госова и хаотичног, а савремена хемија нам каже да се молекули идеалног гаса крећу хаотично. joooj joooj joooj joooj

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...