vinston Написано Јун 1, 2009 Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 Anatolij, tako se zvao poklonJeste, hvala. Davno sam ga gledao pa se dosta zaboravilo. kajanja, pokajanja, nemogu?nosti da sam sebi oprosti!To je najtuzniji deo u filmu. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Јун 1, 2009 Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 Винс, мораш да прихватиш ту чињеницу да је аутор изабрао баш тај начин (православно окружење- тј филмски простор) да нам исприча једну такву причу. То је његово виђење и он нам то саопштава. А ви остали, не морате нападати винса јер је човек рекао отворено да је атеиста и сасвим је нормално да он овај филм не гледа као хришћански-православни филм већ има своје виђење Погледајте филм Летећи свештеник од Кјубрика који сам поставио а мало људи погледало. Ми видимо да је то католички свештеник. А да ли бисмо то видели да нема онај колар (бела трака на врату)? Дакле, аутор је то тако хтео. Зашто? Па то је његова лична ствар. Филм је ауторова лична ствар, како он види ту причу. А ми као гледаоци имамо легитимно право да критикујемо филм јер смо самим гледањем постали део њега и део једне приче. Чим нисмо равнодушни према филму, значи да је аутор успео да нама привуче пажњу. И ја знам неке људе којима је Рубљов најбољи филм а атеисти су или им је Достојевски најбољи писац, а исто атеисти. Атеиста не може баш Достојевског да схвата на исти начин на који га схвата и неки православни верник. А неког убедити да му је вера погрешна, речима... мислим да је то помало и сулудо. Сваком треба сведочити пре свега својим примером. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 1, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 pa ja nisam ateista pa najviše volim film Odiseja 2001 ma ko napada vinsa , el dobio lubenicu odma čim je poželeo samo nikako neće da skuva tu kaficu Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 1, 2009 Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 pa ja nisam ateista pa najviše volim film Odiseja 2001 nisam ja ni rekao da se meni ne svidja film. samo nije isti ugao gledanja, kao shto je deda rekao. samo nikako ne?e da skuva tu kaficu sa ovim se nikako ne slazem 8) Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 1, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,82.new.html#new hajde ad vidmo zu kaficu Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 24, 2009 Пријави Подели Написано Јун 24, 2009 evo da se i ja "ubacim" onako podlo iz prikrajka-film sam gledao prosle godine i znam masu ljudi iz crkve koji"otkidaju" na isti-meni se licno nije preterano dopao iz vise razloga:1.tretira temu jurodiva sto mi licno nije bliska tema i ne palim se na nju iako znam da takvi ljudi postoje;2.preterano je individualisticki....itd slazem se sa svim vec recenim da je to dozivljaj reditelja itsl. i to je sasvim ok ali mi se recimo "Rubljov" mnooogo vise svidja. nije mi jasno zasto neko ne snimi film o obicnom pravoslavnom verniku koga muce svakodnevni problemi i trivijalne sitnice-jos je Dostojevski rekao dok je pisao "Idiota" "najteze od svega za umetnika je predstaviti obicnog i dobrog coveka,pa jos ako je hriscanin to je skoro nemoguce...." zato je 12 puta palio razne verzije "idiota" i rekao da ako ga ne napise onako kako ga ima u glavi prestace da pise.......ipak,kad ga je napisao rekao je da je izrazio 1/10 onoga sto je hteo. elem,film svakako treba pogledati pa sumirati utske.......svako nalazi sebe i svoje projekcije...inace me zesce nervira scena na liturgiji....znam,znam,on je jurodiv a njima je sve dozvoljeno Hrista radi :smiley: Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 25, 2009 Пријави Подели Написано Јун 25, 2009 offtopic mislim da je potpuno pogresno projektovati se. ontopic mislim da je film fenomenalan, jer je tacno opisao stanje duha pokajanja, koliko je ljudska priroda kolebljiva, spora, u sivoj zoni. nije jurodivima sve dozvoljeno, oni su samo najveci poslusnici. kaze mu se da ce se nesto desiti, on jadnicak, posto ne moze da promeni volju Bozju a ocigledno ni da (se) otkrije, krene sa scenom ranije sa nagorelim drvetom, gde ga ceka obmana i iskusenje da djavo okrece igumana protiv brata svog, a iguman upada u zamku gde jurodivom kaze otprilike: pusti Boga, gledaj svoju pamet. posto je pokusao i pokazao svoju veru odbijanjem da se pokori iskusenju gordosti, udara u zvona slaveci Ga. scenu kasnije na sluzbi se okrece ka vatri kad se verovatno zapalila, jer je njemu poslusanje da se moli a ne da gasi. on se verovatno moli da ih Bog postedi sto vise. to mu je i pokazatelj ko je sledeci na spisku ucenika, kao sto se to i desava u narednoj sceni kad se iguman seli u njegovu "keliju". ceo film je za moj ukus fino distanciran jurodivim od ostalih aktera, kao sto smo i mi od Boga. mislim da je zato uzet jurodiv, kao distanca, ne kao cilj vec sredstvo. film nije uopste individualisticki, ocrtavaju se sve savremene koncepcije svim smrtnih grehova i zapovesti, tako da posredno udara u svakog ponaosob, ako je u tom smislu individualizam. bar sam ga ja tako shvatio. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 25, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 25, 2009 većina akcenat baca na greh i na pokajanje, međutim, pored oca Anatolija koji ejste fascinantan, mene je fasciniralo nešto drugo Anatolij - koji je jurodiv i ima neki ličan odnos sa Bogom Jov - koji se slepo drži dogme ali nema u sebi ljubavi, i na neki način on i "zavidi" Anatoliju, jer Anatolij očigledno ima više vere u Boga nego on Jov, Jov se boji, rekla bih možda svoga maloverja starešina manastira (zaboravih mu ime) - koji se toliko uljuljkao u sigurnost manastira, odvojen od "palog sveta" i ušuškan u sigurnosti manastira on mirno bez trzavica ide svojim putem, u momentima potpuno zaboravljajući na stvaran svet oko sebe i patnje , muke i brige običnog sveta Tri različita puta ka Bogu :o Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Јун 25, 2009 Пријави Подели Написано Јун 25, 2009 Оно што је мене много одушевило је фотографија, камера, музика. А свака прича (сценарио) може да се упропасти или да буде још боља. Зависи како редитељ то одради. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Август 12, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 12, 2009 Ostrvo Филм Павла Лунгина "Острво", добитник је награде "Златни орао", као најбољи играни фил 2006. Петар Мамонов је најбољи глумац, Лунгин најбољи режисер. Цео филм је са преводом на српски језик. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Август 12, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 12, 2009 Овај филм је на мене заиста оставио јак утисак. Прелеп филм, али мислим да је нејасан људима који не знају шта је Црква. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Август 12, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 12, 2009 Па оче, нормално је да сваки филм или књижевно дело, имају циљну групу. Исто тако, ја лично не разумем многе књиге или филмове који се другима допадају или им задовољавају њихове стандарде. Не сматрам то мањком овог филма. Ми смо свакако данас имамо мањи избор онога што нам је разумљиво. И управо ту се види јаз непросвећености друштва. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Август 12, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 12, 2009 Наравно да то није мањак филма, напротив. Свакако да је филм имао циљну групу. Иначе глума је толико добра да кад сам гледао Петра мамонова у неким другим улогама никако нисам могао да се оставим утиска да је он и ту баћушка Анатолиј. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Август 12, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 12, 2009 То је карактеристика изврсних глумаца. Запамтимо их по једној улози, а у другој их буквално не препознајемо. Мени се често дешавало да их пре препознам по гласу, онда тек обратим пажњу на физиономију. Ствар је у томе што се потпуно преобразе. Е сад, ја лично имам проблем да ако их сувише вежем за неки лик и нарочито ако ми се то допадне, тешко их прихватам као неки други лик, баш зато што су се "стопили" са предходном личношћу... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 12, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2009 Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука