Гости Guest Светлана Написано Мај 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Сваки члан филмске екипе је, најпре, човек са свим својим специфичностима. Све оно што радимо и говоримо показује нас, на свачији понаособ, посебни, нарочити начин. Тако људи разликују ко коме припада, каквој групи људи (верујући, хришћани, православни, католици, атеисти, муслимани ... песници ... романтичари итд.). Тако и ми, Православни Хришћани, препознајемо у овом филму оно што припада нашој групи људи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 ??? ?? ?? ??????? ??????????? ??????? ?????zar se ekipe filma dele na muslimanske i jevrejske, katolichke i pravoslavne, budistichke i hinduistichke ?Bash iz tog razloga mislim da film nema toliko veze sa pravoslavljem vec sa religijom uopshte i ljudskom psihom. Religiju kao religiju poznaje josh od davnina i postojala je jedana. Judaizam. A posle su se stvarale druge jer je svaki chovek hteo njegova ideja bude ta koju ce ljudi poshtovati. I nastale su milion drugih verovanja.Da li ti verujesh u bahai, ili hrishcanstvo ti imash svoje verovanje i zelecesh da budesh shto bolji sledbenik.svaki film koji ne snimljen ima veze sa religijom i sa ljudskom psihom brokoliOd Odiseje2001, maratonaca, kramer protiv kramera, u svakom filmu postoji neki odnos sa religijom , bilo vezano za tematiku filma, ili razmišljanjima pojedinig aktera filmaŠta tebe u stvari interesuje vinstone, šta je u pozadini pitanje, to je pravo pitanje brokoli Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Мај 30, 2009 Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Apsolutno nema svaki film veze sa tim, osim ako ti ne vidish to brokoli Nisam dobio odgovor zadovoljavajuci od svetlane. Mi prepoznajemo da je to nashe i onda mora po svim zakonima verovatnoce i logike to da bude. Ono shto sam pitao na drugo strani, zashto ne moze da se ovaj film posmatra kao testiranje ljudskog verovanja, i njegovog karaktera, a da se ne daje ime tog verovanja. Mislim da je to subjektivno mishljenje. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Мај 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Зато што није тестирање, већ јесте врло одређено. Да би схватио, прочитај пар текстова који се односе на јуродиве Христа ради, поставићу тему у подфоруму Светитељи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Мај 30, 2009 Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 kao nije? To je testiranje njegovog verovanja? Koliko si chvrst kao lichnost da nosish taj teret. Samo je glavni lik u filmu uspeo da ispuni zadatak, dok su drugi sveshtenici padali na testu, te cipele, te dusheci, te ostale gluposti materijanog sastava. Opet mislim da je ovo samo hrishcanski film, jer je nama najblizi, ali neshto sam razmishljao o drugim stvarima, pa mogu da shvatim zashto mislite da je pravoslavlje u pitanju. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 30, 2009 Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 parce intervjua sa reziserom Pevalom Lunginom, preuzet sa zvanicnog sajta filma Ostrov http://www.ostrov-film.ru/ "Чем объяснить «религиозный» поворот в вашем творчестве? — Даже и сам не знаю. Это просто фильм о том, что Бог есть. " u prevodu: "Kako objasnjavate "religiozni" obrt u vasoj kreativnosti? - Ni sam to ne znam. To je jednostavno film o tome, sta je Bog." gde se kasnije osvrce da ovo nije film o "zapadnom" nacinu razmisljanja - coveku i individualizmu, vec u sirem kontekstu. mislim da mozemo svi slobodno pretpostaviti da je film pravoslavnog karaktera, ne samo hriscanskog, zbog sledecih motiva: - pravoslavna obelezja koja se pojavljuju u filmu - pravoslavna liturgija koja se pojavljuje u filmu - pravoslavni manastir u kome se desava radnja - pravoslavni monasi koji se pojavljuju u filmu - izbor glumca, koji se prethodno povukao iz javnog zivota i provodio vreme u pravoslavnom skitu - jurodivi u filmu se moli u pravoslavnom duhu - jurodivi se osenjuje krsnim znakom sa desna na levo i sa pravilno spojenim prstima, prigodno pravoslavnoj veri - pravoslavni jurodivi, koji kao kategorija duhovnosti ne postoje u ostatku hriscanstva evo nekih linkova koji detaljnije objasnjavaju ko su bili jurodivi i neki najpoznatiji, najraniji i nisu bili Rusi poreklom, mozda wikipedia i nije neki najsrecniji izvor, ali ipak: http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%88%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82 http://www.spcportal.org/forum/index.php?topic=1673.0 http://pravoslavlje.spc.rs/broj/943/tekst/jurodivost-ludost-hrista-radi/print/lat - verovatno ima jos toga ali sam mozda propustio brokoli mislim da si propustio da vidis da film nije sustinski o testiranju vere jednog coveka, to je posredno, vec o pokajanju i grehu. prosto receno genezi greha, sa posledicom i pokajanjem tokom ostatka filma. ono sto se usput desava su recimo realne situacije u zivotu jednog duhovnika kome se danas najcesce desavaju takva pitanja - pitanje abortusa, ljubavi, vere, posedovanja, bolesti sto fizicke, sto dusevne i kako reagovati, mozda i preskociti takva pitanja ako su dati pravilni pristupi i pravilno se i postupi. sto se tice tezine krsta i nosenja, svakome svoj pada najteze, a nije ga ni glavni lik nosio lako - veslajuci na ostrvo, po kome se i zove film i centar je ustvari dogadjanja, i kajanju neprestanom, za sve ucinjene grehe a pogotovo za ubistvo ... koje on opet nije znao da nije ucinio, ali nista manje pokusao ... recimo da u njegovom slucaju taj pokusaj ima istu tezinu po sledecoj logici: ucinio si preljubu u srcu svom, ako si i samo pozeleo drugu zenu; ako to prenesemo na njegov pokusaj - da Bog nije skrenuo metak, on bi ga zasigurno i ubio, ali je video u njegovom srcu da je sposoban za pokajanje i visoka dela poboznosti i sluzbe Bogu i narodu ... film ne prenosi da li su ostali monasi i pali do kraja svog zivota, samo usputna spoticanja, sa sve ustajanjem iz grehovnog blata, nije decidivno oznaceno crno i belo. kao i da starac anatolij nije savrsen vec gresan, mozda i gresniji nego ostali, ali da mera pokajanja spasava u kombinaciji sa bogougodnim zivotom i molitvom. htedoh pitati te jel si se najezio pozitivno ili si doziveo neko negativno iskustvo u vezi filma? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Мај 30, 2009 Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 ma jok u pravoslavnom manastiru ce da se sluzi misa, od strane rastafarijanaca, koji su prerusheni hinduisti koji su se tu sluchajno nashli brokoli Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 30, 2009 Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 izvini dodao sam malo i promenio tekst u medjuvremenu ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 30, 2009 Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 da li tvoj odgovor treba da onda shvatim kao potvrdu da je Ostrvo pravoslavan film ili samo kao retoricku ironiju brokoli клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Мај 30, 2009 Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 da li tvoj odgovor treba da onda shvatim kao potvrdu da je Ostrvo pravoslavan film Potvrda Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 30, 2009 Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 nego ne odgovori mi, a bas me zanima, vidim da ti si filmofil ... jel si se najezio pozitivno ili si doziveo neko negativno iskustvo u vezi filma? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Мај 31, 2009 Пријави Подели Написано Мај 31, 2009 nego ne odgovori mi, a bas me zanima, vidim da ti si filmofil ...jel si se najezio pozitivno ili si doziveo neko negativno iskustvo u vezi filma?nisam filmofil ali tezim ka tome. Ne vidim kakve veze ima moje znanje u oblasti sedme umetnosti i mojoj sposobnosti empatije?Slobodno reci na shta si mislio tim pitanjem, pa cu ti dati precizniji odgovor. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 1, 2009 Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 nisam filmofil ali tezim ka tome. Ne vidim kakve veze ima moje znanje u oblasti sedme umetnosti i mojoj sposobnosti empatije?Slobodno reci na shta si mislio tim pitanjem, pa cu ti dati precizniji odgovor.izvini, nije mi bila namera ni jedno niti drugo da ti uskratim dobrodosliU to vreme sam i nekako zavrshio "Bracu Karamazove", nema boljeg chovek ada vam objasni manje vishe sushtinu religije do samog Dostojevskog. Da nisam prochitao knjigu i poprichao sa drugarom, mislim da bih se mnogo nervirao tokom gledanja filma i da bih mozda neke stvari drugachije gledao. Neke stvari su doshel na svoje, ali ja i daljem stojim iza svojih ubedjenja. Film od kojeg sam se najezio. jel si se najezio pozitivno ili si doziveo neko negativno iskustvo u vezi filma? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 1, 2009 Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 nisam filmofil ali tezim ka tome. Ne vidim kakve veze ima moje znanje u oblasti sedme umetnosti i mojoj sposobnosti empatije? Slobodno reci na shta si mislio tim pitanjem, pa cu ti dati precizniji odgovor. izvini, nije mi bila namera ni jedno niti drugo da ti uskratim poklon Nema potrebe Medo da se izvinjavash. Nisam ja to shvatio kao neshto loshe shto si napisao. Ovo je mana "elektronskog" druzenja, ne chuje se ton sagovornika U to vreme sam i nekako zavrshio "Bracu Karamazove", nema boljeg chovek ada vam objasni manje vishe sushtinu religije do samog Dostojevskog. Da nisam prochitao knjigu i poprichao sa drugarom, mislim da bih se mnogo nervirao tokom gledanja filma i da bih mozda neke stvari drugachije gledao. Neke stvari su doshle na svoje, ali ja i daljem stojim iza svojih ubedjenja. Film od kojeg sam se najezio. jel si se najezio pozitivno ili si doziveo neko negativno iskustvo u vezi filma? Film mi se izuzetno dopao. Veoma je snazan. VOlim ljudske drame na filmu da gledam. Dobrota je neshto shto me moze pomeriti sa mesta i ganuti u srce, na to sam veoma osetljiv. A otac, zaboravih mu ime, je iako je nedrushtven pomalo i asocijalan, ima svoje lude metode kako ce nekom choveku da pomogne, rekoh izludjivao me je dok sam gledao, u samoj svojoj pojavi i postojanju na tom ostvru je izuzetno dobar chovek. Iako ima proshlost. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 1, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 Anatolij, tako se zvao poklon Kroz njegovu ličnu dramu, dramu samooptuživanja, kajanja, pokajanja, nemogućnosti da sam sebi oprosti, molitvu za svog kapetana, posipanje pepelom samoga sebe, i njegovo viđenje da je Bog svuda, sveprisutan, ..podigni kamen i naćićeš me...na svoj način oslikava sve naše ličen drame, naša kajanja, jer enma čoveka koji se ne kaje za svoju reč, za svoje delo...mislim da svako od nas, bio u veri ili ne, može u ejdnom od tri glavna lika da pronađe sebe Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука