lukisa lujo Написано Фебруар 11, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2017 Помаже Бог...Видео сам на пар места,на паганским уметничким делима,ореоле код њиховох богова (нпр. код античких Грка). Занима ме да ли је наша црквена иконографија ово преузела од пагана,(и ако јесте,волео бих да ми појасните мало) и шта кажу Свети Оци о томе...Поздрав! [emoji4] Sent from my GT-I9301I using Pouke.org mobile app Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијете Божије Написано Април 4, 2017 Пријави Подели Написано Април 4, 2017 Нисам нешто истраживао ову тему, али знам да су рани хришћани који су били пореклом из паганских народа користили уметничке изразе свог народа за приказ хришћанске тематике. Тако су нпр. Грци користили симбол феникса као симбол Христа. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Слава Богу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Април 4, 2017 Пријави Подели Написано Април 4, 2017 Ми хришћани исповедамо и верујемо како и каже символ вере ,, у Једнога Бога Оца Сведржитеља, Творца Неба и земље, и свега видљивог и невидљивог.,, Бог Отац је створио све кроз Сина у Духу Светоме. Сва твар припада Богу и она носи печат и одраз свога творца. Син који је у наручју Оца га објави. Син нас је увео у познање. Сва твар сведочи о Творцу али за то виђење је потребно просветљење и духовни разум. То што се у неким другим религијама ствари подударају са хришћанством не треба посматрати са подозрењем јер један је Творац и наш и њихов. Питање је како познати Творца и Његове путеве пошто смо падом помрачени. Ореоли на иконама су оригинална хришћанска творевина и представљају нетварну божију светлост задобијену кроз светотајински живот у цркви. Спомиње се још у Старом Завету, када Мојсије сијаше Божанском светлошћу после примања заповести тако да му ни лице нису могли гледати. По Тертулијану ,, душа је по природи хришћанска,, па није искључено да су и други народи могли познати неке особине душе и њених енергија, али се ту доводи у питање њихова особина и карактер. И демони имају своје биће и своје енергије. Апостол Јерма је чини ми се и имао виђење звери која је око своје главе имала разне боје које су представљале одређене енергије душе. Дијете Божије, PredragVId and Аристарх је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука