Нифада Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 1 hour ago, Православни Србин рече Религија итекако битно утиче на политику. Свака политика произилази из одређене културе и одређених културних образаца, а те образце је успоставила доминатна религија на том простору. Не спорим ја ни материјални фактор, свакако га има, али опасно је крајње целу ствар сводити само на то и негирати очигледне чињенице да је одговор на сва ова дешавања све више у религији. Да религија учествује у политици и утиче на њу, професор је доказао са више примера која би увидео само ако си погледао овај видео. Религија је утицала на формирање култура и цивилизација, исцртала све ове културне и цивилизацијске границе међу државама и народима, тако да је смешно, чак и неозбиљно тврдити да религија нема данас никакав утицај на политику. Религија је извршила доминатан утицај на понашање свих људи на одређеним просторима, чак и људи који нису верници, се понашају по оним образцима које је успоставила доминатна религија. Познавао сам човека који је радио код једног богатог Арапина (муслимана, иначе доброг човека) не знам у којој држави и једном му рекао: ,,Благо вама, када ви имате све ово и када сте то стекли", а он му је рекао ,,немам ја ништа и ништа ја нисам стекао, све је Алахово, он ми је то само дао". Тако размишљају сви муслимани од најсиромашнијег до најбогатијег. Буди сигуран у то, то је изузетно теоцентричан свет и то ће ти рећи свако ко је упознао тај исламски свет. Исто размишљају и саудијски принчеви и краљеви. Иако и они знају да се понекад баханале, сви они верују чврсто да све што имају није њихово и да им је све дао Алах (а Алах је реч коју прво научи свако муслиманско дете у свом животу), и верују да они то морају да му врате. А враћају му испуњавањем његове заповести о ширењу Ислама. Саудијска Арабија троши милионе на ширење Ислама по целом свету, изградњу џамија, финансирању исламских школа и на крају крајева, финансирању џихада свуда по свету. Она има програм светског прозелитизма којим је обухваћен цео свет. И то је чињеница. Ислам битно утиче на политику тих држава, заливских монархија, и то је непобитна чињеница. Ао ти имаш државе у којима је државни закон усклађен са религијским нормама, у којима шеријат доминира у свим областима јавног и приватног живота, шта је онда то него утицај религије на политику? То што је Америка војно јача од њих и то што они тренутно морају да им буду савезници не мења чињеницу да они презиру амерички систем и да им је једини циљ да и у Америци успоставе онакав облик владавине какав је код њих. Катар, једна мала арапска држава, са сличним уређењем и уверењем као и Арабија, у једном писму америчком председнику, катарски владар му је поручио отворено ,,да, ми јесмо данас можда савезници, али то не значи да ви нећете сутра постати исламска држава". Слично нешто су Иранци поручили Русима. Па ево погледај само у Турској шта се дешава, ми данас гледамо обнову исламске Турске, као државе у којој ће државна идеологија и политика бити све више и више усклађена са религијом и религијским нормама, у којој владајућа партија настоји да повеже турску нацију и њен идентитет са том религијом- онда је то управо то. Или погледај друге неке државе, увек се настоји повезивање религије и политике, тако је чак и у секуларној Америци, тако је и у Русији. Једино је ЕУ држава где утицај религије опада, међутим, не религије као такве, већ само једне религије: хришћанске религије. Са друге стране, расте утицај исламске религије у Европи, ако ти кажем да у Енглеској већ дуги низ година влада шеријат, шта је онда то него пораст утицаја једне религије (у овом случају Ислама) на политику. Што пре се схвате ове чињенице, биће боље за све. Религија је веома шрок појам,тако да када се говори о утицају религије на политику или спрези религије и политике,требало би то мало изнијансирати.Проф.је нпр.говорио да Римокатоличка црква када би била неки фактор у ЕУ,неки закони не би никада прошли. Православни Србин је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 Православни Србин је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 Islam je postao najgora vrsta izopačenja i izvitoperenosti religioznosti.Religija robova. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 43 минута, Нифада рече Римокатоличка црква када би била неки фактор у ЕУ,неки закони не би никада прошли. Pa jeste.Evropa odavno nije hrišćanska.Pederi,pedofili,promene pola,ispervertiranost najgore vrste a sve u ime slobode i ljudskih prava.Koja je to vrednost koju Evropa danas drži i promoviše a da je hrišćanska? Православни Србин је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 1 сат, Православни Србин рече Само Хришћанство може да егзистира у секуларном друштву Može budizam,samo je pitanje da li je to religija ili filozofija. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 5 минута, Kratos рече Pa jeste.Evropa odavno nije hrišćanska.Pederi,pedofili,promene pola,ispervertiranost najgore vrste a sve u ime slobode i ljudskih prava.Koja je to vrednost koju Evropa danas drži i promoviše a da je hrišćanska? Koje vrijednosti je evropa bastinila dok je bila dominanto hriscanska. Sta je to obican covjek imao od takve Evrope? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Децембар 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 43 минута, Justin Waters рече Nisi u pravu ovdje. Hinduizam nisu samo kaste, hinduizam nije nista slicno abrahamskim kompaktnim religijama. Hinduizam je jedan konglomerat razlicitih i cesto protivurecnih vjerovanja. Kaste su samo jedan mali dio svega sto je nastalo na indijskom potkontinentu, i ukinute su dekretom indijske vlade i samo jos ilegalno primjenjuju u ruralnim dijelovima Indije. Hinduizam je jako podesan za multikulturalizam, izmedjuostalog to se i vidi niko u svijetu nema problem sa Hindusima izvan Indije. Слажем се са тобом. Наравно да нису све религије исте, и да се не могу гледати кроз исту призму. То баш професор и наглашава стално и каже да је основна заблуда свега управо то што се све релгије гледају на исти начин. Наравно да хиндуизам није компактан и догматски утврђен као аврамовске религије (мада, мени је искрено, споран тај термин, али ок) и наравно да Хиндуизам нису само касте. Али, факт је да су касте настале из религијског учења Хиндуизма. Дакле, веровање Хиндуизма утицало је на формирање тог друштвеног уређења. То је факт и не могу се касте одвојити од те религије. Наравно, са Хиндузмом нема проблема из простог разлога што он нема такву жељу за ширењем какву имају неке друге религије и пошто он нема глобалне претензије и не носи са собом и друштвено уређење. Зато са Хиндусима нема провлема и професор уопште и не тврди да је мултикултурализам пропао као идеја и пројекат због Хиндуса. пре 55 минута, Justin Waters рече Sintoizam nije uopste religija, i neces vidjeti malte ne nigdje u svijetu Japance da propagiraju sintoizam, oni su malte ne vise ateisti po stilu zivota tako da su i oni pogodni za multikulturalizam. Шинтоизам јесте религија, али опет слично Хиндуизму, он није компактан него је конгломерат различитих учења. Али, једно је чињеница: све Јапанце који исповедају шинтоизам повезује љубав према јапанској царској породици, за коју се верује да потиче директно од шинто богиње Аматерацу. Само захваљујући томе јапанска царска династија је међу најстаријим (ако не и најстарија) владарска породица на свету. То је факт. Јапанци не пропагирају Шинтоизам зато што ни он нема намеру да се шири по целом свету и нема глобалних претензија. И зато Јапанци можда изгледају као атеисти. Али то не значи да нису религиозни. пре 59 минута, Justin Waters рече Ostaje nam samo islam. S islamom postoje odredjeni problemi, ali treba znati takodjer da su islamske imperije u svoje doba nastanka, kalifat i otomanska imperija bile poprilicno progresivne poredeci se sa ostalim po pitanju tolerancije drugih vjera. Па не бих се баш сложио. Ево, погледај рецимо прву исламску државу коју је формирао сам Мухамед. Она је итекако спроводила терор над немуслиманима- пагански Арапи из Мухамедовог родног града и племена били су побеђени и нашли су пред избором који им је поставио сам Мухамед: или истребљење или прелазак у Ислам. И прешли су, неки само декларативно, да би спасили животе. Они који су одбили да пређу у Ислам (на пример, три јеврејска племена у Медини, која је Мухемед потпуно истребио) били су поубијани, истребљени или протерани. Тако је било у првој исламској држави коју је, понављам, формирао сам оснивач Ислама (дакле, нема ништа изворније). И каснији исламски владари су спроводили терор и насиље над немуслиманима. Пагани су били истребљивани, за њих није било опције да преживе, осим да приме Ислам. За хришћане и Јевреје је постојала опција да преживе а да не пређу у Ислам, уколико плаћају порез. Међутим, наши људи само чују то и мисле да је халифат био толерантан. Међутим, то је такође подразумевало низ других шеријатских обавеза, које су практично значиле свођење хришћана и Јевреја на грађане другог, а можда и трећег реда. Прочитај, рецимо, Омаров пакт који је халифа Омар наметнуо хришћанима и који је за хришћане практично сводио на људе мало важније од животиња и који је практично значио укидање свих њихових права. И то је чињеница. Халифат уопште није био толерантан како се некима чини, чак напротив, био је веома искључив и нетолерантан. Па и Османлије уопште нису биле толерантне, то је заблуда. Границе исламских халифата омеђене су крвавим траговима и то је факт. На крају крајева, да је Ислам и халифат заиста био толико ,,толерантан", не би се заиста велика хришћанска заједница на Блиском Истоку свела на гетое. То сигурно није због ,,толеранције", већ због терора, притисака и практично немогућих услова које је халифат наметао хришћанима. Он их јесте остављао у животу, али их је притискао и наметао им правила и обавезе које се нису могле издржати. То је факт. 1 hour ago, Justin Waters рече Svijet danas nema problem sa islamom vec islamizmom. Islamizam je jedan cudan mutant koji je nastao u grotlu evropskog kolonijalizma na blisom istoku. А можеш ли ми објаснити подробније шта је то исламизам? И како би окарактерисао оно што је радио сам Мухамед. 1 hour ago, Justin Waters рече To je Tipican primjer je Saudijska vladajuca porodica. Nisu to nikakvi muslimani vec najgori monstrumi koga interesuje samo novac, a u privatnom zivotu se bahate i sa svime sto je protivno serijatu. Е па сад, ако ти ја кажем да се и Мухамед баханалио и да је радио све супротно од закона који је сам прописао, како ћеш то коментарисати? Не знам колико познајеш Мухамедов живот, ја сам читао доста о томе, готово све о његовом животу и ономе што је радио и могу рећи, искрено, да не видим неку велику разлику између његовог живота и живота данашње саудијске породице. Не желим да вређам, ја Мухамеда, што каже професор, заиста поштујем као историјску личност, али то не значи да ћу због тог поштовања, прећутати неке основне чињенице о њему. Мухамед је у ствари имао готово исти пут као и Мухамед Абд ал Вахаб (оснивач вахабизма) и као Мухамед ибн Сауд (оснивач саудијске династије). ,,Посланик" Мухамед је такође нашао моћне покоровитеље (политичку и економску елиту у Медини) који су му помогли да освоји власт у Арабији. Исто као што Абд Вахаб и Ибн Сауд пронашли покоровитеље у британској а касније у америчкој империји, који су њима помогли да освоје власт у Арабији. И то је факт. Када је освојио власт радио је готово идентичне ствари какве сада ради саудијска владарска породица. Баханалио се, женио сто пута, могао је да има неограничен број жена (што је обичним муслиманима шеријатом забрањено), итд. Углавном, све што је обичним муслиманима било забрањено. То је он радио као владар и тиме оставио пример свим осталим исламским владарима. Тако су се понашали и сви Мухамедови наследници, имајући пример у самом Мухамеду. Не би рекао, искрено, да саудијску династију занима само новац, будући да милионе улажу у ширење Ислама широм света. Ја сматрам, али пази можда и грешим, да су чланови саудијске породице заиста религиозни људи. пре 1 сат, Justin Waters рече Drugi faktor koji im omogucava da rade to sto rade je posjedovanje nafte. To nece trajati vjecno, i nakon sto nafta bude zamjenjena sa drugom resursom njihov moc i uticaj ce nestati. Тачно. И њихова веза са САД. То је оно што њима омогућава да раде то што раде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Децембар 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 5 минута, Kratos рече Može budizam,samo je pitanje da li je to religija ili filozofija. Тачно. Будизам је више филозофија, него религија. Кратос and 3006 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 1 минут, Justin Waters рече Koje vrijednosti je evropa bastinila dok je bila dominanto hriscanska. Sta je to obican covjek imao od takve Evrope? Hrišćanske moralne vrednosti.Šta danas običan čovek ima od religije uopšte kad ti je već ta korisnost neko merilo? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 5 минута, Православни Србин рече да се и Мухамед баханалио Оф-топик ил` како се већ каже... Када сам спремао испит из Историје религије код Протића, на "белим" деловима листова уџбеника сам писао своје коментаре и смернице ради лакшег памћења... И уџбеник сам након пар година дао једном клинцу из села који је уписао теологију... Кад, зове ме дете, црче од смеха... Каже, "Чика Милане, извињавам се, ал`нисте нормални!" "Што, дете!?", рекох. "Па, данас сам баш учио будизам и животопис Гаутамин и сва набрајања о његовом испосничком животу и проче, а онда видех поред штампаног текста, коментар који сте написали поред-Шта ће јадан, црк`о од крметине"... Православни Србин, RYLAH and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Децембар 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 1 сат, Justin Waters рече Za razliku od uvrezenog misljenja da se islam moze siriti samo macem i da moze da vlada u poretku u kome je cvrsto sinhronizovan sa drzavom ipak postoje primjeri koji opovrgavaju ovu tvrdnju. Па пази, то је погрешно мишљење. Ислам се не шири само мачем. То и професор каже. Чак шта више, он каже да 90% муслимана нису терористи, али идеали оних који су терористи и идеали обичних муслимана, који живе и не врше нападе- су исти. Не желим поново да вређам, али сваки религиозни муслиман мора да шири Ислам и мора да се, на свој начин, бори за успостављање шеријатског друштва. То је просто верска заповест. Као што је нама хришћанима верска обавеза да недељом идемо на Литургију, тако је њима верска заповест да шире Ислам. Али то не значи обавезно ширење мачем. Постоји неколико легитимних начина борбе за ширење Ислама и успостављање шеријата на свету које је спроводио и сам Мухамед. Један од њих је и насељавање територије, или спровођење лукавства. Џихад или свети рат, такође је легитиман вид борбе у Исламу за који се обећавају највеће награде на оном свету. Отвори куранске ајете и погледај стихове где се говори о џихаду и уверићеш се да је ово тачно. Погинути у рату за Ислам је највеће сводечење вере, по Исламу. Реч ,,шехид", која означава оне који погину у џихаду, не значи мученик, како је ми преводимо већ буквално ,,сведок вере", и потиче од арапске речи ,,шехадет" што значи ,,свдочење вере". Они који погину у џихаду директно улазе у рај, Алах их неће ни питати за њихове грехове, јер ако погинеш у џихаду, сви грехови ти се опраштају. пре 1 сат, Justin Waters рече Islam se sirio i miroljubivim putem tamo gdje nije bilo opakih vladara i jake centralne vlasti koja je imala islam za svoju ideologiju. Primjer su Bangladesh, Malezija i Indonezija. Tamo islam nisu donijeli konjanici sa macevima vec arapski trgovci. I bas te zemlje su najvise tolerantne prema drugim manjinskim religijama u njihovom okruzenju, Indonezija i Malezija pogotovo. Слажем се, тачно је то. пре 1 сат, Justin Waters рече Drugi primjer su centralno azijske drzave, njih su ukrotili Sovjeti i skoro da ne cujes za teroriste iz Kazahstana ili Kirgistana. Tamo vlada takozvani sekularni islam, islam je vecinska religija ali ne primjenjuje se serijat niti su uopste nasilni prema drugim vjerama. Али, чак и у тим државама постоје облици шеријата који уређују живот људи. Нема Ислама без шеријата. Чак и у Чеченији влада један облик шеријата, а не руски закон, колико је мени познато. пре 1 сат, Justin Waters рече Treci primjer je Turska. Ataturk je poprilicno ukrotio islam u Turskoj. Istina je da se danas sto sta toga ozivljava, ali da budemo iskreni to jeste u sluzbi politike i nece imati nego jaceg zamaha, tamo nece sigurno ukinti Efes Pilsen i Yeni Raki samo zato da bi krenuli nekim serijatskim putem. Али Ататурково наслеђе све више нестаје у Турској. И то је факт. Владајућа партија, која има подршку турског народа, више и не крије своју намеру. Ердоган је чак предложио поновно увођење османског турског, чак и за увођење одређених шеријатских закона. То се дешава, и то је чињеница. пре 1 сат, Justin Waters рече Ostaje samo problematican salafiziam koji je ustvari zasluzan za ovu danasnju sliku islama, i onaj koji ga je iznjedrio - kolonijalizam. Kada i kako ce se to rijesti cisto je geopoliticko pitanje. Салафизам потиче од речи ,,ал-салаф" што значи ,,традиција побожних предака", мисли се на самог Мухамеда и четворицу првих рашидунских (,,исправно вођених") халифа. Салафизам настоји да доследно следи оно што је радио Мухамед и његови први наследници. Е сад, ако знамо шта су они радили, и упоредимо са оним што данас раде салафисти, треба да се запитамо има ли разлога да салафисте не сматрамо правим муслиманима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 1 hour ago, Нифада рече Религија је веома шрок појам,тако да када се говори о утицају религије на политику или спрези религије и политике,требало би то мало изнијансирати.Проф.је нпр.говорио да Римокатоличка црква када би била неки фактор у ЕУ,неки закони не би никада прошли. Иначе,када је проф.М.Јевтић говорио о томе,није се бавио тим законима,темама,него знајући какав је став Католичке цркве само је навео да је црква маргинализована у том смислу и да нема неки битан утицај. Кратос and Православни Србин је реаговао/ла на ово 2 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Децембар 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 1 сат, RYLAH рече Југославија се рецимо није распала због религије, него зато што је престала потреба за њеним постојањем. Религија је коришћена да се касније пренагласе и распирују тензије између углавном секуларних људи. То је данас скоро општепозната чињеница. Колико сам ја разумео професора, он и не тврди да се Југославија распала због религије, већ да је узрок сукоба међу југословенским народима (које он назива једним народом) верске природе, а не етничке или националне. То је његова поента. Тачно је да се Југославија распала када је престала потреба да она постоји, али факт је да је сукоб постојао одувек, чак и за време постојања Југославије. Са распадом те државе, сукоб је само ескалирао. Е сад, лично мислим да професор није сасвим у праву. За Албанце мислим да је сто посто у праву и да је тај сукоб верске природе (такав сукоб, уосталом, постоји и у самом албанском народу), али за Хрвате мислим да није у праву. Сукоб Срба и Хрвата по мени је, пре свега, националне, а не верске природе. Наравно утицала је ту и религија доста на тај сукоб, али мислим да је првенствени узрок националне природе. Све у свему, слажемо се да професор Јевтић даје одличне анализе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 23, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 Kod nas je religija ključna kod pripadnosti nekoj naciji.Hrvat je Hrvat zato što je katolik,Srbin Srbin zato što je pravoslavac,Bošnjak je ako je musliman.Nacionalnost izvire iz religije što je totalno pogrešno.Nacija izvire iz države.I to su i komunisti dobro znali pa i onaj nesretnik Aleksandar pa su veštački pokušavali da stvore jugoslovensku kvazinaciju. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Децембар 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2016 пре 49 минута, Kratos рече Pa jeste.Evropa odavno nije hrišćanska. И мислим да је највећи проблем Европе управо то- што је Хришћанства све мање и мање међу европским народима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука