Jump to content

(VIDEO) Poruka sa Krima: Živi, Srbijo!

Оцени ову тему


Guest

Препоручена порука

  • Гости

Umetnica Ksenija Simonova, Ruskinja rodom sa Krima, predstavila je svoj novi film u žanru peščane animacije „Živi, Srbijo“. Ona je postala poznata širom sveta kada je pobedila u takmičenju „Ukrajina ima talenat“ 2009. godine. Veliki deo njene umetnosti je posvećen ljudskim tragedijama, ratovima, deci oboleloj od raka, izbeglicama...

Foto: YouTube Screenshot
 
Foto: YouTube Screenshot

"Ova peščana priča govori o životu velike zemlje koja čvrsto brani svetu veru nasleđenu od svojih očeva, koja je sposobna da se raduje i da peva uprkos teškoćama i problemima sa kojima se sreće. Napravila sam je posle putovanja po gradovima i manastirima u Srbiji, gde sam zauvek zavolela tu zemlju i njene neverovatne ljude“, napisala je umetnica na svom zvaničnom sajtu. 

Prema njenim rečima, ideja za film je postojala već duže vreme, ali je na realizaciju sačekala do posete Srbiji, u kojoj je provela nedelju dana. 

U filmu se čuju dve poznate srpske narodne pesme: “Tamo daleko“ (napisana tokom Prvog svetskog rata) i “Đurđevdan“ (napisana za vreme Drugog svetskog rata). Ksenija Simonova ne krije svoju ljubav prema pesmi „Đurđevdan“, za koju kaže da govori o ljubavi koju ne mogu da prekinu ni zarobljeništvo, ni koncentracioni logor, ni rat. 

“To je pesma koju zaista mnogo volim. Ona se može čuti na romskom jeziku u filmu Emira Kusturice ’Dom za vešanje‘. Postoji i verzija na poljskom jeziku kao duet Gorana Bregovića i poljske pevačice Kaje, i ta verzija nam je veoma dobro poznata. O srpskoj verziji i o istoriji same pesme su mi pričali u Srbiji. Naježila sam se kada sam čula tu priču. Srbija je za nas bratska zemlja. Niko u Evropi, kao Rusi i Srbi, nije prošao tako užasan i krvav put. Živi, Srbijo“, rekla je umetnica.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...