Ћириличар Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 47 минута, Иван ♪♫ рече Koja je razlika da li je u ranijem dobu ili kasnijem, to je začet život koji ima svoj kontinuitet, ishod je isti bez obzira kad ga prekinuo (usmrtio). И да, ако ћемо тако прешироким дефиницијама баратати, сви смо ми убице јер смо до сада усмртили макар стотине живота ( пих кол'ко сам муха спљоштио сам и комараца... ), који су опет комплекснији од ембриона. Natasa. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 1 минут, Ћириличар рече И да, ако ћемо тако прешироким дефиницијама баратати, сви смо ми убице јер смо до сада усмртили макар стотине живота ( пих кол'ко сам муха спљоштио сам и комараца... ), који су опет комплекснији од ембриона. С тим што муве и комарци никад неће постати ништа комплексније од мува и комараца. Што се тиче абортуса, сем у случајевима болести, немам пуно дилема... Нарочито што је граница за абортус код нас постављена добрано након границе где више нема дилеме да ли је почела индивидуализација једног човека. Тешко је живети са обавезом коју ниси желео, али све је мање зло од ускраћивања права на живот. нарочито када постоји могућност усвајања. додатно, нека одговорност мора постојати, не настају бебе случајно... Dijasporka, Sanja Т. and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 9 часа, Срђан Шијакињић рече С тим што муве и комарци никад неће постати ништа комплексније од мува и комараца. Али "живот је живот" и битно је да је живот угашен. Прешироко је поставио реченицу да аргумент "убијамо живот" губи смисао. пре 9 часа, Срђан Шијакињић рече Тешко је живети са обавезом коју ниси желео, али све је мање зло од ускраћивања права на живот Ја бих рекао да постоје случајеви у којима је чак ускратити живот хуманије дјело, ако је очигледно да би живот новом човјеку био изузетно тежак. Може се то гледати и са те стране. Иначе, занимљиво је да се слажем у начелу - људски живот је људски живот, а и битан је потенцијал у шта се организам може развити. Али реалност је сурова и тјера нас на модификацију наших идеалних ставова и на "калкулацију животима". Камо среће да је све црно-бијело па да не морамо баратати са овим сивим зонама. пре 9 часа, Срђан Шијакињић рече Нарочито што је граница за абортус код нас постављена добрано након границе где више нема дилеме да ли је почела индивидуализација једног човека. Сад да питам - је ли ембрион човјек, или организам са потенцијалом да постане човјек? Како ти на то гледаш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 14 часа, Иван ♪♫ рече Problem kod takvog rezonovanja je što u potpunosti negira život embriona. A to je već začet čovek. Ne negira se život embriona. Već to da u moralnom smislu interesi embriona imaju istu ili čak veću težinu od interesa odraslog čoveka/deteta. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 13 часа, Paradoksologija рече Za ovu temu imamo relativno zvaničan stav naše Crkve - vantelesna oplodnja se prihvata ukoliko se ne stvori više embriona no što se ima nameru implantirati. Ali Crkva time upravo zanemaruje ovo što je prethodno rečeno: da je samo razvijanje tehnika potpomognutog oplođenja zahtevalo da se "baci" ko zna koliko embriona. Dakle, danas ćemo da tražimo da se stvori samo onoliko embriona koliko će se iskoristiti, a potpuno zanemarujemo sve te milione embriona koji su, hteli-ne hteli morali da umru, da bismo uopšte imali tu tehnologiju. Malo nelogično. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 11 часа, Natasa. рече Ali embrion nema emocije, ne oseća bol, nema svest. Kakve to veze ima? пре 11 часа, Ronald рече Tacno niti intaligenciju mnogih životinja. Moja macka ima vise inteligencije i vise je svesna nego novorodjena beba. I? Kakve to veze ima? Sanja Т. and Dijasporka је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 2 часа, Ћириличар рече Сад да питам - је ли ембрион човјек, или организам са потенцијалом да постане човјек? Како ти на то гледаш? Na šta ovo tebi liči? Ina Ina је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 12 часа, Natasa. рече Ali embrion nema emocije, ne oseća bol, nema svest. Prenatalna psihologija se ne bi složila s tobom. Savremena nauka je još dvadesetih godina prošlog veka utvrdila da zvuci i pokreti dopiru do bebe već tokom njenog embrionalnog života http://www.lovesensa.rs/clanci/psihologija/prenatalna-komunikacija Sanja Т. and Ina Ina је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 2 минута, Kratos рече Na šta ovo tebi liči? Ovo je već veliko, fetus u materici. Formirana veza majka dete. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 1 минут, Natasa. рече Ovo je već veliko, fetus u materici. Formirana veza majka dete. Ne,to ti je embrion u 9 nedelji. https://sr.wikipedia.org/sr/Ембрион Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 Управо сада, Kratos рече Prenatalna psihologija se ne bi složila s tobom. Savremena nauka je još dvadesetih godina prošlog veka utvrdila da zvuci i pokreti dopiru do bebe već tokom njenog embrionalnog života http://www.lovesensa.rs/clanci/psihologija/prenatalna-komunikacija Ali sve vreme je beba u materici, povezana sa majkom. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 Управо сада, Kratos рече Ne,to ti je embrion u 9 nedelji. https://sr.wikipedia.org/sr/Ембрион Tad već postaje fetus. Ima sve obrise čoveka. Ћириличар and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 Kad smo već kod odnosa embrion-fetus koliko su stari embrioni u epruveti pre nego što se implementiraju u matericu? http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 6 минута, Natasa. рече Kad smo već kod odnosa embrion-fetus koliko su stari embrioni u epruveti pre nego što se implementiraju u matericu? Implantacija se obavlja nakon 3 ili 5 dana, zavisno od procedure. I mislim da ovde imamo dve odvojene etičke dileme: jedna je 'šta je sa embrionima koji se ne uspeju imaplantirati, uprkos pokušaju?' i 'šta je sa viškom embriona koji se ni ne pokušavaju implantirati već ostaju zamrznuti, pa se na kraju i unište?'. SPC odobrava postupke IVF u kojima se svaki stvoreni embrion u nekom trenutku pokušava implantirati, za razliku od katolika, koji osuđuju svaku formu potpomognute oplodnje koja stvaranje života odvaja od direktnog seksualnog čina. Ili je ovde možda preciznije govoriti o zigotima? Natasa? Dijasporka and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Децембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2016 пре 36 минута, Kratos рече Na šta ovo tebi liči? То је фетус, а не ембрион. Natasa. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука