Natasa. Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 6 минута, Paradoksologija рече Navedoh Crkvu jer po meni SPC ima daleko racionalniji i realniji pristup od RKC, koja prosto to blanko zabranjuje. I uvodni tekst polazi sa stanovišta RKC, zato mi je bilo bitno to ovde naglasiti. Ja, eto, priznajem da mi je krivo zbog svakog izgubljenog života, pa i najmanjeg, koliko god to bilo iracionalno i neopravdano. Ali mi je daleko više žao rođene dece koja su gladna, bolesna, umiru od gladi ili žive u teškim uslovima. Ok, to me interesuje. Embrion u epruveti je živ...koliko nas je briga za njega. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 27 минута, Paradoksologija рече Neka istraživanja su pokazala da se od prirodno začetih embriona implantira manje od 50% (jedno istraživanje daje brojku od samo 30%) - ostali jednostavno ne nastave život. Razlika je u tome što na prirodu nemamo uticaja, mi ne možemo uticati na to kada će se neki život prekinuti prirodnom smrću. Kada je u pitanju ono o čemu je reč na temi, to je svestan izbor. Sanja Т., Дијана. and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 11 минута, Paradoksologija рече Ja, eto, priznajem da mi je krivo zbog svakog izgubljenog života, pa i najmanjeg, koliko god to bilo iracionalno i neopravdano. Zar ćeš se još i izvinjavati zato što ceniš život??? Ina Ina and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 13 минута, Natasa. рече Ok, to me interesuje. Embrion u epruveti je živ...koliko nas je briga za njega. Е, а да ли је ембрион човјек, или је "човјек у настајању" ( или тачније речено организам који касније се развија у човјека )? Заправо, да ли се та подјела може узети у обзир? А на крају крајева, ово је само једна димензија читаве проблематике - она чиста идеалистичка, морална. У животу мора се и реалност са својим факторима узети у обзир који нас тјерају на модификацију или напуштање неких идеала пре 10 минута, Иван ♪♫ рече Razlika je u tome što na prirodu nemamo uticaja, mi ne možemo uticati na to kada će se neki život prekinuti prirodnom smrću. Kada je u pitanju ono o čemu je reč na temi, to je svestan izbor. Као што рекох, то је тачно и аргумент је који завршава сваку причу... ако се гледа само са идеалистичке моралне стране. Реалност нас тјера да прихватимо нека зла ( или "зла" ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 5 минута, Ћириличар рече Реалност нас тјера да прихватимо нека зла ( или "зла" ). Zašto? Da li time barem spašavaš drugi život? (Mada su već kalkulacije sa životom odvratne.) Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 1 hour ago, Natasa. рече Ok, to me interesuje. Embrion u epruveti je živ...koliko nas je briga za njega. Pokusavam da shvatim ovo pitanje, ali mi ne ide. Briga je briga, bez obzira jel neko licno investiran u to, ili je razmislio o tome, ili je naucen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 1 hour ago, Иван ♪♫ рече Zašto? Da li time barem spašavaš drugi život? (Mada su već kalkulacije sa životom odvratne.) Не може се негирати чињеница да постоје ситуације у којима абортус јесте мање зло. Шта ако је на примјер дјевојка од 16 година затруднила, због своје несмотрености или непажње? Мени је ту веће зло њој изузетно уско укалупити читав живот тако младој само јер неко други који је не зна мисли да је оплођена јајна ћелија човјек ( а са друге стране имаш оне који ембрион не сматрају човјеком уопште ). Хајд, нека то буде неки примјер јер је и релативно чест. Не мора циљ бити спасавање само другог живота од смрти, него и спасавања другог живота од јако тешких, оптерећујућих или лоших посљедица. А опет, то све говорећи у чисто идеалистичкој моралној сфери. Такође, нису калкулације са животом одвратне. Као што рекох и понављам опет - јесу лоше ако само примјењујеш идеалистичне моралне норме, али реалност ће те ставити у ситуацију када се мора бирати између двије, по тим нормама, зле ствари. И шта онда? Онда је добро бити "зао", јер се на дуже стазе чини добро тако што се поред тих идеалистичних аргумената узму у обзир "зли" аргументи из реалности. А реалност је да је некада боље и дозволити абортус у најранијем добу, док је у питању још ембрион, под отворенијим условима јер је на дуже стазе тако боље у било ком смислу. Такође постоје и изузетне ситуације абортуса у каснијем добу када је, генерално прихваћено иначе, оправдано дозволити абортус ( предвиђени су лијепо у нашем Кривичном законику и мени лично су потпуно логични, осим једног. Али пошто је ово јако комплексно питање, не правим се талибаном ). И опет, оно што је Наташа рекла - ко овдје према ембриону има однос као према човјеку, али овако људски, емотивно, душевно, а не просто догматски или идеолошки јер је тако научен? Мислим, реално... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 1 сат, Natasa. рече Ne negira se život embriona. Samo je pitanje da li vas je uopšte briga za smrznuti embrion iz epruvete. Ne znam, valjda jeste. ps: ne moraš mi persirati Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 6 часа, Natasa. рече Očigledno ne. I, šta sad? Nema veštačke oplodnje zato što mora da propadne koji embrion? Mislim da je i Mengele nešto slično rekao tipa šta nema izučavanje genetike zato što mora da propadne neki jevrejčić ili neka druga niža rasa? Н И Н Е, Sanja Т. and Dijasporka је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 27 минута, Ћириличар рече Шта ако је на примјер дјевојка од 16 година затруднила, због своје несмотрености или непажње? Мени је ту веће зло њој изузетно уско укалупити читав живот тако младој само јер неко други који је не зна мисли да је оплођена јајна ћелија човјек ( а са друге стране имаш оне који ембрион не сматрају човјеком уопште ). Хајд, нека то буде неки примјер јер је и релативно чест. Не мора циљ бити спасавање само другог живота од смрти, него и спасавања другог живота од јако тешких, оптерећујућих или лоших посљедица. А опет, то све говорећи у чисто идеалистичкој моралној сфери. Zašto je trudnoća, dete ,,teška, opterećujuća i loša posledica"? Дијана. and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 30 минута, Ћириличар рече А реалност је да је некада боље и дозволити абортус у најранијем добу, док је у питању још ембрион Koja je razlika da li je u ranijem dobu ili kasnijem, to je začet život koji ima svoj kontinuitet, ishod je isti bez obzira kad ga prekinuo (usmrtio). Ina Ina, Дијана. and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 43 минута, Kratos рече Mislim da je i Mengele nešto slično rekao tipa šta nema izučavanje genetike zato što mora da propadne neki jevrejčić ili neka druga niža rasa? Ali embrion nema emocije, ne oseća bol, nema svest. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 35 минута, Иван ♪♫ рече Zašto je trudnoća, dete ,,teška, opterećujuća i loša posledica"? Зашто мислиш да говорим о трудноћи, а не о будућности од 20 година тогм ладог човјека, па и више, након тог тренутка ( на шта сам и мислио конкретно )? Будућности која је, реално, много тешка за некога из обичне породице, неког средњег друштвеног статуса коме би такво нешто одузело много могућности за развијање, како људско и карактерно тако и образовно и економско. Ту се та два зла сукобљавају - дозволити да се изврши нешто што један дио људи сматра убиством, или не дозволити али тиме ефективно одузети некоме много могућности у животу које су круцијалне за развој сваког младог човјека. И сад ту зависи ко на шта ставља јачи акценат и шта узима као људско биће. И ту нема једнозначног одговора, већ само оквирног, а рјешење се увијек налази на некој златној средини гдје се зло према оба идеала чини у одређеној, али мањој мјери. Но, реалност је сурова некад. пре 35 минута, Иван ♪♫ рече Koja je razlika da li je u ranijem dobu ili kasnijem, to je začet život koji ima svoj kontinuitet, ishod je isti bez obzira kad ga prekinuo (usmrtio). Разлика је у физиолошкој развијености организма. Управо због тога га једни сматрају човјеком а други пак не, јер није довољно физиолошки развијено да би се могло сматрати човјеком у физиолошком смислу. Данас је то питање заправо и ријешено у многим свјетским законодавствима тако што је постављена граница до када је абортус потпуно слободан. Та граница је слична и варира од 8-10 седмица ако се добро сјећам. Код нас је то до 10. седмице нпр. Главни проблем је, мислим, тај што је ембрион у својој суштини прелазни облик од простог ћелијског организма ка сложеном људском организму. Ембрион је "сива зона" и одатле полемика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 2 минута, Natasa. рече Ali embrion nema emocije, ne oseća bol, nema svest. Tacno niti intaligenciju mnogih životinja. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2016 пре 41 минута, Иван ♪♫ рече Zašto je trudnoća, dete ,,teška, opterećujuća i loša posledica"? Zato što je ogromna odgovornost koja ti menja život iz korena i ako nije spremna na to, onda je itekako opterećujuće. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука