Jump to content

Да ли је вода живо створење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Darko.O

To sto se stvari u prirodi desavaju prema ustaljenim mehanizmima i time sto religiju to ne zanima za razliku od nauke. To ne znaci da hriscani veruju da je Bog vakumski odvojen od prirode i da nemoze na nju da utice. Mi verujemo da upravo Bog moze da prevazidje nuznost svakog mehanizma prirode ukljucujuci i onaj najgori, smrt.

Da li to znači da može i svet da stvori i sva bića na njemu i sve ljude po svom liku itd?

I da ogavna Teorija Evolucije po kojoj smo nastali od majmuna nije tačna?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 143
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

За тебе ћемо припремити скафандер и стерилну кашичицу,не брини се. :cheesy:

0110_hahaha ...

Elem zasto insistiram - moze da bude opsano. Ovako nije strasno, sta kapljicno mozete da dobijete neki grip ili prehladu sto ce te verovatno dobiti i ovako i onako u sezoni.

Medjutim ako izbije neke epidemija rakunskog (ili koje je vec sledeci na redu) gripa, ugrozavate i sebe i sve nas oko vas 0110_hahaha ...

Јао јао , као што рекох ето вама разлога као и Стаљину.

Ma vidis kako smo strasni i opaki. Tesko vama ako dodjemo na vlast :) .
Једва чекам да дођете на власт и да вам коначно "процветају руже"...то ће бити знак квалитета...употребљеног ђубрива. :)

Мала шала!  :)

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje.

хоћеш да уведеш медицински оправдане услове за причешћивање после 20 векова црквене праксе?  :) 0110_hahaha 0110_hahaha
Али,ипак..неће атеисти у потпуности да се одрекну Бога...потребна им је здрава конкуренција. :)
још горе, не би постојало ништа што би могло да негирају и самим тим би негирали своју сврху  :) 0110_hahaha :)

Ti stvarno misliš da je meni bitno da bilo šta negiram bilo kome?

па што се тиче твог конкретног примера, мислим да ти се не би свидело да ти кажем да си посрнули верник :)

U kom smislu posrnuli?  

знаш оно кад се затрчиш, па запнеш о каменчину, па кад треснеш из све снаге, па се наљутиш на Бога што је ставио ту каменчину ту  :)

има и она верзија кад запнеш па напарвиш неких пар суманутих акробациј и корака за које си мислио да не постоје у теби па се испостави да није ништа страшно?  :cheesy:

take your pick  :)

Подели на овим сајтовима

Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje.

хоћеш да уведеш медицински оправдане услове за причешћивање после 20 векова црквене праксе?  0110_hahaha 0110_hahaha :)
Али,ипак..неће атеисти у потпуности да се одрекну Бога...потребна им је здрава конкуренција. :)
још горе, не би постојало ништа што би могло да негирају и самим тим би негирали своју сврху  0110_hahaha :) :)

Ti stvarno misliš da je meni bitno da bilo šta negiram bilo kome?

па што се тиче твог конкретног примера, мислим да ти се не би свидело да ти кажем да си посрнули верник :)

U kom smislu posrnuli?  

знаш оно кад се затрчиш, па запнеш о каменчину, па кад треснеш из све снаге, па се наљутиш на Бога што је ставио ту каменчину ту  :)

има и она верзија кад запнеш па напарвиш неких пар суманутих акробациј и корака за које си мислио да не постоје у теби па се испостави да није ништа страшно?  :cheesy:

take your pick  :)

Ja bacati Milana uvis ovako!  :)  :)  :)

Подели на овим сајтовима

@Darko.O

To sto se stvari u prirodi desavaju prema ustaljenim mehanizmima i time sto religiju to ne zanima za razliku od nauke. To ne znaci da hriscani veruju da je Bog vakumski odvojen od prirode i da nemoze na nju da utice. Mi verujemo da upravo Bog moze da prevazidje nuznost svakog mehanizma prirode ukljucujuci i onaj najgori, smrt.

Da li to znači da može i svet da stvori i sva bića na njemu i sve ljude po svom liku itd?

Јој,мораћу да ти одржим,када се видимо,убрзан курс православне теологије,њених догми,термина и њихових значења...овако се прича само компликује.Што пре да дођеш на курс!  :cheesy:

Подели на овим сајтовима

@Darko.O

Јој,мораћу да ти одржим,када се видимо,убрзан курс православне теологије,њених догми,термина и њихових значења...овако се прича само компликује.Што пре да дођеш на курс!  :)

Potruditi ću se. Trenutno sam jako zbunjen.

Pa jeste pa nije pa mož ovako pa mož onako... 

eee živote...    :)  :cheesy:

Подели на овим сајтовима

Ako on to moze to znaci da TE nije tacna? Zakljucujes na nacin koji je daleko do racionalnog.

Подели на овим сајтовима

Ako on to moze to znaci da TE nije tacna? Zakljucujes na nacin koji je daleko do racionalnog.

A Adam i Eva?

Подели на овим сајтовима

Адам и Ева...

...из љувави Божије створена бића која су носиоци личностног потенцијала датог од стране пар екселанс Личности,Личности Тројичног Бога,ради превазилажења "датости" створене егзистенције и постојања "по природи" које увек "пер се" врхуни у пролазности и смрти.Телеснодуховна бића која су створена као таква ради остварења слободнољубавне животворне заједнице са Њим (само биће која се оствари као заједница слободе и љуваби са Богом и људима може бити слободно и названо "личношћу"...отуда разлика између појмова "личност" и "индивидуа")  и самим тиме превазилажења детрминисаности и ограничености сопствене створене суштине која увек врхуни у неизбежности смрти јер као такво није биће "суи генерис" и није само себи узрок...и све то ради Божије љубавне жеље за обесмрћењем читаве твари (чега је човек део,али и,што је од круцијалног значаја у овој причи,носилац тварности у свој њеној свеукупности...и то наравно није случајно Бог уредио) и њих самих,обесмрћења које ће се десити у свој пуноћи кроз васкрсење "новог Адама",Богочовека Христа,кроз васкрсење којим ће бити "жаока смрти" коначно сломљена...јел си нешто укапирао од милионитог дела оног што би требало да се научи у православљу да би могло да се о истом разговара?  :cheesy:

Подели на овим сајтовима

Адам и Ева...

...из љувави Божије створена бића која су носиоци личностног потенцијала датог од стране пар екселанс Личности,Личности Тројичног Бога,ради превазилажења "датости" створене егзистенције и постојања "по природи" које увек "пер се" врхуни у пролазности и смрти.Телеснодуховна бића која су створена као таква ради остварења слободнољубавне животворне заједнице са Њим (само биће која се оствари као заједница слободе и љуваби са Богом и људима може бити слободно и названо "личношћу"...отуда разлика између појмова "личност" и "индивидуа")  и самим тиме превазилажења детрминисаности и ограничености сопствене створене суштине која увек врхуни у неизбежности смрти јер као такво није биће "суи генерис" и није само себи узрок...и све то ради Божије љубавне жеље за обесмрћењем читаве твари (чега је човек део,али и,што је од круцијалног значаја у овој причи,носилац тварности у свој њеној свеукупности...и то наравно није случајно Бог уредио) и њих самих,обесмрћења које ће се десити у свој пуноћи кроз васкрсење "новог Адама",Богочовека Христа,кроз васкрсење којим ће бити "жаока смрти" коначно сломљена...јел си нешто укапирао од милионитог дела оног што би требало да се научи у православљу да би могло да се о истом разговара?  :cheesy:

Na koji način se priča o Adamu i Evi uklapa u Teoriju Evolucije?

Aquilio je prihvatio to. Ili bolje reći TE.

Подели на овим сајтовима

Не знам за аквилије ставове,али искрено...не пратим све што човек пише,нити ме прича о ТЕ интересује.Ја причам о Богом даном назначењу човека,његовој улози,смислу и циљу...то је оно што мене интересује и што интересује,у крајњен случају,сваког хришћанина...прича "ТЕ версус Креационизам" ме не интересује, али уопште,веруј ми,јер са сотириолошког становишта (учење о спасењу човека и обесмрћењу свега створеног) је та прича ирелевантна за већину хришћана који кроз призму вере промишљају стварност и себе.Наравно,има оних који желе учинити веру и науку комплментарним и то није лоша ствар (и надасве је реалног карактера!),али лично мене то много не инетерсује.

Наравно...све ово што сам рекао треба допунити,појаснити,још више дефинисати,да би ти било јасно оно што сам испричао.Зато сам рекао да се требаш прво детаљно упознати са Православљем па ће ти неке ствари бити јасније...а то не може на овај начин...барем не у потпуности.

Подели на овим сајтовима

Гутам слова,исправљам,преправљам,додајем...губим се јер ми се спава и не знам где се налазим,шта куцкам и шта причам више  :cheesy:...ајд ћао свима!

Подели на овим сајтовима

Na koji način se priča o Adamu i Evi uklapa u Teoriju Evolucije?

Aquilio je prihvatio to. Ili bolje reći TE.

Adam i Eva osim sto su licnosti ujedno su i arhetipovi i da tako kazem skice odnosa Bog - covek.

Price o dvoje ljudi pre 6000 godina koji su na nagovor (reptila)zmije koja govori bukvalno ubrali plod drveta

jabuke(vocke) i zbog toga izbaceni iz neke oaze je naravno besmislica. I ima vise veze sa narodnim verovanjem i pokusajem da stvori sliku o tome na koji nacin se odvijala istorija ljudi. Pokusaj da da epistemioloski iskaz, posto nije bilo nauke oslonili se na zamisljanje.

Adam i Eva su imali opstenje sa Bogom preko nestrovnerih Bozanskih energija i trebali su da uzrastaju u tom opstenju do mere rasta visine Hristove i tako privedu sebe i ceo kosmos u potunu besmrtnost, u oblik vecnog postoajanja.

To opstenje su odbili jer su hteli sami po sebi, svojim energijama da sebe ucine besmrtnim kao i ceo kosmos. E to je ta "jabuka". Jabuka je simbol autonomije, simbol samobitnosti necijeg bica. Tako da nije Bog izbacio coveka iz svog prostora nego covke Boga.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...