Solomon Kane Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje.хоћеш да уведеш медицински оправдане услове за причешћивање после 20 векова црквене праксе? 4chsmu1 Али,ипак..неће атеисти у потпуности да се одрекну Бога...потребна им је здрава конкуренција. :cheesy: Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 За тебе ћемо припремити скафандер и стерилну кашичицу,не брини се. :cheesy: ...Elem zasto insistiram - moze da bude opsano. Ovako nije strasno, sta kapljicno mozete da dobijete neki grip ili prehladu sto ce te verovatno dobiti i ovako i onako u sezoni. Medjutim ako izbije neke epidemija rakunskog (ili koje je vec sledeci na redu) gripa, ugrozavate i sebe i sve nas oko vas ... Јао јао , као што рекох ето вама разлога као и Стаљину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 @Александар Pa ne znam Aco, mislim da sve zavisi to od raznih stvari. Evo recimo ta nafora, koliko se sećam, to nije običan hleb, jesam li u pravu? Ili su ga služili bajatog ili su ga natopili vinom. A ako su ga natopili vinom, možda je gluten izreagovao sa nečim i promenio se? A ta čuda koja prkose zakonima fizike, mislim da mi ateisti imamo svako pravo da budemo jako skeptični kada je to u pitanju. I nije mi jasno, kako to da kada je u pitanju evolucija, onda se zastupa teza da je ona priznata od strane religije zato što je ona (religija) ontološki sistem, egzistencijalistička filozofija, i ne nudi objašnjenja za te stvari kojima se u tom slučaju bavimo a to je epistemološka oblast. A ti si u svom postu napisao taj događaj, ne sumnjam u to da govoriš istinu ali nudiš objašnjenje da je to delo (B)boga a očigledno je da se to izgleda selektivno primenjuje - onako po potrebi. Okej, koristimo isti princip - šta je sa sveštenikom Valentinom iz Moldavije koji je na krštenju ono nesrećno dete udavio? Čega je to delo? Mislim da to nije dokaz ni za šta. http://www.alo.rs/vesti/29498/Pop_udavio_decaka_pri_krstenju Svako dobro. Не. Био је сасвим обичан хлеб. Нити бајат нити натопљен вином (и сам сам га јео). Уз то, бо је веом свеж. Што се тиче скептицизма, то је сасвим нормално. И ја сам веома скептичан. Немој да мислиш дахришћанин презире науку и да очекује да се њему дешава све мимо природних закона. Такав је у дебелох духовној обмани ако тако размишља (да стално њушка и очекује чуда пред својим очима и да се уз то још подсмева природним законима). Таквом треба заиста добар свештеник-духовник, а неретко и добар психијатар да га врати у нормалу. Дакле, ја заиста не припадам оном слоју људи који верује и очекује да се све пред њима одвија по закону чуда а не природе. Међутим, ја сведочим оно што сам доживео. И у вези тога верујем да је то Божија интервенција. Исто као што верујем да су и саме законитости у природи продукт Творца и Законодавца, а не случајности. Ипак постоји златно правило за сваког нормалног хришћанина - веруј Богу, али не очекуј да Он увек мора да твори чуда пред тобом. Ствари се догађају по законима природе, а Бог твори чуда онда када хоће и како хоће. Нама је то углавном недокучиво (Његов промисао). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Постоје ствари које су недоступне таквом поимању. И у самој науци их имаш. Јеси ли себи некад поставио питање о границама и безграничности космоса? Покушај да дођеш до рационалног одговора и нећеш моћи. Разбијаћеш главу жестоким апоријама. Znam ja to vrlo dobro. Ne napadam religiju ovde vec tvrdnju o nezarazovosti na pricescu.Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje. Svi mi koristimo neku metodologiju da razanamo dobre ideje od nebuloza, ali imnogi ovde prosto nemaju ni zrnce te vestinu, ili je ne primenjuju konzistentno u svim oblastima. I onda zavrsis sa nekim prilicno primitivnim verovanjima. Mislim, stekao sam ja na ovom forumu izvestan rispekt za pravoslavlje i koliko moze da bude pozitvna sila ljudima u zivotu, ali brate ovakvi addendumi nicim izazvani o neprenosivosti bolesti su vam potpuno nepotrebni i opasni. Ја ти пријатељу само сведочим своје искуство и искуство многих људи које познајем. А, сложићеш се, искуство је нешто што је вредно барем малог поштовања. Ја не желим да овде доказујем било какве мађионишарске трикове или чаробњачке вештине, па да ме са правом назовеш примитивним. Ја говорим овде оно што редовно живим и имам у искуству. Твој проблем да то очигледно кошење са законима биологије и медицине прихватиш као нешто ипак нормално и истинито је у томе што ти негираш Бога. Ја не негирам Бога и зато ме овакве ствари нимало не чуде. Ти си Бога избрисао из стварности и зато ти је све ово примитивизам. А добро ми је познато како се вируси и бактерије преносе. Запитаћу те још нешто. Имам једно веома специфично искуство у Цркви. Ако хоћеш да ми верујеш, ево да ти испричам. Моја млађа ћерка, када је имала непуне две године, изненеда је добила алергију на глутен. Није смела да једе ништа што у себи садржи ову материју, која се највише налази у брашну. Дакле, хлеб је потуно био искључен из исхране. Оболење су прегледом утврдили и дијагностиковали најбољи лекари са дечије клинике у Тиршовој (међу њима и начелник оделења, професор). Када би малецка појале мало хлеба појављивао би се жесток пролив. Ипак, у Цркви је без проблема јела нафору (хлеб који остаје након вађења агнеца који се користи за причешће). Да ли сам се плашио тога? Јесам ли био скептичан? Па наравно да јесам. Међутим, она је ко за инат јела, по пуне шаке иако сам ја дозвољавао само мало (толика је моја вера била, много мања него мој огромни скептицизам). И видиш, никада јој се пролив није појавио од хлеба (нафоре) у Цркви. Код куће је понекад крадом јела хлеб или нешто друго са брашном и редовно добијала пролив. Сад ми ти објасни како и зашто? Ако мене пита: немам рационално објашњење. А десило се и то не једном већ је трајало дуго времена. Skakljivo je ovo pitanje, jer kako prici recimo coveku a da ga ne uvredis ili da se ne postavis paternalisticki i nadmeno, jer ljudi se mnogo uloze u to. Sto se tice pricesca i bolesti stvar je jasna - to se moze testirati i spada u domen nauke, tako da su nasa misljenje a tome izlisna dok se ne testira. Za ovo drugo - verujem ti ja na rec recimo za cerku, i ja ti ne mogu objasniti zasto je to tako. Mogu da imam svoje pretpostavke, ali tek na poslednjem mestu ce biti pretpostavka da je u pitanju nesto cudesno. To je zato sto se u mom pogledu na svet, cuda ne desevaju. Ti si hriscanin, pa u startu izvesna cuda prihvatas. To za posledicu vuce i da ces lakse prihvatiti cudo za objasnjenje nekog naizgled neobjasnjibog dogadja nego ja. Ali ja bih da istaknem da to samo znaci da bi ti morao da budes mnogo oprezniji od mene kada o tome razmisljas. To sto cuda mogu da se desavaju ne znaci i da se stvarno desavaju uvek i onako kako si ti zamislio, i zato ti, kao i ja treba da budes skeptican da ne bi zavrsio sa raznim primitivnim verovanjima. Ja imam prijateljicu koja tvrdi da je aloja izlecila njenu kevu cudesno od raka. Ona maltene ni ne ide kod doktora, od prehlade do 'boli me nesto jako u dodnjem delu stomaka' leci alojom. I zaista sto je duze koristi to je vise ubedjena. U njenom svetu aloja ima cudesna svojstva. Postoje ocigledne paralela izmedju tvojih i njenih verovanja, a povezuje ih nedostatak skepticizma. Kada budem imao vremena otvoricu temu o tome sta je to zdrav skepticizam, zato je koristan i vernicima i nevernicima alike... The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Међутим, ја сведочим оно што сам доживео. И у вези тога верујем да је то Божија интервенција. Исто као што верујем да су и саме законитости у природи продукт Творца и Законодавца, а не случајности. Ипак постоји златно правило за сваког нормалног хришћанина - веруј Богу, али не очекуј да Он увек мора да твори чуда пред тобом. Ствари се догађају по законима природе, а Бог твори чуда онда када хоће и како хоће. Нама је то углавном недокучиво (Његов промисао). Veruješ da je to Božija intervencija? Stani stani... Ajde ovako... Solomon je studirao filosofiju, Solomone, može li predmet ontološkog sistema da radi bilo šta u realnom svetu metodoloških objašnjenja? Da, vidim da veruješ da su same zakonitosti u prirodi produkt "Tvorca i Zakonodovca" a osnovni argument koji zastupam ja a zastupaju ga i mnogi drugi ljudi koji su teisti (Aquilio, Petar M...) je da je to pogrešno. Zato što religija nipošto ne nudi objašnjenja za te stvari. Ali baš nipošto. Ona je ontološki sistem. Kao što ni nauka ne nudi objašnjenja ontološkom sistemu I to je, nažalost (ili ne?), (e u ovo sam baš siguran) apsolutno jedini način da ona nije u sukobu sa naukom. Na taj način je ona sušta suprotnost njoj. Prelistaj "Biblija i epistemologija" na "Dijalogu sa ateistima". (Zahtevam od nadležne administracije da se ostatak diskusije prebaci u topic "Dijalog sa ateistima" jer je ovo dijalog sa ateistima. Jako prosto. :cheesy: ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje.хоћеш да уведеш медицински оправдане услове за причешћивање после 20 векова црквене праксе? :) 0110_hahahaАли,ипак..неће атеисти у потпуности да се одрекну Бога...потребна им је здрава конкуренција. :cheesy:још горе, не би постојало ништа што би могло да негирају и самим тим би негирали своју сврху 0110_hahaha 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje.хоћеш да уведеш медицински оправдане услове за причешћивање после 20 векова црквене праксе? :) 0110_hahahaАли,ипак..неће атеисти у потпуности да се одрекну Бога...потребна им је здрава конкуренција. :cheesy:још горе, не би постојало ништа што би могло да негирају и самим тим би негирали своју сврху 0110_hahaha 0110_hahaha Ti stvarno misliš da je meni bitno da bilo šta negiram bilo kome? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 јао Боже, што је тужно кад понесу шрафцигере и упутства за употребу да би Тебе погледали :cheesy: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje.хоћеш да уведеш медицински оправдане услове за причешћивање после 20 векова црквене праксе? :) 0110_hahahaАли,ипак..неће атеисти у потпуности да се одрекну Бога...потребна им је здрава конкуренција. :cheesy:још горе, не би постојало ништа што би могло да негирају и самим тим би негирали своју сврху 0110_hahaha 0110_hahaha Ti stvarno misliš da je meni bitno da bilo šta negiram bilo kome? па што се тиче твог конкретног примера, мислим да ти се не би свидело да ти кажем да си посрнули верник клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 јао Боже, што је тужно кад понесу шрафцигере и упутства за употребу да би Тебе погледали :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 @Darko.O To sto se stvari u prirodi desavaju prema ustaljenim mehanizmima i time sto religiju to ne zanima za razliku od nauke. To ne znaci da hriscani veruju da je Bog vakumski odvojen od prirode i da nemoze na nju da utice. Mi verujemo da upravo Bog moze da prevazidje nuznost svakog mehanizma prirode ukljucujuci i onaj najgori, smrt. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje.хоћеш да уведеш медицински оправдане услове за причешћивање после 20 векова црквене праксе? :) 0110_hahahaАли,ипак..неће атеисти у потпуности да се одрекну Бога...потребна им је здрава конкуренција. :cheesy:још горе, не би постојало ништа што би могло да негирају и самим тим би негирали своју сврху 0110_hahaha 0110_hahaha Ti stvarno misliš da je meni bitno da bilo šta negiram bilo kome? па што се тиче твог конкретног примера, мислим да ти се не би свидело да ти кажем да си посрнули верник U kom smislu posrnuli? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 @Darko.O To sto se stvari u prirodi desavaju prema ustaljenim mehanizmima i time sto religiju to ne zanima za razliku od nauke. To ne znaci da hriscani veruju da je Bog vakumski odvojen od prirode i da nemoze na nju da utice. Mi verujemo da upravo Bog moze da prevazidje nuznost svakog mehanizma prirode ukljucujuci i onaj najgori, smrt. Управо тако. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 За тебе ћемо припремити скафандер и стерилну кашичицу,не брини се. :cheesy: ...Elem zasto insistiram - moze da bude opsano. Ovako nije strasno, sta kapljicno mozete da dobijete neki grip ili prehladu sto ce te verovatno dobiti i ovako i onako u sezoni. Medjutim ako izbije neke epidemija rakunskog (ili koje je vec sledeci na redu) gripa, ugrozavate i sebe i sve nas oko vas ... Јао јао , као што рекох ето вама разлога као и Стаљину. Ma vidis kako smo strasni i opaki. Tesko vama ako dodjemo na vlast 0110_hahaha . The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 26, 2010 Пријави Подели Написано Август 26, 2010 За тебе ћемо припремити скафандер и стерилну кашичицу,не брини се. :cheesy: ...Elem zasto insistiram - moze da bude opsano. Ovako nije strasno, sta kapljicno mozete da dobijete neki grip ili prehladu sto ce te verovatno dobiti i ovako i onako u sezoni. Medjutim ako izbije neke epidemija rakunskog (ili koje je vec sledeci na redu) gripa, ugrozavate i sebe i sve nas oko vas ... Јао јао , као што рекох ето вама разлога као и Стаљину. Ma vidis kako smo strasni i opaki. Tesko vama ako dodjemo na vlast 0110_hahaha . Mi ogavni komunistički nusprodukti. Ateisti su komunisti. I kad bi došli na vlast, progonili bi nas. Kao što su nas komunisti progonili. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука