Гости Guest Написано Новембар 28, 2016 Гости Пријави Подели Написано Новембар 28, 2016 Postavio sam nedavno jedno pitanje na temi o uživanju i protumačeno je kao trolovanje. Naravno, nadao sam se malo burnijim reakcijama, ali me je isto tako zanimalo i kako vi vernici tumačite i razrešavate rascep između prepodobne literature koja osuđuje uživanje i svetovne stvari i vašeg realnog života u kom ipak uživate, a ne posipate se pepelom po glavi zbog toga. Pogledajte, na primer, ovaj tekst sa sajta manastira Lepavine - nije Miroljubov, ni neki sektaški, nego nešto što je arhimandrit Gavrilo izabrao i postovao: http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=1073 "I nasuprot tome, bezdusni savremeni namestaj, svetske biblioteke u kuci, narocito dela o detektivima i naucna fantastika, prazne nepotrebne slike na zidovima, kolekcije maraka, novaca, kutija sibica, pivskih boca i tome slicno – sve ih to raduje. Postoje predmeti i stvari koje narocito privlace zle duhove u stanove i kuce. To su plakati sa obnazenim figurama, knjige o jogi, okultizmu, astrologiji, sanovnici, maske, figurice paganskih bogova. I naravno – televizor. S bolesnima uvek dolazi do diskusija po pitanju televizora, jer oni ne zele da se odvoje od njega, i mislim da nije samo stvar u navici. Televizor je pomracenje za dusu i um. Zli duhovi se hvale da zive u njemu i preko njega uspesno deluju na ljude. Narocito su pogubni filmovi strave i uzasa, erotika i naucna fantastika, rok-koncerti i sve vrste sou-programa" "Volim one koji se nasladjuju sladoledom i pivom" " Volim zene sa zlatnim mindjusama u usima, visokim potpeticama, kratkim suknjama ili muskim pantalonama." E, sad da vas pitam, gde je ta sloboda u Pravoslavlju koju propovedate i kako vi izlazite na kraj sa ovim zabranama suptilno upakovanim kao radost za demone? Recimo, i meni se veoma sviđa kada žena nosi nakit i visoke potpetice? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2016 пре 6 минута, Muramasa рече Recimo, i meni se veoma sviđa kada žena nosi nakit i visoke potpetice? I meni Жика је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2016 Hrišćanstvo je opterećeno sexom a inače ova priča sa televizorom me podseća na jedan davno gledani horor film ,,Šoker,, Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Новембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2016 пре 17 минута, Kratos рече Hrišćanstvo je opterećeno sexom a inače ova priča sa televizorom me podseća na jedan davno gledani horor film ,,Šoker,, Da. Bila je i ona heavy metal grupa Megatrend...Dave Mustaine vokal...imali su spot sa scenama is tog filma. Mislim da je pesma No more Mr. nice guy. Зосима and Кратос је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Новембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2016 Čovek kroz svoj izbor literature upoznaje bolje samog sebe... Ako spozna kroz to neku svoju lošu stranu.. ima mogućnost da radi na tom... Znači.. da tu govorimo o ličnosti.. i njenom istraživanju.. možda i usavršavanju... Na šta se treba obratiti pažnja je to- da li čitamo iz dosade ili iz velikog interesa... Ovo drugo je definitivno rad na sebi...ovo prvo gubljenje vremena. Čitanje duhovne literature je ogroman i težak rad na sebi u onom smislu gde telo.. duh i duša postaju jedinosuštni ... To treba i želeti i hteti... imati potrebu ući u svoju srž... Mislim da se čovek u čitanju ne bi trebao ograničiti samo na jednu vrstu literature...pogotovo ako nema veliki interes za nju... Šta mu to donosi? Kao da zaostaje u razvoju i samospoznaji... i tako upada u dosadu.. Sve što nas jako zanima je bitno na našem putu.. i u svemu treba naći meru kako u duhovnoj tako i u ostaloj literaturi.. da se nebi pogubili i poistovetili sa prepodobnima ili sa kakvim likovima iz naučne fantastike... Tako ja to vidim... milijan75 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Новембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2016 Па то ти је тако из угла верујућих, јер фокус је на унутрашњој лепоти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vrhovac Написано Новембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2016 пре 3 часа, Muramasa рече Женска лепота, одећа, накит и уопште непажљиво и безобразно понашање њихово, пре 3 часа, Muramasa рече Od kada je to što je devojka lepa i što nosi nakit bezobzirno, bezobrazno i nepažljivo? Vidimo da bogoborni ateizam izvrće riječi, izvrće smisao, daje lažnu sliku, lažno tumačenje. Ovo gore je klasičan primjer. Kao što se protestanti vataju za glagol, imenicu, tačku i zarez iz svetoga jevanđelja tumačeći svete riječi po svojoj gluposti i tjelesnom mudrovanju, tako i ovi bezbožnici(ateisti) se vataju bukvalno za sve. Cilj takvog ateizma je: prikazati laž kao Istinu i Istinu kao laž, popljuvati crkvu, Hrista, svete oce, predanje, prepodobne oce, U suštini su oni hristomrzci. Šta mislite, zašto na jednom "pravoslavnom" forumu ima toliko aktivnih članova koji se izjašnjavaju kao ateisti? Jel ih možda interesuje promjena, učenje crkve, Istina? Ili je pljuvanje svetinje postala tolika strast, tolika bolest zavisnosti? Tekstovi svetih otaca su duhovna hrana onima koji se spasavaju. Takve duhovne hrane ima i mekše i tvrđe. Nije sve za svakoga. I onda imamo situaciju gdje ljudi bezbožni uzimaju takve stvari kao što su sveto jevanđelje, tekstovi svetih otaca i kao svinje iz jevanđeljske priče, gaze bisere, i gaze i ne zaustavljaju se. Pod navodnim "dijalogom" sa pravoslavnima, oni truju i šire smrad pakleni. Ili možda čekamo da kroz "dijalog" na forumu, nekom ateisti klikne u glavi i , vidi čuda, da dođe sebi! U crkvi svetoj postoje ljudi koji su pomazani za to, ljudi koji su postavljeni duhom svetim da budu učitelji. ateizam(forumski): strah od vjere, okultizam, satanizam Зосима је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука