obi-wan Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Цитат pa ne mogu sve šale da budu umesne,obi...ali svakako da nije bespotrebna... 0409_feel Ne slazem se, kad malo porazmislis - bas lici na ruganje, zluradost, etc... Ne vidim cemu tako nesto prema ljudima koji zive u neznanju i mraku... svakako zvuci nekako s visine, a kazem jer i sam odvalim ponekad ovako nesto, pa znam... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Ко је бре покрено ову тему ?! 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 9, 2010 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Цитат Цитат pa ne mogu sve šale da budu umesne,obi...ali svakako da nije bespotrebna... 0409_feel Ne slazem se, kad malo porazmislis - bas lici na ruganje, zluradost, etc... Ne vidim cemu tako nesto prema ljudima koji zive u neznanju i mraku... svakako zvuci nekako s visine, a kazem jer i sam odvalim ponekad ovako nesto, pa znam... Brate to mi nekako palo na um,nije sa visine rečeno jer ja ovde najmanje sam teološki potkovan samo sam hteo da malo razveselim ovu diskusiju ,oprosti 0442_feel 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Цитат Meni se bas cini da sam kod nekog od Otaca citao da "udje djavo u Judu" tek nakon pricesca, jer je Svetinji pristupio, kako rece Trapa, bez pokajanja... 0409_feel Od tog momenta njegov pad je konacan i jos strmoglaviji... Да напоменем нисам рекао да је ђаво ушао у Јуду зато што је приступио без покајања него сам мишљења да је ђаво ушао у Јуду зато што је Јуда одбио Господа тј. одбио је позив на покајање и није се одрекао своје зле намере Христос је ту онда само испоштовао његову вољу. Не дај Боже да мислим да је кроз само причешће ђаво ушао у Јуду. Овде је мој засад коначни закључак https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5281.msg143950.html#msg143950 као и овде https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5281.msg143954.html#msg143954 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Цитат Цитат Цитат pa ne mogu sve šale da budu umesne,obi...ali svakako da nije bespotrebna... 170fs799081 Ne slazem se, kad malo porazmislis - bas lici na ruganje, zluradost, etc... Ne vidim cemu tako nesto prema ljudima koji zive u neznanju i mraku... svakako zvuci nekako s visine, a kazem jer i sam odvalim ponekad ovako nesto, pa znam... Brate to mi nekako palo na um,nije sa visine rečeno jer ja ovde najmanje sam teološki potkovan samo sam hteo da malo razveselim ovu diskusiju ,oprosti crvenilo Kao sto rekoh, i sam cesto ovako nesto reknem, pa zato i kazem... :bla: "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Април 13, 2010 Пријави Подели Написано Април 13, 2010 Било би лепо да још свештеника прокоментарише ову тему. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 21, 2010 Пријави Подели Написано Април 21, 2010 pitao sam veroučitelja u svojoj školi a on mi reče...nisam o tome razmišljao ali prva asocijacija mi je pričešće na osudu Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 21, 2010 Пријави Подели Написано Април 21, 2010 tu ja složih facu a on poče blagim glasom da mi diplomatski razradjuje misao... a onda je zvonilo 0205_whistling Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Април 21, 2010 Пријави Подели Написано Април 21, 2010 Невезано за тему, прочитао сам да је свети Јован Златоуст, са Јудом упоредио људе који после причешћа одма' журе кући или негде другде. Дакле, сачекајте крај Литургије klapklap: Да исполњатсја уста наша хваљенија твојего Господи, јако да појем славу твоју, јако сподобил јеси нас причаститисја, свјатим твојим божественим безсмертним и животворјашчим тајнам: собљуди нас во твојеј свјатињи, вес ден поучатисја правдје твојеј. Алилуја, Алилуја, Алилуја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 21, 2010 Пријави Подели Написано Април 21, 2010 Цитат Невезано за тему, прочитао сам да је свети Јован Златоуст, са Јудом упоредио људе који после причешћа одма' журе кући или негде другде. Дакле, сачекајте крај Литургије klapklap: Да исполњатсја уста наша хваљенија твојего Господи, јако да појем славу твоју, јако сподобил јеси нас причаститисја, свјатим твојим божественим безсмертним и животворјашчим тајнам: собљуди нас во твојеј свјатињи, вес ден поучатисја правдје твојеј. Алилуја, Алилуја, Алилуја. стоји све то... осим ако не постоје ванредне околности за које би те Бог још и пожурио да напустиш Литургију (на пример здравље твог вољеног бића падне под неки ризик..) ништа није црно-бело добри мој... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 21, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 21, 2010 Цитат стоји све то... осим ако не постоје ванредне околности за које би те Бог још и пожурио да напустиш Литургију (на пример здравље твог вољеног бића падне под неки ризик..) ништа није црно-бело добри мој... Тачно, ништа није црно-бело, а највећи проблем је незнање. Они који заговарају праксу причешћивања на крају Литургије говоре да то раде да би људи остали до краја на служби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Април 21, 2010 Пријави Подели Написано Април 21, 2010 Цитат Цитат pitao sam veroučitelja u svojoj školi a on mi reče...nisam o tome razmišljao ali prva asocijacija mi je pričešće na osudu Питао сам и ја мог свештеника у Цркви па прво што ми рече ''из љубави'' зато га није одлучио од причешћа а причао ми је још али нисам упамтио :smiley: Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Април 21, 2010 Пријави Подели Написано Април 21, 2010 ако се сетим написаћу Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 22, 2010 Пријави Подели Написано Април 22, 2010 нисам сигуран да се Јуда уопште причестио иако је јео светињу, пошто му је очигледно било на осуду. за мене је причестити се унети Господа у себе, а Јуда је унео сотону у себе. реко баш ме занимају цитати да се подсетим и не фрљамо. ево гледам Нови Завет и на два места у два различита Јеванђеља се каже да га је спопао злодух - пре и после светог причешћа. неколико пута га је походио, и излазио у међувремену, изгледа да су га стално опседале грехоте - практично испадне да је обитавао у греху. испаде да је Јуда Искариотски био промаја која је дувала све време, да је био коначан посед ђавола и да нема везе свето причешће са његовим падом, већ он сам окорео у греху и непокајан ... А сотона уђе у Јуду, који се зваше Искариот, и који беше један од дванаесторице. И отишавши говори с главарима свештеничким и са старешинама како ће им Га издати. Свето Јеванђеље по Луки, глава 22, 3-4 Исус одговори: Онај је коме ја умочивши залогај дам. И умочивши залогај даде Јуди Симоновом Искариотском. И по залогају тада уђе у њега сотона. Онда му рече Исус: Шта чиниш чини брже. Свето Јеванђеље по Јовану, глава 13, стихови 26 и 27 на крају, сведочанство и о апостолу Петру, и њега су понекад походиле грешне мисли, али се кајао потом и бивао чистији: А Он обрнувши се рече Петру: Иди од мене сотоно; ти си ми саблазан; јер не мислиш шта је Божје него људско. Свето Јеванђеље по Матеју, глава 16, стих 23 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука