JESSY Написано Новембар 13, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2016 Мислим да је потребно усвајати нове варијанте понашања, навике и начине реаговања, које ће нам помагати у свим тим моментима. Алгоритам поступака 1. Обавест Јавно објавите својој деци и породици како се спремате да престанете викати на њих. То је психолошки крајње тешко урадити, но у исто време, то ће вам веома помоћи (не само да опет успоставите контакт, него и да се не предајете). 2. Разрешење (дозвола) Дозволите деци да вас прекину или да изађу из собе када почнете да вичете. Без икаквих последица по њих. Да, то није баш учтиво и противречи правилима пристојности, но исто тако се ни ваш крик не уклапа у та правила. Дакле, дајте деци могућност да поступе на таква начин, да се не би осећали као жртве. Осим тога дете ће вам на тај начин давати веома јасан сигнал, да сте изгубили контролу – шта ће само по себи помоћи да се вратите у реалност. Пример фразе „Ако опет почнем да вичем, дозвољавам ти да ме прекинеш на било који начин, или да изађеш из собе, ако ја не одреагујем. Обећавам да те за то нећу кажњавати, нити ћу због тога још више да вичем“ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 13, 2016 3. Подршка Замолите за подршку и помоћ у породици и од блиских људи. Попричајте с њима, признајте свој проблем. Може се показати (а то ће се највероватније и десити), да неко од њих има, или је имао, сличне проблеме. Могуће да ћете од блиских чути неке свеже идеје о томе шта се може учинити, или ћете чути нека корисна запажања са стране поводом ваших типичних грешки. Замолите их, ако се неко од њих сагласи, да вам помогне у моменту крика – можете се договорити на који начин. 4. Фразе Измислите фразу, која ће бити ваш појас за спасавање и катапулт из емоционалне провалије. Научите се да је се сетите и искористите у ситуацијама када осетите да вас је понело, када осетите да сте изгубили контролу и не знате шта да радите. Обично је то проста фраза од две-три речи, која означава оно чему стремите и што имате у плану да достигнете. Мени се веома свиђа рецимо, „Ја бирам љубав“. Сусретала сам се и са оваквом варијантом: „Крик – само у случају животне опасности“. Ако будемо себи говорили такве речи у моменту губљења контроле, далеко лакше ћемо се зауставити. 5. Осећања У нашем менталитету су распрострањене две крајности: или накупљамо емоције, или се истресамо на све по реду. Често једно нагло прелази у друго – притисак у котлу расте док не прсне, а потом опет сакупљамо емоције до следећег рецидива. Притом је и једно и друго штетно за здравље и породицу. Почните да усвајате међуваријанте: примећујте своје емоције, признајте их и дајте им места. Уносите своја осећања и преживљавања у општење ДО тога, како вам глава почне пуцати. • Почињем да се љутим и ускоро ћу сасвим да се разбесним… • То ме раздражује… • Такве ствари ме изводе из такта… • Ја с тобом не могу изаћи на крај и осећам се потпуно немоћна… • Због љутње ми на памет падају разне лоше речи… • Већ осећам да желим на тебе да се извичем… ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 13, 2016 6. Заустављање Зауставите се у било ком моменту. Не само на почетку свађе а не тек пошто сте већ уморни од вике. Не, можете се зауставити и у средини фразе, и у току емоционалног напада, и када вас је већ понело – уопште, апсолутно у сваком тренутку, чим схватите да происходи нешто, не то, можете да се зауставите. У било ком моменту можете да зауставите сами себе и да не продужавате даље, и то ће бити огроман напредак, и ви ћете бити просто херој. Када то први пут урадите – видећете колико енергије вам то даје. Желим вам да што пре осетите тај укус. 7. Тајм-аут Искористите родитељски тајм- аут. Шта то конкретно значи? Ако сте открили да сте ван себе, раздвојите се од детета физички, отиђите од њега (идеално је – у другу собу). Умијте се – по могућности прохладном водом. Попијте чашу воде или поједите нешто мало, нешто суво или рецимо јабуку. Удахните дубоко и полако, 10-15 пута. Немојте се враћати детету најмање 5-7 мин. Све то је потребно да би се биохемијски процеси у вашој крви и мозгу, које су одговорне за гнев, стрес и импулсивна дејства, распали или преобразили.https://poznajsebe.wordpress.com/2016/11/13/kako-prestati-vikati-na-decu/ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука