lab_man Написано Новембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2016 34 minutes ago, Pontifex Emeritus рече ево једне лепе иконе, прикладне за наш народ добри, да се пред њом јада за неправде које га сналазе - Месинина Annunciata di Palermo. ја је од миља зовем Наша Госпа са Подсмехом Umetničko delo da...ikona u pravoslavnom smislu ne...a podsmeh je upitan, mada je osmeh definitivno čudan, Pontifexe... Kaludjerovic Sreten, 3006, Данче* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Новембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2016 3 hours ago, Pontifex Emeritus рече не звучи логично да су обични богумили (лаици) живи спаљивани, док је њихов предводник (архијеретик) прошао са телесном казном (одсечен језик) и принудном депортацијом. зато глагол ''попали'' треба тумачити у ширем контексту. није Немања спаљивао људе, него је послао војску која је пленила, палила и рушила богумилска насеља. дакле, то је био немилосрдан прогон, али ипак не у мери како је то било уобичајено на тадашњем Западу. Слажем се, можда ово ипак има више смисла од класичних ломача. Наравно, и даље је страшно и сурово. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Новембар 1, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2016 ima pravo gvatemalka. i ja se slazem da ikonografija sugerise elegicnost (u vecini slucajeva). uzmite konkretno ikone majke bozije. ja ako se nadjem samo neko kratko vrijeme oko nje, suze mi mi brizgaju na oci kao od sale... nije bas 100% tuga, vjerovano je neka preosjetljivost ili univerzalna slika majka-dijete (jer je bogorodica najcesce sa hristom u narucju) ili oni divni stuhovi posveceni majci bozijoj kroz vaskoliku istoriju, ona kao 'jezgro Njegovih dogmata', pa se to sve pomijesa i izaziva neka osjecanja, emocije itd. I vecina tih ikona je ili opis nekih dogadjaja, cinjenica da ce se umrijeti, bez krsta nema vaskrsenja, sve to nekako tuzno, ili blagodatno-tuzno ako to ima smisla, nekako sjetno, u nekim rijetkim trenucima egzaltacije kao da se citava istorija tu srece... jednostavno traze se suze, plac je neizbjezan. e sad, ja imam tri ikone u mojoj sobi. znam da je lijevo ikona majke bozije neka vrsta classic-a ali ne znam odakle je, moze li neko da mi pomogne? ovo u sredini je vaskrsenje ali opet ne znam odakle bi mogao biti reprint. i ovu desnu ikonu Hristovu sam dobio na poklon, rekose mi da je to kopija iz nekog svetogorskog manastira, anyone? E, na ikoni Hristovoj se recimo uocava neka blaga strogoca,fiksirajte se na oci... samo ovo rumenilo na obrazima ublazava potencijalnu hladnocu pogleda. :> Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Новембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2016 20 hours ago, lab_man рече Umetničko delo da...ikona u pravoslavnom smislu ne...a podsmeh je upitan, mada je osmeh definitivno čudan, Pontifexe... Икона није свакако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ракија Написано Новембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2016 Поздрав свима. Мене рецимо фацинира ова фотографија Светог Јована Кронтштатског. Мало има фотографија светитеља. Али ова је баш силна. Једноставно може да се кашира. Аурор, Данче*, Кратос and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Новембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2016 2 minutes ago, Ракија рече Поздрав свима. Поздрав, добро дошао на форум Аурор је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ракија Написано Новембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2016 Што дуже гледам горњу фотографију све мање мислим да је тужан. Више изгледа опасан. Строг. Да се заледиш и најежиш.У другом моменту изгледа замишљен и срећан. Онда ми изгледа и нежан и опуштен. Заправо он је све то заједно у истом моменту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Новембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2016 Хуанито, ево још једног смешка за Гватемалу: Богородица Љевишка, царски град Призрен, 13. век. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tavita Написано Новембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2016 Моје виђење израза лица светитеља на православним иконама: Као прво, немам осјећај да су лица светитеља на православним иконама тужна. А, као друго, свјетлопис (=иконопис) је најсавршеније писмо. Визуелна теологија. Лица светитеља не одражавају тугу, већ лица у вјечности исцјељених људи који се налазе у стању непрестане молитве. Простор и перспектива у православним иконама се не подудара са физичким законима простора који нас окружује, јер се ради о Божанском простору и перспективи. Такође, не можемо да одредимо извор свјетлости на православним иконама. Мјестимично долази одозго, сприједа, са стране......ииииии оде ја оф топик. БОжанска радост је нешто другачије од осцилација среће и туге коју ми познајемо. Божански радостан човјек је у равнотежи и благој, ненаметљивој, константној (рекла бих истинској) радости. Баш таквима ми се чине лица светитеља на православним иконама. Праштајте на сувишној... Кратос and Neša_ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 12 hours ago, Tavita рече Моје виђење израза лица светитеља на православним иконама: Као прво, немам осјећај да су лица светитеља на православним иконама тужна. А, као друго, свјетлопис (=иконопис) је најсавршеније писмо. Визуелна теологија. Лица светитеља не одражавају тугу, већ лица у вјечности исцјељених људи који се налазе у стању непрестане молитве. Простор и перспектива у православним иконама се не подудара са физичким законима простора који нас окружује, јер се ради о Божанском простору и перспективи. Такође, не можемо да одредимо извор свјетлости на православним иконама. Мјестимично долази одозго, сприједа, са стране......ииииии оде ја оф топик. БОжанска радост је нешто другачије од осцилација среће и туге коју ми познајемо. Божански радостан човјек је у равнотежи и благој, ненаметљивој, константној (рекла бих истинској) радости. Баш таквима ми се чине лица светитеља на православним иконама. Праштајте на сувишној... Lepo rečeno. Vizuelna teologija mira Božijeg koji prevazilazi svaki um. Tavita је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 On 1.11.2016. at 13:23, Pontifex Emeritus рече ево једне лепе иконе, прикладне за наш народ добри, да се пред њом јада за неправде које га сналазе - Месинина Annunciata di Palermo. ја је од миља зовем Наша Госпа са Подсмехом Jeste lepa ... Meni recimo ova Gospa nema apsolutno nikakav osmeh , a jos manje podsmeh ... Izgleda mi nekako zabrinuto za nekoga i nemoćno ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tavita Написано Новембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2016 Хвала, брате. Јесте. Естетика духовне стварности. Кад бисмо само истанчали духовна чула, и простор у иконама и изрази лица и свјетлост и употреба боја, ма све би нам било ”логично”, разумљиво, природно... то је моје лично виђење, остављам простор да нисам у праву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Децембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2016 On 10/31/2016 at 14:34, Grizzly Adams рече Лепа тема... Ево како ја размишљавам о томе. Лица на иконама нису тужна, она су блага и бестрасна. И та бестрасност у нама изазива тугу јер нас суочава са нашом сопственом пролазношћу. Јер нама ти, ајде да их назовем, "страсни покрети душе" служе у суштини да заборавимо на пролазност, да се "заиграмо" као деца па не мислимо о животу, смрти, злу итд. А икона је супротност тога - она је као огледало у којем видиш своју пролазност, без икакве маске и шминке. Што некоме, посебно ко није навикао, може да изгледа "тужно". У ствари оне показују радост, али једну другачију, мирну, бестрасну радост. Радост којој није циљ да те "привремено омами", која није "локална анестезија" попут других наших овоземаљских радости. Оне су "прозор у вечност", суочавају те са истином о овом свету и нашем животу. Зато покрећу буру осећања. Ми православни који смо окружени иконама навикли смо на то па више не примећујемо, а за некога новог тај утисак може да буде веома упечатљив. И лако га је протумачити као "тугу". Мислим да би требало да се отвори некакав форумски "Hall of Fame", где бисмо качили најбоље постове који се овде напишу (на редиту постоји https://www.reddit.com/r/bestof/, тај модел)... Овај би нпр. ту дефинитивно припадао. uros је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Децембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2016 Pa i trebaju da budu ozbiljne. Ikona nije isto sto i obicna slika. Ikona je nesto sveto. Na sta bi to licilo kada bi ikone bile drugacije.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука